Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZERB HADERŐK BOSZNIAI HADMŰVELETEI 1994

 

 

 
1994

 
 

Breza 94

 
1994. szeptember 04-én a Boszniai Szerb Köztársaság hadserege VRS a boszniai krajinai vidéken –Nyugat-Bosznia, régió Bihac - Bužim térségében „Breza 94” elnevezéssel hadműveletbe kezd. Operació »Breza 94« főparancsnoka Ratko Mladić a Vojske Republike Srpske hadtestének vezetője. A szerb hadművelet célja a Bihać-i területen lévő bosnyák/muszlim hadsereg ARBiH 5.K. egységeinek szétverése és Bužim , Cazin városok elfoglalása Željava felégetése.. A szerb vezérkar nagy hangsúlyt helyezett a képzett katonai egységek bevetésére ,melyek a VRS 1.krajinski és 2. krajinski hadtestének elit egységei valamint a »Panteri« brigád egysége alkották. Műveleti irány Banjani- Bastra- Corkovaca -Radoč .
 
Szerb erők
 
A horvátországi szerb erők ellenőrizte területen Gornji Zirovac területén ( Carica Brdo- Suzici – Kalabinak hegy (Partizanska magaslat 293m.) vonalon csoportosultak a szerb erők 5. Kozarska brigádja (Kozara) , 33. Dvorska birgádja (Dvor),”Panteri” speciális milicia , 6. Sanska brigád, katonai rendész egység VRS, felderítő egység VRS.
Ezen egységek feladata volt északról három főbb irányon támadni , Obrovac hegy felé ,Culumak hegyháton át Lipovac és a 484 m. magaslat felé , onnan tovább Sip és Corkovac felé betörni BiH területére.
Banjani tájegység felől keleti oldalról a VRS Novigradska brigádja ,43. Prijedorska brigádja ,és a 3.könnyű gyalogos brigád intézett támadást Corkovac magaslat - Nikolic glava magaslat –Kukuljica vonalon. A Novigradsko erő 1/1 egysége Grkovac –Glodina közt helyezkedett el a 2/2 egysége Buleticani településen.
 
A támadást szeptember 4-én kora hajnali órákban kezdték meg az 5K.ARBiH , 505. és 511. brigádjainak védelmi vonala (Obrovac hegy- Sip-Corkovaca-Corkovaca 502m. magaslat-Letinovac hegy- Nikolica glava 455m.-Licani –Seliste ) irányába. A gyalogsági műveletet a szerb tüzérség koncentrált támadása előzte meg. A fő szerb támadási vonal Ćulumak-Radoč-Bužim irányban hajtották végre. Ratko Mladić szerb főparancsnok a műveletbe bevetette a 6. sanska, 5. kozarska, 1. novogradska és 43 motorizirana brigada/gépesített brigád VRS erőit.
 
Önálló brigád a 89. artiljerijska-raketna/tüzér és rakétás egység ,az egész területet blokád alatt tartotta,megszakítás nélkül tűz alatt tartotta „haubica” ,rakétalövegek , „lanser” rakéták bevetésével. A támadás nem kímélte a civil objektumokat sem Bužim és Cazin városokban. A VRS harckocsizó-gyalogsági egységei éjjel-nappal nyomást gyakoroltak a 5.K.ARBiH 505. bužimska viteška brigada egységének a védelmi vonalára..
 
A szerb tüzérségi, harckocsizó és gyalogos támadás hét napig tartott .Ezt követően Ratko Mladić és alparancsnokai elhatározást hoztak , a műveleti erők átcsoportosításáról és új ,friss egységek bevetéséről.
 
Az 5.ARBiH ,505.brigád állásait támadta a 43. Banja Luka-i gépesített brigád, 1. VRS Bosanski Novi brigádja, valamint egy egység . Bastra irányából a Corkovaca területét. A szerb erők , 6. „sanska” és 5. „kozarska” , katonai rendész és felderítő egységei Zirovac (HR) –Radoc vonalon támadtak.  
 
Ugyanekkor a 5.ARBiH 505. bužimska brigada (korábban 105.brigád )parancsnoksága Izet Nanić vezetésével szeptember 8-án ellentámadást indítottak . 505 elit brigád vonalaikról koncentrált támadást indított a szerb erők állási ellen:
 
Bosnyák/muszlim erők:
 
505. brigád parancsnoksága Corkovici településen helyezték el. Kihelyezett parancsnoksága volt az 505. brigád 1. egységének a Javas folyó és Stojakovic település közt a Cava folyó mentén volt. Az 1/2. roham zászlóalj ,1/4. zászlóalj műveleti területe jobb szárnyon határos volt a Lipanovo brdo 439m. magaslat – Sip   település vonalon húzódó 1/505. brigád bal szárnyvonalával.Állások a   Ravnice tájegységnél húzódtak (354m.magaslat, Kekici, 351m. magaslat , Zecivi település ,Radac hegy és a Radasnica folyó közti erdős rész- Obrovac hegyhát –Sip település). 
 
Az 505/1 egység műveleti területe:
 
bal szárnyvonala :
                      Lipanovo brdo 439m. magaslat – Sip   település
                     (1/2. roham zászlóalj ,1/4.  zászlóalj jobb szárnyvonala) .
 
jobb szárnyvonala:
 
                   Masena glava 445m. – Nikolica glava 455m.
                        ( bal szárnyvonala 2/505.brigádnak ).
 
A műveleti területen a IDV Gazija ,IDV Tajfun, és Hamza speciális egységek ,a 2. roham zászlóalj 2-3 egységei , 1/3. zászlóalj működtek. Állások Dobro Selo tájegységen húzódtak ( 516m., magaslat- Corkovaca település- Corkovaca 502m. magaslat- Latinovac hegy 538m., 546m., 496m. magaslatok- Nikolica glava 455m.)
 
Az 505/2.egységének kihelyezett parancsnoksága Cava településnél volt.
Műveleti területe:
 
bal szárnyvonal :
                      Masena glava 445m. – Nikolica glava 455m.
                         ( jobb szárnyvonala 1/505.brigádnak ).
 
jobb szárnyvonal:
                                  Bastra folyó bal partvonala
                (bal szárnyvonala a Bastra folyó jobb partvonalán húzódó 511. brigádnak).
 
A műveleti területen a 2/505 egység működött. Állások Banjani és Drijen tájegységen húzódtak ( Nikolica glava – Mrkica br. 405m. magaslat- Seliste település -450m. magaslat- 391m.magaslat- Kucerina tájegység a Velika Kalovac folyónál- Drijen tájegység –Bastra folyó).
 
Történések
 
A Radac hegy felől a muszlim 1/2. roham zászlóalj ,1/4. zászlóalj támadást intézett a Radasnica folyó menti szerb erők ellen, a IDV Gazija ,IDV Tajfun, és Hamza speciális egységek ,a 2. roham zászlóalj 2-3 egységei , 1/3. zászlóalj egységek Corkovaca település felől támadták a Lipovaca település környéki szerbeket –további támadási irányuk a Culumak hegység volt.  
 
 
 
 A kora reggeli órákban a csoportokba szerveződő muszlim egységek 05.00 órakor megkezdték a támadást. A szerb erők körében zavart okoztak a muszlinok az ellentámadó művelettel és a szerbeket a Radoc-Culumak vonalon visszaverték a HR-BiH határ felé. Súlyos veszteséget okoztak a szerb 6. „sanska” és 5. „kozarska” , katonai rendész és felderítő egységei és harckocsizó egysége körében, valamint több hadifoglyot ejtettek ,és jelentős szerb hadizsákmányra tettek szert : egy T-55 tankra, egy ZIS 76mm-es ágyúra, három 120mm-es, nyolc 82mm-es aknavetőre, 9k11 páncélelhárító rakétákra, „strela 2-M” légvédelmi rakétára, egy 12.7mm-es légvédelmi géppuskára, egy 20mm-es légvédelmi ágyúra, munícióra, fegyverekre és gránátokra, négy katonai szállító tehergépkocsira ,ebből három TAM 110 –esre és egy TAM elsősegély –szanitét járműre két Puch katonai járműre.  
 
A szerbek hat –hét nappal az offenzíva megindítása után az 1. Krajina Hadtest speciális „Panteri” egységét vette be Makorovaca és Culumak körzetében. A muszlinok ellentámadással válaszoltak.
 
Szeptember 12-én a VRS egységei elindították rohamtámadásukat Sipa és Križa körzetében. A VRS harckocsizó támadását az 505. bužimska brigada megállította. Ugyanekkor a 5.k ARBiH főerejének elit egységei támadást intéztek a VRS erői ellen,és áttörték a szerb vonalakat ,nagy veszteséget okozva a VRS-nek. A szerb erőket megállították ,és visszaszorították .A szerbek több polgári objektumot lőttek Buzim körzetében. A muszlin ZM Mrezovac és Lubarda egységei ellenálltak a szerb támadásnak és aktivizálták védelmüket.
 
 A Breza 94 hadművelet nem érte el a kitűzött célját ,mely októberig tartott.
 
 
 

Stit 94

 
1994. november a VRS ellentámadásba , műveletbe   kezd az 5.ARBiH muszlim (Grmeč 94 ) offenzívára válaszként. Bihac-Bosanski Petrovac , Grabez plató irányom intéznek támadást az 5.ARBiH állásai ellen. November 1-én a VRS visszafoglalja Kulen Vakuf várost és környékét , és dél ,délkeleti irányból támadta az 5.ARBiH vonalait. A horvátországi területeken lévő SVK erői észak ,észak-nyugat felől támadták a muszlim erők állásait , az APZB (nyugat-boszniai szerb barát bosnyák erők) erőivel együtt. November 8. a horvátországi szerb erők ,SVK Udbina városban lévő légi bázisáról harci repülőgépeivel támadták a Bihac-i muszlim erőket. A gépek kazettás és „napalm” bombákat (melynek használatát nemzetközi szerződés tilt) dobtak a muszlin területekre. Az 5.ARBiH erői a Grabez platón tartotta állásait ,de Bihac-tól délre visszavonult az offenzíva előtti vonalra. November 16-án az SVK és az 5.ARBiH által a „Slobodni –Tigar „ műveletben észak-északnyugati (Velika Kladusa) területeikről ,horvátországi SVK zónába kiszorított APZB erői (5000 fő) összefogó műveletbe hadmozgásba kezdenek Velika Kladusa visszaszerzése érdekében. Az Unprofor elítéli a szerb légitámadást és a NATO beavatkozását kéri. November 19. harcok folynak 180km hosszan a frontvonalon. A szerb erők támadják Bihać várost.
 
November 21. A NATO válasz nem váratott magára , amiért az SVK bombázta november 8-án a muszlim területeket, a légtérzár ellenére . NATO harci repülőgépek támadást intéztek a SVK Udbina-i reptere ellen és a kifutópályát, több repülőt, infrastuktúrát megsemmisítették .
November 23-án a szerbek elfoglalják Debeljača magaslatot. November 25. konszolidálódnak az 5.ARBiH védelmi vonalai Bihac környékén. Decemberben kitartanak a muszlim erők és stabilizálják védelmi vonalaikat , a SVK szerbek december 8-án elfoglalták a Klokot vízbázist ,Bihac-tól nyugatra .
 
December 17-én a SVK erők támogatta APZB , kiszorítja az 5.ARBiH erőit Velika Kladusa város és környékéről. Véres harcok kezdődtek el a környéken.
A szerbek befejezik a Stit műveletet.
 

A mappában található képek előnézete HADMŰVELETEK


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.