Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HORVÁT HADERŐK BOSZNIAI HADMŰVELETEI 1992. 1. rész

 

 

Hadművelet Cagalj és Lipanjska Zora
 
1992.június 7-26.
 

A harcok előtti helyzet

 

 
Miután megtörtént a „Véres Húsvét” incidens Plitvice-nél a boszniai horvátok és muzulmánok Hercegovinában megalakították a saját krízis stábjukat ,amin keresztül megszervezték saját katonai egységeik létrehozását.
1991. május 07-én a JNA tankjai elindultak Mostar-Siroki Brijeg Posusje-Tomislavgrad Kupres útvonalon.
A hadmozgás része volt a JNA RAM offenzívájának mely Dalmácia "levágására" irányult. A JNA Banja-Luka-Donji Vakuf-Kupres-Mrkonjic Grad-Drvar -Livno irányokból végzett csapatmozgásai is ezen cél érdekében történtek.
A JNA célja volt a Privalj-Grude-Imotski, Posusje-Imotski-Split , Livno-Arzano-Split vonalakon blokád alá venni Dalmáciát. A Caplinja-i erőiket pedig Mostar-Bijelo Polje-Sarajevo és Metkovic-Ploce irányon mozgatták volna.
 
A JNA Caplinja -Metkovic -Ploc és Trebinja-Crna Gora- Ravno-Dubrovnik  irányon való mozgását a horvátok megakadályozták ,mely elősegítette azt ,hogy a szerbek kénytelenek voltak eltolni ,módosítani, elhúzni a RAM tervben szereplő Hercegovinából és Dél-Dalmáciából történő Közép-Dalmácia elfoglalását. 1991.július hónapban már- már sorra alakultak meg a hercegovinai horvát rendfenntartó egységek. 1991.szeptemberében megérkeztek Mostar városhoz a szerb JNA megszálló erői.Szeptemberében a horvát egységek különösen nagy szerepet játszottak Mostar-ban és környékén ,mikor Caplinja-Dretelj, Slipcici-Krivodol-Galac-Hum -Mostar -Bijelo Polje -Borci vonalakon ellenőrző pontokat alakítottak ki és elfoglaltak több fontos objektumot, Gornja Kozica ,Galac,Grabova Draga ,Planinica .
 
Ezen műveletek fontosak voltak az 1992-es Lipanjska Zora akció megindításához.
A Plitvice-i tavaknál történt események után Mostar-ban megalakul a Krizni stab –készenléti vezetés-a HDZ-Horvát Demokrata Közösség – soraiból. Illegális egységeket alakítottak, melyeket felfegyvereztek . Még 1991.szeptemberében (19-én) megérkeztek a városba a rendfenntartó „rendőri” erők, melyet a horvátok szervezetek A horvátországi MUP vezetése megkezdte a Mostar-i rendfenntartók felszerelését és toborzását.
 
A parancsnoki beosztást Viktor Stojkice kapta meg, aki nem tétlenkedett és megkezdte az önkéntesekből álló rendfenntartó rendőri erők megszervezését , mobilizálását. Nagy számban jelentkeztek önkéntesek , akik rendfenntartó egységeikkel elfoglalták a város közlekedési pontjait és megszervezték az állandó ügyeletet.
Megérkeztek szeptember végére az első ZNG erők. Fontos szerepet töltött be a Radió Mostar mely a horvátoknak segítséget jelentett a háborús információk hozzájutásához. A JNA a Fortica –i bázisáról gránáttámadást intézet a rádió épületére.
 
1991.szeptember 20-án a horvát MUP egységet elfoglalták Gnojnica és a Ortijes reptérnél ellenőrzési pontjaikat. A ZNG erők pedig a stratégiailag fontos Bile platót. 1991.10.21-24. a 6.HVO egység Krusevo területén megfigyelés alatt tartotta a repteret és a környéken hadmozgást végző JNA erőket. Ugyanígy figyelték a horvát és bosnyák erők a JNA objektumokat.
1991.10.21-24. a JNA helikopter deszantolást hajtott végre Tomisa területén.
 
1992-ben megalakult a szerb Területvédelmi Parancsnokság (TO) Közép –Neretva Parancsnoksága (TO Srednja Neretva – TO SN) . A TO SN négy szektor parancsnokságból állt :
 
Potoci Szektor Parancsnokság ( 10 fő) – a szektor parancsnokság alá tartoztak :
-          TO-1 „Potoci” egység 410 fővel
-          TO-2”Potoci „ egység 434 fővel
-          Önálló Csoport  129 fővel
-          Önálló Csoport 130 fővel
-          Önálló Szakasz „Zijemlja” 40 fővel
-          Önálló Egység  „Ravni” 14 fővel
-          Diverzáns Egység „Potoci” 18 fővel
 
Rastani Szektor Parancsnokság (10 fővel) – a szektor parancsnokság alá tartoztak :
-          TO-1 „Rastani” egység 280 fővel
-          TO-2 „Rastani „egység 541 fővel
-          Önálló Csoport „Raska Gora” 118 fővel
-          Önálló Csoport „Bogodol” 88 fővel
-          Önálló Szakasz „Kuti” 54 fővel
-          Önálló Egység „Vojno” 14 fővel
-          TO-3 „Vrapcici „ egység 540 fővel
-          Önálló Szakasz „Kuti” 54 fővel
 
Mostar Szektor Parancsnokság „Garda” (6 fővel)- a szektor parancsnokság alá tartoztak:
-          TO-„M” Mostar egység
-          Diverzáns Egység „Centar”
-          Diverzáns Egység „Zapad”
-          Önálló Szakasz 32 fővel- négy alcsoportttal
-          Diverzáns Csoport –öt alcsoporttal
 
„Buna” Szektor Parancsnokság (10 fővel)- a szektor parancsnokság alá tartoztak:
-          TO-1 „Buna” 210 fővel
-          Önálló Csoport „Bacevici „ 27 fővel
-          Önálló Csoport „Ortijes” 53 fővel
-          Önálló Szakasz „Zito” 54 fővel
-          Önálló Szakasz „Pijesci” 31 fővel
 
 Capljina Szektor Parancsnokság (10 fővel)-a szektor parancsnokság alá tartoztak:
-          TO-1 „Capljina” egység 27 fővel
-          TO-2 „Capljina” egység 303 fővel
-          Önálló Csoport „ Gabela” 110 fővel
-          Önálló Csoport „Recice” 55 fővel
-          Diverzáns Egység „Capljina” 35 fővel
-          Diverzáns Csoport „Capljina” –négy alcsopottal 14 fővel
 
 Az első konfliktusokat  április 7-én a szerb gránáttámadás követte, Cim ,Ilici, Rudnik részekre. Ezek után Mate Boban HRHB vezetője megalakította a HVO Hrvatska Vijeca Obrana katonai erőt a város védelmére. Egyik főbb parancsnoknak Petar Zelenka-t nevezte ki.
1992.05.21-én a Mostar-i HVO bevetésre készen, szerkezetileg műveleti feladatok végrehajtására bevethető erőként megkezdi működését.
 
1992.évben a hercegovinai horvát közösség politikai szárnyának ( Hrvatska Zajednica Herceg-Bosna- HRHB)  katonai védelmi tanácsa Hrvatska Vijeca Obrana-HVO) kialakítja a HVO hercegovinai strukturális felépítését.
 
 A védelmi részleghez tíz szolgálati ág tartozott:
 
- egészségügyi szektor/ágazat ( szanitét szolgálat, sebesült ellátó szolgálat, ellenőrző-felügyeleti szolgálat)
- erkölcsi nevelő /morál ellenőrző ágazat ( információs igazgatóság, katonai pszichológiai igazgatóság, történeti igazgatóság )
- biztonsági ágazat ( katonai rendészet, SIS –katonai felderítés)
- beszerzési, ellátási és gyártási ágazat ( közbeszerzési osztály, intendáns osztály, közlekedési osztály, technikai osztály, gyártási osztály, tervezési és információs osztály, finanszírozási szolgálat, geográfiai osztály )
-kabinet főnökség
-főfelügyelet
-katonai tanács
-általános ügyek hivatala és információs szolgálata
- katonai vezérkari központ (Glavni Stozer-GS)
-védelmi igazgatóság
 
A védelmi igazgatóság alá tartoztak:
 
- felszabadítási és védelmi szolgálat és mozgósítási szolgálat
- polgárvédelmi központ
-adminisztrációs költségvetési osztály
-igazságügyi osztály
-személyügyi osztály
 
Bár 1993.novemberében a HVO szétlőtte a híres Stari Most (Öreghíd) –ot, akkoriba Zelenka intézkedett a híd szerb gránátoktól való megvédésére, az az Slobodan Praljak vezette egységek és utászok deszkákkal és autógumikkal rakták körbe a hidat és a gyalogosok megvédésére deszkatetőt ácsoltak. A szerbek egyébként az összes többi Neretva folyó hidat lerombolták.
 
A Mostar város krízis stábja első időszakban a horvát  rendőrség MUP akkori állományából létrehozott egységeivel ,megállították a JNA első betörését a városba, és megakadályozták, hogy azt lerohanják a szerbek. A szerbek a város közelében elfoglalták Gnojnica települést , Mostar repteret, ahol a MUP saját ellenőrző pontjait kialakította.
 
Később a JNA erőinek sikerült elhelyezkedni  Čapljina - Dretelj,  Slipčići - Krivodol - Galac (telep Pologa) – magaslat  Hum (Mostar) - Mostar - Bijelo Polje - Borci – Konjic vonalakon.
 
Válaszul az akkori MUP rendőri erők Mostar, és a krízis stáb megkezdte az általános mozgósítást a tartalékos rendőrökből, illetve a nagy számban jelentkező önkéntesekből. A létrejött egységekkel megszállták a főbb közlekedési csomópontokat ,és városi ügyeleti szolgálatot szerveztek..
 
1992. április 29.a Mostar járási krízis stáb , majd a későbbiekben a Stolac, Čapljina , Široki Brijeg járás krízis stábjai átadta a irányítást és a védelmet a Horvát Védelmi Tanács (Hrvatska Vijeća Obrana). A HVO a továbbiakban megszervezte a harcoló egységeinek feladatait és végrehajtandó felszabadító akciók megtervezését. 1992. áprilisában Mostarban a horvát és bosnyák katonai vezetés ,vezérkari stáb közös határozatot hoztak a JNA és más szerb katonai formációk kiűzéséről Mostar és környékéről. A hadművelet lebonyolításával a  HVO lett megbízva. A hadművelet a „Júniusi hajnal -Lipanjska zora” nevet kapta.
 
Arifa Pašalića vezette zászlóalj /területvédelmi erők/ közel 200 katona már május 21-től megkezdte a  Raška Gora – Đubrini vonalon a műveletre való felkészülést.
 
1992. áprilisában heves harcok folytak a Stolac környéki Dubrava-ban.
 
A Stolac-i helyi muzulmánok vezetői virágcsokrokkal fogadták a szerb tankoszlopot .Későbbiekben Stolac-ot és a Dubrava fennsíkot teljesen átadták a szerbeknek, ahol a JNA és lázadó szerb erők kedvező állásokat alakítottak ki .A környék horvát lakosai egy része elhagyta a térséget , de a főleg idősebbekből álló lakosok nem, így őket a szerbek deportálták Bileća-i táborúkba. Azóta is eltűntként vannak nyilvántartva.
 
Az üresen maradt horvát házakat ,templomokat , középületeket a szerbek felgyújtották és lerombolták. Ebben az időben a JNA lőtte ágyúkkal ,tankokkal, és repülőkkel Čapljina, Mostar, Čitluk, Metković , Dubrovnik településeket.

Április 14-20. közti időszakban a horvátok elfoglalják a  Čapljina-ban lévő JNA laktanyát, ahonnan a szerbek helikopteres segédlettel kimentették haditechnikájukat, felszereléseiket. A várost környékének elfoglalását a horvátok megkezdték.          

 

 

Május-júniusban a HVO felállítja tüzér csoportjait (Topnicka Grupa-TG) Siroki Brijeg, Citluk, Capljina, Ljubuski, Mostar parancsnokságokkal. A TG egységes műveleti zónára koncentrálják –mely zónát jobb vonalon Dobro Selo- Hum magaslat 418m. ,bal vonalon Planinica-Gradina határolta.
 
Május végén a szerb erők :
 
-Bijelo polje területén:
 Rujista részen nagy kaliberű ágyút , Trisica Han 102m magaslaton 120mm-es aknavetős üteget, Obod –Gradina részen 120mm-es két aknavetős üteget, Dubrava harckocsikat állomásoztattak, támogatva 200 fővel.
 
-Vrapcici területén:
Az újtemető „Sutina” részén egy aknavetőt és egy PAT páncél-elhárító ágyút helyeztek el, megerősítve 250 fővel.
 
-Zalik területén:
Gradina 234m magaslatnál két aknavető helyeztek el
 
-Stani:
 hidro-elektronikai vízműnél –HE Mostar két aknavetőt, Rastani területén egy aknavetőt, vasúti hídfőnél egy PAT és egy BST –hátrasiklás-nélküli ágyút , a vasúti vágányok mentén további egy PAT –ot helyeztek el , megerősítve 150 fővel.
 
-Sjeverni Logor területén:
-JNA bázis- 5x PAT  3x20mm., 14 tankot, aknavetőket, két H-122mm „haubica „ágyút , 6xB-1 agyút helyeztek el.
 
-Fortica úton:
három tankot helyeztek el .
 
-Fortica/ Ostri rat 514m magaslatnál ) :
 3xH-122mm ágyút, három tankot, 514m és 570m magaslatok közt H-122mm-es üteget –Vucja glava 693m magaslatnál –helyeztek el,megerősítve 80 fővel.
 
- Sveta Gora 877m magaslat:
H-155mm üteget helyeztek el.
 
- Krstina 851m magaslatnál :
haubica üteget helyeztek el ,50 fővel megerősítve.
 
- G. Gnojnice területén:
három tankot helyeztek el.
 
- Gostina suma területén:
Samac 410m magaslat négy aknavetőt helyeztek el, 50 fővel megerősítve .
 
- Conanovo polje területén:
6xT-55 harckocsikat helyeztek el, 50 fővel megerősítve.
 
-Mostar város –Neretva folyó keleti partszakasza:
 
-két páncélozott szállító járművet „transzportert” Sjeverni Logor katonai JNA bázisnál helyeztek el, egy tankot a zene iskolánál, egy transzportert az elhagyott épületeknél, egy tankot a dohány üzemnél, egy tankot a keleti óvárosrész, három tankot az alumínium kombinát felé vezető úton Spada-nál, egy VBR rakétavetőt szintén az alumínium kombinát felé, hét aknavetőt ,egy tankot, egy transzportert, egy mobil aknavetőt , egy PAT pedig a Mostar város keleti részén átfutó ,átszelő tranzit országoton a templomtól Bjelusina-ig. Ezen erőket 250 fő erősítette meg.
 
-Juzni Logor:
JNA bázis-9 tankot , négy hátrasiklás nélküli ágyút -BST, egy PAT helyeztek el, 250 fővel megerősítve.
 
-Heliodrom Jasenica :
JNA légi helikopter bázis-9x VBR”Plamen” , 2x VBR” Orkan” , SAM-6 légvédelmi rakétát , aknavetőket , hat GAMA helikoptert helyeztek el .
 
-Opine: VBR és aknavetőket helyeztek el.
 
-Ortijes repülőtér és katonai JNA bázis:
16-18. tankot T-55 és T-84 , hét tankot a reptér köré vontak össze, 3xH-122 és 155mm üteg Kosor területén, ágyuk és „haubica” ágyuk Kriz magaslaton, 6xPAT Mostar-Buna útvonalon,4xVBR”Oganj” repülőtér irányító toronynál helyeztek el.
 
-Velez adótorony:egy ágyút és egy PAM- légvédelmi géppuskát helyeztek el.
 
-Stolac:467m magaslatnál PAT volt elhelyezve ,15 fővel megerősítve.
 
-Hum:2x120mm agyú, egy BST és 60mm aknavetők ,egy PAM volt elhelyezve                      ,megerősítve 70-100 fővel.
 
-Orlovac:egy PAM és egy BST volt elhelyezve ,megerősítve 70 fővel.
 

A Délkelet Hercegovina HVO operatív csoportja

 

                           (OG JIH Mostar)

 

 
1992.évben :
HVO Mostar főparancsnokság : Jasmin Jaganjac
                      helyettese : Petar Zelinka
                       tisztikar parancsnoka:  Rade Bosanjak
                       helyettes parancsnokok:
                                     IPD- Stojan Vrljic
                         SIS (katonai felderítés)-Zdravko Zoric
                          VSS-Zeljko Barbaric
MUP (belügy-rendőrség) parancsnoka: Zikrija Djonko
MUP helyettes parancsnoka: Ivan Sabljic
MUP segéd helyettes parancsnoka: Milan Juric
Logisztikai parancsnok :Dinko Slezak
Operatív szolg. parancsnoka: Slavko Puljic
Tüzérség parancsnoka: Miroslav Ivanisevic
Műszakisták parancsnoka:Ante Ivankovic
Gyalogság parancsnoka:Adem Zulovic
Légvédelem parancsnoka:Miroslav Barisic
Központi irányító koordináló parancsnok: Vlado Culjak
Vegyvédelmi és nukleáris támadás elleni szolgálat parancsnoka ABKO:
                                                                    Branko Smoljan
Egészségügyi szolg. parancsnoka:dr. Ante Ivankovic
Toborzó és kommendáns szolg. parancsnoka:Miro Grbesa
 
 

1. egység

 

 
Parancsnok: Miro Andric
Helyettese:Marko Radic
Logisztika:Andrija Kacic
IED –elektronikai felderítés és elhárítás:Marijan Mandic
Szolgálat :Nikola Raguz
Diverzáns szakasz parancsnok:Asim Mahmutovic
Támogató hátországi szakasz parancsnoka :Rezo Ibrahimovicf
Műszaki szakasz parancsnok: Mirsad Sivac
 
1. század :
Parancsnok: Ljubo Tipuric
1.szakasz parancsnoka . Tomislav Anticic
2. szakasz parancsnoka:Davor Skender
3.szakasz parancsnoka :Marinko Krezic
4. szakasz parancsnoka: Ivan Peric
 
2. század
Parancsnok: Andjelko Zlatic
Helyettese: Vitomir Zlatic
1.szakasz parancsnoka :  Kreso Primorat
2. szakasz parancsnoka: Tihomir Golemac
3.szakasz parancsnoka : Jozo Susac
 
3. század
Parancsnok: Miro Kozul
1.szakasz parancsnoka . Pero Antunovic
2. szakasz parancsnoka:Marinko Kolobara
3.szakasz parancsnoka :Zvonko Zovko
 
4. század
 Parancsnok: Andjelko Pandza
1.szakasz parancsnoka . Dragan Pandza
2. szakasz parancsnoka: Vinko Pandza
 
Aknavetős szakasz parancsnoka : Stipe Pole
 

2.egység:

 

Parancsnok:Mario Mikulic
Helyettese: Mile R.
Helyettese:Zdravko Gavran
Szolgálat : Zeljko Budimir
SIS: Mate Knezovic
Logisztika: Ilije Bogdan
 
1.század :
 Parancsnok: Ivica Zelencic
1.szakasz parancsnoka . Ivica Rose
2. szakasz parancsnoka:Davor Grubesic
 
2. század
Parancsnok: Stanko Boksic
1.szakasz parancsnoka : Kreso Soldo
2. szakasz parancsnoka:Zdravko Kresic
 
3. század
Parancsnok: Ivan Musa
1.szakasz parancsnoka :Kemal Kojic
2. szakasz parancsnoka:Fadil Maksumic
 
 
4. század
 Parancsnok: Jozo Pehar
1.szakasz parancsnoka :Javo Jurkovic
2. szakasz parancsnoka:Ante Pandza
3.szakasz parancsnoka :Milenko Pehar
4. szakasz parancsnoka:Andrija Pehar
3.egység:

                Parancsnok: Ilija Vrljic

Helyettese:Stipe Zlomesic
Szolgálat:Zdenko Pandza
EID:Jure Maric
Szanitét szolg: dr. Teca Tomic
 
1.század :
 Parancsnok: Marinko Coric 
 
2. század
Parancsnok: Milenko Bosnjak
 
3. század
Parancsnok: Ljubomir Culjak
 
4. század
Parancsnok: Josip Raic
 
5.század
Parancsnok:Miroslav Sunjic
 

4.egység:

 

Parancsnok: Radimilo Jasak
Helyettese:Ivica Raspudic
Helyettese:Drago Misic
Szolgálat:Zoran Bevanda
SIS:Branko Hubrih
IPD:Zeljko Zorko
Tüzérség:Benito Sesar
Központi vezetés koordinálás:Robert Raspudic
 
1.század :
 Parancsnok: Zoran Martinovic
1.szakasz parancsnoka . Dragan Cesir
2. szakasz parancsnoka:Zeljko Zulj
 
2. század
Parancsnok: Edin Sandzak
1.szakasz parancsnoka . Josip Ambruz
2. szakasz parancsnoka:Branislav Bozic
 
 
3. század
Parancsnok: Mirko Stojanovic
1.szakasz parancsnoka . Marinko Anic
2. szakasz parancsnoka:Zeljko Buhac
3.szakasz parancsnoka :Miro Tomic
 
4. század
Parancsnok:Veseljko Crnjac
1.szakasz parancsnoka . Ivica Kopilas
2. szakasz parancsnoka:Miro Maric
 
5.század:
Parancsnok:Ivica Marjanovic
1.szakasz parancsnoka . Mile Radovan
2. szakasz parancsnoka:Danilo Covic
3.szakasz parancsnoka :Franjo Anicic
 

5.egység:
 
Parancsnok: Marinko Bosnjak
Helyettese:Marko Stojcic
Szolgálat:Tomi Marinovic
Szanitét szolg:Tiho Cale
Logisztika: Zdenko Mihic
 
1.század :
 Parancsnok: Davor Balic
1.szakasz parancsnoka . Slavo Bosnjak
2. szakasz parancsnoka:Dragan Martinovic
3.szakasz parancsnoka :Mario Zelenika
 
2. század
Parancsnok: Milenko Markic
1.szakasz parancsnoka . Zeljko Gilja
2. szakasz parancsnoka:Drazan Dujmovic
3.szakasz parancsnoka :Dragan Stojcic
 
3. század
Parancsnok: Miljenko Ljubic
1.szakasz parancsnoka . Zlatko Loncar
2. szakasz parancsnoka:Zdravko Talic
3.szakasz parancsnoka :Pero Coric
 
4. század
Parancsnok: Zeljko Cvitkovic
1.szakasz parancsnoka . Dinko Divic
2. szakasz parancsnoka:Marinko Cvitkovic
3.szakasz parancsnoka :Blaz Stojcic
4. szakasz parancsnoka:Toni Marinovic
 
 
önálló muszlim/bosnyák zászlóalj (1. mostarska samostalna bojna)  Mostar:
 
Zászlóalj parancsnok:Arif Pasalic és Suad Cupina
Helyettes parancsnok:Semsudih Hasic
Helyettes parancsnok:Sedat Elezovic
IPD parancsnok:Nafija Catic
Logisztika:Jasminko Beso
 
Szakasz főparancsnok:Hasan Buric
 
1. csapat:
Parancsnok:Mufid Kajtaz
1. szakasz parancsnok:Faruk Slipicevic
2. szakasz parancsnok:Hasan Breko
3. szakasz parancsnok:Ramiz Dzinovic
 
2. csapat:
Parancsnok:Hujdur Mithad
1. szakasz parancsnok:Zoran Geler
2. szakasz parancsnok:Muhamed Bojgoric
3. szakasz parancsnok:
 
3. csapat:
Parancsnok:Muharem Dugalic
1. szakasz parancsnok:Semir Drljevic
2. szakasz parancsnok:Semir Tojaga
3. szakasz parancsnok:Oliver Torlo
 
4. csapat:
Parancsnok:Karlo Dzeba
1. szakasz parancsnok:Semir Temin
2. szakasz parancsnok:Dragan Malkoc
3. szakasz parancsnok:Sead Maric
 
Önálló szakasz parancsnok:Hasan Karadza
 
Nehéz gépfegyver szakasz parancsnok:Zelimir Husnic
 
Intervenciós szakasz parancsnoka: Zeljko Dilber
 
6. egység--parancsnok:Mile Pušić
7. egység -parancsnok: Jadranko Lovrić
8. egység:- -parancsnok: Nino Vidović
9. egység:-- parancsnok:Vjeko Čutura
LPZ VOD-könnyű légvédelmi szakasz:
Vezető: Miroslav Barisic
Parancsnok:Zlatko Topic
 
MTD-vegyes tüzér divízió
 
P O O D –páncélosok elleni osztag:
Parancsnok :Sulejman Budakovic
 
Műszaki század:
Vezető: Ante Ivankovic
 
 

Önálló századok:
-1.Önálló század "Cim-Zalik"-parancsnok:Vinko Grubišić
-2.Önálló század "Gomaci"- parancsnok:Pero Raič
-3.Önálló század "Drežnica-Vrdi"- parancsnok:Karlo Marić
-4.Önálló század  "Buna" –parancsnok:Mate Brljević
-5.Önálló század "Orlac-Raska Gora"-parancsnok:Mladen Jurić
 
 

önálló diverzáns szakasz:
Parancsnok:Dragan Slezak
 
-Önálló csoport „Grad és Luka II”
 
 

Logisztikai erő:
Vezető: Dinko Slezak
Helyettese:Ljubo Peric
 
 

Intervenciós század:
1.szakasz parancsnok: Zijad Orucevic
2.szakasz parancsnok:Zdravko Buhac
 

VP-katonai rendészetVP” HVO Mostar-parancsnok:Željko Džidić 
 

-Központi vezetés, koordináció

 

 

-Kažnjenička bojna HVO

 

-Poskok (Vipera)  egység  HVO

 

-Čapljina HVO „Knez Domagoj „egység

 

-Ljubuški HVO „Stjepan Radic”egység

 

-Gruda HVO „R.Boban” egység

 

-Citluk HVO „Knez Branimir” egység

 

-Siroki Brijeg HVO ”Cikota” egység
 

Összevont hadműveleti erők

 

 
A  Lipanjska zora és Cagalj  hadműveletet a  HVO és HV egységek valamint az önálló muszlim egység közösen 1992.júniusában hajtották végre. A művelet 1992.június 7-től tartott június 26-ig.Ez volt az első győztes horvát katonai siker a szerbekkel szemben BiH –ban. A hadművelet során a horvátok felszabadítottál a Neretva folyó völgyét,  , az elkövetkező hónapokban  Ošanića körzetben az  egyesült horvát erők a mai BiH Federáció és Republika Srpska BiH földrajzi határvonala mentén hozták létre védelmi állásaikat. A horvát és muszlim/bosnyák erők Mostar-ban zajló művelete kapta a Lipanjska Zora (Júniusi hajnal) elnevezést ,mely a városban valamint a város nyugati (Podvelez),dél és észak nyugati részében a Čapljina irányából meginduló offenzíva pedig a Cagalj (Sakál) elnevezést kapta. Ez utóbbi Čapljina -Dubrava ,Stolac –Hutovo blato területének felszabadítására irányult .
 
Az offenzívák végrehajtása Operatív Csoport –OG Délkelet-Hercegovina –JIH műveleti területén került végrehajtásra. A műveleti területet négy szektorra osztották.
 
Mostar várostól északra terült el az Észak (Sjever) szektor. A szektor magába foglalta a Neretva folyó jobb parti részén Raska Gora hegységet, Podruzje tájrészt, a folyó bal partján pedig a Bijelo polje tájrészt.
A Sjever szektor délen határos volt Planinica- Rastani-Suhi Do- Vrapcici vonalon a Város (Grad) szektorral, mely magába foglalta Mostar várost és közvetlen környékét. A Grad szektort délen a Krivodol-Gnojnice vonalon határolódott el a Dél (Jug) szektortól.
A Jug szektor magába foglalta a Hum hegyet , Rudine tájegységet, Buna tájrészt, Mostarsko polje déli részét, Hodbina és Gubavica tájegységeket. A Jug szektort délen a Stolac szektortól a Zitomislic- Kraj Sela műveleti határvonal választotta el.
 
A Stolac szektor magába foglalta Dubrava és Hodovo tájegységet, Stolac és környékét, Lokve tájrészt, Hotanj és Crni Vrh hegyeket, a Radimlje és Bregava  folyó kanyonokat. A Stolac szektor délen határos volt a még hercegovinai és nem horvátországi területeket magába foglaló Taktikai Csoport-2 (TG-2 ) műveleti zónájával (Hutovo blato, Deransko tó „jezero”, Trebesnica folyó völgy) .
 
A 6000 fős részt vevő erőket a horvátországi Horvát Hadsereg (HV) a boszniai horvát haderő (HVO) és az alá tartozó muszlim önálló erők, valamint a Horvát Felszabadító Erők (HOS) egységei és rendőri erők alkották .
 
A HVO erők Mostar, Capljina, Stolac járásból érkező helyi rendőri egységek erősítették. A HVO erők vezérkari műveleti stábját Slobodan Prljak irányította a Posusje városban létrehozott parancsnokság élén. A HV erőket a 6.Operatív Zóna (OZ) egységeit koordináló Vezérkari Stáb HV „Déli harcmező”  parancsnokságának vezetője Janko Bobetko irányította. Ezen erők közt a hercegovinai harctéren Damir Krsticevic vezette 4. brigád és az Ante Urlic vezette 156. brigád erői csoportosultak. A 156. brigádból az 1. század a 3. zászlóaljból, a 2. század a 3. zászlóaljból és műszaki század, valamint páncélosok elleni csoport . További HV erő volt a 40. műszaki zászlóalj és MUP horvátországi rendőri egységek.
 
A HVO erőket alkották:
 
Kažnjenička zászlólalj-parancsnok: Mladen Naletilić "Tuta"
Poskok zászlóalj-Široki Brijeg
diverzáns osztag- Čitluk-parancsnok: Miljenko Dugandžić "Midža"
„Knez Domagoj” brigád- Čapljina
 önkéntes ezred (db)” Kralj Tomislav”
 HVO zászlóaljak: Stolac, Neum, Ljubuški, Čitluk
 HVO század -Ravno,
HV Imotski zászlóalj
zászlóalj és diverzáns szakasz –Grude
 
Mostar –i zászlóaljak:
 
-1.egység: Djubrani-Raska Gora
 
-2. egység :Mostar közúti bejárati részei , autóbusz állomásig, Fortica .
 
-3.egység és 1.század az 5. egységből:Dreznica ,Jasenjani ,Ravni
 
-4.egység:Orlovac magaslat, Brkanovo Brdo, Hum,
                        egy részük tartalékba helyezve.
 
-5.egység:Nevesinj felé vezető út mentén 
-6. egység-terület/Kruševo-
-7. egység-terület/Gnojnice-
-8. egység:-terület /Rodoč-
-9. egység:-terület/Jasenice
-Önálló muszlim zászlóalj-terület/
bal szárny-autóbusz pályaudvar-
jobb szárny-dohány gyár, Tito utca,Brankovac
muszlim/bosnyák vegyes csoportok: Mostar -Carina, Brankovac, Mahala, Luka területén.
 
-Önálló század "Cim-Zalik"-parancsnok:Vinko Grubišić
-Önálló század "Gomaci"- parancsnok:Pero Raič
-Önálló század "Drežnica-Vrdi"- parancsnok:Karlo Marić
-Önálló század  "Buna" –parancsnok:Mate Brljević
-Önálló század "Orlac-Raska Gora"-parancsnok:Mladen Jurić
 
- tüzérség , logisztika, egészségügyi és műszaki erők és katonai rendészet
 
 További HOS erők :
 
 IX. zászlóalj HOS (beintegrálták a 4. brigád HV erőibe)
 I. zászlóalj HOS--parancsnok Stanko Primorac "Ćane"
 század HOS "Lovac" (a 156. brigádból alakult)
 
 
 
 FOLYTATÁS A TOVÁBBI RÉSZBEN
 

A mappában található képek előnézete HVO-boszniai horvát hadsereg

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.