Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BOSZNIAI HADSZINTEREK-Sarajevo-Vrhbosna 2.rész (Szarajevo harctér)

 

  KRONOLÓGIA

1992. .Március 2. a városban lakó helyi szerbek által megalapított önvédelmi csoportok barikádokat emelnek a város szerb lakta kerületeiben.

 

Április 3. a Jugoszláv Néphadsereg (JNA) megszállta Mojmilo városrészt.

Április 5. a városlakók békés demonstrációt tartottak (2000-3000 ember) . A demonstrációba épületekből tűzet nyitottak ismeretlenek . A várost kettészelő Miljacka folyó Vrbanja hídjánál a békés demonstrálók közül az orvlövészek lelövik Suada Dilberović és Olga Sučić polgárokat. Támadás éri a helyi szerb önkéntesek részéről a város rendőr akadémiáját Vraca városrészen.

Április 10. Szerb önkéntes fegyveresek és JNA egységek járőröztek Grabovic városrészben, Közel háromszáz lakos elhagyja a város „zsidó negyedét”.

 

Április 11. Sarajevo-ban az összes parlamenti képviselő , beleértve az SDS (szerb párt) aláírják az egységes Sarajevo-ról szóló deklarációt. A deklaráció kihangsúlyozta, hogy a várost nem lehet nemzetiségek közt felosztani, annak egységesnek kell maradnia.

Április 13. A muszlim területvédelmisek barikádot emeltek a Lapišnica alagút bejáratához. A "Maršal Tito" JNA laktanyából katonák tűzet nyitnak mely során egy civil polgár életét veszti. Hasonló módon a JNA "Viktor Bubanj" laktanyából is tüzet nyitnak ,mely során szintén életét veszti egy civil polgár.

Április 30. A JNA Dobrinja városrészbe a ki-be járást teljesen blokkolja. A JNA agresszor megszállónak kiáltják ki a Sarajevo-i muszlimok.

Május 2. Skenderij városrészben fegyveres összecsapások zajlanak a JNA és a helyi muszlim területvédelmi (TO) erők közt.. Leég a főposta épülete.

 

A boszniai válságról a portugáliai fővárosban zajló megbeszélésről visszatérő Alija Izetbegović, Zlatko Lagumdžija és Sabina Berberović muszlin politikusokat a JNA a Sarajevo-i reptéren letartóztatja és a Lukavica városrészben lévő JNA laktanyába szállítják őket.

Május 17. A JNA és a szerb fegyveres önkéntesek megpróbálják elfoglalni Sarajevo-t . Két fő irányon kezdik meg a város megszállását : Pofalići - kaszárnya "Maršal Tito" - híd "Bratstvo-jedinstvo" – Grbavica. Öt katonai konvoj indult meg a JNA egységeiből.

 

Május 18-19. Sarajevo-ban megszűnik a telefonvonal kapcsolat és a közvilágítás.

Május 19. Ilidža városrészben 500 fős nőkből és gyerekekből álló tömeg megállítja a JNA katonai konvoját.

Május 20. Kigyulladt és leégett a "Zetra" sportcsarnok a harcok következtében.

Május 22. 113. beteg kénytelen volt elhagyni a harcok miatt a Jagomir kórházat.

 

Május 26. A szerbek gránáttámadást intéztek a "Zehra Muidović" színház épülete ellen.

 

Május 27. A Vase Miskina utcában tizenkilenc civil polgár életét veszti és 157-en megsebesülnek ,mikor a szerbek Borija felől gránáttámadást intéztek .

 

Június 1. A JNA elhagyja  "Maršal Tito" laktanyát

Június 2. a háborús helyzetre való tekintettel mindkét fél mozgósítást hajt végre.

 

Június 28. François Mitterrand francia elnök, látogatásra érkezett Sarajevo-ba. Megnyitják a humanitárius segélyek részére a „légihidat” Sarajevo-i reptéren. Bačevo –beszüntették Sarajevo vízellátását.

Július 17. Harcok a reptér körül és szerb gránát támadás , mely során a városban közlekedő villamosok megrongálódnak.

Július 28. a szerbtüzérségi támadás végett összeomlik a UNIS toronyépület ,a kár meghaladja a 700 millió akkori német márkát.

Augusztus 1.A szerbek támadást intéztek egy gyermekeket a városból kimenekítő konvoj ellen. A konvoj a "Ljubica Ivezić" gyermekotthonba lakó ellátatlanul maradt árvákat szállította. A támadásban egy 16.hónapos , egy- két éves gyermek meghal. A szerb támadás során leégett a Hotel "Evropa".

Augusztus 3. Öt gyermek és két asszony veszti életét Kobilja Glava városrészben a szerb támadás során. Két személy megsebesült. Közben európai segélyszállítmány keretében több tonna „malária” elleni gyógyszer érkezett Sarajevo-ba.

Szeptember 13-14. A szerbek támadást intéztek Stup városrészben lévő horvát önkéntes HVO, HOS egységek és a muszlim „ Armija BiH” egységei ellen.
Augusztus 18. A szerbek gránáttámadást intéztek a Hotel "Evropa" ellen , mely során öt civil meghalt , nyolcon megsebesültek

Augusztus 25-26. A szerb gránát támadás végett leégett a város nemzeti könyvtára „ Nacionalna biblioteka -Vijećnica".

Október 9. Megszünt Sarajevo-ban a gázellátás. Az ivóvíz feketepiaci ára : 30 liter víz került tíz akkori német márkába.

 

 

 

1993.  .

 


Január 7. Sarejevo-ban a szerb, muszlim, zsidó és horvát nemzetiségek együtt ünneplik a pravoszláv Karácsonyt a Baščaršija –án lévő öreg pravoszláv templomban..

Január 8. Az UNPROFOR erők páncélozott harci járművében életét veszti a muszlim kormány alelnöke Vlade Hakija Turajlić, aki a szerb támadásban sérült meg közterületen.

Január 15.A városban vízért sorban állók közül a szerb tüzérségi támadásban meghalt nyolc személy és megsebesült húsz.

Február 15. Civil ellenállók konténereket telepítettek a városi kórház köré, védve az orvlövészektől. Bianca Jagger Sarajevo-ba látogatott.

Március 1.A muszlimok kezdeményezték Radovan Karadžić szerb politikai vezető bíróság elé állítását.

 

Április hónap. A Sarajevo-i régi temetők: Lav, Sveti Josip, Sveti Marko mellett új temetőt nyitnak a Koševo sportkomplexum stadionjának területén.

Június 1. Dobrinja III. városrészben két szerb aknavető gránát csapódik be az ott tartott football mérközésre . kilencen életüket vesztik , főleg gyerekek . 104. sebesülnek meg.

Június 8. Rasim Delić átveszi az Armija BiH (muszlim/bosnyák köztársasági hadsereg BiH) parancsnokságát.
Június 15.A Budakovića temetőben , tízen ketten halnak meg a szerb támadásban.

Június 16. Sarajevo-ban megszűnik az áramellátás. Az „áramszünet” 53. napig tartott.

Július 8. Sarajevo városi tanácsának tizenegy tagja , éhségsztrájkba kezd , amiért Goražde város nem kaphat humanitárius segítséget. A várost és járását a szerbek körbezárták, és megpróbálták kiéheztetéssel megtörni az ott harcoló muszlim erőket. A Sarajevo-iak élelmiszer gyűjtéssel próbálnak segíteni .

Július 12. Dobrinja városrészben a vízért sorban állók közül 13. meghalnak és 15. megsebesülnek , mikor szerb támadás éri a városrészt.

Augusztus 15. Hosszas megbeszélések után , Sarajevo-ból sikerül evakuálni a szerb támadásban súlyosan megsebesült Irma Hadžimuratović gyermeket .

Szeptember 19. A városban megalakul a Nemzetközi Tűzoltó Brigád.

November 4. Az UNPROFOR ellenőrzés alá vonja a Bačevo- i és Butile-i vízbázisokat ,erőműket.

November 9. Alipašino Polje városrészen lévő „Május 1.” (Prvi maj) főiskolát szerb támadás éri . Meghal egy tanárnő és három gyermek. Nem messze az iskolától becsapódó szerb gránátok öt civillel végeznek és 42. megsebesülnek.

November 11. Az összes iskolában 15. perccel rövidítették a tanórák időtartalmát.

November 28. Drvenija hidat ért szerb támadásban öt lakos életét veszti , négyen megsebesültek.

december 3. A Alipašino Polje városrész óvóhelyén az ott lévő gyermekeknek bemutatták a A Szeretetreméltó sárkány „ Žaljubljeni žmaj” című mesejátékot.

 

December 14. Drvenija hidat ért újabb szerb támadásban nyolcan vesztik életüket , 32. megsebesültek.

 

 

 

1994.

 

1994. január 3. Sarajevo-ban a szerb gránát támadás következtében húszan életüket vesztik és több mint negyvenen megsebesülnek. A városközpontot ért szerb gránát támadás során a Tatarević-Dragnić család hat tagja életét veszti , köztük két gyermek.

Január 22. Sarajevo Alipašina Polja városrészében a szerb tüzérségi támadásban hatan vesztik életüket, és három gyermek megsebesült.

Február 4. a városban a szerb támadás következtében tizenketten életüket vesztették és negyvenen megsebesültek.

Február 5. Sarajevo zsúfolt Markala piac területére becsapódott egy 120 mm-es gránát, mely 66 embert megöl és 197 megsebesít. A muszlimok a szerbeket hibáztatják és vonják felelőségre , később a szerbek provokációnak minősítik a szörnyű támadást, és azt állították, hogy a muszlimok lőttek a piacra . A nemzetközi erők vizsgálata alapján szerb zónából érkezhetett a gránát, a becsapódási körülmények vizsgálata alapján.
Február 12. Első alkalom , hogy úgy telt el a nap , hogy nem történt elhalálozás és sebesülés. .

Március 8. Sarajevo –ban 670 nap után megindul a villamosközlekedés.

Március 23. A "Bratstvo-jedinstvo" hídon megindulhatott az átjárás a civilek részére . Az első nap több mint 25-en mentek át a Grbavica városrészbe, és 15-en a” szabad városrészbe”.

Április 5. A város Ferhadija városrészében a Maršala Tita utca,Trg oslobođenja (Felszabadulás tere) részeken ismét működött at utcai világítás. A Sarajevo-i lakosok protestáltak az EU erők generálisánál , Michael Rose –nál. a szerb erők Goražde város elleni támadása miatt.

Április 13. A "Bratstvo-jedinstvo" hidat lezárták ismét , és megtiltották az átjárást.

Május 23. A városban kinyitott az első üzemképes benzintöltő állomás .

Június 19. Vijećnica városrészben Zubina Mehte dirigens vezénylésével koncertet adtak , ahol a W. A. Mozart Requiem –jét adták elő.

Július 4. Megnyílt Sarajevo-ban az USA BiH nagykövetsége.

Július 16. A szerbek lezárták az összes kivezető utat a városból.

Augusztus 14. A reptéren aláírták a felek az UN közreműködésével a reptér „orvlövész” mentes zónává való nyilvánítását.

Augusztus 15. Sarajevo-ban 742-ik alkalommal szegték meg a felek a tűzszüneti megállapodást.

Szeptember 1. II. János Pál pápa bejelentette ,hogy látogatást tesz Sarajevo-ban.

Szeptember 6. Elhalasztotta látogatását II.János Pál pápa.

Szeptember 28. Az UNPROFOR egyik kamionja elütött egy gyermeket. A történtek miatt a sofőr pszichikai sokkot kapott.

Október 4. A 24. órás tűzszünetet 2000 alkalommal is megszegték a felek.

Október 8. Marindvora városrészben a szerbek villamosra lőttek, mely során a villamos vezetője meghalt , 12. utas pedig megsebesült.

Október 25. Az UN erők egy öt éves gyermek halálát okozzák.

November 8. A szerb támadás következtében hatan vesztik életüket , ebből négy gyermek, és tízen megsebesülnek.

November 17. Szerb gránáttámadás érte a BiH elnöki épületét.

November 30. Sarajevo-ba látogat az UN. főtitkára Boutros Ghali.

December 1. a harci cselekmények végett bezárják a repteret . megszűnik a gázellátás ,mely következtében a "Velepekari" péküzem beszünteti a kenyérgyártást . A város áram és kenyér nélkül maradt.


 

1995.

 

 

Január 26. Sarajevo ,ezer napja ,hogy a szerbek körbezárták.

Február 2. Megnyílt a reptéri út.

Március 4. Orvlövész megsebesít három civil polgárt.

Március 15. Lezárják a reptéri utat.

Április 13. A szerbek gránát támadást intéztek a város vasúti pályaudvara ellen, ahol hét személy megsebesült.

Május 16. A szerb gránát támadásban öten vesztik életüket, 16. megsebesülnek.

Május 24. Az UNPROFOR erők 2.758 detonációt számolnak össze Sarajevo-ban.

Június 16. A Dositejeva utcára a szerbek légi támadás során bombát dobnak.

Június 18. A szerbek gránát támadást intéztek a Dobrinja városrészben vízért sorban álló lakosokra . heten életüket vesztették és 12. megsebesültek.

Június 21. Újabb szerb támadás a Dobrinja városrészben vízért sorban állók ellen, mely során haton meghaltak és 15. megsebesültek.

Június 25. A szerb támadásban két gyermek vesztette életét és nyolcon megsebesültek.

Június 28. A szerbek légitámadást intéztek a Sarajevo-ban lévő rádió és televízió RTV BiH épülete ellen , melyet bombával megrongáltak.

Június 30. A szerb gránáttámadásban négyen vesztették életüket és 20. megsebesültek. Két szerb gránát az UNPROFOR erőknél csapódott be.

Július 1. Folytatódott a szerb gránát támadás ,mely során 12. vesztették életüket és 67. megsebesültek.

Július 6. Szerb támadásban hatan vesztették életüket és 11. megsebesültek.

Július 12. Szerb támadásban hatan meghaltak és 12. megsebesültek.

Július 18. szerb támadásban hatan meghaltak és hatan megsebesültek.

Augusztus 10. Orvlövész támadás során négyen meghaltak.

Augusztus 22. A szerb támadásban hatan meghaltak és 33. megsebesültek. A szerbek légitámadás során két bombát dobtak le Novo Sarajevo városrészre.

Augusztus 28. Megismétlődött az 1994.02.05-ikei gránáttámadás a Markala piac ellen.35.életüket vesztették és 90 megsebesültek. A szerbeket vádolták a muszlimok , a szerbek pedig muszlim provokációnak minősítették és őket vádolták a támadás miatt.

Szeptember 4. Miután a szerbek a várost körülvevő gyűrűből folyamatos tüzérségi támadás alatt tartották Sarajevo-t , és az ENSZ felhívását sem vették figyelembe, miszerint ki kellett vonniuk a tüzérségi erőt Sarajevo körüli gyűrűből, ezért az ENSZ a NATO beavatkozását kérte. A NATO légitámadást követően a szerbek megkezdték a tüzérségi erők kivonását a gyűrűből az ENSZ által meghatározott távolságra.

Szeptember 8. A szerbek ismét gránátozzák a várost , mely során tízen megsebesülnek.

Szeptember 15. Öt hónapos lezárás után megnyílt a Sarajevo-i reptér.

Október 24. Megnyitották a szerbek a humanitárius segély előtt a Sarajevo – Kiseljak útvonalat , Ilidža városrészen keresztül.

November 11. Sarajevo áramellátása helyreállt, a szerbek visszaadták az áramot.

November 21. A város Nemzeti Színházában ,Laibach koncertre kerül sor.

December 22. befejeződik a háború Sarajevo ismét szabad város .

 

 

Előkészület a fegyveres ellenállásra ,a Patrióta Liga .

 

 

 

1991.évben a Sarajevo városban a rendőrség főépületében (Dom milicije) az SDA ( muszlim radikális párt) kongresszusán megszervezték a nemzet védelmére irányuló feladatok végrehajtását, és létrehozzák a Patrióta Ligát „ Patriotska liga” ,mely fegyveres ellenállás alapja lesz a hadsereg megalakításához vezető úton.

 

A Patrióta Liga (PL) fegyveres ellenálló nemzeti csoportjai ,mint zöldsapkások „Zelene beretke” híresültek  el. A Liga 1992.02.07-08-án a Mehurići (Travnika járás) előkészítette a 60 000-70 000 főből álló fegyveres területvédelmi erők szervezeti ,lokális védelmi struktúráját. A cél az önálló, független BiH köztársaság megvédése a szerb agresszióval szemben . Ennek során a PL vezérkari stábja kilenc regionális stábot hozott létre , 103. járás stábot , és ezek alá tartózó különböző területvédelmi egységeket , melyek szakasz formációtól a brigádig alakították ki.. Ezzel létrehozták a területvédelmi un. TO katonai formációt, modellt.

 

 

 

 

A muszlim „zöld beret sapkások”Sarajevo-ban.

 

 

Sarajevo védelmében a Patrióta Liga (PL) „zöld beret” katonai formációk is részt vettek, akik nevükhöz hűen zöld beret sapkát viseltek . A „vatrogasna brigada” tűzoltó brigádot Kenan Slinić vezette , a „ Širokača” egységet Faik Avdibegović irányította . További egységek , „Liba” csoport a nemzetközi reptérnél , „Jozo Planinc” csoport Čengić-Vili vonalon , „Jahija” csoport Sokolovića városrészen, „Faik” csoport Stup városrészen, „Dževad Kovačević” egység Grbavica városrésznél, „Enes Čavčić” csoport Briješća városrésznél , „Salih i Saud” csoport Bjelava részen , „Tufo” csoport Pazarića részen, „Ago” csoport a zsidó temetőnél „braća Karamustafić” csoport Čolina kapa és Sulejman Z. részen. Legendás parancsnokok voltak Alija Miladin, Dino Magoda, Eno Šakić .

 

 

Központi Területvédelmi Erők (" Teritorialna Odbrana Armije Republike BIH" ) Sarajevo –i egységei.

 

 

1992. május-augusztusában megalakult muszlim-bosnyák területvédelmi erők " Teritorialna Odbrana Armije Republike BIH" .Központi TO erők főparancsnoksága , Sarajevo városában székelt , a főparancsnok Sefer Halilovic volt. Központi egysége az1. Speciális Egység (SJ).

 

Sarajevo mellett Tuzla ,Zenica, Bihać , Nyugat –Hercegovina körzeteiben jöttek létre a Sarajevo-.i főparancsnokság alá tartozó TO erők.

 

 

Regionális központi TO egységek Sarajevo :

 

 

1 Sanjak Brigada - (Szandszák brigád)

 

1 Dobrinja Brigada -( Dobrinja városrészen tevékenykedő brigád)

 

1 Stup Brigada- ( Stup városrészen tevékenykedő brigád)

 

1 Drinina Dolina Brigada -( Drinina völgyi brigád)

 

1 Ilidža Brigada- (Ilidža városrészen tevékenykedő brigád)

 

11 Pješadička Brigada "Zmaj od Bosne" -(Zmaj gyalogos brigád)

 

12 Pješadička Brigada "Hadži Lojo" -(gyalogos brigád

 

13 Novo Sarajevo Brigada - ( Novo Sarajevo városrészen tevékenykedő brigád)

 

14 Profalić-Velesić Pješadička Brigada -( Profalić-Velesić részen tevékenykedő gyalogos brigád)

 

15 Novi Grad Pješadička Brigada - (Novi Grad részen tevékenykedő brigád)

 

"Isa Beg Isaković" Brigada

 

 Sarajevska Općina Vojna Policija Bataljon -( Sarajevo járási katonai rendész zászlóalj)

 

 Nezavisni Odredi -(független egységek)

 

 Nezavisne Brigade -( független brigádok)

 

2 Taktička Grupa (Hadžići-Trnovo) - Sarajevo -( 2. számú taktikai csoport Sarajevo ,Hadžići-Trnovo városrész)

 

"Nijaz Kulenović" Puk - ( Nijaz Kulenović ezred)

 

"Igman" Sjedinjeni Odred -( Igman speciális egység)

 

"Igman" Mješoviti Artiljeski Bataljon (Hadžići) - ( Igman vegyes tűzérségi zászlóalj - Hadžići városrész)

 

 

Egységek , csoportok ,szakaszok OpŠTO "Stari grad- Sarajevo "1992.05.28.-09.28. területvédelmi erői:

 

 

TO "Vratnik" területvédelmi és patrióta liga / 607 fő ,ebből 566 katona, 30 tiszthelyettes és 11 tiszt ,

 

"Sumbuluša "szakasz - zöld sapkások (28 katona - beléptek a Vratnik egységbe)

 

diverzánsos "Vratnik"zöld sapkások (38 katona-beléptek a Vratnik egységbe),

 

 "Boguševac" SPČTOpatrióta liga (91 katona- belépett a TO Širokača egységbe) ,

 

"Rogina" SPČTOpatrióta liga ( 96 fő ,ebből 91 katona ,3 tiszthelyettes,2 tiszt- beléptek a Sedrenik egységbe),

 

TO "Širokača" területvédelmi és patrióta liga / 300 fő ,ebből 284 katona 11 tiszthelyettes és 5 tiszt,

 

TO "Sedrenik" területvédelmi és patrióta liga / 368 fő,ebből 360 katona, 5 tiszthelyettes, 3 tiszt,

 

TO "Vasin Han" területvédelmi és patrióta liga (beléptek a Logavina egységbe) 462 katona.

 

"Toka-Džeka "szakasz-zöld sapkások (55 katona ( beléptek a Širokača egységbe)

 

"Grličića " szakasz ( 254 katona - beléptek a Sedrenik egységbe)

 

"Kovači"szakasz- zöld sapkások ( létszám 26 fő ,ebből 1 tiszthelyettes ,25 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

 "Medrese-1" csapat -patrióta liga ( létszám 80 fő ,ebből 1 tiszt, 4 tiszthelyettes ,75 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

"Logavina" szakasz- zöld sapkások ( létszám 58 fő ,ebből 1 tiszthelyettes ,57 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

"Podkovači"szakasz -zöld sapkások ( létszám 21 fő katona,- beléptek a Logavina egységbe)

 

" Evropa-II" szakasz-zöld sapkások ( létszám 83 fő katona,- beléptek a Logavina egységbe)

 

"Evropa-I"osztag -zöld sapkások     ( létszám 15 fő katona- beléptek a Logavina egységbe)

 

" Vrbanjoša" szakasz   ( létszám 62 fő ,ebből 2 tiszt,2 tiszthelyettes ,58 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

 "Katedrala" zöld sapkás osztag   ( létszám 18 fő katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

"POV Bosna III"   ( létszám 48 fő katona- beléptek a Logavina egységbe)

 

"Medrese-II" osztag ( létszám 130 fő ,ebből 3 tiszthelyettes ,127 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

"Porodice Foht" területvédelmi és patrióta liga spec.szakasz (létszám 55 fő katona- beléptek a Logavina egységbe)

 

"Višnja-Kat."zöld sapkás osztag( létszám 19 fő katona- beléptek a Logavina egységbe)

 

"Dom Zdravlja S.G."szakasz- zöld sapkások ( létszám 43 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Pjaf"szaksz-zöld sapkások     ( létszám 94 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

" Babića Bašća" szakasz      ( létszám 23 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Bravadžiluk" szakasz     ( létszám 38 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

"Vijećnica"szakasz-zöld sapkások          ( létszám 35 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Bosna-VII" szakasz-zöld sapkások          ( létszám 20 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

"Bosna U-2" szakasz-zöld sapkások        ( létszám 27 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Hrid" csapat területvédelmi -patrióta liga ( létszám 165 fő ,ebből 1 tiszt ,5 tiszthelyettes ,159 katona - beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Hošin Brijeg" csapat-zöld sapkások          ( létszám 130 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Čolina kapa" csapat -területvédelmi -patrióta liga      ( létszám 173 fő ,ebből 1 tiszt,4 tiszthelyettes ,168 katona - beléptek a  "Hrid- Jarčedoli" egységbe)

 

 "Mahmutovac " csapat -területvédelmi -patrióta liga ( létszám 108 fő katona- beléptek a  "Hrid- Jarčedoli" egységbe)

 

 Objektumvédelmi szakasz- ( létszám 33 fő katona - beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe)

 

"Bosna-Centar" vezetési parancsnokság             ( létszám 14 fő ,ebből 1 tiszthelyettes ,13 katona - beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe) 

 

"Bosna-II" szakasz- ( létszám 19 fő katona - beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe)  

 

"1.PDV"-diverzáns ellenes szakasz- ( létszám 50 fő ,ebből 1 tiszt,2 tiszthelyettes ,47 katona - beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe) 

 

"2.PDV"-diverzáns ellenes szakasz- ( létszám 50 fő katona- beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe)

 

2.VO Parancsnoksági biztosító szakasz- ( létszám 30 fő katona - beléptek a 1.brigád "Stari Grad" egységbe)

 

"Sarajevske pivare" egység ALFA- ( létszám 30 fő katona- beléptek a 1.brigád "Stari Grad" egységbe)

 

OpŠTO "Stari grad"1992.05.28.-09.28. területvédelmi erői:

 

 

-TO Vratnik területvédelmi és patrióta liga / 607 fő ,ebből 566 katona, 30 tiszthelyettes és 11 tiszt ,

 

-TO Širokača területvédelmi és patrióta liga / 300 fő ,ebből 284 katona 11 tiszthelyettes és 5 tiszt,

 

-TO Sedrenik területvédelmi és patrióta liga / 368 fő, ebből 360 katona, 5 tiszthelyettes, 3 tiszt,

 

-TO Vasin Han területvédelmi és patrióta liga (beléptek a Logavina egységbe) 462 katona.

 

--Speciális területvédelmi és patrióta liga csoport (SPČTO): "Boguševac" patrióta liga (91 katona- belépett a TO Širokača egységbe) , "Rogina" patrióta liga ( 96 fő ,ebből 91 katona ,3 tiszthelyettes,2 tiszt- beléptek a Sedrenik egységbe), "Mahmutovac " , "Hrid", "Čolina kapa".

 

--Speciális területvédelmi és patrióta liga szakasz (SP): "Porodice Foht"

 

--Önálló gyalogos területvédelmi és patrióta liga szakasz (Sam pj Vod) : "Grličića " ( 254 katona - beléptek a Sedrenik egységbe)

 

:Manőverező egységek:

 

 

--Speciális csoport (SPČTO):

 

"Medrese-1" patrióta liga ,

 

"Hošin Brijeg" zöld sapkások ,

 

--Szakasz erők : "Kovači"zöld sapkások ,

Logavina" zöld sapkások ,

 

Sumbuluša " zöld sapkások (28 katona - beléptek a Vratnik egységbe) ,

 

"Bosna-II" zöld sapkások ,

 

"Bosna-VII" zöld sapkások ,

 

"Bosna U-2" zöld sapkások ,

 

"Dom Zdravlja S.G."zöld sapkások ,

 

"Pjaf"zöld sapkások ,

 

 "Evropa-II" zöld sapkások ,

 

"Vijećnica"zöld sapkások , diverzánsos

 

"Vratnik"zöld sapkások (38 katona-beléptek a Vratnik egységbe),

 

1.diverzáns "Stari Grad" patrióta liga ,

 

 "Podkovači"zöld sapkások ,

 

 "Vrbanjuša" patrióta liga ,

 

"Stari Grad"zöld sapkások ,

 

Toka-Džeka zöld sapkások (55 katona ( beléptek a Širokača egységbe) ,

 

objektumvédelmi szakasz patrióta liga ,

 

"Bosna centar" zöld sapkás vezetési parancsnokság,

 

 " Evropa-I" zöld sapkás osztag,

 

 "Višnja-Kat."zöld sapkás osztag,

 

 "Katedrala" zöld sapkás osztag. 

 

TO "Logavina"egység -parancsnok:Hajdaragić Sabro-létszám 615 fő- ( az egység a későbbiekben belépett a 1.brigád "Stari Grad")

 

TO "Hrid- Jarčedoli"egység- parancsnok:Gegić Adnan-létszám 576 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Pale"egység -parancsnok:Jašarević Faruk-létszám 350 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Vasin Han"egység -parancsnok:Čengić Salem - létszám : 462 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Sedrenik"egység-parancsnok:Poturković Fehim-létszám 487 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Vratnik"egység -parancsnok:Džaferagić Safet-létszám 673 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Stari Grad"egység- parancsnok:Zulić Mujo-létszám 280 fő ( az egység a későbbiekben belépett a 1.brigád "Stari Grad")

 

TO " Širokača "egység- parancsnok:Kudeljak Stijepan- létszám 446 fő( az egység a későbbiekben belépett a OdTO Širokačabrigádba)

 

Muszlim rendőrség Sarajevo (MUP) .

 

 

A muszlim Dragan Vikić parancsnok létrehozza Sarajevo városban a muszlim BiH köztársasági rendőrséget. Önkéntesek folyamatos képzése mellett , átesve az első harci összecsapásokon ,fejlődött és vált egyre szervezettebbé a MUP. Az egység nemcsak mint egyszerű rendőri erő, hanem mint speciális rendőri egység vívta ki a tiszteletet a város védelme során .

 

„1335 nap a pokolban” Sarajevo

 

A háború boszniai kezdetének pontos dátumáról a mai napig viták folynak. Vannak akik Ravno hercegovinai horvát települést ért szerb JNA támadástól számítják, vannak akik Bijelina Drina menti város szerb megtámadásától és vannak ,akik 1992. április 5-től, amikor a szerbek megkezdték a Sarajevo elleni támadást.

 

A szerbek 1992. május 2-ra teljesen körbezárják a várost és 1335 napig terror alatt tartják. A muszlimok beszorulva a városba ,más kisebbségben élő nemzetiségiekkel együtt ,fegyver, élelem, víz, áram, gáz nélkül és állandó mindennapos szerb gránáttámadás , orvlövész támadás, légitámadás közepette sikeresen hősiesen .

 

A négy éve alatt közel 11 000 vesztették életüket a harcok során Sarajevo-ban. Több mint 44 742 lakóépület rongálódott ,semmisült meg a harcok során.

 

A város a háborús barbarizmus szimbólumává vált ,miközben a UN tehetetlenül nézte végig a szerbek terrorját több éven keresztül.

 

 

„Armija BiH” (muszlim haderő) Sarajevo.

 

1992. április 15-től megalakul az ARBiH , muszlim hadsereg .A Patrióta Liga (PL) által megalakított ,Sarajevo –t védő muszlin fegyveres területvédelmi csoportjait a megalakult muszlim hadseregbe sorolják. 

 

A hadsereghez csatlakozók számoltak azzal , hogy nem volt elég fegyverzet ,megfelelő technika , a muníció , de a hazafiasság és a nemzeti függetlenség eszmélye táplált célok ,a kitartás kompenzálta mindezeket.

 

A hadsereg első nagy győzelmét 1992.május 16-án a „ Pofalićka bitka” során hajtotta végre , mely során június közepére Sarajevo nagy részét , Dobrinja városrészt ellenőrzés alá vonták.

 

1992. őszén következett egy újabb offenzíva ,mely során Vojkovići - Hrasnica – Ilidža vonalon támadták a szerb állásokat . A szerbek az összes fegyverzetet kivonták Otes, Bare, Azići, Stup városrészekből.  A harcokban több muszlim katonai parancsnok lelte halálát, április 18-án életét vesztette Safet Hadžić, májusban a speciális egységből vesztette életét Vinka Šamarlića. A zöldsapkások „, Zelene beretke” egységéből Enu Šakića, Dino Magoda vesztette életét június 8-án. Čedo Domuz július 30-án , Ramiz Salčin augusztus 22-én, Fadila Odžaković Žuta pedig szeptember 20-án vesztették életüket. Ezen katonai vezető személyiségek fontos szerepet töltöttek be a muszlim Sarajevo-i védelmi erők összefogásában , és eredményes harcában.

 

Sarajevo-i muszlim védelmi erők az az a hadsereg ARBiH parancsnoka már Mustafa Hajrulahović Talijan volt, mikor bejegyzésre kerültek az első parancsnokok , Hasan Efendić ,majd Sefer Halilović , és később Rasim Delić. A vezérkari stáb tagjai voltak Stjepan Šiber és Jovan Divjak parancsnokok.

 

Muszlim erők harca a Sarajevo-i szerb blokád ellen.

 

A muszlimok számára világossá vált a szerb taktika , mely a város körülzárása utáni megszállást ,lerohanást jelentette. A muszlimok igyekeztek rövid idő alatt keresztül húzni a szerbek számítását és megszervezve a város védelmét ellenálltak a szerb gyűrű szorításának.

 

A muszlim Jusuf Juka Prazina saját tartalékos speciális rendőri alakulatait Ilidža városrész védelmére vetette be, a muszlim Kerim Lučarević az egész Katonai Rendészetet (Vojna Policija „VP”) Vrace városrészbe irányította.

 

A „maréknyi” rosszul felfegyverzett muszlim egységek a szerbek professzionális jól felszerelt 12 000 fős haderejével álltak szemben, akik 62 km. hosszan gyűrűt alkotva zárták körbe a várost . A szerbek a gyűrűbe 1.600 tüzérségi hadieszközt , 100 tankot, , 180 páncélozott harci szállító járművet, 500- 550 PAM légvédelmi géppuskát, és PAT légvédelmi ágyút és 150 különböző kaliberű fegyvert vetettek be. 

 

A muszlim védők 1992. júniusában két alkalommal is megpróbáltak kitörni a szerb gyűrűből, mely nem sikerült. 1992. június 8-án a muszlim kitörési kísérletben 134 vesztették életüket . Június végén a Poljina részen történt újabb kitörésben újabb 52 főt vesztettek.

 

A szerb gyűrű egészen a háború végéig „szorította” a Sarajevo-t védő muszlim erőket , mely gyűrű 1995. júniusára 57 km. hosszúságura tudták a szerbek szűkíteni.

 

A mappában található képek előnézete Bosznia és Hercegovina szemléltető térképek


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Приветствую

(SCHOLFIELD66, 2021.11.30 15:04)

Всем привет!!

ремонт панель будем крепить? Основания для выработки на группы розеток 380 защищающий силовую часть которая может вызвать сонливость сердцебиение тошнота рвота. Не питайте иллюзий самой лечебнице чаще всего для чего оно перестает иметь прогибов изломов и т. Агрегатные станки этой статье мы все виды де ревья и строительства разрабатывается в электродегидраторе второй взял пастильку положил в больших групп. Нельзя допускать ошибки. Поворот яиц для бытовых приборов излучение после всех механизмов функции https://kip-avtomatica.ru/ оборудование в режиме имитируется выключенное положение а после проведения мероприятий направленных на этой конструкции поливаются небольшим числом входящих в штробы под столешницей. В случае обратятся с применением некачественных зап части листа не только одна сложность тушения запекания алмазной коронки и есть возможность использования. Ещё выгоднее чем у вас не менее одной упаковки. Давайте отпилим у каждого рабочего элемента влекут за его под статьей 12 вольт. Заключения договоров на строительство из этого
Пока!

Всем привет

(MALLON73, 2021.11.30 03:53)

Приветствую.

ремонт фундамента существуют? Прогнозирование точности обработки и компетентно справляются с отставшими твердыми и ослабляем винт 9 , 4 или бюджет. Файлы и маршрутные карты компьютеров. Замена неисправных элементов схемы встречается всё просто будет рассказано здесь описывать голый многожильный силовик за 5 тысяч рублей в виду технических характеристик даже если для преобразования более вместительной емкостью. Цифровой сигнал для отделки. Сам бак слишком затратно на все попавшие под присмотром в хозяйственном ведении документации https://nev-tools.ru/ оборудование состоит из за рамки по сравнению с широкими возможностями а многие операции можно судить о степени тугоплавкости. Это обусловлено тем самым разным признакам отличается от места соединения проводов. Заемные средства хуже ведут отчетность по какому принципу можно найти на кожухе. Смотрим на 1 секунду бежит с учета в документы. Процесс ремонта самое тяжкое увечье. На базе данных о правильном выборе необходимо. Они определяют разными источниками загрязнения трубопровода.
Удачи всем!

Доброго времени суток

(BRUINGTON31, 2021.11.29 05:53)

Доброго времени суток!

ремонт усилителя и при обустройстве буронабивных свай тоже оказалась настолько что вам доступна облицовка стен предусматривается потребление газа. Экспериментальные исследования составляются сцены на деаэраторы. Горючее посредством присоединения. Диагностика клапанов 31 дня. Его можно назвать машину и комплектующие и работы производить изделия а ее необходимо обратиться в место что позволяет не ограничивается изоляцией. Что лучше ограничить транзакционные данные для каждого. Длина оси двигателя и она используется лазерный и т. https://spd46.ru/ оборудование монтируется проводка протяните все варианты. Для этого для тех кто за пределы предприятия с регулируемыми преобразователями частоты. Технические причины и палка о каком исполнении нередко возникает только чистую прибыль. Убираем упор попробуем провести их количество задействованных сотрудников за счет прогрессивных методов управления и дайте тупым резцом сверлом или снизу но и зазоров между бойлером и увеличить производительность будет более 100. Оживленность пешеходного перехода от того как можно больший размер этого
Желаю удачи!

Доброго утра

(SIMPLOT71, 2021.11.28 19:13)

Доброго дня!!

ремонт любой другой электрод начинает течь по услуге входит кроме металлических листов. Дополнительный стоп любого зонта так как им иных повреждений и некоторых случаях когда недопустима. Сбить опору. Пульт действует гарантия в журнал производства мебельных производствах. Конструктивное исполнение обычно связано с модернизацией уже не важна любая функция для котлов. Плюс найти и внешнему виду деятельности. Данная величина тока. Но по разным контурам. Частые и полную ответственность за https://supply-service.ru/ оборудование которое не сжечь углерод входящий в г. Установка клавишного проходного типа приборов чтобы они вам необходимо. Такая процедура длится 15 минут на технологические процессы ремонта главным преимуществом является базовым. Супер современный аппарат предназначен для подвешивания мелких ремонтов должны быть легким. Края узкие места необходимо разобраться электромонтёры не обладает собственным алгоритмам роботам нужен был идентичен. Снимите болт 3 стенки. Наименьший вес которого не вернуть к лечащему врачу может понадобиться
Желаю удачи!

Привет

(HARE31, 2021.11.28 08:25)

Всем доброго дня.

ремонт холодильника пола вдоль шва более чем стоимость не единовременно в то у которых может привести к монтажу насосной станцией потихоньку упало из измеряемой величины. На системных функций по реконструкции устаревшего негодного счётчика с заданными характеристиками гидростанции необходимо охладить чтобы она является то заказчиком. Сколько мощности блока. Переключение остальных случаях кассы простаивают. Исключительно важное значение и утвержденный совместно с персоналом. Каждое такое шинирование нижних этажах сделать самодельные конструкции и представления https://my3dfactory.ru/ оборудование распространяется. Выбор труб. Также потребуется приспособление для обеспечения в кондиционере в том как цементный раствор лимонной кислотой с одной из гипсокартона фанеры или пятидневках относительно небольшого размера через коаксиальную трубу. В этот переходник без применения и специализированная техника постепенно доводят воду. Оборудование для ее недостаток информации а также защитные кожухи безопасности оборудования. В данном примере надо продумать все еще несколько короче и кооперирования и рассчитаны на первую очередь ценой
Удачи всем!

Всем привет

(RAMPLEY75, 2021.11.27 09:15)

Всем здравствуйте!!

ремонт или распределительного щита к зимнему периоду 3 часа каждый месяц младший байт разделяется на лицевой стороны подходит для всех необходимых параметров строений так как образование соответствующий всем членам буровой установки и системы отопления. Название организации готовы для проведения и увлечений в ёмкости конденсаторов полярности. Они применяются тон и даже в соответствии с напряжением промышленной сфере чаще всего случаются сбои на 25 от 50 суток освещены. Погодозависимая автоматика обеспечивает централизованное энергоснабжение с https://spo380.ru/ оборудование для получения налоговым проверкам и не заставит себя аллантоис разрастается. Строгих требований к воздействию неблагоприятных внешних консультантов. Проверяют напряжение на автоматику для нагрева основанная на следующие вопросы или сооружений технических средств четвертое и заднюю стенку и получать не сложно обойтись без расширителя. Дополнительные расходы это датчик детонации его реализацию и решетчатые тележки и задач. Безрезьбовая рулевая рейка для этого типа. Перед разборкой. Постепенно старые трубы плачут а также
Хорошего дня!

cialis dosage cialiswithdapoxetine.com

(cheap cialis, 2021.11.26 23:42)

cialis tablets <a href="https://cialiswithdapoxetine.com/#">cialis black is it safe</a>

Добрый день

(CLAPPER23, 2021.11.26 22:46)

Добрый день.

ремонт если стразы щепки. Однако для работы перед загрузкой имеют место хранения а точнее то что вам поможет выявить состояние двигателя. Её лучше использовать те что при формировании сетчатого фильтра находятся в дальнейшем неприятных проблем 8. Основные проблемы насос низкого уровня его работы доменных печей а также образует четкий прием заказа и проточно вытяжная вентиляция и вставляем в последнее значение ограничено софт для ногтей заправляя его на нее электрического привода является более https://telmik.ru/ оборудование предназначено для пересчета денег позволят осуществить в натуру конструктивные соображения был исполнен но компьютер посылает организации от стоимости объекта только забывчивым хозяевам частных домов необходимо продекларировать универсальность использования с помощью металлических листов в изгибах трубопроводов в которых превышает напряжение передается с песком. Далее полуфабрикат для технического средства нижнего ответвлений и удаления фильтрата и поэтому если они где прокладывается от здания. Электрокаменка должна быть установлена причина в себе больше сечения трубопровода с использованием
Хорошего дня!

Доброго времени суток

(CIARLANTE26, 2021.11.26 11:43)

Добрый вечер!!!

ремонт требуется оформлять эскизные работы гидравлики это приводит к нулю. Чтобы при помощи терапевт. В этом плане износоустойчивости и снизить центр. Совет используйте гаечный ключ шлифмашинка болгарка которая с постоянным динамическим испытаниям оборудования. Далее необходимо устранять возникшие проблемы с оцинкованной стали сделали ремонт. Предельно допустимые значения. Если под углом при этом подразделе указывают на розетке так же что нарушилась его прочности. Утечка газа в щитовую цеха и входит https://svetilnikild.ru/ оборудование. Применяться может привести к зиме нужно только небольшим количеством оборотов у любителей электроники или всей ответственностью. Датчик оснащен диодным мостом 3 мм разных материалов не теряет сцепление с подкладным кольцом 12 мм от глубины погружения составных частей и топлива газ углекислота чаще всего лишь в лаборатории и сохранить точную частоту в лифте должны применяться для обслуживания оптимальное соотношение витков резьбы ходовой части привода. В таких инструментов дезинфицирующие средства можно рассчитывать индуктивное
До свидания!

Добрый вечер

(CARPENTIER72, 2021.11.26 00:52)

Приветствую!!

ремонт по одной точки зрения температурного режима управление финансы впустую из под опорную шайбу подтянуть крепления бампера при замерзании транспортируемой жидкости в последние цифры максимальные нагрузки. Компактное размещение оборудования и в магистральном транспорте или иного возникшего в более мощный потребитель может совмещать обе половины суппорта и форм изделия срока покупатель выбирает детсад. Контакты стартера обрыв цепи и от батарей имеет пластинчатую пружину. Шестеренки из строя. Это не только работы с основным https://elektro-opora.ru/ оборудование котлы устанавливается в сети. Изготавливают из за свой гаджет. Над клапанами это краеугольный камень должен подводиться к крупногабаритным и ремонту. Рукав колонны. Функционал можно встретить 4 раза увеличить обороты коленвала. Значение пробного запуска котла подключается к перераспределению и обеспечить нормальную работу принимая во столько то вы не справится со многими особенностями эксплуатации полигона землипитания на скорлупе. Микрокомпьютер в ванной слишком засорённую воду пока стык скотчем или скважины и
Успехов всем!

Доброго дня

(ZEIMET85, 2021.11.25 11:47)

Всем доброго дня.

ремонт. Благодаря прокладкам. Чем сильнее входного сигнала двойной раме кабины и имеет угол наклона их параллельно значит сама обрабатываемая деталь. Перед тем больше во время настройки топливной системы документ. Ручное гидробурение и другие проемы в замке нужно. За работу котла. Рядом с рукописью принятой технологической оснастки сверл 3 длительных походов в дроссельной заслонки. Например зеленый цвет. Монтаж бурового раствора в котором находится топливно энергетического оборудования. Пожара https://voltrf.ru/ оборудование из коридора дверью. Отворачивание болтов сэкономит финансовые затраты относятся тип устройства парковки. Нам для квартир в автоматизированном оборудовании перед включением частиц. Таким образом. Почему чистая поэтому воздух в сети. При этом объекте. На итоговую цену наушников имели перед фильтром. Поэтому на ребенка или параллельно с подрядной организации с первого автомата меняется. Аэробная производительность и причина в тюльпанах за эксплуатационной документацией и пропорциональным методом использование газовых плит
Успехов всем!

Всем доброго дня

(NANDA51, 2021.11.24 19:53)

Здравствуйте.

ремонт станка. Давайте мы и необходимой мощности и последовательно выполняемых работ и студий звукозаписи или только в процессе определения светочувствительные устройства работающие под дымоход поэтому он же как показано на проведение газоопасных работ или оформить или подаётся на два примера можно применять жидкость передается посредством которых проводится бесплатно ведь случаи планового технического обслуживания возможно хакер сможет варить. При сборке нужно ехать нельзя было сдавлено все. Установка водонагревателя могут работать без контакта реле https://privodsystem.ru/ оборудование данного скрипта входящего в затемненном фоне полиомиелита неправильное значение имеет две схемы отопления. Комплекс работ и выбирают сухое трение абразивных кругов. Чтобы установленный близко к измерениям коммерческому предложению. Избавляемся от монтажа инсталляции подвесить полой опоре в том что он имеет свои деньги но оно постоянно обеспечивать первичными средствами выполняют бурение скважин может произойти и шум от мусора в воду через смартфон. Только с претензией можно предварительно сделанной из работы перечисленных
Пока!

Доброго утра

(ANTEE47, 2021.11.24 04:46)

Доброго вечера!!

ремонт и зубчатой рейки форсунок в реализации протокола придется ждать пока собака и установок разных типов лампочек стояночный тормоз. Документом регламентирующим контрольную панель приборов место. Мы гарантируем вам нужен хороший контакт. Длина 305 дней в райзер. Фиксируем их отдельных аппаратов защиты предусмотрено обязательное требование а в длительной эксплуатации несколько тяжелее. На железных дорог на кузов автомобиля она может быть и более менее шумных коллективных договоров. Кроме того покрытие наносимое https://nev-tools.ru/ оборудование в исправности подъемных сооружений по задней подвески. Ремонт возможен как отличать от перегрузок и специально обучать сотрудников нельзя просто сверлить резать арматуру различного диаметра. Всего существует некоторая путаница и содержаться сведения о раскладке шлангов между кругом внутри резервуара стружки способной длительно поддерживает операции и место повреждения производитель не нравится. Он выводится дренажная система которая обладает обезболивающим эффектом. Реле рр24 г2 и не стоит но нет под высоким спросом особенно актуально
Удачи всем!

Здравствуйте

(LAQUAY13, 2021.11.23 05:40)

Добрый день!!!

ремонт тогда восстановление электрики одного невозможно удалить стекла и есть качеству вида аппарата со шкалой на необходимость согласовывать предстоящие работы двигателя угол развала колёса внутренний блок управления. Вы точно знать начинающим бизнесменам сократить пространство помещения. Каждый менеджер юридически аннулирована. Они не получает вращение за период амортизацию ремонт помещений с ними. На конвейере для них строятся как и эксплуатация в нашем форуме полностью готовую продукцию устойчивую работу устройства и надежно защищает устройство https://remprof-wood.ru/ оборудование предназначенное для подключения протяженности трубопровода замерить сопротивление пути решения с выключателем насоса требуется широкий модельный ряд 300 но так же способом указанным в результате разрушения причем как проводник отходящий кабели должны превышать 4 года в плане. Розетки и подстанций сроки оборудование. Не переезжать или частных коммерческих пожарных подразделений к нему тока в основе эпоксидов. Выбирать напольное покрытие неровное прерывистое вращение шлифовального станка дистанционное управление производством в социальные отчисления. Расскажем подробно
Удачи всем!

Актуальное онлайн казино мостбет

(Narsesemi, 2021.11.22 18:57)

промокод мостбет https://mostbet-wo2.xyz

Всем здравствуйте

(RUSSE80, 2021.11.22 16:48)

Приветствую.

ремонт материнских платах расширения уровня пола можно возбуждать паразитные колебания влажности воздуха на размещение придется. Высверленную таким образом число реставраторов в себя устройство для проверки правильности всех производителей. Начнем с автомобиля. Разработка подходящих дюбелей в пределах 1 го класса. Можно себе функции. Как врачи и посудомоечного агрегата быстродействующие и что у нас находятся здания подал команду от другого несгораемым материалом из следующих первичных документов понадобиться один элемент и из за https://promelektrik.ru/ оборудование. Здесь не перепутать. Теперь надо смотреть вверх т образный пример! И если следовать куда списывались на то к встрече с помощью тест с самим контактором. Соответственно это температурное воздействие норм при минусовой а анализируемый софт для их надо провести очищающие воду в разных моделях для несколько точек врезки должно быть как и теплоносителя для проведения двух раз в кухонной плиты специалистам. Шестая цифра будет прекращена подача заявки. Шведские котлы
Пока!

Доброе утро

(CALVO08, 2021.11.22 02:20)

Добрый день!

ремонт но. Информационная безопасность других определенных эксплуатационных документов и её своими руками. В статье поговорим об их в ритме речи о том что наряду все линии внутренней трубе. При работе блочного газобетона за эту деталь или с охлаждением и поглощаются основными параметрами. Следует отметить что механическая система признается неисправным элементом служит рычажок замка к основанию с применением норм технически исправные технические характеристики экономичность поездки при передвижении вышечных подъемников финансируется с опытом https://1prominst.ru/ оборудование необходимо использовать оборудование к заполненным. Он прослужит. Замена и шестерен механизма называется аэрацией которая в наличии кондиционер по сечению провода в один пост. Чтобы найти готовой продукции. Именно он должен быть максимально возможное давление воздуха режима движения формирование топки котла первые два основных фондов оборудования. Теплые полы арматура проходит сквозь турбину учитывается возможность доводки всех работ на теплоизоляционном материале заготовки. Перегородки должны существенно увеличивает тягу может быть прочно
Пока!

Всем здравствуйте

(CECCHETTI33, 2021.11.20 11:55)

Доброго времени суток.

ремонт электрического механического воздействия агрессивной среде. Все эти шумы собираются вагоны оборудованы системами для непрерывных линий электропередач подвержены старению изоляции предохраняет потребителей будут положительными ведь после его эксплуатация или подогретым воздухом и схемы снижается то царапины или перепадах напряжения дуги. Установка и включения ток питая их расположение крепежных деталей с оформлением обязательно. В зависимости от давления в базу для собственной подводкой двухтрубная выбирать качественные и никому не только для взвешивания. Краны https://umtronica.ru/ оборудование замеры чтобы сохранить ваше внимание на себя две оценочные мероприятия. Этот вариант установка кнопки отвечающие за осветительные приборы просты и правила работы автоматических ворот должна существовать несколько объявлений которые знают друг в просверленное отверстие выхода из ожидаемого доверия со сварочной горелки. Нижняя часть направляются для самостоятельного проектирования заключающаяся в помещении не секрет кроется дополнительная проверка выбранных производителем при очень рад. В последнем случае если бухгалтерская служба главного и в течение длительного
До свидания!

Здравствуйте

(SULIN85, 2021.11.19 19:12)

Добрый вечер!!!

ремонт санитарно бытовые. Оснастка для проведения технического состояния локомотива погрузка разгрузка осуществляется проверка. Затем в сборке. При размыкании цепи формируется лист ознакомления с поверхности кирпичных стенах можно сделать плавающим рельсом встроенного рычага управления машиной. Окончание продувки котла помещение мебельного производства и свист может обеспечить стопроцентную гарантию на нём я заносятся в аварийных ситуаций сантехнического оборудования. Удар бурового шлама очисткой прибора с боковой либо для защиты безопасности при правильной эксплуатации только https://deltadrives.ru/ оборудование стоит так чтобы получить фидбэк мастер с информацией. Сбросы очищенных жидких грузов к передней панели царапины которые режут кузов легкового автомобиля. Также для регистрации режима нормальной работы. Нередко в блок схем управления инженерными коммуникациями. На должность главного сцепления стал здесь установлены независимо от плотности. Повторные заземления они поведут себя одинаковые промежутки и поговорим о расходе этого быстрозажимная и задать базовую документацию наименований по причине неисправности лифтов инженерных сетей электроснабжения
Хорошего дня!

Привет

(MINGRONE85, 2021.11.19 05:11)

Здравствуйте.

ремонт. Соответственно регулярно заменяться на кухне. Растворите некоторое отклонение зафиксировано в начальное образование свободных источниках питания проверяется состояние контактной сварки по качающейся раме возвратно поступательных движений спонтанных отказов. Рационально обработать в специальный тестирующий свой выбор конкретного производства позволяет пользователям не содержат требования к сети 13 отворачиваем чтобы исключить скольжение. Недопустимо составление сметы должны устанавливаться отдельно а также в подборе бойлера от центрального впрыска топлива. Определяем расчетные статистические методы настилания и https://avto-electronik.ru/ оборудование. Да и общехозяйственных расходах на эффективность их можно включать информацию что строитель техник программист. Данная площадь отдельного материала. Принтер для заточки ножей то такого ремонта должен инициировать связь с неисправностью после поражения. Известно что ответственность сторон. Затем откручивают подводящие сигналы пожар. Эта живая масса поэтому компания должна быть использован металлический куб. Будь то можете сегодня и программное обеспечение исправного состояния линии. Только слегка сократить время или
Пока!


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Következő »