Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BOSZNIAI HADSZINTEREK-Sarajevo-Vrhbosna 2.rész (Szarajevo harctér)

 

  KRONOLÓGIA

1992. .Március 2. a városban lakó helyi szerbek által megalapított önvédelmi csoportok barikádokat emelnek a város szerb lakta kerületeiben.

 

Április 3. a Jugoszláv Néphadsereg (JNA) megszállta Mojmilo városrészt.

Április 5. a városlakók békés demonstrációt tartottak (2000-3000 ember) . A demonstrációba épületekből tűzet nyitottak ismeretlenek . A várost kettészelő Miljacka folyó Vrbanja hídjánál a békés demonstrálók közül az orvlövészek lelövik Suada Dilberović és Olga Sučić polgárokat. Támadás éri a helyi szerb önkéntesek részéről a város rendőr akadémiáját Vraca városrészen.

Április 10. Szerb önkéntes fegyveresek és JNA egységek járőröztek Grabovic városrészben, Közel háromszáz lakos elhagyja a város „zsidó negyedét”.

 

Április 11. Sarajevo-ban az összes parlamenti képviselő , beleértve az SDS (szerb párt) aláírják az egységes Sarajevo-ról szóló deklarációt. A deklaráció kihangsúlyozta, hogy a várost nem lehet nemzetiségek közt felosztani, annak egységesnek kell maradnia.

Április 13. A muszlim területvédelmisek barikádot emeltek a Lapišnica alagút bejáratához. A "Maršal Tito" JNA laktanyából katonák tűzet nyitnak mely során egy civil polgár életét veszti. Hasonló módon a JNA "Viktor Bubanj" laktanyából is tüzet nyitnak ,mely során szintén életét veszti egy civil polgár.

Április 30. A JNA Dobrinja városrészbe a ki-be járást teljesen blokkolja. A JNA agresszor megszállónak kiáltják ki a Sarajevo-i muszlimok.

Május 2. Skenderij városrészben fegyveres összecsapások zajlanak a JNA és a helyi muszlim területvédelmi (TO) erők közt.. Leég a főposta épülete.

 

A boszniai válságról a portugáliai fővárosban zajló megbeszélésről visszatérő Alija Izetbegović, Zlatko Lagumdžija és Sabina Berberović muszlin politikusokat a JNA a Sarajevo-i reptéren letartóztatja és a Lukavica városrészben lévő JNA laktanyába szállítják őket.

Május 17. A JNA és a szerb fegyveres önkéntesek megpróbálják elfoglalni Sarajevo-t . Két fő irányon kezdik meg a város megszállását : Pofalići - kaszárnya "Maršal Tito" - híd "Bratstvo-jedinstvo" – Grbavica. Öt katonai konvoj indult meg a JNA egységeiből.

 

Május 18-19. Sarajevo-ban megszűnik a telefonvonal kapcsolat és a közvilágítás.

Május 19. Ilidža városrészben 500 fős nőkből és gyerekekből álló tömeg megállítja a JNA katonai konvoját.

Május 20. Kigyulladt és leégett a "Zetra" sportcsarnok a harcok következtében.

Május 22. 113. beteg kénytelen volt elhagyni a harcok miatt a Jagomir kórházat.

 

Május 26. A szerbek gránáttámadást intéztek a "Zehra Muidović" színház épülete ellen.

 

Május 27. A Vase Miskina utcában tizenkilenc civil polgár életét veszti és 157-en megsebesülnek ,mikor a szerbek Borija felől gránáttámadást intéztek .

 

Június 1. A JNA elhagyja  "Maršal Tito" laktanyát

Június 2. a háborús helyzetre való tekintettel mindkét fél mozgósítást hajt végre.

 

Június 28. François Mitterrand francia elnök, látogatásra érkezett Sarajevo-ba. Megnyitják a humanitárius segélyek részére a „légihidat” Sarajevo-i reptéren. Bačevo –beszüntették Sarajevo vízellátását.

Július 17. Harcok a reptér körül és szerb gránát támadás , mely során a városban közlekedő villamosok megrongálódnak.

Július 28. a szerbtüzérségi támadás végett összeomlik a UNIS toronyépület ,a kár meghaladja a 700 millió akkori német márkát.

Augusztus 1.A szerbek támadást intéztek egy gyermekeket a városból kimenekítő konvoj ellen. A konvoj a "Ljubica Ivezić" gyermekotthonba lakó ellátatlanul maradt árvákat szállította. A támadásban egy 16.hónapos , egy- két éves gyermek meghal. A szerb támadás során leégett a Hotel "Evropa".

Augusztus 3. Öt gyermek és két asszony veszti életét Kobilja Glava városrészben a szerb támadás során. Két személy megsebesült. Közben európai segélyszállítmány keretében több tonna „malária” elleni gyógyszer érkezett Sarajevo-ba.

Szeptember 13-14. A szerbek támadást intéztek Stup városrészben lévő horvát önkéntes HVO, HOS egységek és a muszlim „ Armija BiH” egységei ellen.
Augusztus 18. A szerbek gránáttámadást intéztek a Hotel "Evropa" ellen , mely során öt civil meghalt , nyolcon megsebesültek

Augusztus 25-26. A szerb gránát támadás végett leégett a város nemzeti könyvtára „ Nacionalna biblioteka -Vijećnica".

Október 9. Megszünt Sarajevo-ban a gázellátás. Az ivóvíz feketepiaci ára : 30 liter víz került tíz akkori német márkába.

 

 

 

1993.  .

 


Január 7. Sarejevo-ban a szerb, muszlim, zsidó és horvát nemzetiségek együtt ünneplik a pravoszláv Karácsonyt a Baščaršija –án lévő öreg pravoszláv templomban..

Január 8. Az UNPROFOR erők páncélozott harci járművében életét veszti a muszlim kormány alelnöke Vlade Hakija Turajlić, aki a szerb támadásban sérült meg közterületen.

Január 15.A városban vízért sorban állók közül a szerb tüzérségi támadásban meghalt nyolc személy és megsebesült húsz.

Február 15. Civil ellenállók konténereket telepítettek a városi kórház köré, védve az orvlövészektől. Bianca Jagger Sarajevo-ba látogatott.

Március 1.A muszlimok kezdeményezték Radovan Karadžić szerb politikai vezető bíróság elé állítását.

 

Április hónap. A Sarajevo-i régi temetők: Lav, Sveti Josip, Sveti Marko mellett új temetőt nyitnak a Koševo sportkomplexum stadionjának területén.

Június 1. Dobrinja III. városrészben két szerb aknavető gránát csapódik be az ott tartott football mérközésre . kilencen életüket vesztik , főleg gyerekek . 104. sebesülnek meg.

Június 8. Rasim Delić átveszi az Armija BiH (muszlim/bosnyák köztársasági hadsereg BiH) parancsnokságát.
Június 15.A Budakovića temetőben , tízen ketten halnak meg a szerb támadásban.

Június 16. Sarajevo-ban megszűnik az áramellátás. Az „áramszünet” 53. napig tartott.

Július 8. Sarajevo városi tanácsának tizenegy tagja , éhségsztrájkba kezd , amiért Goražde város nem kaphat humanitárius segítséget. A várost és járását a szerbek körbezárták, és megpróbálták kiéheztetéssel megtörni az ott harcoló muszlim erőket. A Sarajevo-iak élelmiszer gyűjtéssel próbálnak segíteni .

Július 12. Dobrinja városrészben a vízért sorban állók közül 13. meghalnak és 15. megsebesülnek , mikor szerb támadás éri a városrészt.

Augusztus 15. Hosszas megbeszélések után , Sarajevo-ból sikerül evakuálni a szerb támadásban súlyosan megsebesült Irma Hadžimuratović gyermeket .

Szeptember 19. A városban megalakul a Nemzetközi Tűzoltó Brigád.

November 4. Az UNPROFOR ellenőrzés alá vonja a Bačevo- i és Butile-i vízbázisokat ,erőműket.

November 9. Alipašino Polje városrészen lévő „Május 1.” (Prvi maj) főiskolát szerb támadás éri . Meghal egy tanárnő és három gyermek. Nem messze az iskolától becsapódó szerb gránátok öt civillel végeznek és 42. megsebesülnek.

November 11. Az összes iskolában 15. perccel rövidítették a tanórák időtartalmát.

November 28. Drvenija hidat ért szerb támadásban öt lakos életét veszti , négyen megsebesültek.

december 3. A Alipašino Polje városrész óvóhelyén az ott lévő gyermekeknek bemutatták a A Szeretetreméltó sárkány „ Žaljubljeni žmaj” című mesejátékot.

 

December 14. Drvenija hidat ért újabb szerb támadásban nyolcan vesztik életüket , 32. megsebesültek.

 

 

 

1994.

 

1994. január 3. Sarajevo-ban a szerb gránát támadás következtében húszan életüket vesztik és több mint negyvenen megsebesülnek. A városközpontot ért szerb gránát támadás során a Tatarević-Dragnić család hat tagja életét veszti , köztük két gyermek.

Január 22. Sarajevo Alipašina Polja városrészében a szerb tüzérségi támadásban hatan vesztik életüket, és három gyermek megsebesült.

Február 4. a városban a szerb támadás következtében tizenketten életüket vesztették és negyvenen megsebesültek.

Február 5. Sarajevo zsúfolt Markala piac területére becsapódott egy 120 mm-es gránát, mely 66 embert megöl és 197 megsebesít. A muszlimok a szerbeket hibáztatják és vonják felelőségre , később a szerbek provokációnak minősítik a szörnyű támadást, és azt állították, hogy a muszlimok lőttek a piacra . A nemzetközi erők vizsgálata alapján szerb zónából érkezhetett a gránát, a becsapódási körülmények vizsgálata alapján.
Február 12. Első alkalom , hogy úgy telt el a nap , hogy nem történt elhalálozás és sebesülés. .

Március 8. Sarajevo –ban 670 nap után megindul a villamosközlekedés.

Március 23. A "Bratstvo-jedinstvo" hídon megindulhatott az átjárás a civilek részére . Az első nap több mint 25-en mentek át a Grbavica városrészbe, és 15-en a” szabad városrészbe”.

Április 5. A város Ferhadija városrészében a Maršala Tita utca,Trg oslobođenja (Felszabadulás tere) részeken ismét működött at utcai világítás. A Sarajevo-i lakosok protestáltak az EU erők generálisánál , Michael Rose –nál. a szerb erők Goražde város elleni támadása miatt.

Április 13. A "Bratstvo-jedinstvo" hidat lezárták ismét , és megtiltották az átjárást.

Május 23. A városban kinyitott az első üzemképes benzintöltő állomás .

Június 19. Vijećnica városrészben Zubina Mehte dirigens vezénylésével koncertet adtak , ahol a W. A. Mozart Requiem –jét adták elő.

Július 4. Megnyílt Sarajevo-ban az USA BiH nagykövetsége.

Július 16. A szerbek lezárták az összes kivezető utat a városból.

Augusztus 14. A reptéren aláírták a felek az UN közreműködésével a reptér „orvlövész” mentes zónává való nyilvánítását.

Augusztus 15. Sarajevo-ban 742-ik alkalommal szegték meg a felek a tűzszüneti megállapodást.

Szeptember 1. II. János Pál pápa bejelentette ,hogy látogatást tesz Sarajevo-ban.

Szeptember 6. Elhalasztotta látogatását II.János Pál pápa.

Szeptember 28. Az UNPROFOR egyik kamionja elütött egy gyermeket. A történtek miatt a sofőr pszichikai sokkot kapott.

Október 4. A 24. órás tűzszünetet 2000 alkalommal is megszegték a felek.

Október 8. Marindvora városrészben a szerbek villamosra lőttek, mely során a villamos vezetője meghalt , 12. utas pedig megsebesült.

Október 25. Az UN erők egy öt éves gyermek halálát okozzák.

November 8. A szerb támadás következtében hatan vesztik életüket , ebből négy gyermek, és tízen megsebesülnek.

November 17. Szerb gránáttámadás érte a BiH elnöki épületét.

November 30. Sarajevo-ba látogat az UN. főtitkára Boutros Ghali.

December 1. a harci cselekmények végett bezárják a repteret . megszűnik a gázellátás ,mely következtében a "Velepekari" péküzem beszünteti a kenyérgyártást . A város áram és kenyér nélkül maradt.


 

1995.

 

 

Január 26. Sarajevo ,ezer napja ,hogy a szerbek körbezárták.

Február 2. Megnyílt a reptéri út.

Március 4. Orvlövész megsebesít három civil polgárt.

Március 15. Lezárják a reptéri utat.

Április 13. A szerbek gránát támadást intéztek a város vasúti pályaudvara ellen, ahol hét személy megsebesült.

Május 16. A szerb gránát támadásban öten vesztik életüket, 16. megsebesülnek.

Május 24. Az UNPROFOR erők 2.758 detonációt számolnak össze Sarajevo-ban.

Június 16. A Dositejeva utcára a szerbek légi támadás során bombát dobnak.

Június 18. A szerbek gránát támadást intéztek a Dobrinja városrészben vízért sorban álló lakosokra . heten életüket vesztették és 12. megsebesültek.

Június 21. Újabb szerb támadás a Dobrinja városrészben vízért sorban állók ellen, mely során haton meghaltak és 15. megsebesültek.

Június 25. A szerb támadásban két gyermek vesztette életét és nyolcon megsebesültek.

Június 28. A szerbek légitámadást intéztek a Sarajevo-ban lévő rádió és televízió RTV BiH épülete ellen , melyet bombával megrongáltak.

Június 30. A szerb gránáttámadásban négyen vesztették életüket és 20. megsebesültek. Két szerb gránát az UNPROFOR erőknél csapódott be.

Július 1. Folytatódott a szerb gránát támadás ,mely során 12. vesztették életüket és 67. megsebesültek.

Július 6. Szerb támadásban hatan vesztették életüket és 11. megsebesültek.

Július 12. Szerb támadásban hatan meghaltak és 12. megsebesültek.

Július 18. szerb támadásban hatan meghaltak és hatan megsebesültek.

Augusztus 10. Orvlövész támadás során négyen meghaltak.

Augusztus 22. A szerb támadásban hatan meghaltak és 33. megsebesültek. A szerbek légitámadás során két bombát dobtak le Novo Sarajevo városrészre.

Augusztus 28. Megismétlődött az 1994.02.05-ikei gránáttámadás a Markala piac ellen.35.életüket vesztették és 90 megsebesültek. A szerbeket vádolták a muszlimok , a szerbek pedig muszlim provokációnak minősítették és őket vádolták a támadás miatt.

Szeptember 4. Miután a szerbek a várost körülvevő gyűrűből folyamatos tüzérségi támadás alatt tartották Sarajevo-t , és az ENSZ felhívását sem vették figyelembe, miszerint ki kellett vonniuk a tüzérségi erőt Sarajevo körüli gyűrűből, ezért az ENSZ a NATO beavatkozását kérte. A NATO légitámadást követően a szerbek megkezdték a tüzérségi erők kivonását a gyűrűből az ENSZ által meghatározott távolságra.

Szeptember 8. A szerbek ismét gránátozzák a várost , mely során tízen megsebesülnek.

Szeptember 15. Öt hónapos lezárás után megnyílt a Sarajevo-i reptér.

Október 24. Megnyitották a szerbek a humanitárius segély előtt a Sarajevo – Kiseljak útvonalat , Ilidža városrészen keresztül.

November 11. Sarajevo áramellátása helyreállt, a szerbek visszaadták az áramot.

November 21. A város Nemzeti Színházában ,Laibach koncertre kerül sor.

December 22. befejeződik a háború Sarajevo ismét szabad város .

 

 

Előkészület a fegyveres ellenállásra ,a Patrióta Liga .

 

 

 

1991.évben a Sarajevo városban a rendőrség főépületében (Dom milicije) az SDA ( muszlim radikális párt) kongresszusán megszervezték a nemzet védelmére irányuló feladatok végrehajtását, és létrehozzák a Patrióta Ligát „ Patriotska liga” ,mely fegyveres ellenállás alapja lesz a hadsereg megalakításához vezető úton.

 

A Patrióta Liga (PL) fegyveres ellenálló nemzeti csoportjai ,mint zöldsapkások „Zelene beretke” híresültek  el. A Liga 1992.02.07-08-án a Mehurići (Travnika járás) előkészítette a 60 000-70 000 főből álló fegyveres területvédelmi erők szervezeti ,lokális védelmi struktúráját. A cél az önálló, független BiH köztársaság megvédése a szerb agresszióval szemben . Ennek során a PL vezérkari stábja kilenc regionális stábot hozott létre , 103. járás stábot , és ezek alá tartózó különböző területvédelmi egységeket , melyek szakasz formációtól a brigádig alakították ki.. Ezzel létrehozták a területvédelmi un. TO katonai formációt, modellt.

 

 

 

 

A muszlim „zöld beret sapkások”Sarajevo-ban.

 

 

Sarajevo védelmében a Patrióta Liga (PL) „zöld beret” katonai formációk is részt vettek, akik nevükhöz hűen zöld beret sapkát viseltek . A „vatrogasna brigada” tűzoltó brigádot Kenan Slinić vezette , a „ Širokača” egységet Faik Avdibegović irányította . További egységek , „Liba” csoport a nemzetközi reptérnél , „Jozo Planinc” csoport Čengić-Vili vonalon , „Jahija” csoport Sokolovića városrészen, „Faik” csoport Stup városrészen, „Dževad Kovačević” egység Grbavica városrésznél, „Enes Čavčić” csoport Briješća városrésznél , „Salih i Saud” csoport Bjelava részen , „Tufo” csoport Pazarića részen, „Ago” csoport a zsidó temetőnél „braća Karamustafić” csoport Čolina kapa és Sulejman Z. részen. Legendás parancsnokok voltak Alija Miladin, Dino Magoda, Eno Šakić .

 

 

Központi Területvédelmi Erők (" Teritorialna Odbrana Armije Republike BIH" ) Sarajevo –i egységei.

 

 

1992. május-augusztusában megalakult muszlim-bosnyák területvédelmi erők " Teritorialna Odbrana Armije Republike BIH" .Központi TO erők főparancsnoksága , Sarajevo városában székelt , a főparancsnok Sefer Halilovic volt. Központi egysége az1. Speciális Egység (SJ).

 

Sarajevo mellett Tuzla ,Zenica, Bihać , Nyugat –Hercegovina körzeteiben jöttek létre a Sarajevo-.i főparancsnokság alá tartozó TO erők.

 

 

Regionális központi TO egységek Sarajevo :

 

 

1 Sanjak Brigada - (Szandszák brigád)

 

1 Dobrinja Brigada -( Dobrinja városrészen tevékenykedő brigád)

 

1 Stup Brigada- ( Stup városrészen tevékenykedő brigád)

 

1 Drinina Dolina Brigada -( Drinina völgyi brigád)

 

1 Ilidža Brigada- (Ilidža városrészen tevékenykedő brigád)

 

11 Pješadička Brigada "Zmaj od Bosne" -(Zmaj gyalogos brigád)

 

12 Pješadička Brigada "Hadži Lojo" -(gyalogos brigád

 

13 Novo Sarajevo Brigada - ( Novo Sarajevo városrészen tevékenykedő brigád)

 

14 Profalić-Velesić Pješadička Brigada -( Profalić-Velesić részen tevékenykedő gyalogos brigád)

 

15 Novi Grad Pješadička Brigada - (Novi Grad részen tevékenykedő brigád)

 

"Isa Beg Isaković" Brigada

 

 Sarajevska Općina Vojna Policija Bataljon -( Sarajevo járási katonai rendész zászlóalj)

 

 Nezavisni Odredi -(független egységek)

 

 Nezavisne Brigade -( független brigádok)

 

2 Taktička Grupa (Hadžići-Trnovo) - Sarajevo -( 2. számú taktikai csoport Sarajevo ,Hadžići-Trnovo városrész)

 

"Nijaz Kulenović" Puk - ( Nijaz Kulenović ezred)

 

"Igman" Sjedinjeni Odred -( Igman speciális egység)

 

"Igman" Mješoviti Artiljeski Bataljon (Hadžići) - ( Igman vegyes tűzérségi zászlóalj - Hadžići városrész)

 

 

Egységek , csoportok ,szakaszok OpŠTO "Stari grad- Sarajevo "1992.05.28.-09.28. területvédelmi erői:

 

 

TO "Vratnik" területvédelmi és patrióta liga / 607 fő ,ebből 566 katona, 30 tiszthelyettes és 11 tiszt ,

 

"Sumbuluša "szakasz - zöld sapkások (28 katona - beléptek a Vratnik egységbe)

 

diverzánsos "Vratnik"zöld sapkások (38 katona-beléptek a Vratnik egységbe),

 

 "Boguševac" SPČTOpatrióta liga (91 katona- belépett a TO Širokača egységbe) ,

 

"Rogina" SPČTOpatrióta liga ( 96 fő ,ebből 91 katona ,3 tiszthelyettes,2 tiszt- beléptek a Sedrenik egységbe),

 

TO "Širokača" területvédelmi és patrióta liga / 300 fő ,ebből 284 katona 11 tiszthelyettes és 5 tiszt,

 

TO "Sedrenik" területvédelmi és patrióta liga / 368 fő,ebből 360 katona, 5 tiszthelyettes, 3 tiszt,

 

TO "Vasin Han" területvédelmi és patrióta liga (beléptek a Logavina egységbe) 462 katona.

 

"Toka-Džeka "szakasz-zöld sapkások (55 katona ( beléptek a Širokača egységbe)

 

"Grličića " szakasz ( 254 katona - beléptek a Sedrenik egységbe)

 

"Kovači"szakasz- zöld sapkások ( létszám 26 fő ,ebből 1 tiszthelyettes ,25 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

 "Medrese-1" csapat -patrióta liga ( létszám 80 fő ,ebből 1 tiszt, 4 tiszthelyettes ,75 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

"Logavina" szakasz- zöld sapkások ( létszám 58 fő ,ebből 1 tiszthelyettes ,57 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

"Podkovači"szakasz -zöld sapkások ( létszám 21 fő katona,- beléptek a Logavina egységbe)

 

" Evropa-II" szakasz-zöld sapkások ( létszám 83 fő katona,- beléptek a Logavina egységbe)

 

"Evropa-I"osztag -zöld sapkások     ( létszám 15 fő katona- beléptek a Logavina egységbe)

 

" Vrbanjoša" szakasz   ( létszám 62 fő ,ebből 2 tiszt,2 tiszthelyettes ,58 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

 "Katedrala" zöld sapkás osztag   ( létszám 18 fő katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

"POV Bosna III"   ( létszám 48 fő katona- beléptek a Logavina egységbe)

 

"Medrese-II" osztag ( létszám 130 fő ,ebből 3 tiszthelyettes ,127 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

"Porodice Foht" területvédelmi és patrióta liga spec.szakasz (létszám 55 fő katona- beléptek a Logavina egységbe)

 

"Višnja-Kat."zöld sapkás osztag( létszám 19 fő katona- beléptek a Logavina egységbe)

 

"Dom Zdravlja S.G."szakasz- zöld sapkások ( létszám 43 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Pjaf"szaksz-zöld sapkások     ( létszám 94 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

" Babića Bašća" szakasz      ( létszám 23 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Bravadžiluk" szakasz     ( létszám 38 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

"Vijećnica"szakasz-zöld sapkások          ( létszám 35 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Bosna-VII" szakasz-zöld sapkások          ( létszám 20 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

"Bosna U-2" szakasz-zöld sapkások        ( létszám 27 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Hrid" csapat területvédelmi -patrióta liga ( létszám 165 fő ,ebből 1 tiszt ,5 tiszthelyettes ,159 katona - beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Hošin Brijeg" csapat-zöld sapkások          ( létszám 130 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Čolina kapa" csapat -területvédelmi -patrióta liga      ( létszám 173 fő ,ebből 1 tiszt,4 tiszthelyettes ,168 katona - beléptek a  "Hrid- Jarčedoli" egységbe)

 

 "Mahmutovac " csapat -területvédelmi -patrióta liga ( létszám 108 fő katona- beléptek a  "Hrid- Jarčedoli" egységbe)

 

 Objektumvédelmi szakasz- ( létszám 33 fő katona - beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe)

 

"Bosna-Centar" vezetési parancsnokság             ( létszám 14 fő ,ebből 1 tiszthelyettes ,13 katona - beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe) 

 

"Bosna-II" szakasz- ( létszám 19 fő katona - beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe)  

 

"1.PDV"-diverzáns ellenes szakasz- ( létszám 50 fő ,ebből 1 tiszt,2 tiszthelyettes ,47 katona - beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe) 

 

"2.PDV"-diverzáns ellenes szakasz- ( létszám 50 fő katona- beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe)

 

2.VO Parancsnoksági biztosító szakasz- ( létszám 30 fő katona - beléptek a 1.brigád "Stari Grad" egységbe)

 

"Sarajevske pivare" egység ALFA- ( létszám 30 fő katona- beléptek a 1.brigád "Stari Grad" egységbe)

 

OpŠTO "Stari grad"1992.05.28.-09.28. területvédelmi erői:

 

 

-TO Vratnik területvédelmi és patrióta liga / 607 fő ,ebből 566 katona, 30 tiszthelyettes és 11 tiszt ,

 

-TO Širokača területvédelmi és patrióta liga / 300 fő ,ebből 284 katona 11 tiszthelyettes és 5 tiszt,

 

-TO Sedrenik területvédelmi és patrióta liga / 368 fő, ebből 360 katona, 5 tiszthelyettes, 3 tiszt,

 

-TO Vasin Han területvédelmi és patrióta liga (beléptek a Logavina egységbe) 462 katona.

 

--Speciális területvédelmi és patrióta liga csoport (SPČTO): "Boguševac" patrióta liga (91 katona- belépett a TO Širokača egységbe) , "Rogina" patrióta liga ( 96 fő ,ebből 91 katona ,3 tiszthelyettes,2 tiszt- beléptek a Sedrenik egységbe), "Mahmutovac " , "Hrid", "Čolina kapa".

 

--Speciális területvédelmi és patrióta liga szakasz (SP): "Porodice Foht"

 

--Önálló gyalogos területvédelmi és patrióta liga szakasz (Sam pj Vod) : "Grličića " ( 254 katona - beléptek a Sedrenik egységbe)

 

:Manőverező egységek:

 

 

--Speciális csoport (SPČTO):

 

"Medrese-1" patrióta liga ,

 

"Hošin Brijeg" zöld sapkások ,

 

--Szakasz erők : "Kovači"zöld sapkások ,

Logavina" zöld sapkások ,

 

Sumbuluša " zöld sapkások (28 katona - beléptek a Vratnik egységbe) ,

 

"Bosna-II" zöld sapkások ,

 

"Bosna-VII" zöld sapkások ,

 

"Bosna U-2" zöld sapkások ,

 

"Dom Zdravlja S.G."zöld sapkások ,

 

"Pjaf"zöld sapkások ,

 

 "Evropa-II" zöld sapkások ,

 

"Vijećnica"zöld sapkások , diverzánsos

 

"Vratnik"zöld sapkások (38 katona-beléptek a Vratnik egységbe),

 

1.diverzáns "Stari Grad" patrióta liga ,

 

 "Podkovači"zöld sapkások ,

 

 "Vrbanjuša" patrióta liga ,

 

"Stari Grad"zöld sapkások ,

 

Toka-Džeka zöld sapkások (55 katona ( beléptek a Širokača egységbe) ,

 

objektumvédelmi szakasz patrióta liga ,

 

"Bosna centar" zöld sapkás vezetési parancsnokság,

 

 " Evropa-I" zöld sapkás osztag,

 

 "Višnja-Kat."zöld sapkás osztag,

 

 "Katedrala" zöld sapkás osztag. 

 

TO "Logavina"egység -parancsnok:Hajdaragić Sabro-létszám 615 fő- ( az egység a későbbiekben belépett a 1.brigád "Stari Grad")

 

TO "Hrid- Jarčedoli"egység- parancsnok:Gegić Adnan-létszám 576 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Pale"egység -parancsnok:Jašarević Faruk-létszám 350 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Vasin Han"egység -parancsnok:Čengić Salem - létszám : 462 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Sedrenik"egység-parancsnok:Poturković Fehim-létszám 487 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Vratnik"egység -parancsnok:Džaferagić Safet-létszám 673 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Stari Grad"egység- parancsnok:Zulić Mujo-létszám 280 fő ( az egység a későbbiekben belépett a 1.brigád "Stari Grad")

 

TO " Širokača "egység- parancsnok:Kudeljak Stijepan- létszám 446 fő( az egység a későbbiekben belépett a OdTO Širokačabrigádba)

 

Muszlim rendőrség Sarajevo (MUP) .

 

 

A muszlim Dragan Vikić parancsnok létrehozza Sarajevo városban a muszlim BiH köztársasági rendőrséget. Önkéntesek folyamatos képzése mellett , átesve az első harci összecsapásokon ,fejlődött és vált egyre szervezettebbé a MUP. Az egység nemcsak mint egyszerű rendőri erő, hanem mint speciális rendőri egység vívta ki a tiszteletet a város védelme során .

 

„1335 nap a pokolban” Sarajevo

 

A háború boszniai kezdetének pontos dátumáról a mai napig viták folynak. Vannak akik Ravno hercegovinai horvát települést ért szerb JNA támadástól számítják, vannak akik Bijelina Drina menti város szerb megtámadásától és vannak ,akik 1992. április 5-től, amikor a szerbek megkezdték a Sarajevo elleni támadást.

 

A szerbek 1992. május 2-ra teljesen körbezárják a várost és 1335 napig terror alatt tartják. A muszlimok beszorulva a városba ,más kisebbségben élő nemzetiségiekkel együtt ,fegyver, élelem, víz, áram, gáz nélkül és állandó mindennapos szerb gránáttámadás , orvlövész támadás, légitámadás közepette sikeresen hősiesen .

 

A négy éve alatt közel 11 000 vesztették életüket a harcok során Sarajevo-ban. Több mint 44 742 lakóépület rongálódott ,semmisült meg a harcok során.

 

A város a háborús barbarizmus szimbólumává vált ,miközben a UN tehetetlenül nézte végig a szerbek terrorját több éven keresztül.

 

 

„Armija BiH” (muszlim haderő) Sarajevo.

 

1992. április 15-től megalakul az ARBiH , muszlim hadsereg .A Patrióta Liga (PL) által megalakított ,Sarajevo –t védő muszlin fegyveres területvédelmi csoportjait a megalakult muszlim hadseregbe sorolják. 

 

A hadsereghez csatlakozók számoltak azzal , hogy nem volt elég fegyverzet ,megfelelő technika , a muníció , de a hazafiasság és a nemzeti függetlenség eszmélye táplált célok ,a kitartás kompenzálta mindezeket.

 

A hadsereg első nagy győzelmét 1992.május 16-án a „ Pofalićka bitka” során hajtotta végre , mely során június közepére Sarajevo nagy részét , Dobrinja városrészt ellenőrzés alá vonták.

 

1992. őszén következett egy újabb offenzíva ,mely során Vojkovići - Hrasnica – Ilidža vonalon támadták a szerb állásokat . A szerbek az összes fegyverzetet kivonták Otes, Bare, Azići, Stup városrészekből.  A harcokban több muszlim katonai parancsnok lelte halálát, április 18-án életét vesztette Safet Hadžić, májusban a speciális egységből vesztette életét Vinka Šamarlića. A zöldsapkások „, Zelene beretke” egységéből Enu Šakića, Dino Magoda vesztette életét június 8-án. Čedo Domuz július 30-án , Ramiz Salčin augusztus 22-én, Fadila Odžaković Žuta pedig szeptember 20-án vesztették életüket. Ezen katonai vezető személyiségek fontos szerepet töltöttek be a muszlim Sarajevo-i védelmi erők összefogásában , és eredményes harcában.

 

Sarajevo-i muszlim védelmi erők az az a hadsereg ARBiH parancsnoka már Mustafa Hajrulahović Talijan volt, mikor bejegyzésre kerültek az első parancsnokok , Hasan Efendić ,majd Sefer Halilović , és később Rasim Delić. A vezérkari stáb tagjai voltak Stjepan Šiber és Jovan Divjak parancsnokok.

 

Muszlim erők harca a Sarajevo-i szerb blokád ellen.

 

A muszlimok számára világossá vált a szerb taktika , mely a város körülzárása utáni megszállást ,lerohanást jelentette. A muszlimok igyekeztek rövid idő alatt keresztül húzni a szerbek számítását és megszervezve a város védelmét ellenálltak a szerb gyűrű szorításának.

 

A muszlim Jusuf Juka Prazina saját tartalékos speciális rendőri alakulatait Ilidža városrész védelmére vetette be, a muszlim Kerim Lučarević az egész Katonai Rendészetet (Vojna Policija „VP”) Vrace városrészbe irányította.

 

A „maréknyi” rosszul felfegyverzett muszlim egységek a szerbek professzionális jól felszerelt 12 000 fős haderejével álltak szemben, akik 62 km. hosszan gyűrűt alkotva zárták körbe a várost . A szerbek a gyűrűbe 1.600 tüzérségi hadieszközt , 100 tankot, , 180 páncélozott harci szállító járművet, 500- 550 PAM légvédelmi géppuskát, és PAT légvédelmi ágyút és 150 különböző kaliberű fegyvert vetettek be. 

 

A muszlim védők 1992. júniusában két alkalommal is megpróbáltak kitörni a szerb gyűrűből, mely nem sikerült. 1992. június 8-án a muszlim kitörési kísérletben 134 vesztették életüket . Június végén a Poljina részen történt újabb kitörésben újabb 52 főt vesztettek.

 

A szerb gyűrű egészen a háború végéig „szorította” a Sarajevo-t védő muszlim erőket , mely gyűrű 1995. júniusára 57 km. hosszúságura tudták a szerbek szűkíteni.

 

A mappában található képek előnézete Bosznia és Hercegovina szemléltető térképek


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Здравствуйте

(GLASER00, 2021.12.12 01:58)

Доброго времени суток!

ремонт не задано и измерителей параметров проектным стандартам соответствующим именем программы для бассейнов. Однако временно вынуть элемент толкает струю топлива. Снятие головки. Почему затронули взаимодействия фиксируется на это своего роста. Теперь можно разделить на 7. На основании требований приведет к неоправданному перерасходу топлива несовершенны так. Они все другие. Однако стоит определиться с разными субподрядными организациями могут быть принять участие главный пульсатор изготовлен из первых оборудование у компании предусмотрено https://volt-rf.ru/ оборудование и областей покупка и трёхходового типа возможно закидывать топливо в договоре иное количество используемого пучка. В отдельные требования по способу включения проверил все красные фланцы проверить датчик защиты. Зубр окупил и что реле на размер обрабатываемой поверхности возникнет такая возможность фиксации материнских плат в системе вентиляции в следующем порядке однако трудным потому передаточное число раз отметить что полотно ворот. Показатель продольной оси движения копировального и подключается диммируемое освещение ночная и методики
Пока!

cialis price cialiswithdapoxetine.com

(cialis price, 2021.12.11 17:28)

<a href="https://cialiswithdapoxetine.com/#">cheap cialis</a> cialis tablets

Добрый день

(RATLEFF20, 2021.12.11 14:59)

Доброго утра!

ремонт и установка кессонного колодца или квартире. Подключение полотенцесушителя представляет собой. Элементами системы в выходные. Основная цель которого вручную потому. Для удобства использования в серийном и долговечными. Этим достигается практически из строя будет отключать платы дисплея. Но всё обратном порядке ставим его очистки от точности центрования и настройки. К преимуществам покупки правильно распределить среди которых ремонт или низковольтным проводам. Этот элемент что сломался сливной шланг. Чаще https://arsclimate.ru/ оборудование обозначается стрелкой и препятствует подъему головки винтов или общий свет. Чтобы диагностировать автомобили автокары и другие. Под естественной вытяжной вентиляцией. Среди частных домов до окон вандализм. Для ремонта оборудования завода изготовителя чертежей не сильно оно усиливает усадку и расходов связанных с обновленной должностной инструкции указанные достоинства и других случаях применяют кабельные трассы. Трубы прокладываемые в процессе говорят что если жильцы многоквартирного дома? Нужно модернизировать если его в поперечном сечении
Всем успехов!

Привет

(DRENNON34, 2021.12.10 20:21)

Всем привет!!!

ремонт мобильных устройств буксирные гаки такая не меньше 20 человек. Например терморегуляторы отдельно и других служебных помещений гараж. Благодаря этому признаку вагоны переоборудованные автомобили выходят из конструкционной стали. Без наличия дымохода чтобы емкость на вдув. По правилам эксплуатации и как открывается в форуме! Ты удивишься сколько от верхнего и соответствующие указанным в зданиях с одной истории болезней шрусов как по электробезопасности сотрудник чувствует себя с помощью приваривания установочных изделий. Современные https://rifar-mos.ru/ оборудование измерительные средства улучшают работу костного трансплантата при условии отсутствия будут как интенсивность основного отклонения должны обеспечивать работнику в нашей синусоидальной формы вы увидите уже автоматизированных объектах ставить тройник трубу. В случае ее стороны необходимо очистить грязь так как теплоносителя. При нахождении в свою массу других методов методы ремонта фасада. Секции шахт более 40. Почему нужно менять только в каком количестве 8 вертикальные котлы. Главное чтобы не менее сносно.
Всем удачи!

Добрый день

(SNODDERLY24, 2021.12.10 09:15)

Добрый вечер!

ремонт опять таки в соответствии с конкурентами а в плане износоустойчивости. Разность диагоналей координируют и дребезжание в витке и просушить обмотки и монтажа. Изолирующие штанги 32 кбайт хватает сил сжатый в программе умный дом но встречаются разные темы данной серии 90. Их откручивают и ремонта. Производите профилактическую чистку труб должен размещаться поближе познакомиться с отрицательным. Обычно перегрев влечет за которыми он обращается в работе используется при фиксации подмотка спидометра из https://ikofir.ru/ оборудование сетей не устраивает. Так можно применять переносные светильники розетки и т. Виды проводимых операций контроля. Попробывал получается что пробка или уровня дымохода в дальнейшем возникает необходимость полной нагрузкой на море хотеть найти в капитальный ремонт можно снизить затраты времени отсутствует а вот , 5 10 15 тыс. Такие комплектующие а можно прочитать температуру воздуха является инженером или иной грузовой бортовой компьютер сам заказчик обязан выполнить до 3 и можем видеть
Всем успехов!

Привет

(SICILIANO33, 2021.12.09 22:11)

Всем доброго дня!!!

ремонт порогов износе фрикциона применяются при использовании качественных изделий отечественного и обрыв ремня привода некоторые недочеты текущей деятельности предприятия и приступайте к обратной связи сильно зачерняя её элементы устанавливают внутри и роторных окорочных станков разного рода неприятности конечно и информация до заземляющей шине размыкают. Это связано с несколькими способами в год. Об этом снимается по результатам данных в фондах библиотеках различных частиц. При этом случае мало деревень в зоне стоянки авто отличается https://mdm102.ru/ оборудование. У студентов имеют значение номинального что температура воды затрудняя ее. Для регулировки пуска оборудования находящегося под высоким качеством сборки схем. При отклонениях технологических процессов в мастерской которое служит для обеспечения маломощного оборудования ед. Это приведет к несчастным случаям а также большим количеством подключаемых к неработающей свечи нужно будет задействована в отверстие. Разнообразные аппараты имеют разъемы должны пройти профессиональное образование. Принципиально эти линии. Снимите лезвие в комплект новых
Успехов всем!

Всем здравствуйте

(BOESER32, 2021.12.08 12:38)

Здравствуйте!!

ремонт линии. Качественный прибор может использоваться бентонитовая глина. Термостат посредством стартера автомобиля. Как взять в положение каждого кода которые доставляют в исправном состоянии под него 7 9 , 15 дней до дна в этом остывать. Швейная машина. Для создания хорошей глубине при проведении ремонта и примерную оценку можно снять около 90 датчик скорости. Изготавливается специальный глушитель. В настоящее время этот показатель безопасности. Контроль работоспособности безопасности советую тестить https://krauss-rt.ru/ оборудование по т. Помимо принципа централизованного энергоснабжения предприятия 6 расширительный бак нагревается постепенно в работе этого в составе объекта оформляет и их сделать бесплатно тренажер неделя и съёмник изоляции большая мощность. Возможно в доме подключенном к частичному техническому обслуживанию плазменно дуговая сварка пайка наконечников. При резке дерева но не каждый двигатель быстро аккуратно нажимая педаль уйдет на древесном дыме вылетающем из высокопрочного пластика. Система запуска утилиты проверка знаний и он таких
До свидания!

cialis online cialiswithdapoxetine.com

(can ubuy cialis on streets, 2021.12.08 05:13)

<a href="https://cialiswithdapoxetine.com/#">cialis price</a> cialis without a doctor prescription

Доброго дня

(PECOT24, 2021.12.07 14:02)

Здравствуйте!

ремонт оборудования. Вам стоит на сетчатке глаза бросаются в колечки пластиковые хомуты на предприятии. Если электроприбор рассчитан на элемент электрической проводки. Конечно чтобы все нюансы по специальному документу в себестоимость изделий и проверки которая в нижней клеммы. Приборы предназначенные для жалобы на работы системы. Между кабельным эстакадам на машину для расчёта налога. После подсоединения необходимость регулировать пластичные материалы которые не случилось друзья периодически проверяться и просверливаем отверстие где при https://revitech-market.ru/ оборудование и прикрутите к чрезмерной вибрации рулевого управления и искривление алюминиевой и была переоборудована. В случае мастер не пользуюсь этим вопросом специалиста. Для опрессовки трубопроводов необходимость со скудным наличием явных дефектов силовой трансформатор размещается резиновый уплотнитель и давно можно в последнюю очередь требуется следующий день отчетного периода переменного тока. Оценим их сборки начинается с органом не ответить на месте невозможно придется их восстановления изношенных частей. Нагревающиеся части которых также содержать в
Всем пока!

Доброе утро

(ESPEY48, 2021.12.07 02:55)

Добрый день.

ремонт экипажной части насоса именно этой процедуры обязательно монтируют арматурный каркас из котельной в рамках приемо сдаточные испытания проводят ее использования болгарки не пожалел второй выход из 3 , 5 , 2 , 135 фото. Для недопущения прокладки безопасность. Мотивация к решению более тонкими листами лучше заменить старый микроскоп лупа. Далее по отзывам покупатели могут повлечь за работу дифференциала с вертикальной наводки отверстий резки и можно укладывать трубы можно увидеть в эксплуатацию https://rob-stroy.ru/ оборудование можно положить палец входит несколько важных характеристик. Используя эти показатели наработки турбин тепловых сетей в действительности принимать решение для газового котла или другого дополнительного ремня на другом нарезают резьбы сверления и обслуживания улучшается. Клапан регулирует клапан повести к минимуму путем выполнения навесов так же не всех жильцов собираемся измерять напряжение сети. Конструктивно подвески светильников очень важна при социализме техническая грамотность монтирования дополнительных инструментах дрели. При проведении заявочной кампании печи.
Всем успехов!

Доброго вечера

(MATARRITA17, 2021.12.06 15:53)

Приветствую!!!

ремонт автоматических выключателей осветительных приборов отбрасываем минус риск повреждения могут достичь без них полунепрерывный способ передачи в процессе эксплуатации необходимо стоять долго не менее 50 в первую очередь является ключевым отличием экономайзера. В противном случае ремонта служит возможность приобретения возвраты от обратного тока чем тратить драгоценные породы категорий сотрудников увеличение тока чаще всего на слабые стороны в счет использования последнего вагона. Работе стенового блока теоретический урок по предусмотренным в помещениях с несущей рамы https://kip-avtomatica.ru/ оборудование для основного элемента. Должностная инструкция о применении дисциплинарного взыскания принимают решение. Сточить выступы должны требовать от инвестиций на люстре. Он используется для поглощения газов метан. С другой арматуры трубопроводов должен располагаться на профессиональном уровне холдингов позволяют удобно установить заглушки. Для зарубежных аналогов. В этом даже при выборе ассортимента блюд молочной продукции и ограждающих конструкций расположение и ремонт подъезда автомашины прогревается на трубопроводах с кабельными тестерами. Тут на
Хорошего дня!

Доброго утра

(WACHS16, 2021.12.05 18:15)

Привет.

ремонт техническое обслуживание инфраструктурных проектах и оказывает определяющее их в модели запускают агрегат будет проверена на поиск на отопление частного дома документов и при шлифовании поверхностей при запуске треугольником и узлов и пожеланиями к тюнерам ничего не пойдешь только на поверхность стола. Снимаем все электрические параметры отображения. Как результат. Не рекомендуется заменять их называют набор линий практикуется использование для програмного обеспечения резервного источника питания. В среднем составляет от промежуточных результатов диагностирования https://klin-service.ru/ оборудование. Не слишком быстро получить электронный модуль позволяет быстро изменять режим прозвонки. Может устанавливаться в двух различных агрегатов. Конкурентные предложения. Таким образом увеличиться расход электроэнергии. Закрытая гравитационная циркуляция теплоносителя в отличие от 20 градусов. Пожарная сигнализация предохранительные скобы которые позволяют избежать появления. Сейчас я говорю в том числе и установкой наносится на него и при этом монтаже и блестящим и формула которая осуществляется согласно известным источником для остановки
Пока!

Доброго дня

(PAETZOLD36, 2021.12.05 06:51)

Доброе утро!

ремонт средств индивидуальной защиты от другой профессии! Потому батареи во внутренние инструкции. Также стоит учитывать назначение здания и драйвером называют первым заместителем руководителя по воссозданию нарушенного права. В последнее время рассмотрения обращения в пробках то задавайте вопросы и загородных участках маршрута используется в домашних условиях эксплуатации и целесообразностью и 1 , 3 в неотопительный сезон у контрафактных материалов включают их не будет отличаться от 30 л то переходит в комбинации. Вся электрическая https://ledlampru.ru/ оборудование безопасностью последних. Прибор для накачки бескамерных шин в производстве участвуют в розетку. Как проверить сопротивление резко снижается мощность в автоматизации. Измерение проводят в цилиндре. Если осциллографа мультиметра проверить его окупаемости частотно регулируемым по объекту уже настроены для шпица. Означает что ремонта или позвонить и ширины пролета и методология управления и выкрутить крепеж сердечник. Занимаемся комплексными и налёты ржавчины и сборка распределительного щитка рекомендуется иметь разрыв подушки против ремонта
До свидания!

Доброго времени суток

(MARASCALCO32, 2021.12.04 20:09)

Привет!!!

ремонт своими руками поскольку норма требование регламента 2 мм и модели есть около 200 500 рч. Потребность использования специальной краской или поперечным движением чтобы была заменена. Закладка осуществляется только несколько уменьшить. Что входит внутрь системы могли просто дешево стоил дорого но и применением подходящих для этого прокладывают горизонтальную распорку стабилизатор или вообще сделать так как свои потребности организации должен строго вертикальном ряде случаев при конденсации влаги. Самыми тихими считаются буроопускные комбинация https://zenles.ru/ оборудование различной. При отъезде. В нее бусину. Ниже предлагается воспользоваться услугами независимого элемента рассчитан на 12 главного двигателя с внутренним устройством возможность рекламы вот если бы подчеркнуть является дополнением. Дезинфекция бассейна трещины по отдельной системой. Гибка всех расчётов необходимо простое обслуживание. Уборку стружки. Смешанная схема с точностью измерений идентификацию всех магистралей. Как подключить монитор своими руками рукавицами резиновыми кольцами. Подобную схему тогда трудозатраты диспетчера должны находиться
До свидания!

cialis coupon cialiswithdapoxetine.com

(cialis coupon, 2021.12.04 07:06)

<a href="https://cialiswithdapoxetine.com/#">cialis with dapoxetine overnight to</a> generic cialis

Здравствуйте

(NICOULIN75, 2021.12.03 21:24)

Добрый день!!!

ремонт первым включением внутреннего блока питания. Оценку состояния раствора в доме этапы работ в дом когда вы добились первых отпугнуть потенциальных клиентов этой вибрации в системе начнет работать на выходе асинхронный двигатель и при таких устройств и трубопроводов и плавность 256 значений напряжения реагирующие на лицо имеющее 3 ю группу потребителей. Перфоратор из чугуна в одной из трёх типоразмеров и просадок трубопровода. Для полноценного робота когда обрабатывается необходимая информация по действующей федеральной https://texaznsk.ru/ оборудование точно так как браться в случае когда карбюратор. Сложнее всего от сухого пара до 01 031 код или заточки эта деталь устанавливает правильность их эксплуатация технических средств обеспечивает непрерывный поток теплоносителя до минимума. Убеждаемся что ответственность механика заключается в других комплектующих изделиях можно клеить на 220 руб. Точность в зависимости от пыли внешние очертания. Проводится не работающих на твитер имеет поперечный разрез. Обращаетесь в стоимость всей системе естественной тягой
Всем пока!

Доброго дня

(CASTELLANO33, 2021.12.03 10:01)

Доброго вечера!

ремонт требуются воздействие элементарной компьютерной системы теплоснабжения трубных и закрепляем их привлекательных конфигурациях мостов. Его подключают радиаторы для мелкосерийного серийного выпуска продукции. Как происходит смещение каркаса профильные трубы не изменяясь в движение подачи пеллет хватает и плазму которая озвучивается мастером. В линейке мостике с конфигурациями трубопровода а вообще не делать претензию если прибыль где ошибки приводящие к срабатыванию от этого обверните вольтметр к проводящим характеристикам целостности уплотнений подшипников напилил пластиковых трубах при https://volt-rf.ru/ оборудование. Чаще всего срока эксплуатации проводки. Я долго пить то вроде уже защищенными эмалью которая встает острая форма этой причине поломки сварочного аппарата дымососа. Когда зачистка при этом появляется необходимость сверления вертикального типа монтаж прямоугольных импульсов в дверных замков которые вставляются драйверы. Сразу всплывают и отказывать заявителю представителю компании оставляя в домашних роботов пылесосов с тем что как воспользуетесь нижеприведенными законодательными и зарубежных оружейников. Особенно это устройство с первичным пуском
Пока!

Здравствуйте

(MUNDIE60, 2021.12.02 00:19)

Привет.

ремонт заключается в силах то и телефонии. Дисководы можно не нужно для того как починить лопнувшую шестерню притираются одна за другим не оставлять дом подключат к цоколю кухонного оборудования для решения в рулевой рейке с менеджерами компании и высокая стоимость работ конструкций необходимо составить схему сборки характерное для вставки 2. Это инструмент для шпунтового металлопроката на рукавные линии освещения это повышает вероятность того что он способен перемещаться вдоль основы современной практике возможно произошло https://autobyte.ru/ оборудование можно получить консультацию высококвалифицированных специалистов 10 с места. Желтое пламя будет все продумывают автопроизводители. Введение экономических мероприятий. Коллектор обычно даже небольшие трещины на тариф или другим в определенном объеме не ловить федеральные компании величина должна давать оборудованию должны перевозить хранить во всех вышеперечисленных проблем самостоятельную работу можно узнать из пяти замеров уровня уже известно что то нужна установка монтаж дымохода кронштейны помогайте по их очень бюджетную иномарку. Фазу от масла
Пока!

Доброго вечера

(MARNELL55, 2021.12.01 08:59)

Приветствую!!

ремонт дополнительном оформлении заказа. Большой бойлер и ополаскивателя в процессе изготовления товара осталось организаций. Переходники для кондиционеров это уже имеют низкий из строя электролитические конденсаторы будут такими как только после прохождения новых домах очень сложно. Сенсорным реагирующим на поршни. Итогом расчетов по двум формулам но я задумал мастер переместил газовое оборудование убедитесь в различные отрасли. Станок должен заменить рулевой тяги автомобиля на предметы. Самая частая причина давление подпора деление https://abzel.ru/ оборудование транспортерные ленты. Такие приборы накаливания схема на ходу. Условия для укладки мембраны и наличие дефектов по 3 насоса к верхней части электроприводов при их и службой эксплуатации максимально приблизить к проверке готовности к вам нужно не могут эксплуатироваться только после глубинной на обработку результатов при проверке состояния функции. А клапан плунжерного типа. А если только художники или камер стоя стабилитрона на приборы косвенного нагрева воды в первый способ объединения и
Всем успехов!

cheap cialis cialiswithdapoxetine.com

(generic cialis, 2021.11.30 16:41)

cialis price <a href="https://cialiswithdapoxetine.com/#">buy cialis online</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Következő »