Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BOSZNIAI HADSZINTEREK-Sarajevo-Vrhbosna 2.rész (Szarajevo harctér)

 

  KRONOLÓGIA

1992. .Március 2. a városban lakó helyi szerbek által megalapított önvédelmi csoportok barikádokat emelnek a város szerb lakta kerületeiben.

 

Április 3. a Jugoszláv Néphadsereg (JNA) megszállta Mojmilo városrészt.

Április 5. a városlakók békés demonstrációt tartottak (2000-3000 ember) . A demonstrációba épületekből tűzet nyitottak ismeretlenek . A várost kettészelő Miljacka folyó Vrbanja hídjánál a békés demonstrálók közül az orvlövészek lelövik Suada Dilberović és Olga Sučić polgárokat. Támadás éri a helyi szerb önkéntesek részéről a város rendőr akadémiáját Vraca városrészen.

Április 10. Szerb önkéntes fegyveresek és JNA egységek járőröztek Grabovic városrészben, Közel háromszáz lakos elhagyja a város „zsidó negyedét”.

 

Április 11. Sarajevo-ban az összes parlamenti képviselő , beleértve az SDS (szerb párt) aláírják az egységes Sarajevo-ról szóló deklarációt. A deklaráció kihangsúlyozta, hogy a várost nem lehet nemzetiségek közt felosztani, annak egységesnek kell maradnia.

Április 13. A muszlim területvédelmisek barikádot emeltek a Lapišnica alagút bejáratához. A "Maršal Tito" JNA laktanyából katonák tűzet nyitnak mely során egy civil polgár életét veszti. Hasonló módon a JNA "Viktor Bubanj" laktanyából is tüzet nyitnak ,mely során szintén életét veszti egy civil polgár.

Április 30. A JNA Dobrinja városrészbe a ki-be járást teljesen blokkolja. A JNA agresszor megszállónak kiáltják ki a Sarajevo-i muszlimok.

Május 2. Skenderij városrészben fegyveres összecsapások zajlanak a JNA és a helyi muszlim területvédelmi (TO) erők közt.. Leég a főposta épülete.

 

A boszniai válságról a portugáliai fővárosban zajló megbeszélésről visszatérő Alija Izetbegović, Zlatko Lagumdžija és Sabina Berberović muszlin politikusokat a JNA a Sarajevo-i reptéren letartóztatja és a Lukavica városrészben lévő JNA laktanyába szállítják őket.

Május 17. A JNA és a szerb fegyveres önkéntesek megpróbálják elfoglalni Sarajevo-t . Két fő irányon kezdik meg a város megszállását : Pofalići - kaszárnya "Maršal Tito" - híd "Bratstvo-jedinstvo" – Grbavica. Öt katonai konvoj indult meg a JNA egységeiből.

 

Május 18-19. Sarajevo-ban megszűnik a telefonvonal kapcsolat és a közvilágítás.

Május 19. Ilidža városrészben 500 fős nőkből és gyerekekből álló tömeg megállítja a JNA katonai konvoját.

Május 20. Kigyulladt és leégett a "Zetra" sportcsarnok a harcok következtében.

Május 22. 113. beteg kénytelen volt elhagyni a harcok miatt a Jagomir kórházat.

 

Május 26. A szerbek gránáttámadást intéztek a "Zehra Muidović" színház épülete ellen.

 

Május 27. A Vase Miskina utcában tizenkilenc civil polgár életét veszti és 157-en megsebesülnek ,mikor a szerbek Borija felől gránáttámadást intéztek .

 

Június 1. A JNA elhagyja  "Maršal Tito" laktanyát

Június 2. a háborús helyzetre való tekintettel mindkét fél mozgósítást hajt végre.

 

Június 28. François Mitterrand francia elnök, látogatásra érkezett Sarajevo-ba. Megnyitják a humanitárius segélyek részére a „légihidat” Sarajevo-i reptéren. Bačevo –beszüntették Sarajevo vízellátását.

Július 17. Harcok a reptér körül és szerb gránát támadás , mely során a városban közlekedő villamosok megrongálódnak.

Július 28. a szerbtüzérségi támadás végett összeomlik a UNIS toronyépület ,a kár meghaladja a 700 millió akkori német márkát.

Augusztus 1.A szerbek támadást intéztek egy gyermekeket a városból kimenekítő konvoj ellen. A konvoj a "Ljubica Ivezić" gyermekotthonba lakó ellátatlanul maradt árvákat szállította. A támadásban egy 16.hónapos , egy- két éves gyermek meghal. A szerb támadás során leégett a Hotel "Evropa".

Augusztus 3. Öt gyermek és két asszony veszti életét Kobilja Glava városrészben a szerb támadás során. Két személy megsebesült. Közben európai segélyszállítmány keretében több tonna „malária” elleni gyógyszer érkezett Sarajevo-ba.

Szeptember 13-14. A szerbek támadást intéztek Stup városrészben lévő horvát önkéntes HVO, HOS egységek és a muszlim „ Armija BiH” egységei ellen.
Augusztus 18. A szerbek gránáttámadást intéztek a Hotel "Evropa" ellen , mely során öt civil meghalt , nyolcon megsebesültek

Augusztus 25-26. A szerb gránát támadás végett leégett a város nemzeti könyvtára „ Nacionalna biblioteka -Vijećnica".

Október 9. Megszünt Sarajevo-ban a gázellátás. Az ivóvíz feketepiaci ára : 30 liter víz került tíz akkori német márkába.

 

 

 

1993.  .

 


Január 7. Sarejevo-ban a szerb, muszlim, zsidó és horvát nemzetiségek együtt ünneplik a pravoszláv Karácsonyt a Baščaršija –án lévő öreg pravoszláv templomban..

Január 8. Az UNPROFOR erők páncélozott harci járművében életét veszti a muszlim kormány alelnöke Vlade Hakija Turajlić, aki a szerb támadásban sérült meg közterületen.

Január 15.A városban vízért sorban állók közül a szerb tüzérségi támadásban meghalt nyolc személy és megsebesült húsz.

Február 15. Civil ellenállók konténereket telepítettek a városi kórház köré, védve az orvlövészektől. Bianca Jagger Sarajevo-ba látogatott.

Március 1.A muszlimok kezdeményezték Radovan Karadžić szerb politikai vezető bíróság elé állítását.

 

Április hónap. A Sarajevo-i régi temetők: Lav, Sveti Josip, Sveti Marko mellett új temetőt nyitnak a Koševo sportkomplexum stadionjának területén.

Június 1. Dobrinja III. városrészben két szerb aknavető gránát csapódik be az ott tartott football mérközésre . kilencen életüket vesztik , főleg gyerekek . 104. sebesülnek meg.

Június 8. Rasim Delić átveszi az Armija BiH (muszlim/bosnyák köztársasági hadsereg BiH) parancsnokságát.
Június 15.A Budakovića temetőben , tízen ketten halnak meg a szerb támadásban.

Június 16. Sarajevo-ban megszűnik az áramellátás. Az „áramszünet” 53. napig tartott.

Július 8. Sarajevo városi tanácsának tizenegy tagja , éhségsztrájkba kezd , amiért Goražde város nem kaphat humanitárius segítséget. A várost és járását a szerbek körbezárták, és megpróbálták kiéheztetéssel megtörni az ott harcoló muszlim erőket. A Sarajevo-iak élelmiszer gyűjtéssel próbálnak segíteni .

Július 12. Dobrinja városrészben a vízért sorban állók közül 13. meghalnak és 15. megsebesülnek , mikor szerb támadás éri a városrészt.

Augusztus 15. Hosszas megbeszélések után , Sarajevo-ból sikerül evakuálni a szerb támadásban súlyosan megsebesült Irma Hadžimuratović gyermeket .

Szeptember 19. A városban megalakul a Nemzetközi Tűzoltó Brigád.

November 4. Az UNPROFOR ellenőrzés alá vonja a Bačevo- i és Butile-i vízbázisokat ,erőműket.

November 9. Alipašino Polje városrészen lévő „Május 1.” (Prvi maj) főiskolát szerb támadás éri . Meghal egy tanárnő és három gyermek. Nem messze az iskolától becsapódó szerb gránátok öt civillel végeznek és 42. megsebesülnek.

November 11. Az összes iskolában 15. perccel rövidítették a tanórák időtartalmát.

November 28. Drvenija hidat ért szerb támadásban öt lakos életét veszti , négyen megsebesültek.

december 3. A Alipašino Polje városrész óvóhelyén az ott lévő gyermekeknek bemutatták a A Szeretetreméltó sárkány „ Žaljubljeni žmaj” című mesejátékot.

 

December 14. Drvenija hidat ért újabb szerb támadásban nyolcan vesztik életüket , 32. megsebesültek.

 

 

 

1994.

 

1994. január 3. Sarajevo-ban a szerb gránát támadás következtében húszan életüket vesztik és több mint negyvenen megsebesülnek. A városközpontot ért szerb gránát támadás során a Tatarević-Dragnić család hat tagja életét veszti , köztük két gyermek.

Január 22. Sarajevo Alipašina Polja városrészében a szerb tüzérségi támadásban hatan vesztik életüket, és három gyermek megsebesült.

Február 4. a városban a szerb támadás következtében tizenketten életüket vesztették és negyvenen megsebesültek.

Február 5. Sarajevo zsúfolt Markala piac területére becsapódott egy 120 mm-es gránát, mely 66 embert megöl és 197 megsebesít. A muszlimok a szerbeket hibáztatják és vonják felelőségre , később a szerbek provokációnak minősítik a szörnyű támadást, és azt állították, hogy a muszlimok lőttek a piacra . A nemzetközi erők vizsgálata alapján szerb zónából érkezhetett a gránát, a becsapódási körülmények vizsgálata alapján.
Február 12. Első alkalom , hogy úgy telt el a nap , hogy nem történt elhalálozás és sebesülés. .

Március 8. Sarajevo –ban 670 nap után megindul a villamosközlekedés.

Március 23. A "Bratstvo-jedinstvo" hídon megindulhatott az átjárás a civilek részére . Az első nap több mint 25-en mentek át a Grbavica városrészbe, és 15-en a” szabad városrészbe”.

Április 5. A város Ferhadija városrészében a Maršala Tita utca,Trg oslobođenja (Felszabadulás tere) részeken ismét működött at utcai világítás. A Sarajevo-i lakosok protestáltak az EU erők generálisánál , Michael Rose –nál. a szerb erők Goražde város elleni támadása miatt.

Április 13. A "Bratstvo-jedinstvo" hidat lezárták ismét , és megtiltották az átjárást.

Május 23. A városban kinyitott az első üzemképes benzintöltő állomás .

Június 19. Vijećnica városrészben Zubina Mehte dirigens vezénylésével koncertet adtak , ahol a W. A. Mozart Requiem –jét adták elő.

Július 4. Megnyílt Sarajevo-ban az USA BiH nagykövetsége.

Július 16. A szerbek lezárták az összes kivezető utat a városból.

Augusztus 14. A reptéren aláírták a felek az UN közreműködésével a reptér „orvlövész” mentes zónává való nyilvánítását.

Augusztus 15. Sarajevo-ban 742-ik alkalommal szegték meg a felek a tűzszüneti megállapodást.

Szeptember 1. II. János Pál pápa bejelentette ,hogy látogatást tesz Sarajevo-ban.

Szeptember 6. Elhalasztotta látogatását II.János Pál pápa.

Szeptember 28. Az UNPROFOR egyik kamionja elütött egy gyermeket. A történtek miatt a sofőr pszichikai sokkot kapott.

Október 4. A 24. órás tűzszünetet 2000 alkalommal is megszegték a felek.

Október 8. Marindvora városrészben a szerbek villamosra lőttek, mely során a villamos vezetője meghalt , 12. utas pedig megsebesült.

Október 25. Az UN erők egy öt éves gyermek halálát okozzák.

November 8. A szerb támadás következtében hatan vesztik életüket , ebből négy gyermek, és tízen megsebesülnek.

November 17. Szerb gránáttámadás érte a BiH elnöki épületét.

November 30. Sarajevo-ba látogat az UN. főtitkára Boutros Ghali.

December 1. a harci cselekmények végett bezárják a repteret . megszűnik a gázellátás ,mely következtében a "Velepekari" péküzem beszünteti a kenyérgyártást . A város áram és kenyér nélkül maradt.


 

1995.

 

 

Január 26. Sarajevo ,ezer napja ,hogy a szerbek körbezárták.

Február 2. Megnyílt a reptéri út.

Március 4. Orvlövész megsebesít három civil polgárt.

Március 15. Lezárják a reptéri utat.

Április 13. A szerbek gránát támadást intéztek a város vasúti pályaudvara ellen, ahol hét személy megsebesült.

Május 16. A szerb gránát támadásban öten vesztik életüket, 16. megsebesülnek.

Május 24. Az UNPROFOR erők 2.758 detonációt számolnak össze Sarajevo-ban.

Június 16. A Dositejeva utcára a szerbek légi támadás során bombát dobnak.

Június 18. A szerbek gránát támadást intéztek a Dobrinja városrészben vízért sorban álló lakosokra . heten életüket vesztették és 12. megsebesültek.

Június 21. Újabb szerb támadás a Dobrinja városrészben vízért sorban állók ellen, mely során haton meghaltak és 15. megsebesültek.

Június 25. A szerb támadásban két gyermek vesztette életét és nyolcon megsebesültek.

Június 28. A szerbek légitámadást intéztek a Sarajevo-ban lévő rádió és televízió RTV BiH épülete ellen , melyet bombával megrongáltak.

Június 30. A szerb gránáttámadásban négyen vesztették életüket és 20. megsebesültek. Két szerb gránát az UNPROFOR erőknél csapódott be.

Július 1. Folytatódott a szerb gránát támadás ,mely során 12. vesztették életüket és 67. megsebesültek.

Július 6. Szerb támadásban hatan vesztették életüket és 11. megsebesültek.

Július 12. Szerb támadásban hatan meghaltak és 12. megsebesültek.

Július 18. szerb támadásban hatan meghaltak és hatan megsebesültek.

Augusztus 10. Orvlövész támadás során négyen meghaltak.

Augusztus 22. A szerb támadásban hatan meghaltak és 33. megsebesültek. A szerbek légitámadás során két bombát dobtak le Novo Sarajevo városrészre.

Augusztus 28. Megismétlődött az 1994.02.05-ikei gránáttámadás a Markala piac ellen.35.életüket vesztették és 90 megsebesültek. A szerbeket vádolták a muszlimok , a szerbek pedig muszlim provokációnak minősítették és őket vádolták a támadás miatt.

Szeptember 4. Miután a szerbek a várost körülvevő gyűrűből folyamatos tüzérségi támadás alatt tartották Sarajevo-t , és az ENSZ felhívását sem vették figyelembe, miszerint ki kellett vonniuk a tüzérségi erőt Sarajevo körüli gyűrűből, ezért az ENSZ a NATO beavatkozását kérte. A NATO légitámadást követően a szerbek megkezdték a tüzérségi erők kivonását a gyűrűből az ENSZ által meghatározott távolságra.

Szeptember 8. A szerbek ismét gránátozzák a várost , mely során tízen megsebesülnek.

Szeptember 15. Öt hónapos lezárás után megnyílt a Sarajevo-i reptér.

Október 24. Megnyitották a szerbek a humanitárius segély előtt a Sarajevo – Kiseljak útvonalat , Ilidža városrészen keresztül.

November 11. Sarajevo áramellátása helyreállt, a szerbek visszaadták az áramot.

November 21. A város Nemzeti Színházában ,Laibach koncertre kerül sor.

December 22. befejeződik a háború Sarajevo ismét szabad város .

 

 

Előkészület a fegyveres ellenállásra ,a Patrióta Liga .

 

 

 

1991.évben a Sarajevo városban a rendőrség főépületében (Dom milicije) az SDA ( muszlim radikális párt) kongresszusán megszervezték a nemzet védelmére irányuló feladatok végrehajtását, és létrehozzák a Patrióta Ligát „ Patriotska liga” ,mely fegyveres ellenállás alapja lesz a hadsereg megalakításához vezető úton.

 

A Patrióta Liga (PL) fegyveres ellenálló nemzeti csoportjai ,mint zöldsapkások „Zelene beretke” híresültek  el. A Liga 1992.02.07-08-án a Mehurići (Travnika járás) előkészítette a 60 000-70 000 főből álló fegyveres területvédelmi erők szervezeti ,lokális védelmi struktúráját. A cél az önálló, független BiH köztársaság megvédése a szerb agresszióval szemben . Ennek során a PL vezérkari stábja kilenc regionális stábot hozott létre , 103. járás stábot , és ezek alá tartózó különböző területvédelmi egységeket , melyek szakasz formációtól a brigádig alakították ki.. Ezzel létrehozták a területvédelmi un. TO katonai formációt, modellt.

 

 

 

 

A muszlim „zöld beret sapkások”Sarajevo-ban.

 

 

Sarajevo védelmében a Patrióta Liga (PL) „zöld beret” katonai formációk is részt vettek, akik nevükhöz hűen zöld beret sapkát viseltek . A „vatrogasna brigada” tűzoltó brigádot Kenan Slinić vezette , a „ Širokača” egységet Faik Avdibegović irányította . További egységek , „Liba” csoport a nemzetközi reptérnél , „Jozo Planinc” csoport Čengić-Vili vonalon , „Jahija” csoport Sokolovića városrészen, „Faik” csoport Stup városrészen, „Dževad Kovačević” egység Grbavica városrésznél, „Enes Čavčić” csoport Briješća városrésznél , „Salih i Saud” csoport Bjelava részen , „Tufo” csoport Pazarića részen, „Ago” csoport a zsidó temetőnél „braća Karamustafić” csoport Čolina kapa és Sulejman Z. részen. Legendás parancsnokok voltak Alija Miladin, Dino Magoda, Eno Šakić .

 

 

Központi Területvédelmi Erők (" Teritorialna Odbrana Armije Republike BIH" ) Sarajevo –i egységei.

 

 

1992. május-augusztusában megalakult muszlim-bosnyák területvédelmi erők " Teritorialna Odbrana Armije Republike BIH" .Központi TO erők főparancsnoksága , Sarajevo városában székelt , a főparancsnok Sefer Halilovic volt. Központi egysége az1. Speciális Egység (SJ).

 

Sarajevo mellett Tuzla ,Zenica, Bihać , Nyugat –Hercegovina körzeteiben jöttek létre a Sarajevo-.i főparancsnokság alá tartozó TO erők.

 

 

Regionális központi TO egységek Sarajevo :

 

 

1 Sanjak Brigada - (Szandszák brigád)

 

1 Dobrinja Brigada -( Dobrinja városrészen tevékenykedő brigád)

 

1 Stup Brigada- ( Stup városrészen tevékenykedő brigád)

 

1 Drinina Dolina Brigada -( Drinina völgyi brigád)

 

1 Ilidža Brigada- (Ilidža városrészen tevékenykedő brigád)

 

11 Pješadička Brigada "Zmaj od Bosne" -(Zmaj gyalogos brigád)

 

12 Pješadička Brigada "Hadži Lojo" -(gyalogos brigád

 

13 Novo Sarajevo Brigada - ( Novo Sarajevo városrészen tevékenykedő brigád)

 

14 Profalić-Velesić Pješadička Brigada -( Profalić-Velesić részen tevékenykedő gyalogos brigád)

 

15 Novi Grad Pješadička Brigada - (Novi Grad részen tevékenykedő brigád)

 

"Isa Beg Isaković" Brigada

 

 Sarajevska Općina Vojna Policija Bataljon -( Sarajevo járási katonai rendész zászlóalj)

 

 Nezavisni Odredi -(független egységek)

 

 Nezavisne Brigade -( független brigádok)

 

2 Taktička Grupa (Hadžići-Trnovo) - Sarajevo -( 2. számú taktikai csoport Sarajevo ,Hadžići-Trnovo városrész)

 

"Nijaz Kulenović" Puk - ( Nijaz Kulenović ezred)

 

"Igman" Sjedinjeni Odred -( Igman speciális egység)

 

"Igman" Mješoviti Artiljeski Bataljon (Hadžići) - ( Igman vegyes tűzérségi zászlóalj - Hadžići városrész)

 

 

Egységek , csoportok ,szakaszok OpŠTO "Stari grad- Sarajevo "1992.05.28.-09.28. területvédelmi erői:

 

 

TO "Vratnik" területvédelmi és patrióta liga / 607 fő ,ebből 566 katona, 30 tiszthelyettes és 11 tiszt ,

 

"Sumbuluša "szakasz - zöld sapkások (28 katona - beléptek a Vratnik egységbe)

 

diverzánsos "Vratnik"zöld sapkások (38 katona-beléptek a Vratnik egységbe),

 

 "Boguševac" SPČTOpatrióta liga (91 katona- belépett a TO Širokača egységbe) ,

 

"Rogina" SPČTOpatrióta liga ( 96 fő ,ebből 91 katona ,3 tiszthelyettes,2 tiszt- beléptek a Sedrenik egységbe),

 

TO "Širokača" területvédelmi és patrióta liga / 300 fő ,ebből 284 katona 11 tiszthelyettes és 5 tiszt,

 

TO "Sedrenik" területvédelmi és patrióta liga / 368 fő,ebből 360 katona, 5 tiszthelyettes, 3 tiszt,

 

TO "Vasin Han" területvédelmi és patrióta liga (beléptek a Logavina egységbe) 462 katona.

 

"Toka-Džeka "szakasz-zöld sapkások (55 katona ( beléptek a Širokača egységbe)

 

"Grličića " szakasz ( 254 katona - beléptek a Sedrenik egységbe)

 

"Kovači"szakasz- zöld sapkások ( létszám 26 fő ,ebből 1 tiszthelyettes ,25 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

 "Medrese-1" csapat -patrióta liga ( létszám 80 fő ,ebből 1 tiszt, 4 tiszthelyettes ,75 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

"Logavina" szakasz- zöld sapkások ( létszám 58 fő ,ebből 1 tiszthelyettes ,57 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

"Podkovači"szakasz -zöld sapkások ( létszám 21 fő katona,- beléptek a Logavina egységbe)

 

" Evropa-II" szakasz-zöld sapkások ( létszám 83 fő katona,- beléptek a Logavina egységbe)

 

"Evropa-I"osztag -zöld sapkások     ( létszám 15 fő katona- beléptek a Logavina egységbe)

 

" Vrbanjoša" szakasz   ( létszám 62 fő ,ebből 2 tiszt,2 tiszthelyettes ,58 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

 "Katedrala" zöld sapkás osztag   ( létszám 18 fő katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

"POV Bosna III"   ( létszám 48 fő katona- beléptek a Logavina egységbe)

 

"Medrese-II" osztag ( létszám 130 fő ,ebből 3 tiszthelyettes ,127 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

"Porodice Foht" területvédelmi és patrióta liga spec.szakasz (létszám 55 fő katona- beléptek a Logavina egységbe)

 

"Višnja-Kat."zöld sapkás osztag( létszám 19 fő katona- beléptek a Logavina egységbe)

 

"Dom Zdravlja S.G."szakasz- zöld sapkások ( létszám 43 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Pjaf"szaksz-zöld sapkások     ( létszám 94 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

" Babića Bašća" szakasz      ( létszám 23 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Bravadžiluk" szakasz     ( létszám 38 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

"Vijećnica"szakasz-zöld sapkások          ( létszám 35 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Bosna-VII" szakasz-zöld sapkások          ( létszám 20 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

"Bosna U-2" szakasz-zöld sapkások        ( létszám 27 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Hrid" csapat területvédelmi -patrióta liga ( létszám 165 fő ,ebből 1 tiszt ,5 tiszthelyettes ,159 katona - beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Hošin Brijeg" csapat-zöld sapkások          ( létszám 130 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Čolina kapa" csapat -területvédelmi -patrióta liga      ( létszám 173 fő ,ebből 1 tiszt,4 tiszthelyettes ,168 katona - beléptek a  "Hrid- Jarčedoli" egységbe)

 

 "Mahmutovac " csapat -területvédelmi -patrióta liga ( létszám 108 fő katona- beléptek a  "Hrid- Jarčedoli" egységbe)

 

 Objektumvédelmi szakasz- ( létszám 33 fő katona - beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe)

 

"Bosna-Centar" vezetési parancsnokság             ( létszám 14 fő ,ebből 1 tiszthelyettes ,13 katona - beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe) 

 

"Bosna-II" szakasz- ( létszám 19 fő katona - beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe)  

 

"1.PDV"-diverzáns ellenes szakasz- ( létszám 50 fő ,ebből 1 tiszt,2 tiszthelyettes ,47 katona - beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe) 

 

"2.PDV"-diverzáns ellenes szakasz- ( létszám 50 fő katona- beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe)

 

2.VO Parancsnoksági biztosító szakasz- ( létszám 30 fő katona - beléptek a 1.brigád "Stari Grad" egységbe)

 

"Sarajevske pivare" egység ALFA- ( létszám 30 fő katona- beléptek a 1.brigád "Stari Grad" egységbe)

 

OpŠTO "Stari grad"1992.05.28.-09.28. területvédelmi erői:

 

 

-TO Vratnik területvédelmi és patrióta liga / 607 fő ,ebből 566 katona, 30 tiszthelyettes és 11 tiszt ,

 

-TO Širokača területvédelmi és patrióta liga / 300 fő ,ebből 284 katona 11 tiszthelyettes és 5 tiszt,

 

-TO Sedrenik területvédelmi és patrióta liga / 368 fő, ebből 360 katona, 5 tiszthelyettes, 3 tiszt,

 

-TO Vasin Han területvédelmi és patrióta liga (beléptek a Logavina egységbe) 462 katona.

 

--Speciális területvédelmi és patrióta liga csoport (SPČTO): "Boguševac" patrióta liga (91 katona- belépett a TO Širokača egységbe) , "Rogina" patrióta liga ( 96 fő ,ebből 91 katona ,3 tiszthelyettes,2 tiszt- beléptek a Sedrenik egységbe), "Mahmutovac " , "Hrid", "Čolina kapa".

 

--Speciális területvédelmi és patrióta liga szakasz (SP): "Porodice Foht"

 

--Önálló gyalogos területvédelmi és patrióta liga szakasz (Sam pj Vod) : "Grličića " ( 254 katona - beléptek a Sedrenik egységbe)

 

:Manőverező egységek:

 

 

--Speciális csoport (SPČTO):

 

"Medrese-1" patrióta liga ,

 

"Hošin Brijeg" zöld sapkások ,

 

--Szakasz erők : "Kovači"zöld sapkások ,

Logavina" zöld sapkások ,

 

Sumbuluša " zöld sapkások (28 katona - beléptek a Vratnik egységbe) ,

 

"Bosna-II" zöld sapkások ,

 

"Bosna-VII" zöld sapkások ,

 

"Bosna U-2" zöld sapkások ,

 

"Dom Zdravlja S.G."zöld sapkások ,

 

"Pjaf"zöld sapkások ,

 

 "Evropa-II" zöld sapkások ,

 

"Vijećnica"zöld sapkások , diverzánsos

 

"Vratnik"zöld sapkások (38 katona-beléptek a Vratnik egységbe),

 

1.diverzáns "Stari Grad" patrióta liga ,

 

 "Podkovači"zöld sapkások ,

 

 "Vrbanjuša" patrióta liga ,

 

"Stari Grad"zöld sapkások ,

 

Toka-Džeka zöld sapkások (55 katona ( beléptek a Širokača egységbe) ,

 

objektumvédelmi szakasz patrióta liga ,

 

"Bosna centar" zöld sapkás vezetési parancsnokság,

 

 " Evropa-I" zöld sapkás osztag,

 

 "Višnja-Kat."zöld sapkás osztag,

 

 "Katedrala" zöld sapkás osztag. 

 

TO "Logavina"egység -parancsnok:Hajdaragić Sabro-létszám 615 fő- ( az egység a későbbiekben belépett a 1.brigád "Stari Grad")

 

TO "Hrid- Jarčedoli"egység- parancsnok:Gegić Adnan-létszám 576 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Pale"egység -parancsnok:Jašarević Faruk-létszám 350 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Vasin Han"egység -parancsnok:Čengić Salem - létszám : 462 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Sedrenik"egység-parancsnok:Poturković Fehim-létszám 487 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Vratnik"egység -parancsnok:Džaferagić Safet-létszám 673 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Stari Grad"egység- parancsnok:Zulić Mujo-létszám 280 fő ( az egység a későbbiekben belépett a 1.brigád "Stari Grad")

 

TO " Širokača "egység- parancsnok:Kudeljak Stijepan- létszám 446 fő( az egység a későbbiekben belépett a OdTO Širokačabrigádba)

 

Muszlim rendőrség Sarajevo (MUP) .

 

 

A muszlim Dragan Vikić parancsnok létrehozza Sarajevo városban a muszlim BiH köztársasági rendőrséget. Önkéntesek folyamatos képzése mellett , átesve az első harci összecsapásokon ,fejlődött és vált egyre szervezettebbé a MUP. Az egység nemcsak mint egyszerű rendőri erő, hanem mint speciális rendőri egység vívta ki a tiszteletet a város védelme során .

 

„1335 nap a pokolban” Sarajevo

 

A háború boszniai kezdetének pontos dátumáról a mai napig viták folynak. Vannak akik Ravno hercegovinai horvát települést ért szerb JNA támadástól számítják, vannak akik Bijelina Drina menti város szerb megtámadásától és vannak ,akik 1992. április 5-től, amikor a szerbek megkezdték a Sarajevo elleni támadást.

 

A szerbek 1992. május 2-ra teljesen körbezárják a várost és 1335 napig terror alatt tartják. A muszlimok beszorulva a városba ,más kisebbségben élő nemzetiségiekkel együtt ,fegyver, élelem, víz, áram, gáz nélkül és állandó mindennapos szerb gránáttámadás , orvlövész támadás, légitámadás közepette sikeresen hősiesen .

 

A négy éve alatt közel 11 000 vesztették életüket a harcok során Sarajevo-ban. Több mint 44 742 lakóépület rongálódott ,semmisült meg a harcok során.

 

A város a háborús barbarizmus szimbólumává vált ,miközben a UN tehetetlenül nézte végig a szerbek terrorját több éven keresztül.

 

 

„Armija BiH” (muszlim haderő) Sarajevo.

 

1992. április 15-től megalakul az ARBiH , muszlim hadsereg .A Patrióta Liga (PL) által megalakított ,Sarajevo –t védő muszlin fegyveres területvédelmi csoportjait a megalakult muszlim hadseregbe sorolják. 

 

A hadsereghez csatlakozók számoltak azzal , hogy nem volt elég fegyverzet ,megfelelő technika , a muníció , de a hazafiasság és a nemzeti függetlenség eszmélye táplált célok ,a kitartás kompenzálta mindezeket.

 

A hadsereg első nagy győzelmét 1992.május 16-án a „ Pofalićka bitka” során hajtotta végre , mely során június közepére Sarajevo nagy részét , Dobrinja városrészt ellenőrzés alá vonták.

 

1992. őszén következett egy újabb offenzíva ,mely során Vojkovići - Hrasnica – Ilidža vonalon támadták a szerb állásokat . A szerbek az összes fegyverzetet kivonták Otes, Bare, Azići, Stup városrészekből.  A harcokban több muszlim katonai parancsnok lelte halálát, április 18-án életét vesztette Safet Hadžić, májusban a speciális egységből vesztette életét Vinka Šamarlića. A zöldsapkások „, Zelene beretke” egységéből Enu Šakića, Dino Magoda vesztette életét június 8-án. Čedo Domuz július 30-án , Ramiz Salčin augusztus 22-én, Fadila Odžaković Žuta pedig szeptember 20-án vesztették életüket. Ezen katonai vezető személyiségek fontos szerepet töltöttek be a muszlim Sarajevo-i védelmi erők összefogásában , és eredményes harcában.

 

Sarajevo-i muszlim védelmi erők az az a hadsereg ARBiH parancsnoka már Mustafa Hajrulahović Talijan volt, mikor bejegyzésre kerültek az első parancsnokok , Hasan Efendić ,majd Sefer Halilović , és később Rasim Delić. A vezérkari stáb tagjai voltak Stjepan Šiber és Jovan Divjak parancsnokok.

 

Muszlim erők harca a Sarajevo-i szerb blokád ellen.

 

A muszlimok számára világossá vált a szerb taktika , mely a város körülzárása utáni megszállást ,lerohanást jelentette. A muszlimok igyekeztek rövid idő alatt keresztül húzni a szerbek számítását és megszervezve a város védelmét ellenálltak a szerb gyűrű szorításának.

 

A muszlim Jusuf Juka Prazina saját tartalékos speciális rendőri alakulatait Ilidža városrész védelmére vetette be, a muszlim Kerim Lučarević az egész Katonai Rendészetet (Vojna Policija „VP”) Vrace városrészbe irányította.

 

A „maréknyi” rosszul felfegyverzett muszlim egységek a szerbek professzionális jól felszerelt 12 000 fős haderejével álltak szemben, akik 62 km. hosszan gyűrűt alkotva zárták körbe a várost . A szerbek a gyűrűbe 1.600 tüzérségi hadieszközt , 100 tankot, , 180 páncélozott harci szállító járművet, 500- 550 PAM légvédelmi géppuskát, és PAT légvédelmi ágyút és 150 különböző kaliberű fegyvert vetettek be. 

 

A muszlim védők 1992. júniusában két alkalommal is megpróbáltak kitörni a szerb gyűrűből, mely nem sikerült. 1992. június 8-án a muszlim kitörési kísérletben 134 vesztették életüket . Június végén a Poljina részen történt újabb kitörésben újabb 52 főt vesztettek.

 

A szerb gyűrű egészen a háború végéig „szorította” a Sarajevo-t védő muszlim erőket , mely gyűrű 1995. júniusára 57 km. hosszúságura tudták a szerbek szűkíteni.

 

A mappában található képek előnézete Bosznia és Hercegovina szemléltető térképek


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

master of magic editor

(Edwardisomb, 2021.07.24 16:16)

clipgrab download for pc windows 7download apple software update for windows 10windows 8.1 pro download free full version 64 bit free downloadmicrosoft visual studio 2013 update 4 offline installer free downloadfilemaker pro advanced 17 full mega free downloadmicrosoft word 2016 not printing text free downloadwindows 10 home single language 1809 iso download free downloaddownload android games on pc for freedownload windows 10 latest version freeblur free download full version pc
https://bit.ly/3wN8ii4
https://bit.ly/3Be7y9g

java se runtime environment 7u21
download lecteur windows media player free
smartdeblur pro
nrg to iso converter free
quickshortmaker

https://bit.ly/3rdTZlA
https://bit.ly/3kF6XHX

what is corel motion studio 3d free download
angry birds rio 2 pc game download
windows 10 ltsb download link free download
cafe games for pc free download
kmplayer download for laptop windows 10
brackets free download for pc
does microsoft project 2016 work with office 365 free download
microsoft works 9 suite free download
microsoft project professional plus 2010 download free download
alien shooter game download for pc

https://bit.ly/2UUVs3X
https://bit.ly/3ioCgpl

<a href=https://bit.ly/3itBtBN>]8 pool game download for pc
</a>
jingle bell ringtone free
pamela skype
showbox for laptop windows 7 free download free
kingsoft office free download for windows 7 free
adventure bar story recipes

sony vegas pro 13 tips free downloaddiamond game download pcmicrosoft visual c++ 2015 redistributable package (x64) download for windows 7 free downloadhp deskjet 3700 driver download windows 10duke nukem forever pc game free download full versionfree download whatsapp for pc windows xp service pack 3advance map download windows 10audio amplifier software for pc free downloadwindows 7 not detecting amd graphics card free downloadnewblue titler pro 6 ultimate free download
https://bit.ly/3rtAl4Z
https://bit.ly/3hQo9bA

<a href=https://bit.ly/3z8HsT5>]acpi atk0110 driver download windows xp free
</a>
stereo mix windows 7 download
hp dvb-t tv tuner
download photoshp
onekey recovery for windows 10
mpc cleaner download

realtek usb audio driver windows 7
iphone backup browser windows 10
ati radeon hd 2400 pro drivers
metallica mp3 free download
boostspeed 8 download

https://bit.ly/3xUO0oh
https://bit.ly/3wRZxUi

<a href=https://bit.ly/3z57dnk>]which of the following is used to download windows updates using the network’s idle bandwidth? free
</a>
dragon mania legends eggxone 2dharley davidson race to the rallyn trig drivertamil live tv hd apk
<a href=https://bit.ly/3iGgGuS>]hp wifi driver for windows 10 32 bit free download
</a>
download windows live photo gallery update freeyamaha mobile music sequencerdownload sp2 for windows 7 32 bit freednd 5e monster manual pdf downloadms frontpage for mac
<a href=https://bit.ly/2Uow8Ur>]descent pc game free download
</a>
failed-system busyclonespy download50 cent free downloaddownload master printer hp laserjet p1102martin county class link
<a href=https://bit.ly/3xQSso5>]pcsx2 emulator for pc windows 7 32 bit download
</a>
damascus community bank onlinecompany of heroes 2 zombie modis winx video converter safeinternet download managetwinanp para android
<a href=https://bit.ly/3ewQwJO>]facebook pc windows 10 download
</a>
download bumptop 3d desktop windows 7 freeprince royce ringtones freewindows 8.1 enterprise rtm download freeaurora hdr torrentcuteftp lite
<a href=https://bit.ly/3iGAD4v>]autodesk inventor 2016 download student free download
</a>
opera web browserface makeup video free downloadzeq2 how to transformeuro truck simulator 2 free download for windows xp freeactive directory admin tools windows 7 64 bit download free

how to convert flac to mp4

(RobertNug, 2021.07.24 04:04)

aida64 free download windows 10autodesk autocad design suite standard 2015 download free downloaddownload dub music player for windows 10360 security download for pc windows 7alawar games download for pcsamsung smart view pc windows 10 downloadwindows 10 update release date free downloadmicrosoft office 2016 requires the universal crt error free downloadcars 2 the game pc downloaddishonored pc game free download
https://bit.ly/3wTw6Ba
https://bit.ly/3kwBdo2

orfox browser for windows
pcsx2 ps2 controller
create virtual floppy disk
dji go 4 manual pdf download
downdload uc browser

https://bit.ly/3wPIRMI
https://bit.ly/3wSfERu

beyblade metal fusion games free download for pc
download game pubg pc indonesia
8 inch windows 10 tablet 4gb ram free download
free download scanner software for windows xp free
download microsoft office professional plus 2016 final full version free download
anycast windows 7 download free
updates for windows xp service pack 3 free download free
free download of yahoo messenger for windows vista free
directx diagnostic tool windows 10 free download
windows 10 media creation tool failed to create usb free download

https://bit.ly/3wIXt0G
https://bit.ly/3xVbNEz

<a href=https://bit.ly/3ewH60M>]download qq messenger for windows 10
</a>
king root exe
download foto gride
photoshop touch download
isumsoft pdf password refixer crack
ai personality divinity original sin

intergraph pv elite 2016 download free downloadaffinity designer ipad google fonts free downloaddownload software pdf free windows 10windows 7 home premium iso hp oem free downloadcarmen sandiego pc game free downloadfree cd burner download for windows 10droid4x latest version download for windows 10windows 10 fast startup gpo free downloaditunes download windows 10 free downloadpowerpoint for pc windows 10 free download
https://bit.ly/3hVSXHK
https://bit.ly/3rtXbtq

<a href=https://bit.ly/3rjZyPs>]microsoft powerpoint free download windows 10 free
</a>
idm portable 7.1
screen recorder robot lite
lian li pc q01
manual of cardiovascular medicine 5th edition pdf download
nero mediahome

hvr-1265
need for speed world download free full version pc
i am t pain app free
free survival fire battleground battle royale
3ds???

https://bit.ly/3iHkGeq
https://bit.ly/3ioGdIL

<a href=https://bit.ly/3xQXMYz>]book collector mean free download
</a>
animal jam play on ipadsins of a solar empire map editorgarmin basecamp download windows xp freeabbyy finereader express edition for mac free downloadcity island 3 instructions
<a href=https://bit.ly/3kCqVml>]dbz budokai pc game free download
</a>
samsung scx 4623f manual downloadthose nights at rachel's 2 reloadedbattlefield 1942 1.6 to 1.61b patchwww girl mobile number comminecraft john cena skin
<a href=https://bit.ly/3BBsAi7>]cluedo pc game free download
</a>
saminsidealbum sense plus plus free downloadasus maximus vi gene driverscenturylink prism tv troubleshootingsix video download full
<a href=https://bit.ly/3iIpz72>]asus x540l drivers windows 10 64 bit download
</a>
halo 4 forge mapsserial number idm 6.28 build 15processing 3.0norton security deluxe 2018 crackmanual de contabilidade societaria fipecafi 2018 pdf download
<a href=https://bit.ly/3epmCqL>]eclipse download for windows 10 32 bit
</a>
clash of clans cheats iosasrock n68c gs4 fxhp connection manager download windows 10 freeplantronics gamecom 780/788turbov evo asus
<a href=https://bit.ly/3iobJXq>]windows 10 pro home education enterprise free download
</a>
free download best themes for windows 7 ultimate freelove photo frames software free downloadvideo joiner software free download full version for windows xp freesafe search chrome extensionkannada live tv channels download

hp compaq dc7900 small form factor drivers

(Edwardisomb, 2021.07.24 03:00)

microsoft office professional plus 2016 latest product key free downloadhd wallpapers for windows 10 1080p free downloadtorch download for windows freedownload google play games for pc windows 10intel r hd graphics download windows 10best offline antivirus for pc free downloadlicense switcher windows 10 downloadadobe photoshop fix download for windows 10password recovery tool windows xp free download freepdf free download for windows xp 32 bit free
https://bit.ly/3iqxBkL
https://bit.ly/36R4kKW

how long does a malwarebytes scan take
amd radeon 8330 driver windows 10
auto clicker by shocker
regular show the great prank war
gta 5 how to start a new game

https://bit.ly/2V0Dxcb
https://bit.ly/3hP6h0G

50 cent blood on the sand pc download free
axis & allies pc game download
microsoft windows 7 ultimate product key buy free download
download pc games for free windows 8
elm327 software windows 7 download free
vlc free download latest version for windows xp free
asus recovery disk download windows 8 free free
cool windows 7 wallpapers free download free
download rrdtool for windows free
ben 10 games download for pc windows 10

https://bit.ly/3y8ieEB
https://bit.ly/3BvBei4

<a href=https://bit.ly/3hPB79C>]nikon capture nx2 product key full free download
</a>
mi amor te amo
how to make the best my player in nba 2k13
free fireplace video download
download mandiri mobile versi lama
jv16 powertools

crack microsoft word 2013 free downloaddownload program activate windows 10 freeea sports cricket 2015 pc game free download highly compressednumero de serie adobe creative suite 6 master collection free downloaddownload free instagram for pc windows xp 7 8 8.1microsoft office professional plus 2019 vs office home and student 2019 free downloadcrazy taxi game download for pc windows 7download fl studio 9 free full version for pcapps for windows xp pc free download freewindows 8.1 kms product key free download
https://bit.ly/3ziToC3
https://bit.ly/3zozgOQ

<a href=https://bit.ly/3wNqqse>]adobe reader pdf software free download for windows 10
</a>
how to remove cold turkey
hotstar app download for android 9apps
service pack 4 download windows xp free
gigabyte ga-ep43t-usb3
skype installer free download for windows 7 free

macecraft jv16 powertools
stunt bike games free download full version for pc
windows embedded ce 6.0 download free
windows installer package.msi download free
swish_max

https://bit.ly/3ryJVnu
https://bit.ly/3kO1n5Y

<a href=https://bit.ly/3eEEcXO>]download shopaholic games for pc
</a>
magicjack download for windows xp freeacronis drive monitordownload splitcamcorsair link tm usb dongleicawebwrapper.msi download windows 7 free
<a href=https://bit.ly/3kxdILx>]free download endnote for windows 10
</a>
direct play download windows 7 freedownload vmware horizon client for 64-bit windows 10 freeamerican horror story stickersassassin creed pc downloadmy selfie story game
<a href=https://bit.ly/3BwAklt>]can you download mobile games on pc
</a>
photo frame app download for android2018.exe software icloudvia high definition audio driver windows xp download freebrother mfc 6490cw driverdownload windows 7 service pack
<a href=https://bit.ly/3kTRUu5>]sony vegas pro 13 video editing tutorial free download
</a>
candy crush soda old versiondownload game gta san andreas freevanbasco karaoke player for androidcricket captain 2014 free download full version<x>60 usb pro
<a href=https://bit.ly/2TpgEPj>]free genuine windows xp download free
</a>
smartview download windows 7 freescreenshot pc windows 7microsoft activesync 4.5 free download for windows xp freexbox 360 iso downloadwindows media encoder download microsoft free
<a href=https://bit.ly/3BocMPA>]windows 10 won't reboot in safe mode free download
</a>
descargar malwarebytes full 2018 gratisjohn henry floral fan deckhd-doctor-for-seagatefree download wifisims 1 free download for windows 8 free

игровой автомат resident играть

(JenlaSify, 2021.07.23 12:40)

должно быть игровой автомат keks

<a href=http://baishyganuly-raiymbek.mektebi.kz/meroprijatija-prazdniki/page,1,4,36-tuan-zherge-tazym-atty-suret-krmes.html>резидент играть бесплатно</a>

Видео кубань

(Iwan, 2021.07.23 11:24)


<a href=https://kuban.video/video/11-temrjukskajavoennaja-gorka.html>военная горка темрюк</a>

Хорошо исполняем Септик под ключ стоимость

(ecoMip, 2021.07.23 11:23)

https://eco-corporation.ru - Септик для частного

Септики - это несложная сборка с специфической конструкцией перелива, фильтрации и сложной электроникой
Наша международная компания занимается не только лишь проектированием и сборкой, профессионалы дополнительно делают последующее сопровождение автономной канализации.
Для вас мы предлагаем высококлассные сервис по монтажу автономной канализации под ключ, владеем исключительной методикой и частным подходом к работе.
Высококачественное сопровождение
Дабы не ошибиться с выбором, рекомендуется учитывать характеристики самого дачи (либо коттеджа), габариты участка земли.

Best Studio thai in NY

(EROtridelm, 2021.07.21 17:00)

Our showroom works in New Jersey. Girls Alexis :
<a href=https://sensual.manhattan-massage.com>sensual massage queens</a>

Commercial maid service Bronx

(Hek, 2021.07.20 21:23)

<b><a href=https://house-cleaner-nyc.com>Move in cleaning</a></b>

HI.
In modern the companies work competent specialists.

Cleaning international company Cleaning service appeared total-only 6 years ago, this notwithstanding swift dynamic mprovement still does not cease surprise all ours rivalsandnew customers , however practically none special secret in the swift improvement of our firms notavailable.
Despite on the impressive practical gained experience, service staff systematically enhances his qualification on diverse training and on courses. Listed assist perfect measure master new equipment and equipment .

Employees of our company are ready to provide professional cleaning services such as:

General cleaning apartments, workshops , stores and offices
Daily maintenance of cleanliness in the room
Deep cleansing and decorative treatment of floors slip prevention
Putting order after repair and construction work
Chemical cleaning of all types of carpet
Cleaning exterior glass surfaces, cleaning building facades
Seasonal cleaning outside the building
Disposal of trash and snow under license.

And likewise you can order:

Mattress cleaning, Postconstruction cleaning, Cleaning and tidying up., Corporate cleaning, Professional house cleaning, Best house cleaning, Marble care]

We commit cleaning only special cleaning supply. Fast increase in the number of cleaning firms in Prospect Hights proves that and in the area represented learned to appreciate own free time.
Serving around Williamsburg AND ON ALL STREETS, SUCH AS: High Bridge, Throgs Neck, City Line , Waterside Plaza, Grasmere .

And so exclusively you can here be sure, come in specified site and make an order services .

какой самый лучший вкус hqd лучшие Константиновск

(Neilaoi, 2021.07.14 20:18)

<a href=https://hqd.wiki/>где купить hqd несовершеннолетним</a>

электронная сигарета в самаре купить

самые вкусные вкусы hqd лучшие Чегем

(Neilaoi, 2021.07.14 18:37)

<a href=https://hqd.wiki/>солевая жижа hqd</a>

электронные сигареты в азербайджане

hqd заканчивается самые безопасные Дмитровск

(Neilaoi, 2021.07.14 16:24)

<a href=https://hqd.wiki/>где купить hqd несовершеннолетним</a>

электронная сигарета в вязниках

Best Spa japanese in Manhattan

(EROtridelm, 2021.07.12 23:14)

Our showroom works in NJ. Beauties Haley :
<a href=https://parlour.manhattan-massage.com>massage parlour</a>

I am the new guy

(Marsha, 2021.07.08 11:26)

Hookup Girls Employs Totally free Affairs? A Fantastic Side to side Advantage!


Totally free hookup girls online dating on the web is the solution if you're fed up
with planning to cafes and groups simply to be prevented, and even a whole lot worse, laughed
at. I know what it's like because I've been there. I used to
be solitary and desperate back in the day time -- I needed
a new companion -- however i kept on striving because I needed not any other option. If you're just one
person who wishes to hookup with alluring females without planning to those spots where the females are by yourself,
this report may just alter your daily life. It will make clear why courting on-line is the
perfect alternative if you're a masculine who may be
too shy to strategy an attractive lady inside a club or group.

hqd светится синим самые безопасные Опочка

(Mothemite, 2021.06.24 05:18)

<a href=https://hqd.wiki/>почему hqd мигает зеленым</a>

купить электронные сигареты в александровске

hqd список вкусов лучшие Белорецк

(Mothemite, 2021.06.24 01:53)

<a href=https://hqd.wiki/>как понять что hqd закончился</a>

электронная сигарета 2800 руб

hqd несовершеннолетним москва самая лучшая Ветлуга

(Mothemite, 2021.06.23 21:36)

<a href=https://hqd.wiki/>почему hqd светится синим</a>

электронная сигарета торговый центр час пик

скачать песню группа весна самый близкий человек

(Leizaarori, 2021.06.15 11:05)

как видишь подзаряжающем сдаём

https://guitarplayer.ru/guitar-technique/sumasshedshij-svip-ischu/30/
https://allmusic-wingsofdream.blogspot.com/2009/10/tony-sheridan-just-little-bit_67.html
http://www.cjcityforum.ru/viewtopic.php?p=179137
http://www.rock-book.ru/world/beatles/publication/html-11/2012-07.html

0MIjtzsg3

larin net

(Leizaarori, 2021.06.15 09:41)

по совести сказать мелкотравчатых обеспеченную

http://www.drumspeech.com/topic.php?forum=speech&theme_id=11228
https://forum.kinozal.me/showthread.php?t=4531&page=8
http://shalala.ru/Greg_Howe/bio
http://forum.aviaskins.com/showthread.php?p=3081

0MIjtzsg3

go sms old version

(RobertLer, 2021.06.03 18:37)

samsung np-qx411l driversxonar dg driver windows 7rosewill windows 10 driversdell xps l501x drivershp pavilion dv6 bluetooth drivert mobile samsung s6 marshmallowmsi z77a-gd65 driversguild wars elder dragonsmonitor lg flatron e2241 drivergv-n460oc-1gi
[url=https://bit.ly/3i6qek7]m audio mobilepre usb driver windows 7
[/url]
[url=https://bit.ly/3pcPK8M]lenovo yoga network driver
[/url]
[url=https://bit.ly/3p4I8VZ]d-link rangebooster n usb adapter
[/url]
[url=https://bit.ly/3fJboyp]realtek 8812bu driver windows 10
[/url]
[url=http://seominds.ru/tag/самосовершенствование/]bcm20703 bluetooth 4.1 driver
[/url]
[url=https://bit.ly/3uBT7aC]msi x99s sli krait edition
[/url]
[url=http://seominds.ru/tag/как побороть лень/]asus h170-plus d3
[/url]
[url=https://bit.ly/3vLuv0f]rowan battle of britain
[/url]
[url=https://bit.ly/3pb8ky6]hp probook 640 g2 drivers
[/url]
[url=https://bit.ly/34xR7Fx]fitbit blaze won't connect to bluetooth
[/url]
sony xperia z5 premium vs sony xperia xz
minecraft 0.15 0 free download
epson perfection 3200 scanner driver download
ibm think centre m50
broadcom 43142 bluetooth 4.0 adapter

https://bit.ly/3c6WPT4
http://www.grabr.ru/related/setevoi-marketing-privet-ot-shekspira/
http://secondtops.blogspot.com/2021/04/mass-shipments-of-amd-fx-chips-in.html
http://seominds.ru/tag/Путь к успеху/
https://bit.ly/2TqgVkD
http://seominds.ru/tag/безупречная репутация/
https://bit.ly/3fBmXaQ
http://seominds.ru/tag/бизнес-школа/
https://bit.ly/3pl7XkM
https://bit.ly/3yW6CFm

beyond earth patch notes
updates for asus transformer tf101
delete notes on facebook
lich king armor skyrim
how many eyes does a crayfish have

gigabyte f2a55m-ds2
apple recovery dfu usb driver
msi z170a m7 drivers
dual dhcp dns server
synaptics ps/2 port touchpad driver windows 10 hp

total war rome 2 imperator augustus
user profile hive cleanup service windows 7
offworld trading company console commands
corsair void pro driver download
asus memo pad 7 update to lollipop

https://bit.ly/3fHZ7uf
https://bit.ly/3fKmAKY
https://bit.ly/3fEQ4Kq
https://bit.ly/3p99XMX
https://bit.ly/3wNEB0G
https://bit.ly/2TD723h
https://bit.ly/34zMMSs
http://seominds.ru/my/ryabova68/page1/
https://bit.ly/3penAuj
https://bit.ly/3fYlpGS

[url=http://seominds.ru/tag/перестать бояться/]microsoft chart controls for microsoft.net framework 3.5
[/url]
[url=https://bit.ly/2S3G9oH]the force awakens dvd screener
[/url]
[url=http://harakirinews2.blogspot.com/2021/05/gimp-photoshop-free-download-windows.html]hp split x2 best buy
[/url]
[url=https://bit.ly/3wJSu00]brother mfc-j835dw drivers
[/url]
[url=https://bit.ly/3fDXQnC]msi 970 gaming drivers windows 10
[/url]
[url=https://bit.ly/34FB6O8]minecraft pocket edition 0.14 0
[/url]
[url=https://bit.ly/34w5XfM]candy camera old version
[/url]
[url=https://bit.ly/3vH96W3]canon powershot a560 software
[/url]
[url=http://newintheworld123.blogspot.com/2021/05/generic-usb-joystick-driver-windows-10.html]syncbackpro amazon cloud drive
[/url]
[url=https://bit.ly/34yjNOP]gtx 750 ti razor
[/url]

killer instinct pc trainer

(RobertLer, 2021.06.03 16:52)

epic heroes war gift codega x99 ud5 wifilenovo wireless keyboard and mouse driverhow to make a crossword puzzle on google docsrosewill rnx-n250pc2 windows 10 drivercooler master notepal lapairlg g3 update 5.1intel wifi link 5300 driveraveratec all in one drivermilk music app download
<a href=https://bit.ly/3wMYuVR>samsung se 506bb driver
</a>
<a href=https://bit.ly/3peN4r6>fallout 3 level cap
</a>
<a href=https://bit.ly/3pf75OE>asus rampage iv extreme bios update
</a>
<a href=http://seominds.ru/tag/коммуникабельность/>grow castle build 2019
</a>
<a href=https://bit.ly/2SMO49W>maximus viii ranger bios update
</a>
<a href=https://bit.ly/34AZErf>hp envy 23 d030
</a>
<a href=http://newnewsabout1.blogspot.com/2021/05/games-download-pc-windows-10top-free.html>at&t impulse 4g
</a>
<a href=http://www.grabr.ru/tegi/zhiznennaya-energiya/>msi 760gm-p35
</a>
<a href=https://vott.ru/user/comments/Пупкин?page=626&sort=vote>turtle beach stealth 420x pc driver
</a>
<a href=https://bit.ly/3yYCKIg>epson perfection v200 photo
</a>
ipod 7th generation bluetooth
tl wn881nd driver windows 7
intel wireless wifi link 4965agn
hp elite book 8560p drivers
rotary phone iphone case

https://bit.ly/3uNcddM
https://bit.ly/2SRXdxP
https://bit.ly/3vFLalU
http://besttops2n.blogspot.com/2021/04/speedupmypc-2021-5one3step-1-speed-up.html
https://bit.ly/3pbhk6g
http://grabr.ru/tegi/iskusstvo-obshcheniya/
http://www.grabr.ru/content/obuchilsya-primeni/
http://secondtops.blogspot.com/2021/05/gmail-for-pc-windows-10.html
https://bit.ly/2SPZ32m
http://secondtops.blogspot.com/2021/05/g-compiler-download-windows-10a.html

mad catz racing wheels
asus pce-n15 driver windows 7
fast track ultra 8r driver
is killzone 3 split screen
audio cassette cover maker

amd radeon hd 7970 driver
amd radeon hd 6310 graphics
dell optiplex gx620 drivers for windows 7
acer aspire x1430g drivers
kyocera taskalfa 520i drivers

how to download media player on ps4
asrock extreme 3 r2 0
fifa 15 yaya toure
asus g75vw bluetooth driver
intuos4 ptk-440

https://bit.ly/3vExxTT
http://besttops2n.blogspot.com/2021/05/games-for-windows-live-for-windows-10.html
https://bit.ly/3pcPrLe
https://bit.ly/3wM9Lpj
https://bit.ly/2SNvZsu
https://bit.ly/2RdD98L
https://bit.ly/3uDcEHJ
https://bit.ly/3uNdMsa
http://grabr.ru/tegi/e-mail-rassylka/
https://мособлжилсервис.рф/kak-garantirovanno-stat-liderom-v-mlm/

<a href=https://bit.ly/3wNeA1D>ashampoo sharpen projects review
</a>
<a href=https://bit.ly/3wRNTZC>realtek rtl8811au driver windows 10
</a>
<a href=https://bitly.com/3vEXvGT>uncharted 4 pre-order bonus
</a>
<a href=https://bit.ly/3vH7viU>intel centrino wireless n 135
</a>
<a href=https://bit.ly/2S2NmFr>t mobile s6 marshmallow
</a>
<a href=https://bit.ly/2SNVQ3x>brother mfc 8220 drivers
</a>
<a href=http://mysuperblogsss.blogspot.com/2021/05/gk420d-driver-download-windows-10gk420d.html>big buck hunter girls
</a>
<a href=https://bit.ly/2R6urZU>naruto google chrome theme
</a>
<a href=https://bit.ly/3yUwd1c>league of legends public chat rooms
</a>
<a href=http://grabr.ru/tegi/kak-otkazatsya-ot-rassylok/>intel centrino wireless n 2200 driver windows 10
</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Következő »