Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HORVÁT HADERŐK BOSZNIAI HADMŰVELETEI 1994

 

1994
 
Katonai művelet "Tvigi '94'"
 

1994. január 24.

 

Rama ( Prozor) település és környékét védő horvát erők tíz órás eredményes katonai akció során visszaszorították a muszlim ARBiH ( muszlim hadsereg) erőket Here település környékéről. A horvát akció „ Tvigi '94.“ elnevezést kapta. A műveletben részt vett a HVO „Rama” horvát brigád és őket támogató tüzérség erő, harckocsizó század, speciális és egyéb horvát brigádok.

 

 

 

Részt vevő horvát erők:

 

"Rama" brigád , „Marinko Beljo"egység , PDV „Bata" antidiverzáns szakasz, IDV „Ivan Peran-Ino" felderítő –diverzáns egység , „Fofa" egység 1. ezred,„Uzdol" egység 3.ezred, tüzér brigád „Rama", „Rama" brigád-harckocsizó század , „Rama „ brigád- műszakista szakasz, felderítő egység "Rama" brigád, „Rama „ brigád egészségügyi szolgálat, tüzérségi erők ZP Tomislavgrad, 1. gárdista brigád HVO, „Kažnjenička bojna“ ezred, „Ludvig Pavlović“ egység .

 

 

 

Műveletet irányító parancsnoki vezetés:

 

-tábornok Slobodan Praljak – „Tvigi '94." Művelet parancsnoka

 

 

 

 

-ezredes Ante Pavlović – „Rama „ brigád parancsnoka ( támadási irány Uzdol –tól)

 

 

 

 

-őrnagy Josip Vidović – parancsnoksági szektor (Glibe-Jurići-Here) támadási irány Jurića-tól

 

 

 

 

-dandártábornok Goran Vučić - parancsnok 3. ezred „Uzdol" egység (átveszi Josip Vidovića pozícióját, miután Josip V. megsebesült) A sikeresen végrehajtott művelet hozzájárult ahhoz, hogy megváltozzon a katonai egyensúly, helyzet a „ Ramsko-Uskopaljsko „ ( Rama /Prozor- Uskoplje/G.Vakuf ) csatatéren a HVO és az ARBiH erők közt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A sikeresen végrehajtott művelet hozzájárult ahhoz, hogy megváltozzon a katonai egyensúly, helyzet a „ Ramsko-Uskopaljsko „ ( Rama /Prozor- Uskoplje/G.Vakuf ) csatatéren a HVO és az ARBiH erők közt.

 

 

 

 

A sikeres akció rámutatott arra, hogy jól megtervezett és kivitelezett támadással megtörhető a muszlim ARBiH hadsereg.

 

 

 

 

Korábban több alkalommal is végrehajtott akciót a horvát brigádok, Here és környékének visszaszerzésére, melyet korábban az ARBiH erők elfoglaltak. Ezen horvát katonai műveletek azonban nem jártak kellő sikerrel. A muszlim erők kiépítették erős védvonalaikat, és birtokolva a fontosabb stratégiai magaslatokat (Zavišće), ellenőrizték a Uskoplje/G. Vakuf – Pridvorci –Prozor /Rama közti kommunikációs vonalat.

 

 

 

 

1994. január 24-én a kora reggeli órákban viszont újabb megtervezett támadásra készült a „Rama „horvát brigád és támogató erői. Céljuk Here település és a környező stratégiai pontok visszafoglalása, ezzel biztosítva a Prozor (Rama) és Uskoplje (G. Vakuf) közti területi katonai összeköttetést.

 

 

 

 

Az akció előtt a horvát katonák felderítő egységei információt gyűjtöttek a muszlim védvonalakról, a műveleti területről. Figyelemmel kísérték a muszlim hadmozgást, a vonalakon állomásozó erők létszámát, általuk használt haditechnikát, és rádióforgalmazásukat. Felderítették logisztikai ellátásukat, távközlési kommunikációs vonalaikat. Ez hozzájárult, hogy a horvátok ellenőrizhessék és blokkolhassák a katonai akciójuk megkezdése előtt a muszlim logisztikát.  

 

 

 

 

 A felderítő egységek által gyűjtött információk alapján a művelet első lépcsőjeként a horvát támogató tüzérséget vetették be. A tüzérségi támadás a muszlim vonalon pánikot eredményezett, és egyben zavart okozott a muszlim erők kommunikációs vonalain.

 

 

 

 

A horvát tüzérségi tűz eredménye képen a muszlim erők elhagyták a 1167.m. magaslati pontot ( Zavišće és Rat közt), melyet azonnal elfoglalt a „Rama” horvát brigád és megtartva a pozíciót, harckocsival ellenőrzés alatt tartották a műveleti irány bal szárnyvonalát. A magaslat megszerzésével a horvátok ellenőrzés alá vonták G. Vakuf – Pridvorci közti kommunikációs vonalat, mely korábban fontos stratégiai állása volt a muszlim erőknek.

 

 

 

 

A továbbiakban a HVO 1. brigádja és a „Kažnjenička „egység támadást intézett a muszlim erők ellen 1070.m. (Vedrine) és 1128.m. (Škarina Glava) magaslatok irányába. A muszlim erők kivonták egységeiket a 1289.m. (Berač) magaslati pontra, ahol megpróbálták rendezni védelmet. 

 

 

 

 

A horvát erők, a műveleti jobb szárnyvonalon (Here település, Krstišće hegyhát és Konjsko hegy) erősebb muszlim ellenállásba ütköztek. Súlyos harc alakult ki, mely során a horvátok „Marinko Beljo“egysége áttörte a muszlim védvonalat Konjsko hegynél és ellenőrzés alá vonta a muszlim erők által kiépített elsődleges lövészárok egy részét. A horvát egység annak ellenére, hogy egy főt vesztett a harcokban, folytatta támadását Krstišće hegyhát magaslati pontja irányába. Több órás harcban a horvát egység áttörte a muszlim védvonalat és elfoglalták az elsődleges lövészárkot. Ezzel ellenőrzés alá vonták a stratégiailag fontos Krstišće hegyhát magaslatát, ahonnan jól belátható volt Here település. A településen a muszlim erők állomásoztatták egységeiket.

 

 

 

 

Miután a horvát egység sikeresen elfoglalta Krstišća magaslatot, megkezdte támadást Here falu megszerzése érdekében. A „Rama” brigád több irányból kezdte meg a muszlim ellenőrzés alatt álló Here elfoglalását. A muszlim erők gyenge ellenállását leküzdve a horvátok elfoglalták a falut, majd megkezdték a falu és a Konjsko hegy közti terület „megtisztítását”. A muszlim erők Herska területén letelepített légvédelmi géppuskája azonban akadályt jelentett, a terület teljes ellenőrzése során. A légvédelmi géppuska „fészket” a horvátok a harckocsizók segítségével kilőtték. Ezt követően lehetőség nyílt a Here –Konjsko közti zóna teljes ellenőrzésére. Az esti órákra a horvátok uralták a zónát, ahol megerősítették véd állásaikat.

 

 

 

 

A Here környéki harcoknál az ARBiH célja volt, hogy megtartsa állásai egy részét, ezért a mélységi erőkből - 45. „brdska” brigád- vont el katonának. A harcokban az ARBiH erői jelentős veszteséget szenvedtek a sebesültek ellátása pedig nem volt biztosítva.

 

 

 

 

A HVO operatív csoportjának jelentése alapján a harcokban harminc muszlim katona vesztette életét. A horvátok részéről a „Rama „brigádból három katona vesztette életét, és tizenhatan, köztük Ante Pavlović őrnagy, megsebesültek. A HVO jelentős muszlim haditechnikát is zsákmányolt a művelet során ; 300 db. 100 mm-es tank löveget, 107 db. T-130 ágyú 130 mm-es löveget, 140 db.122 mm-es VBR (rakétavető) löveget.

 

 

 

 

A horvátok a jól időzített hadművelet végrehajtásával, megakadályozták az ARBiH erőket abban, hogy műveletet indítsanak Rama /Prozor elfoglalására. Ennek előkészületeire éppen 24-én reggel öt órakor adta ki az utasítást az ARBiH 4. hadtest (Mostar) parancsnoka Arif Pašalić, mely 01-556/93 parancs alapján a „Neretvica” egységnek meg kellett volna kezdenie a felderítő és információszerző tevékenységét, valamint el kellett volna foglalniuk a HVO erőktől a stratégiailag fontos Makljen hagót, mely Prozor „kapuja”.

 

 

 

 

A horvátok által végrehajtott sikeres művelet „Tvigi 94” hozzájárult a HVO és ARBiH közti békekötés kieszközöléséhez. Az ARBiH az 1993. évben elkezdett „Neretva 93.” területszerző katonai műveletével Észak-Hercegovinában és Közép- Boszniában jelentős területeket vont ellenőrzés alá , de a teljes cél elérése nem valósult meg. Egyik fontos momentuma lett volna a muszlin erők részére a Uskoplje/Gornji Vakuf – Rama /Prozor vonal és a két település birtoklása, ezzel összekapcsolva a Bugojno ,Travnik erőket a Konjic, Jablanica, Mostar erőkkel. A horvátok jól átlátva a muszlim célokat , kellő időben léptek ennek megakadályozására. A váratlan és sikeres horvát akció zavart eredményezetett a helyi muszlim katonai irányításban , mely egyértelművé tette, hogy a továbbiakban Prozor/Rama és környéke feletti kontrol elvesztésével megtorpant a muszlim területszerzés.

 

 

 

 

A horvátok Rama /Prozor környék kontroljával viszont fenntarthatták a hercegovinai erőik és a közép- boszniai erőik közti összeköttetést.

----------------------------------------------------------------------- 

 

 

 

A mappában található képek előnézete HADMŰVELETEK


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

help on writing an essay

(Pennymapn, 2022.11.29 02:27)

academic essay writing service
<a href=https://buytopessays.com>essay service</a>
buy my essay

essay writers net

(Nanicemapn, 2022.11.26 07:52)

buy essay cheap
<a href=https://buyacademicessay.com>essay writing service</a>
cheap essay writing service usa

mba essay editing services

(Charitamapn, 2022.11.24 22:30)

medical school essay writing service
<a href=https://bestsessays.org>cheap essay writers</a>
best essays writing service

best essay writing services

(Ashlenmapn, 2022.11.23 14:51)

essay writer reviews
<a href=https://bestessaysden.com>best college essay service</a>
community service essay

help 123 essay

(Merolamapn, 2022.11.22 05:54)

best essay review services
<a href=https://bestessayreviews.net>i need help with writing an essay</a>
help me essay

cheap essay buy

(Martymapn, 2022.11.20 22:08)

write my social work essay
<a href=https://besteasyessays.org>custom writing essay</a>
essay writing service recommendation

buy custom essay online

(Dorolisamapn, 2022.11.19 15:18)

essay writing service law school
<a href=https://bestcampusessays.com>college essay writing service</a>
custom writing essay service

do my essay for me cheap

(Eastermapn, 2022.10.13 18:09)

fake essay writer
<a href=https://writemyessaycheap24h.com>need help writing a essay</a>
college essay ideas help

essay help online

(Vivienemapn, 2022.10.12 03:05)

custom writing essay service
<a href=https://ukessayservice.net>custom written essay</a>
college application essay editing services

essay writing service scams

(Ginniemapn, 2022.10.09 20:47)

buy argumentative essay
<a href=https://lawessayhelpinlondon.com>write my essay org</a>
cheap essay help

best mba essay editing service

(Cthrinemapn, 2022.10.04 08:52)

essay writers wanted
<a href=https://howtobuyanessay.com>cheap custom essay</a>
essay on help

essays online to buy

(Leilahmapn, 2022.10.03 10:59)

buy essays for college
<a href=https://geniusessaywriters.net>essays about service</a>
essay writers online

help writing a argumentative essay

(Twylamapn, 2022.10.02 14:13)

great essay writers
<a href=https://firstessayservice.net>national honor society essay help</a>
online essay writer

where can i buy essays online

(Dronamapn, 2022.10.01 18:45)

custom college essay
<a href=https://customs-essays-writing.org>essays on service</a>
tok essay help

essaywriting service

(Charomapn, 2022.10.01 00:04)

essay writers online cheap
<a href=https://customessaywwriting.com>best custom essay sites</a>
best essay helper

essay services reviews

(Rhiamonmapn, 2022.09.30 05:13)

custom writing essay
<a href=https://customessays-writing.org>professional essay writer</a>
customized essay

i need help with my college essay

(Antoniemapn, 2022.09.29 09:35)

community service essay
<a href=https://customcollegeessays.net>buy cheap essays online</a>
cheap essay writer

college essay helper

(Tammiemapn, 2022.09.28 13:37)

essay writing service canada
<a href=https://cheapessaywritingservice1.com>law essay help</a>
medical school essay service

essay writing homework help

(Pennymapn, 2022.09.27 17:52)

custom essay writing service
<a href=https://buytopessays.com>academic essay service</a>
essay writing services toronto

buy essay online for cheap

(Nanicemapn, 2022.09.26 03:02)

help writing a comparison and contrast essay
<a href=https://buyacademicessay.com>essay writer helper</a>
best custom essay sites