Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BOSZNIAI HADSZINTEREK-Sarajevo-Vrhbosna 2.rész (Szarajevo harctér)

 

  KRONOLÓGIA

1992. .Március 2. a városban lakó helyi szerbek által megalapított önvédelmi csoportok barikádokat emelnek a város szerb lakta kerületeiben.

 

Április 3. a Jugoszláv Néphadsereg (JNA) megszállta Mojmilo városrészt.

Április 5. a városlakók békés demonstrációt tartottak (2000-3000 ember) . A demonstrációba épületekből tűzet nyitottak ismeretlenek . A várost kettészelő Miljacka folyó Vrbanja hídjánál a békés demonstrálók közül az orvlövészek lelövik Suada Dilberović és Olga Sučić polgárokat. Támadás éri a helyi szerb önkéntesek részéről a város rendőr akadémiáját Vraca városrészen.

Április 10. Szerb önkéntes fegyveresek és JNA egységek járőröztek Grabovic városrészben, Közel háromszáz lakos elhagyja a város „zsidó negyedét”.

 

Április 11. Sarajevo-ban az összes parlamenti képviselő , beleértve az SDS (szerb párt) aláírják az egységes Sarajevo-ról szóló deklarációt. A deklaráció kihangsúlyozta, hogy a várost nem lehet nemzetiségek közt felosztani, annak egységesnek kell maradnia.

Április 13. A muszlim területvédelmisek barikádot emeltek a Lapišnica alagút bejáratához. A "Maršal Tito" JNA laktanyából katonák tűzet nyitnak mely során egy civil polgár életét veszti. Hasonló módon a JNA "Viktor Bubanj" laktanyából is tüzet nyitnak ,mely során szintén életét veszti egy civil polgár.

Április 30. A JNA Dobrinja városrészbe a ki-be járást teljesen blokkolja. A JNA agresszor megszállónak kiáltják ki a Sarajevo-i muszlimok.

Május 2. Skenderij városrészben fegyveres összecsapások zajlanak a JNA és a helyi muszlim területvédelmi (TO) erők közt.. Leég a főposta épülete.

 

A boszniai válságról a portugáliai fővárosban zajló megbeszélésről visszatérő Alija Izetbegović, Zlatko Lagumdžija és Sabina Berberović muszlin politikusokat a JNA a Sarajevo-i reptéren letartóztatja és a Lukavica városrészben lévő JNA laktanyába szállítják őket.

Május 17. A JNA és a szerb fegyveres önkéntesek megpróbálják elfoglalni Sarajevo-t . Két fő irányon kezdik meg a város megszállását : Pofalići - kaszárnya "Maršal Tito" - híd "Bratstvo-jedinstvo" – Grbavica. Öt katonai konvoj indult meg a JNA egységeiből.

 

Május 18-19. Sarajevo-ban megszűnik a telefonvonal kapcsolat és a közvilágítás.

Május 19. Ilidža városrészben 500 fős nőkből és gyerekekből álló tömeg megállítja a JNA katonai konvoját.

Május 20. Kigyulladt és leégett a "Zetra" sportcsarnok a harcok következtében.

Május 22. 113. beteg kénytelen volt elhagyni a harcok miatt a Jagomir kórházat.

 

Május 26. A szerbek gránáttámadást intéztek a "Zehra Muidović" színház épülete ellen.

 

Május 27. A Vase Miskina utcában tizenkilenc civil polgár életét veszti és 157-en megsebesülnek ,mikor a szerbek Borija felől gránáttámadást intéztek .

 

Június 1. A JNA elhagyja  "Maršal Tito" laktanyát

Június 2. a háborús helyzetre való tekintettel mindkét fél mozgósítást hajt végre.

 

Június 28. François Mitterrand francia elnök, látogatásra érkezett Sarajevo-ba. Megnyitják a humanitárius segélyek részére a „légihidat” Sarajevo-i reptéren. Bačevo –beszüntették Sarajevo vízellátását.

Július 17. Harcok a reptér körül és szerb gránát támadás , mely során a városban közlekedő villamosok megrongálódnak.

Július 28. a szerbtüzérségi támadás végett összeomlik a UNIS toronyépület ,a kár meghaladja a 700 millió akkori német márkát.

Augusztus 1.A szerbek támadást intéztek egy gyermekeket a városból kimenekítő konvoj ellen. A konvoj a "Ljubica Ivezić" gyermekotthonba lakó ellátatlanul maradt árvákat szállította. A támadásban egy 16.hónapos , egy- két éves gyermek meghal. A szerb támadás során leégett a Hotel "Evropa".

Augusztus 3. Öt gyermek és két asszony veszti életét Kobilja Glava városrészben a szerb támadás során. Két személy megsebesült. Közben európai segélyszállítmány keretében több tonna „malária” elleni gyógyszer érkezett Sarajevo-ba.

Szeptember 13-14. A szerbek támadást intéztek Stup városrészben lévő horvát önkéntes HVO, HOS egységek és a muszlim „ Armija BiH” egységei ellen.
Augusztus 18. A szerbek gránáttámadást intéztek a Hotel "Evropa" ellen , mely során öt civil meghalt , nyolcon megsebesültek

Augusztus 25-26. A szerb gránát támadás végett leégett a város nemzeti könyvtára „ Nacionalna biblioteka -Vijećnica".

Október 9. Megszünt Sarajevo-ban a gázellátás. Az ivóvíz feketepiaci ára : 30 liter víz került tíz akkori német márkába.

 

 

 

1993.  .

 


Január 7. Sarejevo-ban a szerb, muszlim, zsidó és horvát nemzetiségek együtt ünneplik a pravoszláv Karácsonyt a Baščaršija –án lévő öreg pravoszláv templomban..

Január 8. Az UNPROFOR erők páncélozott harci járművében életét veszti a muszlim kormány alelnöke Vlade Hakija Turajlić, aki a szerb támadásban sérült meg közterületen.

Január 15.A városban vízért sorban állók közül a szerb tüzérségi támadásban meghalt nyolc személy és megsebesült húsz.

Február 15. Civil ellenállók konténereket telepítettek a városi kórház köré, védve az orvlövészektől. Bianca Jagger Sarajevo-ba látogatott.

Március 1.A muszlimok kezdeményezték Radovan Karadžić szerb politikai vezető bíróság elé állítását.

 

Április hónap. A Sarajevo-i régi temetők: Lav, Sveti Josip, Sveti Marko mellett új temetőt nyitnak a Koševo sportkomplexum stadionjának területén.

Június 1. Dobrinja III. városrészben két szerb aknavető gránát csapódik be az ott tartott football mérközésre . kilencen életüket vesztik , főleg gyerekek . 104. sebesülnek meg.

Június 8. Rasim Delić átveszi az Armija BiH (muszlim/bosnyák köztársasági hadsereg BiH) parancsnokságát.
Június 15.A Budakovića temetőben , tízen ketten halnak meg a szerb támadásban.

Június 16. Sarajevo-ban megszűnik az áramellátás. Az „áramszünet” 53. napig tartott.

Július 8. Sarajevo városi tanácsának tizenegy tagja , éhségsztrájkba kezd , amiért Goražde város nem kaphat humanitárius segítséget. A várost és járását a szerbek körbezárták, és megpróbálták kiéheztetéssel megtörni az ott harcoló muszlim erőket. A Sarajevo-iak élelmiszer gyűjtéssel próbálnak segíteni .

Július 12. Dobrinja városrészben a vízért sorban állók közül 13. meghalnak és 15. megsebesülnek , mikor szerb támadás éri a városrészt.

Augusztus 15. Hosszas megbeszélések után , Sarajevo-ból sikerül evakuálni a szerb támadásban súlyosan megsebesült Irma Hadžimuratović gyermeket .

Szeptember 19. A városban megalakul a Nemzetközi Tűzoltó Brigád.

November 4. Az UNPROFOR ellenőrzés alá vonja a Bačevo- i és Butile-i vízbázisokat ,erőműket.

November 9. Alipašino Polje városrészen lévő „Május 1.” (Prvi maj) főiskolát szerb támadás éri . Meghal egy tanárnő és három gyermek. Nem messze az iskolától becsapódó szerb gránátok öt civillel végeznek és 42. megsebesülnek.

November 11. Az összes iskolában 15. perccel rövidítették a tanórák időtartalmát.

November 28. Drvenija hidat ért szerb támadásban öt lakos életét veszti , négyen megsebesültek.

december 3. A Alipašino Polje városrész óvóhelyén az ott lévő gyermekeknek bemutatták a A Szeretetreméltó sárkány „ Žaljubljeni žmaj” című mesejátékot.

 

December 14. Drvenija hidat ért újabb szerb támadásban nyolcan vesztik életüket , 32. megsebesültek.

 

 

 

1994.

 

1994. január 3. Sarajevo-ban a szerb gránát támadás következtében húszan életüket vesztik és több mint negyvenen megsebesülnek. A városközpontot ért szerb gránát támadás során a Tatarević-Dragnić család hat tagja életét veszti , köztük két gyermek.

Január 22. Sarajevo Alipašina Polja városrészében a szerb tüzérségi támadásban hatan vesztik életüket, és három gyermek megsebesült.

Február 4. a városban a szerb támadás következtében tizenketten életüket vesztették és negyvenen megsebesültek.

Február 5. Sarajevo zsúfolt Markala piac területére becsapódott egy 120 mm-es gránát, mely 66 embert megöl és 197 megsebesít. A muszlimok a szerbeket hibáztatják és vonják felelőségre , később a szerbek provokációnak minősítik a szörnyű támadást, és azt állították, hogy a muszlimok lőttek a piacra . A nemzetközi erők vizsgálata alapján szerb zónából érkezhetett a gránát, a becsapódási körülmények vizsgálata alapján.
Február 12. Első alkalom , hogy úgy telt el a nap , hogy nem történt elhalálozás és sebesülés. .

Március 8. Sarajevo –ban 670 nap után megindul a villamosközlekedés.

Március 23. A "Bratstvo-jedinstvo" hídon megindulhatott az átjárás a civilek részére . Az első nap több mint 25-en mentek át a Grbavica városrészbe, és 15-en a” szabad városrészbe”.

Április 5. A város Ferhadija városrészében a Maršala Tita utca,Trg oslobođenja (Felszabadulás tere) részeken ismét működött at utcai világítás. A Sarajevo-i lakosok protestáltak az EU erők generálisánál , Michael Rose –nál. a szerb erők Goražde város elleni támadása miatt.

Április 13. A "Bratstvo-jedinstvo" hidat lezárták ismét , és megtiltották az átjárást.

Május 23. A városban kinyitott az első üzemképes benzintöltő állomás .

Június 19. Vijećnica városrészben Zubina Mehte dirigens vezénylésével koncertet adtak , ahol a W. A. Mozart Requiem –jét adták elő.

Július 4. Megnyílt Sarajevo-ban az USA BiH nagykövetsége.

Július 16. A szerbek lezárták az összes kivezető utat a városból.

Augusztus 14. A reptéren aláírták a felek az UN közreműködésével a reptér „orvlövész” mentes zónává való nyilvánítását.

Augusztus 15. Sarajevo-ban 742-ik alkalommal szegték meg a felek a tűzszüneti megállapodást.

Szeptember 1. II. János Pál pápa bejelentette ,hogy látogatást tesz Sarajevo-ban.

Szeptember 6. Elhalasztotta látogatását II.János Pál pápa.

Szeptember 28. Az UNPROFOR egyik kamionja elütött egy gyermeket. A történtek miatt a sofőr pszichikai sokkot kapott.

Október 4. A 24. órás tűzszünetet 2000 alkalommal is megszegték a felek.

Október 8. Marindvora városrészben a szerbek villamosra lőttek, mely során a villamos vezetője meghalt , 12. utas pedig megsebesült.

Október 25. Az UN erők egy öt éves gyermek halálát okozzák.

November 8. A szerb támadás következtében hatan vesztik életüket , ebből négy gyermek, és tízen megsebesülnek.

November 17. Szerb gránáttámadás érte a BiH elnöki épületét.

November 30. Sarajevo-ba látogat az UN. főtitkára Boutros Ghali.

December 1. a harci cselekmények végett bezárják a repteret . megszűnik a gázellátás ,mely következtében a "Velepekari" péküzem beszünteti a kenyérgyártást . A város áram és kenyér nélkül maradt.


 

1995.

 

 

Január 26. Sarajevo ,ezer napja ,hogy a szerbek körbezárták.

Február 2. Megnyílt a reptéri út.

Március 4. Orvlövész megsebesít három civil polgárt.

Március 15. Lezárják a reptéri utat.

Április 13. A szerbek gránát támadást intéztek a város vasúti pályaudvara ellen, ahol hét személy megsebesült.

Május 16. A szerb gránát támadásban öten vesztik életüket, 16. megsebesülnek.

Május 24. Az UNPROFOR erők 2.758 detonációt számolnak össze Sarajevo-ban.

Június 16. A Dositejeva utcára a szerbek légi támadás során bombát dobnak.

Június 18. A szerbek gránát támadást intéztek a Dobrinja városrészben vízért sorban álló lakosokra . heten életüket vesztették és 12. megsebesültek.

Június 21. Újabb szerb támadás a Dobrinja városrészben vízért sorban állók ellen, mely során haton meghaltak és 15. megsebesültek.

Június 25. A szerb támadásban két gyermek vesztette életét és nyolcon megsebesültek.

Június 28. A szerbek légitámadást intéztek a Sarajevo-ban lévő rádió és televízió RTV BiH épülete ellen , melyet bombával megrongáltak.

Június 30. A szerb gránáttámadásban négyen vesztették életüket és 20. megsebesültek. Két szerb gránát az UNPROFOR erőknél csapódott be.

Július 1. Folytatódott a szerb gránát támadás ,mely során 12. vesztették életüket és 67. megsebesültek.

Július 6. Szerb támadásban hatan vesztették életüket és 11. megsebesültek.

Július 12. Szerb támadásban hatan meghaltak és 12. megsebesültek.

Július 18. szerb támadásban hatan meghaltak és hatan megsebesültek.

Augusztus 10. Orvlövész támadás során négyen meghaltak.

Augusztus 22. A szerb támadásban hatan meghaltak és 33. megsebesültek. A szerbek légitámadás során két bombát dobtak le Novo Sarajevo városrészre.

Augusztus 28. Megismétlődött az 1994.02.05-ikei gránáttámadás a Markala piac ellen.35.életüket vesztették és 90 megsebesültek. A szerbeket vádolták a muszlimok , a szerbek pedig muszlim provokációnak minősítették és őket vádolták a támadás miatt.

Szeptember 4. Miután a szerbek a várost körülvevő gyűrűből folyamatos tüzérségi támadás alatt tartották Sarajevo-t , és az ENSZ felhívását sem vették figyelembe, miszerint ki kellett vonniuk a tüzérségi erőt Sarajevo körüli gyűrűből, ezért az ENSZ a NATO beavatkozását kérte. A NATO légitámadást követően a szerbek megkezdték a tüzérségi erők kivonását a gyűrűből az ENSZ által meghatározott távolságra.

Szeptember 8. A szerbek ismét gránátozzák a várost , mely során tízen megsebesülnek.

Szeptember 15. Öt hónapos lezárás után megnyílt a Sarajevo-i reptér.

Október 24. Megnyitották a szerbek a humanitárius segély előtt a Sarajevo – Kiseljak útvonalat , Ilidža városrészen keresztül.

November 11. Sarajevo áramellátása helyreállt, a szerbek visszaadták az áramot.

November 21. A város Nemzeti Színházában ,Laibach koncertre kerül sor.

December 22. befejeződik a háború Sarajevo ismét szabad város .

 

 

Előkészület a fegyveres ellenállásra ,a Patrióta Liga .

 

 

 

1991.évben a Sarajevo városban a rendőrség főépületében (Dom milicije) az SDA ( muszlim radikális párt) kongresszusán megszervezték a nemzet védelmére irányuló feladatok végrehajtását, és létrehozzák a Patrióta Ligát „ Patriotska liga” ,mely fegyveres ellenállás alapja lesz a hadsereg megalakításához vezető úton.

 

A Patrióta Liga (PL) fegyveres ellenálló nemzeti csoportjai ,mint zöldsapkások „Zelene beretke” híresültek  el. A Liga 1992.02.07-08-án a Mehurići (Travnika járás) előkészítette a 60 000-70 000 főből álló fegyveres területvédelmi erők szervezeti ,lokális védelmi struktúráját. A cél az önálló, független BiH köztársaság megvédése a szerb agresszióval szemben . Ennek során a PL vezérkari stábja kilenc regionális stábot hozott létre , 103. járás stábot , és ezek alá tartózó különböző területvédelmi egységeket , melyek szakasz formációtól a brigádig alakították ki.. Ezzel létrehozták a területvédelmi un. TO katonai formációt, modellt.

 

 

 

 

A muszlim „zöld beret sapkások”Sarajevo-ban.

 

 

Sarajevo védelmében a Patrióta Liga (PL) „zöld beret” katonai formációk is részt vettek, akik nevükhöz hűen zöld beret sapkát viseltek . A „vatrogasna brigada” tűzoltó brigádot Kenan Slinić vezette , a „ Širokača” egységet Faik Avdibegović irányította . További egységek , „Liba” csoport a nemzetközi reptérnél , „Jozo Planinc” csoport Čengić-Vili vonalon , „Jahija” csoport Sokolovića városrészen, „Faik” csoport Stup városrészen, „Dževad Kovačević” egység Grbavica városrésznél, „Enes Čavčić” csoport Briješća városrésznél , „Salih i Saud” csoport Bjelava részen , „Tufo” csoport Pazarića részen, „Ago” csoport a zsidó temetőnél „braća Karamustafić” csoport Čolina kapa és Sulejman Z. részen. Legendás parancsnokok voltak Alija Miladin, Dino Magoda, Eno Šakić .

 

 

Központi Területvédelmi Erők (" Teritorialna Odbrana Armije Republike BIH" ) Sarajevo –i egységei.

 

 

1992. május-augusztusában megalakult muszlim-bosnyák területvédelmi erők " Teritorialna Odbrana Armije Republike BIH" .Központi TO erők főparancsnoksága , Sarajevo városában székelt , a főparancsnok Sefer Halilovic volt. Központi egysége az1. Speciális Egység (SJ).

 

Sarajevo mellett Tuzla ,Zenica, Bihać , Nyugat –Hercegovina körzeteiben jöttek létre a Sarajevo-.i főparancsnokság alá tartozó TO erők.

 

 

Regionális központi TO egységek Sarajevo :

 

 

1 Sanjak Brigada - (Szandszák brigád)

 

1 Dobrinja Brigada -( Dobrinja városrészen tevékenykedő brigád)

 

1 Stup Brigada- ( Stup városrészen tevékenykedő brigád)

 

1 Drinina Dolina Brigada -( Drinina völgyi brigád)

 

1 Ilidža Brigada- (Ilidža városrészen tevékenykedő brigád)

 

11 Pješadička Brigada "Zmaj od Bosne" -(Zmaj gyalogos brigád)

 

12 Pješadička Brigada "Hadži Lojo" -(gyalogos brigád

 

13 Novo Sarajevo Brigada - ( Novo Sarajevo városrészen tevékenykedő brigád)

 

14 Profalić-Velesić Pješadička Brigada -( Profalić-Velesić részen tevékenykedő gyalogos brigád)

 

15 Novi Grad Pješadička Brigada - (Novi Grad részen tevékenykedő brigád)

 

"Isa Beg Isaković" Brigada

 

 Sarajevska Općina Vojna Policija Bataljon -( Sarajevo járási katonai rendész zászlóalj)

 

 Nezavisni Odredi -(független egységek)

 

 Nezavisne Brigade -( független brigádok)

 

2 Taktička Grupa (Hadžići-Trnovo) - Sarajevo -( 2. számú taktikai csoport Sarajevo ,Hadžići-Trnovo városrész)

 

"Nijaz Kulenović" Puk - ( Nijaz Kulenović ezred)

 

"Igman" Sjedinjeni Odred -( Igman speciális egység)

 

"Igman" Mješoviti Artiljeski Bataljon (Hadžići) - ( Igman vegyes tűzérségi zászlóalj - Hadžići városrész)

 

 

Egységek , csoportok ,szakaszok OpŠTO "Stari grad- Sarajevo "1992.05.28.-09.28. területvédelmi erői:

 

 

TO "Vratnik" területvédelmi és patrióta liga / 607 fő ,ebből 566 katona, 30 tiszthelyettes és 11 tiszt ,

 

"Sumbuluša "szakasz - zöld sapkások (28 katona - beléptek a Vratnik egységbe)

 

diverzánsos "Vratnik"zöld sapkások (38 katona-beléptek a Vratnik egységbe),

 

 "Boguševac" SPČTOpatrióta liga (91 katona- belépett a TO Širokača egységbe) ,

 

"Rogina" SPČTOpatrióta liga ( 96 fő ,ebből 91 katona ,3 tiszthelyettes,2 tiszt- beléptek a Sedrenik egységbe),

 

TO "Širokača" területvédelmi és patrióta liga / 300 fő ,ebből 284 katona 11 tiszthelyettes és 5 tiszt,

 

TO "Sedrenik" területvédelmi és patrióta liga / 368 fő,ebből 360 katona, 5 tiszthelyettes, 3 tiszt,

 

TO "Vasin Han" területvédelmi és patrióta liga (beléptek a Logavina egységbe) 462 katona.

 

"Toka-Džeka "szakasz-zöld sapkások (55 katona ( beléptek a Širokača egységbe)

 

"Grličića " szakasz ( 254 katona - beléptek a Sedrenik egységbe)

 

"Kovači"szakasz- zöld sapkások ( létszám 26 fő ,ebből 1 tiszthelyettes ,25 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

 "Medrese-1" csapat -patrióta liga ( létszám 80 fő ,ebből 1 tiszt, 4 tiszthelyettes ,75 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

"Logavina" szakasz- zöld sapkások ( létszám 58 fő ,ebből 1 tiszthelyettes ,57 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

"Podkovači"szakasz -zöld sapkások ( létszám 21 fő katona,- beléptek a Logavina egységbe)

 

" Evropa-II" szakasz-zöld sapkások ( létszám 83 fő katona,- beléptek a Logavina egységbe)

 

"Evropa-I"osztag -zöld sapkások     ( létszám 15 fő katona- beléptek a Logavina egységbe)

 

" Vrbanjoša" szakasz   ( létszám 62 fő ,ebből 2 tiszt,2 tiszthelyettes ,58 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

 "Katedrala" zöld sapkás osztag   ( létszám 18 fő katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

"POV Bosna III"   ( létszám 48 fő katona- beléptek a Logavina egységbe)

 

"Medrese-II" osztag ( létszám 130 fő ,ebből 3 tiszthelyettes ,127 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

"Porodice Foht" területvédelmi és patrióta liga spec.szakasz (létszám 55 fő katona- beléptek a Logavina egységbe)

 

"Višnja-Kat."zöld sapkás osztag( létszám 19 fő katona- beléptek a Logavina egységbe)

 

"Dom Zdravlja S.G."szakasz- zöld sapkások ( létszám 43 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Pjaf"szaksz-zöld sapkások     ( létszám 94 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

" Babića Bašća" szakasz      ( létszám 23 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Bravadžiluk" szakasz     ( létszám 38 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

"Vijećnica"szakasz-zöld sapkások          ( létszám 35 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Bosna-VII" szakasz-zöld sapkások          ( létszám 20 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

"Bosna U-2" szakasz-zöld sapkások        ( létszám 27 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Hrid" csapat területvédelmi -patrióta liga ( létszám 165 fő ,ebből 1 tiszt ,5 tiszthelyettes ,159 katona - beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Hošin Brijeg" csapat-zöld sapkások          ( létszám 130 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Čolina kapa" csapat -területvédelmi -patrióta liga      ( létszám 173 fő ,ebből 1 tiszt,4 tiszthelyettes ,168 katona - beléptek a  "Hrid- Jarčedoli" egységbe)

 

 "Mahmutovac " csapat -területvédelmi -patrióta liga ( létszám 108 fő katona- beléptek a  "Hrid- Jarčedoli" egységbe)

 

 Objektumvédelmi szakasz- ( létszám 33 fő katona - beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe)

 

"Bosna-Centar" vezetési parancsnokság             ( létszám 14 fő ,ebből 1 tiszthelyettes ,13 katona - beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe) 

 

"Bosna-II" szakasz- ( létszám 19 fő katona - beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe)  

 

"1.PDV"-diverzáns ellenes szakasz- ( létszám 50 fő ,ebből 1 tiszt,2 tiszthelyettes ,47 katona - beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe) 

 

"2.PDV"-diverzáns ellenes szakasz- ( létszám 50 fő katona- beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe)

 

2.VO Parancsnoksági biztosító szakasz- ( létszám 30 fő katona - beléptek a 1.brigád "Stari Grad" egységbe)

 

"Sarajevske pivare" egység ALFA- ( létszám 30 fő katona- beléptek a 1.brigád "Stari Grad" egységbe)

 

OpŠTO "Stari grad"1992.05.28.-09.28. területvédelmi erői:

 

 

-TO Vratnik területvédelmi és patrióta liga / 607 fő ,ebből 566 katona, 30 tiszthelyettes és 11 tiszt ,

 

-TO Širokača területvédelmi és patrióta liga / 300 fő ,ebből 284 katona 11 tiszthelyettes és 5 tiszt,

 

-TO Sedrenik területvédelmi és patrióta liga / 368 fő, ebből 360 katona, 5 tiszthelyettes, 3 tiszt,

 

-TO Vasin Han területvédelmi és patrióta liga (beléptek a Logavina egységbe) 462 katona.

 

--Speciális területvédelmi és patrióta liga csoport (SPČTO): "Boguševac" patrióta liga (91 katona- belépett a TO Širokača egységbe) , "Rogina" patrióta liga ( 96 fő ,ebből 91 katona ,3 tiszthelyettes,2 tiszt- beléptek a Sedrenik egységbe), "Mahmutovac " , "Hrid", "Čolina kapa".

 

--Speciális területvédelmi és patrióta liga szakasz (SP): "Porodice Foht"

 

--Önálló gyalogos területvédelmi és patrióta liga szakasz (Sam pj Vod) : "Grličića " ( 254 katona - beléptek a Sedrenik egységbe)

 

:Manőverező egységek:

 

 

--Speciális csoport (SPČTO):

 

"Medrese-1" patrióta liga ,

 

"Hošin Brijeg" zöld sapkások ,

 

--Szakasz erők : "Kovači"zöld sapkások ,

Logavina" zöld sapkások ,

 

Sumbuluša " zöld sapkások (28 katona - beléptek a Vratnik egységbe) ,

 

"Bosna-II" zöld sapkások ,

 

"Bosna-VII" zöld sapkások ,

 

"Bosna U-2" zöld sapkások ,

 

"Dom Zdravlja S.G."zöld sapkások ,

 

"Pjaf"zöld sapkások ,

 

 "Evropa-II" zöld sapkások ,

 

"Vijećnica"zöld sapkások , diverzánsos

 

"Vratnik"zöld sapkások (38 katona-beléptek a Vratnik egységbe),

 

1.diverzáns "Stari Grad" patrióta liga ,

 

 "Podkovači"zöld sapkások ,

 

 "Vrbanjuša" patrióta liga ,

 

"Stari Grad"zöld sapkások ,

 

Toka-Džeka zöld sapkások (55 katona ( beléptek a Širokača egységbe) ,

 

objektumvédelmi szakasz patrióta liga ,

 

"Bosna centar" zöld sapkás vezetési parancsnokság,

 

 " Evropa-I" zöld sapkás osztag,

 

 "Višnja-Kat."zöld sapkás osztag,

 

 "Katedrala" zöld sapkás osztag. 

 

TO "Logavina"egység -parancsnok:Hajdaragić Sabro-létszám 615 fő- ( az egység a későbbiekben belépett a 1.brigád "Stari Grad")

 

TO "Hrid- Jarčedoli"egység- parancsnok:Gegić Adnan-létszám 576 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Pale"egység -parancsnok:Jašarević Faruk-létszám 350 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Vasin Han"egység -parancsnok:Čengić Salem - létszám : 462 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Sedrenik"egység-parancsnok:Poturković Fehim-létszám 487 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Vratnik"egység -parancsnok:Džaferagić Safet-létszám 673 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Stari Grad"egység- parancsnok:Zulić Mujo-létszám 280 fő ( az egység a későbbiekben belépett a 1.brigád "Stari Grad")

 

TO " Širokača "egység- parancsnok:Kudeljak Stijepan- létszám 446 fő( az egység a későbbiekben belépett a OdTO Širokačabrigádba)

 

Muszlim rendőrség Sarajevo (MUP) .

 

 

A muszlim Dragan Vikić parancsnok létrehozza Sarajevo városban a muszlim BiH köztársasági rendőrséget. Önkéntesek folyamatos képzése mellett , átesve az első harci összecsapásokon ,fejlődött és vált egyre szervezettebbé a MUP. Az egység nemcsak mint egyszerű rendőri erő, hanem mint speciális rendőri egység vívta ki a tiszteletet a város védelme során .

 

„1335 nap a pokolban” Sarajevo

 

A háború boszniai kezdetének pontos dátumáról a mai napig viták folynak. Vannak akik Ravno hercegovinai horvát települést ért szerb JNA támadástól számítják, vannak akik Bijelina Drina menti város szerb megtámadásától és vannak ,akik 1992. április 5-től, amikor a szerbek megkezdték a Sarajevo elleni támadást.

 

A szerbek 1992. május 2-ra teljesen körbezárják a várost és 1335 napig terror alatt tartják. A muszlimok beszorulva a városba ,más kisebbségben élő nemzetiségiekkel együtt ,fegyver, élelem, víz, áram, gáz nélkül és állandó mindennapos szerb gránáttámadás , orvlövész támadás, légitámadás közepette sikeresen hősiesen .

 

A négy éve alatt közel 11 000 vesztették életüket a harcok során Sarajevo-ban. Több mint 44 742 lakóépület rongálódott ,semmisült meg a harcok során.

 

A város a háborús barbarizmus szimbólumává vált ,miközben a UN tehetetlenül nézte végig a szerbek terrorját több éven keresztül.

 

 

„Armija BiH” (muszlim haderő) Sarajevo.

 

1992. április 15-től megalakul az ARBiH , muszlim hadsereg .A Patrióta Liga (PL) által megalakított ,Sarajevo –t védő muszlin fegyveres területvédelmi csoportjait a megalakult muszlim hadseregbe sorolják. 

 

A hadsereghez csatlakozók számoltak azzal , hogy nem volt elég fegyverzet ,megfelelő technika , a muníció , de a hazafiasság és a nemzeti függetlenség eszmélye táplált célok ,a kitartás kompenzálta mindezeket.

 

A hadsereg első nagy győzelmét 1992.május 16-án a „ Pofalićka bitka” során hajtotta végre , mely során június közepére Sarajevo nagy részét , Dobrinja városrészt ellenőrzés alá vonták.

 

1992. őszén következett egy újabb offenzíva ,mely során Vojkovići - Hrasnica – Ilidža vonalon támadták a szerb állásokat . A szerbek az összes fegyverzetet kivonták Otes, Bare, Azići, Stup városrészekből.  A harcokban több muszlim katonai parancsnok lelte halálát, április 18-án életét vesztette Safet Hadžić, májusban a speciális egységből vesztette életét Vinka Šamarlića. A zöldsapkások „, Zelene beretke” egységéből Enu Šakića, Dino Magoda vesztette életét június 8-án. Čedo Domuz július 30-án , Ramiz Salčin augusztus 22-én, Fadila Odžaković Žuta pedig szeptember 20-án vesztették életüket. Ezen katonai vezető személyiségek fontos szerepet töltöttek be a muszlim Sarajevo-i védelmi erők összefogásában , és eredményes harcában.

 

Sarajevo-i muszlim védelmi erők az az a hadsereg ARBiH parancsnoka már Mustafa Hajrulahović Talijan volt, mikor bejegyzésre kerültek az első parancsnokok , Hasan Efendić ,majd Sefer Halilović , és később Rasim Delić. A vezérkari stáb tagjai voltak Stjepan Šiber és Jovan Divjak parancsnokok.

 

Muszlim erők harca a Sarajevo-i szerb blokád ellen.

 

A muszlimok számára világossá vált a szerb taktika , mely a város körülzárása utáni megszállást ,lerohanást jelentette. A muszlimok igyekeztek rövid idő alatt keresztül húzni a szerbek számítását és megszervezve a város védelmét ellenálltak a szerb gyűrű szorításának.

 

A muszlim Jusuf Juka Prazina saját tartalékos speciális rendőri alakulatait Ilidža városrész védelmére vetette be, a muszlim Kerim Lučarević az egész Katonai Rendészetet (Vojna Policija „VP”) Vrace városrészbe irányította.

 

A „maréknyi” rosszul felfegyverzett muszlim egységek a szerbek professzionális jól felszerelt 12 000 fős haderejével álltak szemben, akik 62 km. hosszan gyűrűt alkotva zárták körbe a várost . A szerbek a gyűrűbe 1.600 tüzérségi hadieszközt , 100 tankot, , 180 páncélozott harci szállító járművet, 500- 550 PAM légvédelmi géppuskát, és PAT légvédelmi ágyút és 150 különböző kaliberű fegyvert vetettek be. 

 

A muszlim védők 1992. júniusában két alkalommal is megpróbáltak kitörni a szerb gyűrűből, mely nem sikerült. 1992. június 8-án a muszlim kitörési kísérletben 134 vesztették életüket . Június végén a Poljina részen történt újabb kitörésben újabb 52 főt vesztettek.

 

A szerb gyűrű egészen a háború végéig „szorította” a Sarajevo-t védő muszlim erőket , mely gyűrű 1995. júniusára 57 km. hosszúságura tudták a szerbek szűkíteni.

 

A mappában található képek előnézete Bosznia és Hercegovina szemléltető térképek


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ужасы 2018 торрент в хорошем качестве

(Rubensoill, 2019.09.23 22:08)

Привет всем! прикольный у вас сайт!
Нашел класную базу кино: <a href=http://kinoserialtv.net/>смотреть сериал сваты 4 в хорошем качестве</a>
Здесь: <a href=http://kinoserialtv.net/fentezi/>фильмы фэнтези 2018 смотреть хорошем качестве онлайн</a> фэнтези приключения лучшее смотреть бесплатно рейтинг 2018
Тут: Лучшие исторические фильмы 2019 смотреть http://kinoserialtv.net/istoricheskiy/ рейтинг 2019
Тут: http://kinoserialtv.net/9544-defektivnyy-detektiv-monk-sezon-1-8-20022009.html Дефективный детектив / Monk (Сезон 1-8) (2002–2009) смотреть онлайн бесплатно
Тут: Три билборда на границе Эббинга, Миссури / Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017) смотреть онлайн бесплатно <a href=http://kinoserialtv.net/14299-tri-bilborda-na-granice-ebbinga-missuri-three-billboards-outside-ebbing-missouri-2017.html> Три билборда на границе Эббинга, Миссури / Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017) смотреть онлайн бесплатно </a>

американская история ужасов смотреть онлайн хорошее качество

(Michaelnug, 2019.09.23 13:44)

Привет всем! прикольный у вас сайт!
Нашел прикольную базу кино: <a href=http://kinobibly.ru/>смотреть боевики новинки 2019 в хорошем качестве</a>
Здесь: <a href=http://kinobibly.ru/kriminal/>смотреть самые лучшие криминальные фильмы</a> Смотреть онлайн лучшие криминальные фильмы} рейтинг 2019
Здесь: <a href=http://kinobibly.ru/drama/>Сериалы 2018 зарубежные драмы</a> Сериалы 2018 зарубежные драмы список 2019
Тут: http://kinobibly.ru/5286-tot-zhe-no-sovsem-drugoy-same-same-but-different-2009.html Тот же, но совсем другой / Same Same But Different (2009) смотреть онлайн бесплатно
Здесь: Студентка и зомбяк-укурыш / The Coed and the Zombie Stoner (2014) смотреть онлайн бесплатно <a href=http://kinobibly.ru/2592-studentka-i-zombyak-ukurysh-the-coed-and-the-zombie-stoner-2014.html> Студентка и зомбяк-укурыш / The Coed and the Zombie Stoner (2014) смотреть онлайн бесплатно </a>

мультфильмы 2019 список лучших фильмов

(AaronGeomi, 2019.09.23 13:44)

Приветствую всех! прикольный у вас сайт!
Нашел топ базу кино: <b> российские военные фильмы онлайн в хорошем качестве </b> <a href=http://kinokub.net/>http://kinokub.net/</a>
Тут: <a href=http://kinokub.net/fantastika/>фильмы фантастика приключения смотреть хорошем качестве</a> фильмы фантастика 2018 бесплатно в хорошем качестве рейтинг 2019
Тут: <a href=http://kinokub.net/priklyucheniya/>смотреть хорошее кино приключения</a> Лучшие приключения смотреть онлайн список 2019
Тут: http://kinokub.net/1437-shtrihi-ognya-chihwaseon-2002.html Штрихи огня / Chihwaseon (2002) смотреть онлайн бесплатно
Здесь: http://kinokub.net/5081-sled-pirani-2014.html

сериал зачарованные все сезоны хорошего качества бесплатно

(PatrickTwids, 2019.09.03 08:46)

Привет всем участникам форума! прикольный у вас сайт!
Нашел топ базу кино: <a href=http://kinobunker.net/>мелодрамы 2018 смотреть бесплатно в хорошем</a>
Тут: <a href=http://kinobunker.net/uzhasy/>смотреть онлайн лучшие ужасы 2018 2019</a> ужас мама смотреть онлайн в хорошем рейтинг 2018
Здесь: кино приключения смотреть в хорошем качестве http://kinobunker.net/priklyucheniya/ список 2019
Тут: http://kinobunker.net/7103-premera-dublirovannogo-treylera-fantasticheskoy-chetverki.html Премьера дублированного трейлера «Фантастической четверки»
Здесь: В финале четвертого сезона "Викингов" появится ключевой персонаж <a href=http://kinobunker.net/10292-v-finale-chetvertogo-sezona-vikingov-poyavitsya-klyuchevoy-personazh.html> В финале четвертого сезона "Викингов" появится ключевой персонаж </a>

смотреть лучшие комедии 2018 которые уже вышли

(HowardNeozy, 2019.08.01 11:43)

Приветствую! прикольный у вас сайт!
Нашел топ базу кино: <a href=http://kinovalenok.tv/>2018 бесплатно лучшие новинки кино</a>
Тут: фэнтези 2018 список лучших смотреть онлайн http://kinovalenok.tv/fentezi/ рейтинг 2019
Здесь: <a href=http://kinovalenok.tv/drama/>смотреть онлайн лучшие русские драмы</a> Лучшие драмы онлайн список 2019
Тут: документальные фильмы онлайн в хорошем качестве http://kinovalenok.tv/dokumentalnyy/ список 2018
Тут: http://kinovalenok.tv/8052-konec-evangeliona-shin-seiki-evangelion-gekijo-ban-air-magokoro-wo-kimi-ni-1997.html <b> Смотреть Конец Евангелиона / Shin seiki Evangelion Gekij^o-ban: Air/Magokoro wo, kimi ni (1997) онлайн бесплатно </b>
Тут: http://kinovalenok.tv/11060-itogi-children-kinofesta-2016-pobediteli-i-30-tysyach-zriteley.html
Тут: http://kinovalenok.tv/11129-nikol-kidman-sygraet-s-farrellom-u-rezhissera-lobstera.html

смотреть советские мелодрамы в хорошем качестве

(Kennethwaply, 2019.08.01 11:42)

Привет всем участникам! класный у вас сайт!
Нашел обширную базу кино: <a href=http://inspacefilm.ru/>скачать бесплатно лучший русский боевик</a>
Тут: <a href=http://inspacefilm.ru/fentezi/>лучшие фильмы фэнтези 2018 смотреть онлайн</a> фэнтези 2019 смотреть бесплатно в хорошем список 2018
Тут: онлайн бесплатно лучшие драмы http://inspacefilm.ru/drama/ рейтинг 2019
Тут: Лучшие документальные фильмы бесплатно http://inspacefilm.ru/dokumentalnyy/ рейтинг 2018
Здесь: http://inspacefilm.ru/6006-obzor-boks-ofisa-ssha-23012501.html <b> Обзор бокс-офиса США (23.01—25.01) </b>
Здесь: <a href=http://inspacefilm.ru/10936-obyavlen-akterskiy-sostav-spin-offa-doktora-kto.html> Объявлен актерский состав спин-оффа "Доктора Кто" </a> Объявлен актерский состав спин-оффа "Доктора Кто"
Здесь: http://inspacefilm.ru/3962-tom-hiddlston-stal-kantri-pevcom.html

Скачать Lucky Patcher - взлом игр

(LuckPaenert, 2019.06.12 05:29)

Любите играть в игры на Андроид? Но не каждый любит рекламу! Для вырезания рекламы из игры есть несколько вариантов, самым используемым из них является установка последней версии Лаки Патчера. Это программа на Андроид, что взламывает мобильные игры и удаляет всю рекламу, что там присутствует. Прямо сейчас можно <a href=https://skachatluckypatcher.ru>скачать Лаки Патчер на Android</a> и играть в игры бесплатно!

лучшие сериал смотреть онлайн 1 сезон

(Roccoboick, 2019.06.11 17:07)

Привет всем! прикольный у вас сайт!
Нашел русскую базу кино: <a href=http://kinoserialtv.net/>новинки кино смотреть в хорошем качестве hd</a>
Тут: хорошая фантастика бесплатно http://kinoserialtv.net/fantastika/ рейтинг 2019
Здесь: <a href=http://kinoserialtv.net/komediya/>фильмы онлайн комедии новинки в хорошем качестве</a> смотреть бесплатно комедии лучшие года список 2019
Здесь: <a href=http://kinoserialtv.net/melodrama/>смотреть бесплатно лучшие мелодрамы</a> смотреть российские мелодрамы 2019 в хорошем качестве список 2018
Здесь: http://kinoserialtv.net/10761-rezhisserskaya-versiya-betmena-protiv-supermena-budet-dlinnee-na-polchasa.html <b> Режиссерская версия «Бэтмена против Супермена» будет длиннее на полчаса </b>
Здесь: http://kinoserialtv.net/4184-kontrakt-na-lyubov-2008.html

быстро похудеть за неделю на кг

(TommyBek, 2019.06.11 02:14)

Привет всем участникам форума! класный у вас сайт!
Нашел интересную инфу: <b> для мужской потенции в аптеке </b> <a href=http://sportmanlife.ru/>http://sportmanlife.ru/</a>
Тут: <a href=http://sportmanlife.ru/kak-stat-krasivoy/>средства для красоты</a> средства от старения
Тут: car dvr mirror dual http://sportmanlife.ru/60-car-dvr-mirror-videoregistrator-zerkalo-s-kameroy.html
Тут: <a href=http://sportmanlife.ru/71-talia-zhiroszhigayuschie-tabletki-dlya-pohudeniya.html>Talia как быстро похудеть в домашних условиях</a> Talia похудеть быстро и эффективно в домашних

new topic on earnings in 2019

(Robertden, 2019.06.11 02:13)

Hello everyone, tired of sitting with no money?
I was just a poor student, and now i make 1000$ - 1500$ every day here: http://9binaryoptions.net/uploads/reviews/is-it-possible-to-make-money-online.htm - online work to earn money
It works! Checked. Good luck to all!

This Additional income in the network is available in all countries! These articles will help you:
<a href=http://9binaryoptions.net/uploads/reviews/earn-money-in-online.htm> earn money in online </a>
<b> Лучший заработок 2019 </b> http://9binaryoptions.net/luchshiy-zarabotok-2019.html
Start Now!

смотреть мультфильм город героев онлайн в хорошем

(Angelquest, 2019.06.07 16:19)

Привет всем участникам форума! интересный у вас сайт!
Нашел прикольную базу кино: <a href=http://inspacefilm.ru/>сериал смотреть онлайн бесплатно хорошего качества грань</a>
Тут: <a href=http://inspacefilm.ru/semeynyy/>Лучшие семейные фильмы смотреть онлайн</a> Лучшие семейные фильмы онлайн список 2019
Тут: белые воротнички сериал смотреть в хорошем качестве http://inspacefilm.ru/serialy/ список 2018
Здесь: <a href=http://inspacefilm.ru/triller/>ужасы триллеры онлайн самые лучшие фильмы</a> смотреть лучшие новинки триллеры в hd рейтинг 2019
Здесь: http://inspacefilm.ru/7101-sony-prevratit-anime-serial-roboteh-v-kinofranshizu.html <b> Sony превратит аниме-сериал «Роботех» в кинофраншизу </b>
Здесь: http://inspacefilm.ru/12045-syfy-prodlil-boevik-van-helsing-na-vtoroy-sezon.html

фантастика 2018 скачать бесплатно в хорошем качестве

(JimmyWalge, 2019.06.02 16:30)

Приветствую! интересный у вас сайт!
Нашел хорошую базу кино: <a href=http://kinovalenok.tv/>лучшие ужасы смотреть онлайн бесплатно без регистрации</a>
Тут: семейные фильмы 2018 http://kinovalenok.tv/semeynyy/ список 2019
Здесь: смотреть сериалы онлайн в хорошем зарубежные http://kinovalenok.tv/serialy/ список 2019
Здесь: фильмы триллеры смотреть хорошем качестве http://kinovalenok.tv/triller/ рейтинг 2018
Здесь: http://kinovalenok.tv/8250-stanislav-govoruhin-vozvraschaetsya-s-filmom-po-dovlatovu.html <b> Станислав Говорухин возвращается с фильмом по Довлатову </b>
Тут: <a href=http://kinovalenok.tv/10838-goskino-ukrainy-zapretilo-multfilm-belka-i-strelka.html> Госкино Украины запретило мультфильм "Белка и Стрелка" </a> <b> Госкино Украины запретило мультфильм "Белка и Стрелка" </b>

Очистка емкостей питьевого водоснабжения Железногорск (Курская область)

(neewly, 2019.04.23 16:42)

Наша знаменитая компания Ограниченная ответственность ВЛУЩАУ Шали проводит современным методом телеинспекциюинженерных систем, сетей хозяйственно-бытовой, сетей хозяйственно-бытовой, инженерных систем, ливневой канализации и так далее.
Видео/телеинспекция разного типа труб происходит камерой, которая проходит по трубам и транслирует изображение на экран и вместе с тем выполняется видеозапись трубопровода.
Эта видиодиагностика позволяет узнать качество стыков и стенок трубопроводов, места расположения свищей, трещин и прочих повреждений, обнаружить засоры и инородные объекты, незаконные врезки и прочие. Видеоинспекция также имеет возможность быть использована и в случае приёма труб после завершения выполнения строительных работ, ремонтных работ.
Большим преимуществом системы телеинспекции считается ее мобильность, простота доступа к трубопроводу, а ещё возможность получать изображение внутренних элементов трубы.

Наша специализированная компания Закрытое акционерное общество УОАЩШ Тихвин
работает на объектах как индивидуальных так и муниципальных предприятиях.

Гидродинамическая очистка скважин - <a href=https://akvasos.ru/>Замена водоподъемной колонны на современные высокопрочные водоподъемные трубы из нПВХ</a>

хорошие русские мелодрамы про любовь смотреть онлайн

(TimothyDooni, 2019.03.30 21:11)

Привет! класный у вас сайт!
Нашел прикольную базу кино: <a href=http://kinovalenok.tv/>смотреть мультфильм зверобой в хорошем качестве hd</a>
Здесь: Лучшие отечественные фильмы http://kinovalenok.tv/otechestvennyy/ рейтинг 2018
Тут: <a href=http://kinovalenok.tv/priklyucheniya/>лучшие приключения онлайн</a> приключения электроника бесплатно в хорошем качестве рейтинг 2018
Здесь: <a href=http://kinovalenok.tv/novinki/>фильм бесплатно 2018 новинки хороши качеством</a> новинки фильмы 2019 смотреть хорошем качестве рейтинг 2018
Тут: http://kinovalenok.tv/2396-gvinet-peltrou-i-chivetel-edzhifor-sygrayut-v-remeyke-tayny-v-ego-glazah.html <b> Гвинет Пэлтроу и Чиветель Эджифор сыграют в ремейке «Тайны в его глазах» </b>
Здесь: <a href=http://kinovalenok.tv/914-ohota-na-indyushek-turkey-shoot-1982.html> Смотреть Охота на индюшек / Turkey Shoot (1982) онлайн бесплатно </a> <b> Охота на индюшек / Turkey Shoot (1982) </b>

смотреть лучшие исторические фильмы 2018

(Charlesprurn, 2019.02.22 05:17)

Привет! класный у вас сайт!
Нашел класную базу кино: <a href=http://inspacefilm.ru/>Лучшие новинки фильмов 2018 онлайн</a>
Тут: <a href=http://inspacefilm.ru/anime/>смотреть аниме с хорошей озвучкой</a> смотреть лучшие аниме фильмы рейтинг 2018
Здесь: <a href=http://inspacefilm.ru/boevik/>смотреть фильмы русские боевики лучшее 2018</a> боевики список лучших фильмов 2018 бесплатно рейтинг 2018
Тут: <a href=http://inspacefilm.ru/detektiv/>детективы советские лучшие фильмы смотреть</a> фильмы 2019 смотреть хорошем качестве бесплатно детективы рейтинг 2019
Здесь: http://inspacefilm.ru/2574-ridli-skott-otpravitsya-na-mars-s-mettom-deymonom.html <b> Ридли Скотт отправится на Марс с Мэттом Дэймоном </b>
Здесь: <a href=http://inspacefilm.ru/2222-dva-s-polovinoy-cheloveka-two-and-a-half-men-sezon-1-2003.html> Два с половиной человека / Two and a half Men (Сезон 1) (2003) онлайн </a> Смотреть Два с половиной человека / Two and a half Men (Сезон 1) (2003) онлайн бесплатно
Тут: http://inspacefilm.ru/15016-vinovat-russkiy-denni-boyl-ushel-iz-bondiany-iz-za-zlodeya.html

Скачать TutuApp

(tutermt, 2019.02.21 05:49)

Сейчас телефон есть у каждого! А вы знаете, что возможно скачать приложение ТутуАпп, в котором есть десятки тысяч бесплатных приложений для Android и iOS? Игры вроде Pokemon Go, Clash of Clans и другие доступны бесплатно! Больше информации на сайте <a href=https://tutuap.ru>Скачать TutuApp</a>. Скачивайте Tutu Helper и наслаждайтесь свободой!

кино новинки 2018 онлайн бесплатно в хорошем

(PhillipNix, 2019.01.28 19:02)

Здравствуйте! интересный у вас сайт!
Нашел топ базу кино: <b> сериал ольга смотреть онлайн бесплатно в хорошем </b> <a href=http://kinovalenok.tv/>http://kinovalenok.tv/</a>
Тут: Лучшая фантастика http://kinovalenok.tv/fantastika/ список 2018
Здесь: смотреть комедии в ютубе в хорошем качестве http://kinovalenok.tv/komediya/ список 2018
Здесь: смотреть русские мелодрамы в хорошем качестве http://kinovalenok.tv/melodrama/ список 2018
Тут: http://kinovalenok.tv/7485-druzya-na-nedelyu-isshuukan-friends-2014.html <b> Смотреть Друзья на неделю / Isshuukan Friends (2014) онлайн бесплатно </b>
Тут: <a href=http://kinovalenok.tv/12146-dzhonni-depp-i-ember-herd-soglsovali-usloviya-razvoda.html> Джонни Депп и Эмбер Херд соглсовали условия развода </a> <b> Джонни Депп и Эмбер Херд соглсовали условия развода </b>
Здесь: http://kinovalenok.tv/2477-kitayskaya-golovolomka-casse-tete-chinois-2013.html

старые компьютерные игры

(Keithgrive, 2019.01.24 03:13)

Привет всем! Класный у вас сайт!
Что думаете по этим новостям?:
http://itcyber.ru/12235-rossiyskaya-kompaniya-n-techlab-predstavila-v-ssha-tehnologiyu-opredeleniya-lic.html Российская компания N-Tech.Lab представила в США технологию определения лиц
http://itcyber.ru/18385-mesto-za-50-000-u-pervogo-v-ocheredi-za-iphone-ne-hvatilo-deneg-na-kasse.html
<a href=http://itcyber.ru/mobile/>новости мобильных приложений</a> новости смартфоны планшеты
<a href=http://itcyber.ru/information-technology-it/>информационные технологии в образовании</a> hi tech
Ещё много интересного нашел тут: <b> вред компьютерных игр </b> <a href=http://itcyber.ru/> польза компьютерных игр </a>

Познавательная фотосессия

(MichaelMub, 2019.01.22 13:21)

Привет всем!
Нашел прикольные фотки на этом сайте: http://himaan.ru :
<a href=http://himaan.ru/dizajn/>дизайн дома</a> фото дизайнов
познавательное взаимодействие http://himaan.ru/poznavatelnoe/
http://himaan.ru/1882-nizhnekamsk-stolica-neftehimii-i-neftepererabotki-rossii-s-vysoty.html <b> Нижнекамск — столица нефтехимии и нефтепереработки России с высоты </b>
http://himaan.ru/3130-lili-dzheyms-v-asos-magazine.html

Интересные новости

(JerryJok, 2019.01.07 00:57)

Приветствую всех!
Нашел познавательную информацию на этом сайте: http://okaybro.ru :
<a href=http://okaybro.ru/prikoli_umor/>приколы до слез</a> приколы видео до слез
<a href=http://okaybro.ru/krutye_tachki_mashiny/>крутые дешевые автомобили</a> марки крутых автомобилей
http://okaybro.ru/3397-fotograf-bart-hess.html <b> Фотограф Bart Hess </b>
<a href=http://okaybro.ru/8534-vystavka-oruzhiya-v-las-vegase-gde-proizoshel-samyy-massovyy-rasstrel-v-istorii-ssha.html> Выставка оружия в Лас-Вегасе, где произошёл самый массовый расстрел в истории США </a> <b> Выставка оружия в Лас-Вегасе, где произошёл самый массовый расстрел в истории США </b>
http://okaybro.ru/8388-grandioznoe-svetovoe-shou-light-up-2018-v-dubae.html