Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZERB HADERŐK BOSZNIAI HADMŰVELETEI 1994

 

 

 
1994

 
 

Breza 94

 
1994. szeptember 04-én a Boszniai Szerb Köztársaság hadserege VRS a boszniai krajinai vidéken –Nyugat-Bosznia, régió Bihac - Bužim térségében „Breza 94” elnevezéssel hadműveletbe kezd. Operació »Breza 94« főparancsnoka Ratko Mladić a Vojske Republike Srpske hadtestének vezetője. A szerb hadművelet célja a Bihać-i területen lévő bosnyák/muszlim hadsereg ARBiH 5.K. egységeinek szétverése és Bužim , Cazin városok elfoglalása Željava felégetése.. A szerb vezérkar nagy hangsúlyt helyezett a képzett katonai egységek bevetésére ,melyek a VRS 1.krajinski és 2. krajinski hadtestének elit egységei valamint a »Panteri« brigád egysége alkották. Műveleti irány Banjani- Bastra- Corkovaca -Radoč .
 
Szerb erők
 
A horvátországi szerb erők ellenőrizte területen Gornji Zirovac területén ( Carica Brdo- Suzici – Kalabinak hegy (Partizanska magaslat 293m.) vonalon csoportosultak a szerb erők 5. Kozarska brigádja (Kozara) , 33. Dvorska birgádja (Dvor),”Panteri” speciális milicia , 6. Sanska brigád, katonai rendész egység VRS, felderítő egység VRS.
Ezen egységek feladata volt északról három főbb irányon támadni , Obrovac hegy felé ,Culumak hegyháton át Lipovac és a 484 m. magaslat felé , onnan tovább Sip és Corkovac felé betörni BiH területére.
Banjani tájegység felől keleti oldalról a VRS Novigradska brigádja ,43. Prijedorska brigádja ,és a 3.könnyű gyalogos brigád intézett támadást Corkovac magaslat - Nikolic glava magaslat –Kukuljica vonalon. A Novigradsko erő 1/1 egysége Grkovac –Glodina közt helyezkedett el a 2/2 egysége Buleticani településen.
 
A támadást szeptember 4-én kora hajnali órákban kezdték meg az 5K.ARBiH , 505. és 511. brigádjainak védelmi vonala (Obrovac hegy- Sip-Corkovaca-Corkovaca 502m. magaslat-Letinovac hegy- Nikolica glava 455m.-Licani –Seliste ) irányába. A gyalogsági műveletet a szerb tüzérség koncentrált támadása előzte meg. A fő szerb támadási vonal Ćulumak-Radoč-Bužim irányban hajtották végre. Ratko Mladić szerb főparancsnok a műveletbe bevetette a 6. sanska, 5. kozarska, 1. novogradska és 43 motorizirana brigada/gépesített brigád VRS erőit.
 
Önálló brigád a 89. artiljerijska-raketna/tüzér és rakétás egység ,az egész területet blokád alatt tartotta,megszakítás nélkül tűz alatt tartotta „haubica” ,rakétalövegek , „lanser” rakéták bevetésével. A támadás nem kímélte a civil objektumokat sem Bužim és Cazin városokban. A VRS harckocsizó-gyalogsági egységei éjjel-nappal nyomást gyakoroltak a 5.K.ARBiH 505. bužimska viteška brigada egységének a védelmi vonalára..
 
A szerb tüzérségi, harckocsizó és gyalogos támadás hét napig tartott .Ezt követően Ratko Mladić és alparancsnokai elhatározást hoztak , a műveleti erők átcsoportosításáról és új ,friss egységek bevetéséről.
 
Az 5.ARBiH ,505.brigád állásait támadta a 43. Banja Luka-i gépesített brigád, 1. VRS Bosanski Novi brigádja, valamint egy egység . Bastra irányából a Corkovaca területét. A szerb erők , 6. „sanska” és 5. „kozarska” , katonai rendész és felderítő egységei Zirovac (HR) –Radoc vonalon támadtak.  
 
Ugyanekkor a 5.ARBiH 505. bužimska brigada (korábban 105.brigád )parancsnoksága Izet Nanić vezetésével szeptember 8-án ellentámadást indítottak . 505 elit brigád vonalaikról koncentrált támadást indított a szerb erők állási ellen:
 
Bosnyák/muszlim erők:
 
505. brigád parancsnoksága Corkovici településen helyezték el. Kihelyezett parancsnoksága volt az 505. brigád 1. egységének a Javas folyó és Stojakovic település közt a Cava folyó mentén volt. Az 1/2. roham zászlóalj ,1/4. zászlóalj műveleti területe jobb szárnyon határos volt a Lipanovo brdo 439m. magaslat – Sip   település vonalon húzódó 1/505. brigád bal szárnyvonalával.Állások a   Ravnice tájegységnél húzódtak (354m.magaslat, Kekici, 351m. magaslat , Zecivi település ,Radac hegy és a Radasnica folyó közti erdős rész- Obrovac hegyhát –Sip település). 
 
Az 505/1 egység műveleti területe:
 
bal szárnyvonala :
                      Lipanovo brdo 439m. magaslat – Sip   település
                     (1/2. roham zászlóalj ,1/4.  zászlóalj jobb szárnyvonala) .
 
jobb szárnyvonala:
 
                   Masena glava 445m. – Nikolica glava 455m.
                        ( bal szárnyvonala 2/505.brigádnak ).
 
A műveleti területen a IDV Gazija ,IDV Tajfun, és Hamza speciális egységek ,a 2. roham zászlóalj 2-3 egységei , 1/3. zászlóalj működtek. Állások Dobro Selo tájegységen húzódtak ( 516m., magaslat- Corkovaca település- Corkovaca 502m. magaslat- Latinovac hegy 538m., 546m., 496m. magaslatok- Nikolica glava 455m.)
 
Az 505/2.egységének kihelyezett parancsnoksága Cava településnél volt.
Műveleti területe:
 
bal szárnyvonal :
                      Masena glava 445m. – Nikolica glava 455m.
                         ( jobb szárnyvonala 1/505.brigádnak ).
 
jobb szárnyvonal:
                                  Bastra folyó bal partvonala
                (bal szárnyvonala a Bastra folyó jobb partvonalán húzódó 511. brigádnak).
 
A műveleti területen a 2/505 egység működött. Állások Banjani és Drijen tájegységen húzódtak ( Nikolica glava – Mrkica br. 405m. magaslat- Seliste település -450m. magaslat- 391m.magaslat- Kucerina tájegység a Velika Kalovac folyónál- Drijen tájegység –Bastra folyó).
 
Történések
 
A Radac hegy felől a muszlim 1/2. roham zászlóalj ,1/4. zászlóalj támadást intézett a Radasnica folyó menti szerb erők ellen, a IDV Gazija ,IDV Tajfun, és Hamza speciális egységek ,a 2. roham zászlóalj 2-3 egységei , 1/3. zászlóalj egységek Corkovaca település felől támadták a Lipovaca település környéki szerbeket –további támadási irányuk a Culumak hegység volt.  
 
 
 
 A kora reggeli órákban a csoportokba szerveződő muszlim egységek 05.00 órakor megkezdték a támadást. A szerb erők körében zavart okoztak a muszlinok az ellentámadó művelettel és a szerbeket a Radoc-Culumak vonalon visszaverték a HR-BiH határ felé. Súlyos veszteséget okoztak a szerb 6. „sanska” és 5. „kozarska” , katonai rendész és felderítő egységei és harckocsizó egysége körében, valamint több hadifoglyot ejtettek ,és jelentős szerb hadizsákmányra tettek szert : egy T-55 tankra, egy ZIS 76mm-es ágyúra, három 120mm-es, nyolc 82mm-es aknavetőre, 9k11 páncélelhárító rakétákra, „strela 2-M” légvédelmi rakétára, egy 12.7mm-es légvédelmi géppuskára, egy 20mm-es légvédelmi ágyúra, munícióra, fegyverekre és gránátokra, négy katonai szállító tehergépkocsira ,ebből három TAM 110 –esre és egy TAM elsősegély –szanitét járműre két Puch katonai járműre.  
 
A szerbek hat –hét nappal az offenzíva megindítása után az 1. Krajina Hadtest speciális „Panteri” egységét vette be Makorovaca és Culumak körzetében. A muszlinok ellentámadással válaszoltak.
 
Szeptember 12-én a VRS egységei elindították rohamtámadásukat Sipa és Križa körzetében. A VRS harckocsizó támadását az 505. bužimska brigada megállította. Ugyanekkor a 5.k ARBiH főerejének elit egységei támadást intéztek a VRS erői ellen,és áttörték a szerb vonalakat ,nagy veszteséget okozva a VRS-nek. A szerb erőket megállították ,és visszaszorították .A szerbek több polgári objektumot lőttek Buzim körzetében. A muszlin ZM Mrezovac és Lubarda egységei ellenálltak a szerb támadásnak és aktivizálták védelmüket.
 
 A Breza 94 hadművelet nem érte el a kitűzött célját ,mely októberig tartott.
 
 
 

Stit 94

 
1994. november a VRS ellentámadásba , műveletbe   kezd az 5.ARBiH muszlim (Grmeč 94 ) offenzívára válaszként. Bihac-Bosanski Petrovac , Grabez plató irányom intéznek támadást az 5.ARBiH állásai ellen. November 1-én a VRS visszafoglalja Kulen Vakuf várost és környékét , és dél ,délkeleti irányból támadta az 5.ARBiH vonalait. A horvátországi területeken lévő SVK erői észak ,észak-nyugat felől támadták a muszlim erők állásait , az APZB (nyugat-boszniai szerb barát bosnyák erők) erőivel együtt. November 8. a horvátországi szerb erők ,SVK Udbina városban lévő légi bázisáról harci repülőgépeivel támadták a Bihac-i muszlim erőket. A gépek kazettás és „napalm” bombákat (melynek használatát nemzetközi szerződés tilt) dobtak a muszlin területekre. Az 5.ARBiH erői a Grabez platón tartotta állásait ,de Bihac-tól délre visszavonult az offenzíva előtti vonalra. November 16-án az SVK és az 5.ARBiH által a „Slobodni –Tigar „ műveletben észak-északnyugati (Velika Kladusa) területeikről ,horvátországi SVK zónába kiszorított APZB erői (5000 fő) összefogó műveletbe hadmozgásba kezdenek Velika Kladusa visszaszerzése érdekében. Az Unprofor elítéli a szerb légitámadást és a NATO beavatkozását kéri. November 19. harcok folynak 180km hosszan a frontvonalon. A szerb erők támadják Bihać várost.
 
November 21. A NATO válasz nem váratott magára , amiért az SVK bombázta november 8-án a muszlim területeket, a légtérzár ellenére . NATO harci repülőgépek támadást intéztek a SVK Udbina-i reptere ellen és a kifutópályát, több repülőt, infrastuktúrát megsemmisítették .
November 23-án a szerbek elfoglalják Debeljača magaslatot. November 25. konszolidálódnak az 5.ARBiH védelmi vonalai Bihac környékén. Decemberben kitartanak a muszlim erők és stabilizálják védelmi vonalaikat , a SVK szerbek december 8-án elfoglalták a Klokot vízbázist ,Bihac-tól nyugatra .
 
December 17-én a SVK erők támogatta APZB , kiszorítja az 5.ARBiH erőit Velika Kladusa város és környékéről. Véres harcok kezdődtek el a környéken.
A szerbek befejezik a Stit műveletet.
 

A mappában található képek előnézete HADMŰVELETEK


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

help with writing college application essay

(Leilahmapn, 2022.10.03 11:01)

need help with essay writing
<a href=https://geniusessaywriters.net>where can i buy essays online</a>
best college application essay service

write my essay org

(Twylamapn, 2022.10.02 14:15)

help write essay online
<a href=https://firstessayservice.net>custom application essay</a>
essay revision help online

essay writers toronto

(Dronamapn, 2022.10.01 18:45)

order custom essays online
<a href=https://customs-essays-writing.org>buy essays online reviews</a>
what is the best online essay writing service

cheap essay

(Charomapn, 2022.10.01 00:05)

custome essay
<a href=https://customessaywwriting.com>essay help chat</a>
essay proofreading services

order custom essay online

(Rhiamonmapn, 2022.09.30 05:15)

essay helper
<a href=https://customessays-writing.org>essay proofreading service</a>
write my essay for cheap

mba essay editing service

(Antoniemapn, 2022.09.29 09:36)

best cheap essay writing service
<a href=https://customcollegeessays.net>custom college essays</a>
do my essay cheap

custom essay help

(Tammiemapn, 2022.09.28 13:38)

online essay writers
<a href=https://cheapessaywritingservice1.com>fake essay writer</a>
i need help on writing an essay

best college essay writing services

(Pennymapn, 2022.09.27 17:54)

magic essay writer
<a href=https://buytopessays.com>national honor society essay help</a>
college admission essay editing services

help writing my college essay

(Chelsaemapn, 2022.09.26 22:42)

buy college essay
<a href=https://buy-eessay-online.com>legitimate essay writing service</a>
macbeth essay help

expository essay help

(Nanicemapn, 2022.09.26 03:02)

essay writer reddit
<a href=https://buyacademicessay.com>can i pay someone to write my essay</a>
essay writing service reviews

college essay writer

(Charitamapn, 2022.09.25 08:04)

essay on help
<a href=https://bestsessays.org>writing essays custom</a>
write my essay custom writing

need help writing an essay

(Ashlenmapn, 2022.09.23 18:29)

essay writing service cheap
<a href=https://bestessaysden.com>essay writer cheap</a>
what can i write my essay on

top essay writing service

(Merolamapn, 2022.09.22 22:44)

can i get someone to write my essay
<a href=https://bestessayreviews.net>civil service essay</a>
essay on service

medical school essay service

(Martymapn, 2022.09.22 02:44)

customer essay
<a href=https://besteasyessays.org>academic essay help</a>
custom essay online

customer service essays

(Dorolisamapn, 2022.09.21 04:22)

custom english essays
<a href=https://bestcampusessays.com>college scholarship essay help</a>
custom writing essay

mba application essay writing service

(Marrismapn, 2022.09.20 09:11)

essay writing company reviews
<a href=https://au-bestessays.org>help essay 123</a>
cheapest essay writing service

chat ave gay chat

(Genniemapn, 2022.09.16 10:55)

free gay chat
<a href=https://chatcongays.com>good chat to meet gay bimarried</a>
gay mature men chat group

gay chat cam chat

(Deeynmapn, 2022.09.15 03:03)

gay boy chat
gay men webcame and chat
<a href="https://free-gay-sex-chat.com/">gay chat rooms, san diego </a>