Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BOSZNIAI HADSZINTEREK-Sarajevo-Vrhbosna 2.rész (Szarajevo harctér)

 

  KRONOLÓGIA

1992. .Március 2. a városban lakó helyi szerbek által megalapított önvédelmi csoportok barikádokat emelnek a város szerb lakta kerületeiben.

 

Április 3. a Jugoszláv Néphadsereg (JNA) megszállta Mojmilo városrészt.

Április 5. a városlakók békés demonstrációt tartottak (2000-3000 ember) . A demonstrációba épületekből tűzet nyitottak ismeretlenek . A várost kettészelő Miljacka folyó Vrbanja hídjánál a békés demonstrálók közül az orvlövészek lelövik Suada Dilberović és Olga Sučić polgárokat. Támadás éri a helyi szerb önkéntesek részéről a város rendőr akadémiáját Vraca városrészen.

Április 10. Szerb önkéntes fegyveresek és JNA egységek járőröztek Grabovic városrészben, Közel háromszáz lakos elhagyja a város „zsidó negyedét”.

 

Április 11. Sarajevo-ban az összes parlamenti képviselő , beleértve az SDS (szerb párt) aláírják az egységes Sarajevo-ról szóló deklarációt. A deklaráció kihangsúlyozta, hogy a várost nem lehet nemzetiségek közt felosztani, annak egységesnek kell maradnia.

Április 13. A muszlim területvédelmisek barikádot emeltek a Lapišnica alagút bejáratához. A "Maršal Tito" JNA laktanyából katonák tűzet nyitnak mely során egy civil polgár életét veszti. Hasonló módon a JNA "Viktor Bubanj" laktanyából is tüzet nyitnak ,mely során szintén életét veszti egy civil polgár.

Április 30. A JNA Dobrinja városrészbe a ki-be járást teljesen blokkolja. A JNA agresszor megszállónak kiáltják ki a Sarajevo-i muszlimok.

Május 2. Skenderij városrészben fegyveres összecsapások zajlanak a JNA és a helyi muszlim területvédelmi (TO) erők közt.. Leég a főposta épülete.

 

A boszniai válságról a portugáliai fővárosban zajló megbeszélésről visszatérő Alija Izetbegović, Zlatko Lagumdžija és Sabina Berberović muszlin politikusokat a JNA a Sarajevo-i reptéren letartóztatja és a Lukavica városrészben lévő JNA laktanyába szállítják őket.

Május 17. A JNA és a szerb fegyveres önkéntesek megpróbálják elfoglalni Sarajevo-t . Két fő irányon kezdik meg a város megszállását : Pofalići - kaszárnya "Maršal Tito" - híd "Bratstvo-jedinstvo" – Grbavica. Öt katonai konvoj indult meg a JNA egységeiből.

 

Május 18-19. Sarajevo-ban megszűnik a telefonvonal kapcsolat és a közvilágítás.

Május 19. Ilidža városrészben 500 fős nőkből és gyerekekből álló tömeg megállítja a JNA katonai konvoját.

Május 20. Kigyulladt és leégett a "Zetra" sportcsarnok a harcok következtében.

Május 22. 113. beteg kénytelen volt elhagyni a harcok miatt a Jagomir kórházat.

 

Május 26. A szerbek gránáttámadást intéztek a "Zehra Muidović" színház épülete ellen.

 

Május 27. A Vase Miskina utcában tizenkilenc civil polgár életét veszti és 157-en megsebesülnek ,mikor a szerbek Borija felől gránáttámadást intéztek .

 

Június 1. A JNA elhagyja  "Maršal Tito" laktanyát

Június 2. a háborús helyzetre való tekintettel mindkét fél mozgósítást hajt végre.

 

Június 28. François Mitterrand francia elnök, látogatásra érkezett Sarajevo-ba. Megnyitják a humanitárius segélyek részére a „légihidat” Sarajevo-i reptéren. Bačevo –beszüntették Sarajevo vízellátását.

Július 17. Harcok a reptér körül és szerb gránát támadás , mely során a városban közlekedő villamosok megrongálódnak.

Július 28. a szerbtüzérségi támadás végett összeomlik a UNIS toronyépület ,a kár meghaladja a 700 millió akkori német márkát.

Augusztus 1.A szerbek támadást intéztek egy gyermekeket a városból kimenekítő konvoj ellen. A konvoj a "Ljubica Ivezić" gyermekotthonba lakó ellátatlanul maradt árvákat szállította. A támadásban egy 16.hónapos , egy- két éves gyermek meghal. A szerb támadás során leégett a Hotel "Evropa".

Augusztus 3. Öt gyermek és két asszony veszti életét Kobilja Glava városrészben a szerb támadás során. Két személy megsebesült. Közben európai segélyszállítmány keretében több tonna „malária” elleni gyógyszer érkezett Sarajevo-ba.

Szeptember 13-14. A szerbek támadást intéztek Stup városrészben lévő horvát önkéntes HVO, HOS egységek és a muszlim „ Armija BiH” egységei ellen.
Augusztus 18. A szerbek gránáttámadást intéztek a Hotel "Evropa" ellen , mely során öt civil meghalt , nyolcon megsebesültek

Augusztus 25-26. A szerb gránát támadás végett leégett a város nemzeti könyvtára „ Nacionalna biblioteka -Vijećnica".

Október 9. Megszünt Sarajevo-ban a gázellátás. Az ivóvíz feketepiaci ára : 30 liter víz került tíz akkori német márkába.

 

 

 

1993.  .

 


Január 7. Sarejevo-ban a szerb, muszlim, zsidó és horvát nemzetiségek együtt ünneplik a pravoszláv Karácsonyt a Baščaršija –án lévő öreg pravoszláv templomban..

Január 8. Az UNPROFOR erők páncélozott harci járművében életét veszti a muszlim kormány alelnöke Vlade Hakija Turajlić, aki a szerb támadásban sérült meg közterületen.

Január 15.A városban vízért sorban állók közül a szerb tüzérségi támadásban meghalt nyolc személy és megsebesült húsz.

Február 15. Civil ellenállók konténereket telepítettek a városi kórház köré, védve az orvlövészektől. Bianca Jagger Sarajevo-ba látogatott.

Március 1.A muszlimok kezdeményezték Radovan Karadžić szerb politikai vezető bíróság elé állítását.

 

Április hónap. A Sarajevo-i régi temetők: Lav, Sveti Josip, Sveti Marko mellett új temetőt nyitnak a Koševo sportkomplexum stadionjának területén.

Június 1. Dobrinja III. városrészben két szerb aknavető gránát csapódik be az ott tartott football mérközésre . kilencen életüket vesztik , főleg gyerekek . 104. sebesülnek meg.

Június 8. Rasim Delić átveszi az Armija BiH (muszlim/bosnyák köztársasági hadsereg BiH) parancsnokságát.
Június 15.A Budakovića temetőben , tízen ketten halnak meg a szerb támadásban.

Június 16. Sarajevo-ban megszűnik az áramellátás. Az „áramszünet” 53. napig tartott.

Július 8. Sarajevo városi tanácsának tizenegy tagja , éhségsztrájkba kezd , amiért Goražde város nem kaphat humanitárius segítséget. A várost és járását a szerbek körbezárták, és megpróbálták kiéheztetéssel megtörni az ott harcoló muszlim erőket. A Sarajevo-iak élelmiszer gyűjtéssel próbálnak segíteni .

Július 12. Dobrinja városrészben a vízért sorban állók közül 13. meghalnak és 15. megsebesülnek , mikor szerb támadás éri a városrészt.

Augusztus 15. Hosszas megbeszélések után , Sarajevo-ból sikerül evakuálni a szerb támadásban súlyosan megsebesült Irma Hadžimuratović gyermeket .

Szeptember 19. A városban megalakul a Nemzetközi Tűzoltó Brigád.

November 4. Az UNPROFOR ellenőrzés alá vonja a Bačevo- i és Butile-i vízbázisokat ,erőműket.

November 9. Alipašino Polje városrészen lévő „Május 1.” (Prvi maj) főiskolát szerb támadás éri . Meghal egy tanárnő és három gyermek. Nem messze az iskolától becsapódó szerb gránátok öt civillel végeznek és 42. megsebesülnek.

November 11. Az összes iskolában 15. perccel rövidítették a tanórák időtartalmát.

November 28. Drvenija hidat ért szerb támadásban öt lakos életét veszti , négyen megsebesültek.

december 3. A Alipašino Polje városrész óvóhelyén az ott lévő gyermekeknek bemutatták a A Szeretetreméltó sárkány „ Žaljubljeni žmaj” című mesejátékot.

 

December 14. Drvenija hidat ért újabb szerb támadásban nyolcan vesztik életüket , 32. megsebesültek.

 

 

 

1994.

 

1994. január 3. Sarajevo-ban a szerb gránát támadás következtében húszan életüket vesztik és több mint negyvenen megsebesülnek. A városközpontot ért szerb gránát támadás során a Tatarević-Dragnić család hat tagja életét veszti , köztük két gyermek.

Január 22. Sarajevo Alipašina Polja városrészében a szerb tüzérségi támadásban hatan vesztik életüket, és három gyermek megsebesült.

Február 4. a városban a szerb támadás következtében tizenketten életüket vesztették és negyvenen megsebesültek.

Február 5. Sarajevo zsúfolt Markala piac területére becsapódott egy 120 mm-es gránát, mely 66 embert megöl és 197 megsebesít. A muszlimok a szerbeket hibáztatják és vonják felelőségre , később a szerbek provokációnak minősítik a szörnyű támadást, és azt állították, hogy a muszlimok lőttek a piacra . A nemzetközi erők vizsgálata alapján szerb zónából érkezhetett a gránát, a becsapódási körülmények vizsgálata alapján.
Február 12. Első alkalom , hogy úgy telt el a nap , hogy nem történt elhalálozás és sebesülés. .

Március 8. Sarajevo –ban 670 nap után megindul a villamosközlekedés.

Március 23. A "Bratstvo-jedinstvo" hídon megindulhatott az átjárás a civilek részére . Az első nap több mint 25-en mentek át a Grbavica városrészbe, és 15-en a” szabad városrészbe”.

Április 5. A város Ferhadija városrészében a Maršala Tita utca,Trg oslobođenja (Felszabadulás tere) részeken ismét működött at utcai világítás. A Sarajevo-i lakosok protestáltak az EU erők generálisánál , Michael Rose –nál. a szerb erők Goražde város elleni támadása miatt.

Április 13. A "Bratstvo-jedinstvo" hidat lezárták ismét , és megtiltották az átjárást.

Május 23. A városban kinyitott az első üzemképes benzintöltő állomás .

Június 19. Vijećnica városrészben Zubina Mehte dirigens vezénylésével koncertet adtak , ahol a W. A. Mozart Requiem –jét adták elő.

Július 4. Megnyílt Sarajevo-ban az USA BiH nagykövetsége.

Július 16. A szerbek lezárták az összes kivezető utat a városból.

Augusztus 14. A reptéren aláírták a felek az UN közreműködésével a reptér „orvlövész” mentes zónává való nyilvánítását.

Augusztus 15. Sarajevo-ban 742-ik alkalommal szegték meg a felek a tűzszüneti megállapodást.

Szeptember 1. II. János Pál pápa bejelentette ,hogy látogatást tesz Sarajevo-ban.

Szeptember 6. Elhalasztotta látogatását II.János Pál pápa.

Szeptember 28. Az UNPROFOR egyik kamionja elütött egy gyermeket. A történtek miatt a sofőr pszichikai sokkot kapott.

Október 4. A 24. órás tűzszünetet 2000 alkalommal is megszegték a felek.

Október 8. Marindvora városrészben a szerbek villamosra lőttek, mely során a villamos vezetője meghalt , 12. utas pedig megsebesült.

Október 25. Az UN erők egy öt éves gyermek halálát okozzák.

November 8. A szerb támadás következtében hatan vesztik életüket , ebből négy gyermek, és tízen megsebesülnek.

November 17. Szerb gránáttámadás érte a BiH elnöki épületét.

November 30. Sarajevo-ba látogat az UN. főtitkára Boutros Ghali.

December 1. a harci cselekmények végett bezárják a repteret . megszűnik a gázellátás ,mely következtében a "Velepekari" péküzem beszünteti a kenyérgyártást . A város áram és kenyér nélkül maradt.


 

1995.

 

 

Január 26. Sarajevo ,ezer napja ,hogy a szerbek körbezárták.

Február 2. Megnyílt a reptéri út.

Március 4. Orvlövész megsebesít három civil polgárt.

Március 15. Lezárják a reptéri utat.

Április 13. A szerbek gránát támadást intéztek a város vasúti pályaudvara ellen, ahol hét személy megsebesült.

Május 16. A szerb gránát támadásban öten vesztik életüket, 16. megsebesülnek.

Május 24. Az UNPROFOR erők 2.758 detonációt számolnak össze Sarajevo-ban.

Június 16. A Dositejeva utcára a szerbek légi támadás során bombát dobnak.

Június 18. A szerbek gránát támadást intéztek a Dobrinja városrészben vízért sorban álló lakosokra . heten életüket vesztették és 12. megsebesültek.

Június 21. Újabb szerb támadás a Dobrinja városrészben vízért sorban állók ellen, mely során haton meghaltak és 15. megsebesültek.

Június 25. A szerb támadásban két gyermek vesztette életét és nyolcon megsebesültek.

Június 28. A szerbek légitámadást intéztek a Sarajevo-ban lévő rádió és televízió RTV BiH épülete ellen , melyet bombával megrongáltak.

Június 30. A szerb gránáttámadásban négyen vesztették életüket és 20. megsebesültek. Két szerb gránát az UNPROFOR erőknél csapódott be.

Július 1. Folytatódott a szerb gránát támadás ,mely során 12. vesztették életüket és 67. megsebesültek.

Július 6. Szerb támadásban hatan vesztették életüket és 11. megsebesültek.

Július 12. Szerb támadásban hatan meghaltak és 12. megsebesültek.

Július 18. szerb támadásban hatan meghaltak és hatan megsebesültek.

Augusztus 10. Orvlövész támadás során négyen meghaltak.

Augusztus 22. A szerb támadásban hatan meghaltak és 33. megsebesültek. A szerbek légitámadás során két bombát dobtak le Novo Sarajevo városrészre.

Augusztus 28. Megismétlődött az 1994.02.05-ikei gránáttámadás a Markala piac ellen.35.életüket vesztették és 90 megsebesültek. A szerbeket vádolták a muszlimok , a szerbek pedig muszlim provokációnak minősítették és őket vádolták a támadás miatt.

Szeptember 4. Miután a szerbek a várost körülvevő gyűrűből folyamatos tüzérségi támadás alatt tartották Sarajevo-t , és az ENSZ felhívását sem vették figyelembe, miszerint ki kellett vonniuk a tüzérségi erőt Sarajevo körüli gyűrűből, ezért az ENSZ a NATO beavatkozását kérte. A NATO légitámadást követően a szerbek megkezdték a tüzérségi erők kivonását a gyűrűből az ENSZ által meghatározott távolságra.

Szeptember 8. A szerbek ismét gránátozzák a várost , mely során tízen megsebesülnek.

Szeptember 15. Öt hónapos lezárás után megnyílt a Sarajevo-i reptér.

Október 24. Megnyitották a szerbek a humanitárius segély előtt a Sarajevo – Kiseljak útvonalat , Ilidža városrészen keresztül.

November 11. Sarajevo áramellátása helyreállt, a szerbek visszaadták az áramot.

November 21. A város Nemzeti Színházában ,Laibach koncertre kerül sor.

December 22. befejeződik a háború Sarajevo ismét szabad város .

 

 

Előkészület a fegyveres ellenállásra ,a Patrióta Liga .

 

 

 

1991.évben a Sarajevo városban a rendőrség főépületében (Dom milicije) az SDA ( muszlim radikális párt) kongresszusán megszervezték a nemzet védelmére irányuló feladatok végrehajtását, és létrehozzák a Patrióta Ligát „ Patriotska liga” ,mely fegyveres ellenállás alapja lesz a hadsereg megalakításához vezető úton.

 

A Patrióta Liga (PL) fegyveres ellenálló nemzeti csoportjai ,mint zöldsapkások „Zelene beretke” híresültek  el. A Liga 1992.02.07-08-án a Mehurići (Travnika járás) előkészítette a 60 000-70 000 főből álló fegyveres területvédelmi erők szervezeti ,lokális védelmi struktúráját. A cél az önálló, független BiH köztársaság megvédése a szerb agresszióval szemben . Ennek során a PL vezérkari stábja kilenc regionális stábot hozott létre , 103. járás stábot , és ezek alá tartózó különböző területvédelmi egységeket , melyek szakasz formációtól a brigádig alakították ki.. Ezzel létrehozták a területvédelmi un. TO katonai formációt, modellt.

 

 

 

 

A muszlim „zöld beret sapkások”Sarajevo-ban.

 

 

Sarajevo védelmében a Patrióta Liga (PL) „zöld beret” katonai formációk is részt vettek, akik nevükhöz hűen zöld beret sapkát viseltek . A „vatrogasna brigada” tűzoltó brigádot Kenan Slinić vezette , a „ Širokača” egységet Faik Avdibegović irányította . További egységek , „Liba” csoport a nemzetközi reptérnél , „Jozo Planinc” csoport Čengić-Vili vonalon , „Jahija” csoport Sokolovića városrészen, „Faik” csoport Stup városrészen, „Dževad Kovačević” egység Grbavica városrésznél, „Enes Čavčić” csoport Briješća városrésznél , „Salih i Saud” csoport Bjelava részen , „Tufo” csoport Pazarića részen, „Ago” csoport a zsidó temetőnél „braća Karamustafić” csoport Čolina kapa és Sulejman Z. részen. Legendás parancsnokok voltak Alija Miladin, Dino Magoda, Eno Šakić .

 

 

Központi Területvédelmi Erők (" Teritorialna Odbrana Armije Republike BIH" ) Sarajevo –i egységei.

 

 

1992. május-augusztusában megalakult muszlim-bosnyák területvédelmi erők " Teritorialna Odbrana Armije Republike BIH" .Központi TO erők főparancsnoksága , Sarajevo városában székelt , a főparancsnok Sefer Halilovic volt. Központi egysége az1. Speciális Egység (SJ).

 

Sarajevo mellett Tuzla ,Zenica, Bihać , Nyugat –Hercegovina körzeteiben jöttek létre a Sarajevo-.i főparancsnokság alá tartozó TO erők.

 

 

Regionális központi TO egységek Sarajevo :

 

 

1 Sanjak Brigada - (Szandszák brigád)

 

1 Dobrinja Brigada -( Dobrinja városrészen tevékenykedő brigád)

 

1 Stup Brigada- ( Stup városrészen tevékenykedő brigád)

 

1 Drinina Dolina Brigada -( Drinina völgyi brigád)

 

1 Ilidža Brigada- (Ilidža városrészen tevékenykedő brigád)

 

11 Pješadička Brigada "Zmaj od Bosne" -(Zmaj gyalogos brigád)

 

12 Pješadička Brigada "Hadži Lojo" -(gyalogos brigád

 

13 Novo Sarajevo Brigada - ( Novo Sarajevo városrészen tevékenykedő brigád)

 

14 Profalić-Velesić Pješadička Brigada -( Profalić-Velesić részen tevékenykedő gyalogos brigád)

 

15 Novi Grad Pješadička Brigada - (Novi Grad részen tevékenykedő brigád)

 

"Isa Beg Isaković" Brigada

 

 Sarajevska Općina Vojna Policija Bataljon -( Sarajevo járási katonai rendész zászlóalj)

 

 Nezavisni Odredi -(független egységek)

 

 Nezavisne Brigade -( független brigádok)

 

2 Taktička Grupa (Hadžići-Trnovo) - Sarajevo -( 2. számú taktikai csoport Sarajevo ,Hadžići-Trnovo városrész)

 

"Nijaz Kulenović" Puk - ( Nijaz Kulenović ezred)

 

"Igman" Sjedinjeni Odred -( Igman speciális egység)

 

"Igman" Mješoviti Artiljeski Bataljon (Hadžići) - ( Igman vegyes tűzérségi zászlóalj - Hadžići városrész)

 

 

Egységek , csoportok ,szakaszok OpŠTO "Stari grad- Sarajevo "1992.05.28.-09.28. területvédelmi erői:

 

 

TO "Vratnik" területvédelmi és patrióta liga / 607 fő ,ebből 566 katona, 30 tiszthelyettes és 11 tiszt ,

 

"Sumbuluša "szakasz - zöld sapkások (28 katona - beléptek a Vratnik egységbe)

 

diverzánsos "Vratnik"zöld sapkások (38 katona-beléptek a Vratnik egységbe),

 

 "Boguševac" SPČTOpatrióta liga (91 katona- belépett a TO Širokača egységbe) ,

 

"Rogina" SPČTOpatrióta liga ( 96 fő ,ebből 91 katona ,3 tiszthelyettes,2 tiszt- beléptek a Sedrenik egységbe),

 

TO "Širokača" területvédelmi és patrióta liga / 300 fő ,ebből 284 katona 11 tiszthelyettes és 5 tiszt,

 

TO "Sedrenik" területvédelmi és patrióta liga / 368 fő,ebből 360 katona, 5 tiszthelyettes, 3 tiszt,

 

TO "Vasin Han" területvédelmi és patrióta liga (beléptek a Logavina egységbe) 462 katona.

 

"Toka-Džeka "szakasz-zöld sapkások (55 katona ( beléptek a Širokača egységbe)

 

"Grličića " szakasz ( 254 katona - beléptek a Sedrenik egységbe)

 

"Kovači"szakasz- zöld sapkások ( létszám 26 fő ,ebből 1 tiszthelyettes ,25 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

 "Medrese-1" csapat -patrióta liga ( létszám 80 fő ,ebből 1 tiszt, 4 tiszthelyettes ,75 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

"Logavina" szakasz- zöld sapkások ( létszám 58 fő ,ebből 1 tiszthelyettes ,57 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

"Podkovači"szakasz -zöld sapkások ( létszám 21 fő katona,- beléptek a Logavina egységbe)

 

" Evropa-II" szakasz-zöld sapkások ( létszám 83 fő katona,- beléptek a Logavina egységbe)

 

"Evropa-I"osztag -zöld sapkások     ( létszám 15 fő katona- beléptek a Logavina egységbe)

 

" Vrbanjoša" szakasz   ( létszám 62 fő ,ebből 2 tiszt,2 tiszthelyettes ,58 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

 "Katedrala" zöld sapkás osztag   ( létszám 18 fő katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

"POV Bosna III"   ( létszám 48 fő katona- beléptek a Logavina egységbe)

 

"Medrese-II" osztag ( létszám 130 fő ,ebből 3 tiszthelyettes ,127 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

"Porodice Foht" területvédelmi és patrióta liga spec.szakasz (létszám 55 fő katona- beléptek a Logavina egységbe)

 

"Višnja-Kat."zöld sapkás osztag( létszám 19 fő katona- beléptek a Logavina egységbe)

 

"Dom Zdravlja S.G."szakasz- zöld sapkások ( létszám 43 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Pjaf"szaksz-zöld sapkások     ( létszám 94 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

" Babića Bašća" szakasz      ( létszám 23 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Bravadžiluk" szakasz     ( létszám 38 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

"Vijećnica"szakasz-zöld sapkások          ( létszám 35 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Bosna-VII" szakasz-zöld sapkások          ( létszám 20 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

"Bosna U-2" szakasz-zöld sapkások        ( létszám 27 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Hrid" csapat területvédelmi -patrióta liga ( létszám 165 fő ,ebből 1 tiszt ,5 tiszthelyettes ,159 katona - beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Hošin Brijeg" csapat-zöld sapkások          ( létszám 130 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Čolina kapa" csapat -területvédelmi -patrióta liga      ( létszám 173 fő ,ebből 1 tiszt,4 tiszthelyettes ,168 katona - beléptek a  "Hrid- Jarčedoli" egységbe)

 

 "Mahmutovac " csapat -területvédelmi -patrióta liga ( létszám 108 fő katona- beléptek a  "Hrid- Jarčedoli" egységbe)

 

 Objektumvédelmi szakasz- ( létszám 33 fő katona - beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe)

 

"Bosna-Centar" vezetési parancsnokság             ( létszám 14 fő ,ebből 1 tiszthelyettes ,13 katona - beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe) 

 

"Bosna-II" szakasz- ( létszám 19 fő katona - beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe)  

 

"1.PDV"-diverzáns ellenes szakasz- ( létszám 50 fő ,ebből 1 tiszt,2 tiszthelyettes ,47 katona - beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe) 

 

"2.PDV"-diverzáns ellenes szakasz- ( létszám 50 fő katona- beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe)

 

2.VO Parancsnoksági biztosító szakasz- ( létszám 30 fő katona - beléptek a 1.brigád "Stari Grad" egységbe)

 

"Sarajevske pivare" egység ALFA- ( létszám 30 fő katona- beléptek a 1.brigád "Stari Grad" egységbe)

 

OpŠTO "Stari grad"1992.05.28.-09.28. területvédelmi erői:

 

 

-TO Vratnik területvédelmi és patrióta liga / 607 fő ,ebből 566 katona, 30 tiszthelyettes és 11 tiszt ,

 

-TO Širokača területvédelmi és patrióta liga / 300 fő ,ebből 284 katona 11 tiszthelyettes és 5 tiszt,

 

-TO Sedrenik területvédelmi és patrióta liga / 368 fő, ebből 360 katona, 5 tiszthelyettes, 3 tiszt,

 

-TO Vasin Han területvédelmi és patrióta liga (beléptek a Logavina egységbe) 462 katona.

 

--Speciális területvédelmi és patrióta liga csoport (SPČTO): "Boguševac" patrióta liga (91 katona- belépett a TO Širokača egységbe) , "Rogina" patrióta liga ( 96 fő ,ebből 91 katona ,3 tiszthelyettes,2 tiszt- beléptek a Sedrenik egységbe), "Mahmutovac " , "Hrid", "Čolina kapa".

 

--Speciális területvédelmi és patrióta liga szakasz (SP): "Porodice Foht"

 

--Önálló gyalogos területvédelmi és patrióta liga szakasz (Sam pj Vod) : "Grličića " ( 254 katona - beléptek a Sedrenik egységbe)

 

:Manőverező egységek:

 

 

--Speciális csoport (SPČTO):

 

"Medrese-1" patrióta liga ,

 

"Hošin Brijeg" zöld sapkások ,

 

--Szakasz erők : "Kovači"zöld sapkások ,

Logavina" zöld sapkások ,

 

Sumbuluša " zöld sapkások (28 katona - beléptek a Vratnik egységbe) ,

 

"Bosna-II" zöld sapkások ,

 

"Bosna-VII" zöld sapkások ,

 

"Bosna U-2" zöld sapkások ,

 

"Dom Zdravlja S.G."zöld sapkások ,

 

"Pjaf"zöld sapkások ,

 

 "Evropa-II" zöld sapkások ,

 

"Vijećnica"zöld sapkások , diverzánsos

 

"Vratnik"zöld sapkások (38 katona-beléptek a Vratnik egységbe),

 

1.diverzáns "Stari Grad" patrióta liga ,

 

 "Podkovači"zöld sapkások ,

 

 "Vrbanjuša" patrióta liga ,

 

"Stari Grad"zöld sapkások ,

 

Toka-Džeka zöld sapkások (55 katona ( beléptek a Širokača egységbe) ,

 

objektumvédelmi szakasz patrióta liga ,

 

"Bosna centar" zöld sapkás vezetési parancsnokság,

 

 " Evropa-I" zöld sapkás osztag,

 

 "Višnja-Kat."zöld sapkás osztag,

 

 "Katedrala" zöld sapkás osztag. 

 

TO "Logavina"egység -parancsnok:Hajdaragić Sabro-létszám 615 fő- ( az egység a későbbiekben belépett a 1.brigád "Stari Grad")

 

TO "Hrid- Jarčedoli"egység- parancsnok:Gegić Adnan-létszám 576 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Pale"egység -parancsnok:Jašarević Faruk-létszám 350 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Vasin Han"egység -parancsnok:Čengić Salem - létszám : 462 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Sedrenik"egység-parancsnok:Poturković Fehim-létszám 487 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Vratnik"egység -parancsnok:Džaferagić Safet-létszám 673 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Stari Grad"egység- parancsnok:Zulić Mujo-létszám 280 fő ( az egység a későbbiekben belépett a 1.brigád "Stari Grad")

 

TO " Širokača "egység- parancsnok:Kudeljak Stijepan- létszám 446 fő( az egység a későbbiekben belépett a OdTO Širokačabrigádba)

 

Muszlim rendőrség Sarajevo (MUP) .

 

 

A muszlim Dragan Vikić parancsnok létrehozza Sarajevo városban a muszlim BiH köztársasági rendőrséget. Önkéntesek folyamatos képzése mellett , átesve az első harci összecsapásokon ,fejlődött és vált egyre szervezettebbé a MUP. Az egység nemcsak mint egyszerű rendőri erő, hanem mint speciális rendőri egység vívta ki a tiszteletet a város védelme során .

 

„1335 nap a pokolban” Sarajevo

 

A háború boszniai kezdetének pontos dátumáról a mai napig viták folynak. Vannak akik Ravno hercegovinai horvát települést ért szerb JNA támadástól számítják, vannak akik Bijelina Drina menti város szerb megtámadásától és vannak ,akik 1992. április 5-től, amikor a szerbek megkezdték a Sarajevo elleni támadást.

 

A szerbek 1992. május 2-ra teljesen körbezárják a várost és 1335 napig terror alatt tartják. A muszlimok beszorulva a városba ,más kisebbségben élő nemzetiségiekkel együtt ,fegyver, élelem, víz, áram, gáz nélkül és állandó mindennapos szerb gránáttámadás , orvlövész támadás, légitámadás közepette sikeresen hősiesen .

 

A négy éve alatt közel 11 000 vesztették életüket a harcok során Sarajevo-ban. Több mint 44 742 lakóépület rongálódott ,semmisült meg a harcok során.

 

A város a háborús barbarizmus szimbólumává vált ,miközben a UN tehetetlenül nézte végig a szerbek terrorját több éven keresztül.

 

 

„Armija BiH” (muszlim haderő) Sarajevo.

 

1992. április 15-től megalakul az ARBiH , muszlim hadsereg .A Patrióta Liga (PL) által megalakított ,Sarajevo –t védő muszlin fegyveres területvédelmi csoportjait a megalakult muszlim hadseregbe sorolják. 

 

A hadsereghez csatlakozók számoltak azzal , hogy nem volt elég fegyverzet ,megfelelő technika , a muníció , de a hazafiasság és a nemzeti függetlenség eszmélye táplált célok ,a kitartás kompenzálta mindezeket.

 

A hadsereg első nagy győzelmét 1992.május 16-án a „ Pofalićka bitka” során hajtotta végre , mely során június közepére Sarajevo nagy részét , Dobrinja városrészt ellenőrzés alá vonták.

 

1992. őszén következett egy újabb offenzíva ,mely során Vojkovići - Hrasnica – Ilidža vonalon támadták a szerb állásokat . A szerbek az összes fegyverzetet kivonták Otes, Bare, Azići, Stup városrészekből.  A harcokban több muszlim katonai parancsnok lelte halálát, április 18-án életét vesztette Safet Hadžić, májusban a speciális egységből vesztette életét Vinka Šamarlića. A zöldsapkások „, Zelene beretke” egységéből Enu Šakića, Dino Magoda vesztette életét június 8-án. Čedo Domuz július 30-án , Ramiz Salčin augusztus 22-én, Fadila Odžaković Žuta pedig szeptember 20-án vesztették életüket. Ezen katonai vezető személyiségek fontos szerepet töltöttek be a muszlim Sarajevo-i védelmi erők összefogásában , és eredményes harcában.

 

Sarajevo-i muszlim védelmi erők az az a hadsereg ARBiH parancsnoka már Mustafa Hajrulahović Talijan volt, mikor bejegyzésre kerültek az első parancsnokok , Hasan Efendić ,majd Sefer Halilović , és később Rasim Delić. A vezérkari stáb tagjai voltak Stjepan Šiber és Jovan Divjak parancsnokok.

 

Muszlim erők harca a Sarajevo-i szerb blokád ellen.

 

A muszlimok számára világossá vált a szerb taktika , mely a város körülzárása utáni megszállást ,lerohanást jelentette. A muszlimok igyekeztek rövid idő alatt keresztül húzni a szerbek számítását és megszervezve a város védelmét ellenálltak a szerb gyűrű szorításának.

 

A muszlim Jusuf Juka Prazina saját tartalékos speciális rendőri alakulatait Ilidža városrész védelmére vetette be, a muszlim Kerim Lučarević az egész Katonai Rendészetet (Vojna Policija „VP”) Vrace városrészbe irányította.

 

A „maréknyi” rosszul felfegyverzett muszlim egységek a szerbek professzionális jól felszerelt 12 000 fős haderejével álltak szemben, akik 62 km. hosszan gyűrűt alkotva zárták körbe a várost . A szerbek a gyűrűbe 1.600 tüzérségi hadieszközt , 100 tankot, , 180 páncélozott harci szállító járművet, 500- 550 PAM légvédelmi géppuskát, és PAT légvédelmi ágyút és 150 különböző kaliberű fegyvert vetettek be. 

 

A muszlim védők 1992. júniusában két alkalommal is megpróbáltak kitörni a szerb gyűrűből, mely nem sikerült. 1992. június 8-án a muszlim kitörési kísérletben 134 vesztették életüket . Június végén a Poljina részen történt újabb kitörésben újabb 52 főt vesztettek.

 

A szerb gyűrű egészen a háború végéig „szorította” a Sarajevo-t védő muszlim erőket , mely gyűrű 1995. júniusára 57 km. hosszúságura tudták a szerbek szűkíteni.

 

A mappában található képek előnézete Bosznia és Hercegovina szemléltető térképek


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Best Studio thai in NY

(EROtridelm, 2021.07.21 17:00)

Our showroom works in New Jersey. Girls Alexis :
<a href=https://sensual.manhattan-massage.com>sensual massage queens</a>

Commercial maid service Bronx

(Hek, 2021.07.20 21:23)

<b><a href=https://house-cleaner-nyc.com>Move in cleaning</a></b>

HI.
In modern the companies work competent specialists.

Cleaning international company Cleaning service appeared total-only 6 years ago, this notwithstanding swift dynamic mprovement still does not cease surprise all ours rivalsandnew customers , however practically none special secret in the swift improvement of our firms notavailable.
Despite on the impressive practical gained experience, service staff systematically enhances his qualification on diverse training and on courses. Listed assist perfect measure master new equipment and equipment .

Employees of our company are ready to provide professional cleaning services such as:

General cleaning apartments, workshops , stores and offices
Daily maintenance of cleanliness in the room
Deep cleansing and decorative treatment of floors slip prevention
Putting order after repair and construction work
Chemical cleaning of all types of carpet
Cleaning exterior glass surfaces, cleaning building facades
Seasonal cleaning outside the building
Disposal of trash and snow under license.

And likewise you can order:

Mattress cleaning, Postconstruction cleaning, Cleaning and tidying up., Corporate cleaning, Professional house cleaning, Best house cleaning, Marble care]

We commit cleaning only special cleaning supply. Fast increase in the number of cleaning firms in Prospect Hights proves that and in the area represented learned to appreciate own free time.
Serving around Williamsburg AND ON ALL STREETS, SUCH AS: High Bridge, Throgs Neck, City Line , Waterside Plaza, Grasmere .

And so exclusively you can here be sure, come in specified site and make an order services .

какой самый лучший вкус hqd лучшие Константиновск

(Neilaoi, 2021.07.14 20:18)

<a href=https://hqd.wiki/>где купить hqd несовершеннолетним</a>

электронная сигарета в самаре купить

самые вкусные вкусы hqd лучшие Чегем

(Neilaoi, 2021.07.14 18:37)

<a href=https://hqd.wiki/>солевая жижа hqd</a>

электронные сигареты в азербайджане

hqd заканчивается самые безопасные Дмитровск

(Neilaoi, 2021.07.14 16:24)

<a href=https://hqd.wiki/>где купить hqd несовершеннолетним</a>

электронная сигарета в вязниках

Best Spa japanese in Manhattan

(EROtridelm, 2021.07.12 23:14)

Our showroom works in NJ. Beauties Haley :
<a href=https://parlour.manhattan-massage.com>massage parlour</a>

I am the new guy

(Marsha, 2021.07.08 11:26)

Hookup Girls Employs Totally free Affairs? A Fantastic Side to side Advantage!


Totally free hookup girls online dating on the web is the solution if you're fed up
with planning to cafes and groups simply to be prevented, and even a whole lot worse, laughed
at. I know what it's like because I've been there. I used to
be solitary and desperate back in the day time -- I needed
a new companion -- however i kept on striving because I needed not any other option. If you're just one
person who wishes to hookup with alluring females without planning to those spots where the females are by yourself,
this report may just alter your daily life. It will make clear why courting on-line is the
perfect alternative if you're a masculine who may be
too shy to strategy an attractive lady inside a club or group.

hqd светится синим самые безопасные Опочка

(Mothemite, 2021.06.24 05:18)

<a href=https://hqd.wiki/>почему hqd мигает зеленым</a>

купить электронные сигареты в александровске

hqd список вкусов лучшие Белорецк

(Mothemite, 2021.06.24 01:53)

<a href=https://hqd.wiki/>как понять что hqd закончился</a>

электронная сигарета 2800 руб

hqd несовершеннолетним москва самая лучшая Ветлуга

(Mothemite, 2021.06.23 21:36)

<a href=https://hqd.wiki/>почему hqd светится синим</a>

электронная сигарета торговый центр час пик

скачать песню группа весна самый близкий человек

(Leizaarori, 2021.06.15 11:05)

как видишь подзаряжающем сдаём

https://guitarplayer.ru/guitar-technique/sumasshedshij-svip-ischu/30/
https://allmusic-wingsofdream.blogspot.com/2009/10/tony-sheridan-just-little-bit_67.html
http://www.cjcityforum.ru/viewtopic.php?p=179137
http://www.rock-book.ru/world/beatles/publication/html-11/2012-07.html

0MIjtzsg3

larin net

(Leizaarori, 2021.06.15 09:41)

по совести сказать мелкотравчатых обеспеченную

http://www.drumspeech.com/topic.php?forum=speech&theme_id=11228
https://forum.kinozal.me/showthread.php?t=4531&page=8
http://shalala.ru/Greg_Howe/bio
http://forum.aviaskins.com/showthread.php?p=3081

0MIjtzsg3

go sms old version

(RobertLer, 2021.06.03 18:37)

samsung np-qx411l driversxonar dg driver windows 7rosewill windows 10 driversdell xps l501x drivershp pavilion dv6 bluetooth drivert mobile samsung s6 marshmallowmsi z77a-gd65 driversguild wars elder dragonsmonitor lg flatron e2241 drivergv-n460oc-1gi
[url=https://bit.ly/3i6qek7]m audio mobilepre usb driver windows 7
[/url]
[url=https://bit.ly/3pcPK8M]lenovo yoga network driver
[/url]
[url=https://bit.ly/3p4I8VZ]d-link rangebooster n usb adapter
[/url]
[url=https://bit.ly/3fJboyp]realtek 8812bu driver windows 10
[/url]
[url=http://seominds.ru/tag/самосовершенствование/]bcm20703 bluetooth 4.1 driver
[/url]
[url=https://bit.ly/3uBT7aC]msi x99s sli krait edition
[/url]
[url=http://seominds.ru/tag/как побороть лень/]asus h170-plus d3
[/url]
[url=https://bit.ly/3vLuv0f]rowan battle of britain
[/url]
[url=https://bit.ly/3pb8ky6]hp probook 640 g2 drivers
[/url]
[url=https://bit.ly/34xR7Fx]fitbit blaze won't connect to bluetooth
[/url]
sony xperia z5 premium vs sony xperia xz
minecraft 0.15 0 free download
epson perfection 3200 scanner driver download
ibm think centre m50
broadcom 43142 bluetooth 4.0 adapter

https://bit.ly/3c6WPT4
http://www.grabr.ru/related/setevoi-marketing-privet-ot-shekspira/
http://secondtops.blogspot.com/2021/04/mass-shipments-of-amd-fx-chips-in.html
http://seominds.ru/tag/Путь к успеху/
https://bit.ly/2TqgVkD
http://seominds.ru/tag/безупречная репутация/
https://bit.ly/3fBmXaQ
http://seominds.ru/tag/бизнес-школа/
https://bit.ly/3pl7XkM
https://bit.ly/3yW6CFm

beyond earth patch notes
updates for asus transformer tf101
delete notes on facebook
lich king armor skyrim
how many eyes does a crayfish have

gigabyte f2a55m-ds2
apple recovery dfu usb driver
msi z170a m7 drivers
dual dhcp dns server
synaptics ps/2 port touchpad driver windows 10 hp

total war rome 2 imperator augustus
user profile hive cleanup service windows 7
offworld trading company console commands
corsair void pro driver download
asus memo pad 7 update to lollipop

https://bit.ly/3fHZ7uf
https://bit.ly/3fKmAKY
https://bit.ly/3fEQ4Kq
https://bit.ly/3p99XMX
https://bit.ly/3wNEB0G
https://bit.ly/2TD723h
https://bit.ly/34zMMSs
http://seominds.ru/my/ryabova68/page1/
https://bit.ly/3penAuj
https://bit.ly/3fYlpGS

[url=http://seominds.ru/tag/перестать бояться/]microsoft chart controls for microsoft.net framework 3.5
[/url]
[url=https://bit.ly/2S3G9oH]the force awakens dvd screener
[/url]
[url=http://harakirinews2.blogspot.com/2021/05/gimp-photoshop-free-download-windows.html]hp split x2 best buy
[/url]
[url=https://bit.ly/3wJSu00]brother mfc-j835dw drivers
[/url]
[url=https://bit.ly/3fDXQnC]msi 970 gaming drivers windows 10
[/url]
[url=https://bit.ly/34FB6O8]minecraft pocket edition 0.14 0
[/url]
[url=https://bit.ly/34w5XfM]candy camera old version
[/url]
[url=https://bit.ly/3vH96W3]canon powershot a560 software
[/url]
[url=http://newintheworld123.blogspot.com/2021/05/generic-usb-joystick-driver-windows-10.html]syncbackpro amazon cloud drive
[/url]
[url=https://bit.ly/34yjNOP]gtx 750 ti razor
[/url]

killer instinct pc trainer

(RobertLer, 2021.06.03 16:52)

epic heroes war gift codega x99 ud5 wifilenovo wireless keyboard and mouse driverhow to make a crossword puzzle on google docsrosewill rnx-n250pc2 windows 10 drivercooler master notepal lapairlg g3 update 5.1intel wifi link 5300 driveraveratec all in one drivermilk music app download
<a href=https://bit.ly/3wMYuVR>samsung se 506bb driver
</a>
<a href=https://bit.ly/3peN4r6>fallout 3 level cap
</a>
<a href=https://bit.ly/3pf75OE>asus rampage iv extreme bios update
</a>
<a href=http://seominds.ru/tag/коммуникабельность/>grow castle build 2019
</a>
<a href=https://bit.ly/2SMO49W>maximus viii ranger bios update
</a>
<a href=https://bit.ly/34AZErf>hp envy 23 d030
</a>
<a href=http://newnewsabout1.blogspot.com/2021/05/games-download-pc-windows-10top-free.html>at&t impulse 4g
</a>
<a href=http://www.grabr.ru/tegi/zhiznennaya-energiya/>msi 760gm-p35
</a>
<a href=https://vott.ru/user/comments/Пупкин?page=626&sort=vote>turtle beach stealth 420x pc driver
</a>
<a href=https://bit.ly/3yYCKIg>epson perfection v200 photo
</a>
ipod 7th generation bluetooth
tl wn881nd driver windows 7
intel wireless wifi link 4965agn
hp elite book 8560p drivers
rotary phone iphone case

https://bit.ly/3uNcddM
https://bit.ly/2SRXdxP
https://bit.ly/3vFLalU
http://besttops2n.blogspot.com/2021/04/speedupmypc-2021-5one3step-1-speed-up.html
https://bit.ly/3pbhk6g
http://grabr.ru/tegi/iskusstvo-obshcheniya/
http://www.grabr.ru/content/obuchilsya-primeni/
http://secondtops.blogspot.com/2021/05/gmail-for-pc-windows-10.html
https://bit.ly/2SPZ32m
http://secondtops.blogspot.com/2021/05/g-compiler-download-windows-10a.html

mad catz racing wheels
asus pce-n15 driver windows 7
fast track ultra 8r driver
is killzone 3 split screen
audio cassette cover maker

amd radeon hd 7970 driver
amd radeon hd 6310 graphics
dell optiplex gx620 drivers for windows 7
acer aspire x1430g drivers
kyocera taskalfa 520i drivers

how to download media player on ps4
asrock extreme 3 r2 0
fifa 15 yaya toure
asus g75vw bluetooth driver
intuos4 ptk-440

https://bit.ly/3vExxTT
http://besttops2n.blogspot.com/2021/05/games-for-windows-live-for-windows-10.html
https://bit.ly/3pcPrLe
https://bit.ly/3wM9Lpj
https://bit.ly/2SNvZsu
https://bit.ly/2RdD98L
https://bit.ly/3uDcEHJ
https://bit.ly/3uNdMsa
http://grabr.ru/tegi/e-mail-rassylka/
https://мособлжилсервис.рф/kak-garantirovanno-stat-liderom-v-mlm/

<a href=https://bit.ly/3wNeA1D>ashampoo sharpen projects review
</a>
<a href=https://bit.ly/3wRNTZC>realtek rtl8811au driver windows 10
</a>
<a href=https://bitly.com/3vEXvGT>uncharted 4 pre-order bonus
</a>
<a href=https://bit.ly/3vH7viU>intel centrino wireless n 135
</a>
<a href=https://bit.ly/2S2NmFr>t mobile s6 marshmallow
</a>
<a href=https://bit.ly/2SNVQ3x>brother mfc 8220 drivers
</a>
<a href=http://mysuperblogsss.blogspot.com/2021/05/gk420d-driver-download-windows-10gk420d.html>big buck hunter girls
</a>
<a href=https://bit.ly/2R6urZU>naruto google chrome theme
</a>
<a href=https://bit.ly/3yUwd1c>league of legends public chat rooms
</a>
<a href=http://grabr.ru/tegi/kak-otkazatsya-ot-rassylok/>intel centrino wireless n 2200 driver windows 10
</a>

dark souls prepare to die edition white screen

(RobertLer, 2021.06.02 08:06)

hp touchsmart drivers windows 10dell inspiron 1545 touchpad driverhp prodesk 400 g2 driverdragon age inquisition conversationfifa 16 no touch dribblingasus maximus v extreme driverswhat is msi network genieleague of legends extra bonus rpamd radeon 7560d driversony dcr-hc30 connect to computer
<a href=https://bit.ly/3fC4tHd>internet explorer desktop memes
</a>
<a href=https://bit.ly/2SHfmyr>msi geforce gtx 970 golden edition
</a>
<a href=https://bit.ly/3yQSrBf>corsair void pro wireless drivers
</a>
<a href=https://bit.ly/3p8kYha>hp notebook 2000 bluetooth
</a>
<a href=https://bit.ly/3x0du2T>taskbar repair tool plus
</a>
<a href=https://bit.ly/3g2D8ge>lg g vista marshmallow update
</a>
<a href=https://bit.ly/3vDHC3K>football manager 2014 latest patch
</a>
<a href=http://seominds.ru/tag/как>power desk pro 9
</a>
<a href=https://bit.ly/34yoPe9>tp-link tl-wn881nd driver
</a>
<a href=https://bit.ly/2R8PISV>http injector pro apk 2017
</a>
sony xperia z3v marshmallow
cc get mac address
when 2k16 coming out
maplestory memory lane quest
dell optiplex 360 drivers

http://besttops2n.blogspot.com/2021/05/gerber-viewer-free-download-for-windows.html
https://bit.ly/3yKMyWt
http://seominds.ru/tag/бесплатная e mail рассылка/
https://bit.ly/3vJRUPK
https://bit.ly/3vHgyR1
https://bit.ly/3c8pneV
https://bit.ly/3fCxxOY
https://bit.ly/3c3ecE7
https://bit.ly/3c2O6kM
http://grabr.ru/tegi/partner-dlya-sovmestnogo-biznesa/

logitech orbit windows 10
hdmi driver windows 8 download
gigabyte ga-g31m-s2l
liquid story binder no longer updated
ga-z68xp-ud3p

via_xhci_driver
realtek rtl8811au wireless lan 802.11 ac driver
call of duty nightmares
alienware 17 command center
nvidia quadro fx 880m gaming

hp proone 600 drivers
westward iii: gold rush
skype auto reply bot
mediatek rt2870 wireless lan card
mac mini audio out

32 prison of elders

(RobertLer, 2021.06.01 19:48)

msi gt72 2qe driversm4a88td-v evo/usb3 driverscommand and conquer trainerwindows vista anytime upgradelumia 950 vs nexus 5xteac ca-200 drivercommand and conquer renegade trainerricoh aficio sp 3510sf driverkyocera hydro metro pcsmadden 16 arm sleeves
<a href=https://bit.ly/3uxqR93>samsung blu ray bdp1600
</a>
<a href=https://bit.ly/3yORRUP>hp 2005pr usb 2.0 port-replicator
</a>
<a href=https://bit.ly/2R7NjHY>dell multi touch touchpad
</a>
<a href=http://newintheworld123.blogspot.com/2021/05/gedit-windows-10-downloadwhere-to.html>dark souls 2 white screen
</a>
<a href=https://bit.ly/3vE2N5F>kingdom come deliverance customization
</a>
<a href=https://bit.ly/3ySKk7u>frisca din smantana de gatit
</a>
<a href=https://bit.ly/3uDyfiY>microsoft wireless laser mouse 6000 driver
</a>
<a href=https://bit.ly/2RRYNQw>phillips blue ray update
</a>
<a href=https://bit.ly/34zLvdW>sonic colors classic controller
</a>
<a href=http://newintheworld123.blogspot.com/2021/05/geogebra-free-download-windows.html>gigabyte ga-m61sme-s2
</a>
z97s sli krait edition manual
easymp network projection v2 86
via chrome9 hc igp
amd radeon hd 7540d drivers
intel® wireless wifi link 4965agn

https://bit.ly/3fXBYCX
http://grabr.ru/tegi/natselennost/
http://grabr.ru/tegi/samomotivatsiya/
http://seominds.ru/tag/борьба с ленью/
http://newintheworld123.blogspot.com/2021/05/garageband-free-windows-10.html
https://bit.ly/3i7iHRX
https://bit.ly/3g3sNRv
https://bit.ly/3yKXjrE
https://bit.ly/3pf7ujV
http://mysuperblogsss.blogspot.com/2021/05/garena-download-windows-10garena-free.html

diablo 3 crispy critters
final fantasy 1 android apk
epson stylus photo r380 driver
moto droid mini lollipop
asrock 970 pro3 bios update

tp-link tl-pa2010
playstation vita at target
minecraft pe 0.12.0 gameplay
download uc browser for blackberry
epson stylus nx200 driver

egg inc trophy order
wmp54g driver windows 7 64 bit download
arma 3 firing range
diamond usb display adapter driver
asrock b85m itx drivers

reddit university of maryland

(RobertLer, 2021.06.01 17:55)

kyocera hydro xtrm metropcssuper mario galaxies dsspotify old version androidwindows 10 build 11082difference between am3 and am3+rocket fish wireless mouseautocad inventor lt suitedell idt audio driver windows 10marvel future fight mod apk 4.0.1pioneer elite vsx 60
<a href=https://bit.ly/2RXvxaM>samsung s7 black friday 2016
</a>
<a href=http://newintheworld1234.blogspot.com/2021/05/ftp-server-free-download-for-windows.html>killer instinct pc trainer
</a>
<a href=http://besttops2n.blogspot.com/2021/05/gimp-software-free-download-for-windows.html>dragons rise of berk guide
</a>
<a href=https://bit.ly/3p7Br5m>call of duty advanced warfare combat readiness program
</a>
<a href=https://bit.ly/34MD1k1>gigabyte ga h170 gaming 3
</a>
<a href=https://bit.ly/3fXBYCX>verizon note 4 5.1.1 update
</a>
<a href=https://bit.ly/3uLMwul>dell optiplex gx620 audio driver
</a>
<a href=https://bit.ly/3fBmXaQ>royalty gun advanced warfare
</a>
<a href=http://newintheworld123.blogspot.com/2021/05/garmin-mapsource-download-windows.html>mass effect biotic charge
</a>
<a href=https://bit.ly/3vH96W3>dell latitude 5480 drivers
</a>
lumia 950 xl visual voicemail
brother mfc j6510dw printer driver
samsung bd-p1600 firmware
f stream tuning utility
payday 2 old animations

https://bit.ly/3p5UbSR
http://grabr.ru/tegi/lichnyi-brend/
https://bit.ly/3fVmmQh
http://mysuperblogsss.blogspot.com/2021/05/gimp-windows-10-free-downloadgimp-free.html
http://secondtops.blogspot.com/2021/05/garmin-express-download-windows.html
https://bit.ly/3c5tGYg
https://bit.ly/3fWtLPj
https://ninamashtakova.ru/инструменты-для-бизнеса/evernote-vash-luchshij-pomoshhnik/
http://grabr.ru/content/motivatsiya-chto-za-etim-stoit/
https://bit.ly/3vFggu1

bluetooth for windows xp
asus z97 pro bios update
yamaha rx v679 av receiver
where do wow screenshots go windows 10
gigabyte g1 gaming ga-z170x-gaming 7 manual

asus sabertooth z87 bios update
9w-h3-3mh-dp1-b
fm2a58m-vg3+ r2.0
lenovo thinkpad yoga s1 drivers
hp probook 650 g2 bios update

internet explorer only runs as administrator
intel centrino advanced n 6235 problems
how to remove achievements on steam
space rangers hd a war apart cheats
galaxy control base layout

nokia 5610 t mobile

(RobertLer, 2021.06.01 14:16)

firefox youtube videos blackacpi\ven_awy&dev_0001ati radeon xpress 200 driver windows 7 64-bitori and the blind forest black root burrows secretmixmeister free download full versionradeon software crimson edition 16.3.2ultimate ninja storm 3 passwordssamsung clx 3175fw driversfallout new vegas project nevada implantslinksys wireless g pc adapter
<a href=https://bit.ly/3fWGuSb>alienware m17x r4 windows 10 drivers
</a>
<a href=http://mybestnewss.blogspot.com/2021/04/bmw-showed-what-will-be-racing-coupe-m6.html>droid maxx sd card slot location
</a>
<a href=https://bit.ly/3p6wABk>fifa 16 new legends
</a>
<a href=http://besttops2n.blogspot.com/2021/04/pioneer-launches-usb-type-c-portable-ssd.html>turtle beach santa cruz driver
</a>
<a href=http://seominds.ru/my/ryabova68/page1/>samsung hw-k650
</a>
<a href=http://grabr.ru/related/liderstvo-dar-ili-priobretenie/>ati tv wonder 600
</a>
<a href=https://bit.ly/3i8XmaW>dead or alive lesbian
</a>
<a href=https://bit.ly/3uDErHV>wacom cintiq tablet 12wx
</a>
<a href=https://bit.ly/2SGhGWs>sierra wireless gobi 2000
</a>
<a href=https://bit.ly/3c7IXrT>gigabyte ga-h110m-s2hp
</a>
magic disc windows 10
moto g 2014 android 5.1
hp memory card reader driver
samsung s7 edge clone
sony vaio drivers for windows 7 32 bit

http://newintheworld1234.blogspot.com/2021/05/free-windows-player-10-downloadget.html
https://bit.ly/34xd0VH
http://www.grabr.ru/tegi/pozdravlenie/
https://bit.ly/3peKNfS
https://bit.ly/3p4WsO6
https://bit.ly/34zBzkL
https://bit.ly/2R7MtLk
https://bit.ly/3wLjPPw
http://harakirinews2.blogspot.com/2021/05/android-bootloader-interface-driver.html
https://bit.ly/3fQTwQQ

p8z77-v drivers
p8z68 v pro gen3 drivers
vaio event service windows 10
nvidia quadro k1100m driver windows 10
brazilian electric dancing fish

talk back app download
adi 198x integrated hd audio
line tower wars best maze
msi 970 gaming pro carbon
lenovo t420 drivers windows 7 64 bit

p5n-d windows 10
asrock z77 extreme4 windows 10 drivers
crusader kings 2 mercenary band
msi dragon edition 2
sound blaster z driver windows 10

star trek timelines merits

(RobertLer, 2021.06.01 14:04)

rental property tracker plusdell vostro 3700 driversmsi gs63 stealth 8readvanced-n 6205dell mobile broadband utilityar5b125 driver windows 7 64 bitlg slim portable blu ray multi drivesamsung galaxy s7 clonem4a88td-v evo/usb3 driversiomega network hard drive
<a href=http://grabr.ru/tegi/vliyayushchie-na-motivatsiyu/>current version plugin microsoft office 2010 firefox
</a>
<a href=http://secondtops.blogspot.com/2021/05/garmin-download-for-windows-10garmin.html>image animation_mode
</a>
<a href=http://mysuperblogsss.blogspot.com/2021/05/games-windows-10-free-download27-free.html>msi gt72 6qd dominator
</a>
<a href=https://bit.ly/3i9TfeG>pioneer avh-x391bhs
</a>
<a href=https://bit.ly/3vHcgsT>tp link 450mbps wireless n adapter driver
</a>
<a href=https://bit.ly/3vPQV0g>widi recognition system professional
</a>
<a href=https://bit.ly/34Fv0wR>logitech io2 digital pen
</a>
<a href=http://harakirinews2.blogspot.com/2021/05/full-pc-games-free-download-for-windows.html>foscam upgrade from 2.11.1.118
</a>
<a href=https://bit.ly/3p9Hvu0>transcend ts-rdf8k
</a>
<a href=http://grabr.ru/tegi/obshchaya-motivatsiya/>jvc kd-sr60
</a>
sql server 2012 upgrade advisor download
monitor 2048 x 1152
asus x99 deluxe bios
evochron legacy free download
dell wireless 1705 bluetooth driver windows 10

https://bit.ly/3x09i39
https://bit.ly/3i2PM1D
https://bit.ly/3vHcm3J
https://bit.ly/3p4fvbs
https://bit.ly/3fIDHgB
https://bit.ly/34zLvdW
https://bit.ly/3g2LlkA
http://grabr.ru/content/itogi-treninga-vzryvnoj-trafik-vzglyad-iznutri/
http://newintheworld1234.blogspot.com/2021/05/android-driver-download-windows.html
https://bit.ly/3uy4mkg

subway surfers world tour hawaii
ea trax madden 16
kyocera taskalfa 3550ci driver
engenius 802.11n wireless usb adapter
adobe flash players for blackberry

radeon hd 8330 driver
rosewill rnx-n250ube
rtl8188s wlan adapter drivers windows 7
yamaha mixing console mg166cx
kyocera printer drivers for mac

nvidia gtx 860m drivers
minecraft pocket edition update 0.14.0
amd hd 6870 drivers
quadro nvs 290 drivers
lumia 950 on verizon

sony nex 5r firmware update

(RobertLer, 2021.06.01 09:54)

fatal1ty z370 professional gaming i7where is diablo 3 installedandroid 5.1.1 features note 4p5n 32 e slistrike 5 keyboard softwarefallout new vegas hardcore mode rewardmagix video pro x9acer nplify 802.11b/g/nlenovo gaming mouse softwarekyocera fs 6530mfp driver
<a href=http://newintheworld123.blogspot.com/2021/05/freemind-windows-10-download.html>dragon age origins party chest
</a>
<a href=https://bit.ly/3p7g6ZJ>samsung portable bd writer model se-506 driver download
</a>
<a href=https://bit.ly/3fAGM23>fallout shelter limited time quests
</a>
<a href=https://vott.ru/entry/102615?uid=8295>asus m2a vm driver
</a>
<a href=https://bit.ly/3z2qtmq>fifa 15 bayern munich
</a>
<a href=http://newintheworld123.blogspot.com/2021/04/new-htc-one-m8-eye-smartphone-available.html>microsoft arc touch mouse bluetooth driver windows 7
</a>
<a href=https://мособлжилсервис.рф/kak-ne-srubit-suk-na-kotorom-sidish-poka-stroish-svoj-mlm-biznes/>dark souls 2 scholar of the first sin forlorn
</a>
<a href=https://bobrdobr.ru/people/annaryabova/>gigabyte z270x-gaming 5
</a>
<a href=https://bit.ly/2SDm2O5>dell latitude c600 drivers
</a>
<a href=https://bit.ly/3fFCEho>sharp mx m200d driver
</a>
pegatron graphics card drivers
lenovo thinkpad w541 drivers
intel graphics adapter wddm1.1
gigabyte z170x gaming gt
what are the proving grounds wow

https://bit.ly/3fS0HbG
https://bit.ly/3i7BtsI
https://bit.ly/3vDDwbM
https://bit.ly/34AZWhP
http://secondtops.blogspot.com/2021/05/freehand-10-software-free-download-for.html
http://aboutworldnewss.blogspot.com/2021/05/ft230x-basic-uart-driver-download.html
https://bit.ly/3uwHrG0
https://bit.ly/2RYY67U
http://besttops2n.blogspot.com/2021/05/genius-eye-312-driver-download-windows.html
https://bit.ly/3wIMzZ9

lollipop at&t moto x
yoga 910 bios update
yamaha aventage rx a3020
overlord raising hell mods
ffx-2 trainer

fifa 17 creation master
state of decay how to save
amd radeon r7 450
hp envy 15 bluetooth
pantech vega no 6

windows hpc server 2008
lg realm update lollipop
hp deskjet 5400 driver
what is adobe widget browser
white finger horror game


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Következő »