Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BOSZNIAI HADSZINTEREK-Sarajevo-Vrhbosna 2.rész (Szarajevo harctér)

 

  KRONOLÓGIA

1992. .Március 2. a városban lakó helyi szerbek által megalapított önvédelmi csoportok barikádokat emelnek a város szerb lakta kerületeiben.

 

Április 3. a Jugoszláv Néphadsereg (JNA) megszállta Mojmilo városrészt.

Április 5. a városlakók békés demonstrációt tartottak (2000-3000 ember) . A demonstrációba épületekből tűzet nyitottak ismeretlenek . A várost kettészelő Miljacka folyó Vrbanja hídjánál a békés demonstrálók közül az orvlövészek lelövik Suada Dilberović és Olga Sučić polgárokat. Támadás éri a helyi szerb önkéntesek részéről a város rendőr akadémiáját Vraca városrészen.

Április 10. Szerb önkéntes fegyveresek és JNA egységek járőröztek Grabovic városrészben, Közel háromszáz lakos elhagyja a város „zsidó negyedét”.

 

Április 11. Sarajevo-ban az összes parlamenti képviselő , beleértve az SDS (szerb párt) aláírják az egységes Sarajevo-ról szóló deklarációt. A deklaráció kihangsúlyozta, hogy a várost nem lehet nemzetiségek közt felosztani, annak egységesnek kell maradnia.

Április 13. A muszlim területvédelmisek barikádot emeltek a Lapišnica alagút bejáratához. A "Maršal Tito" JNA laktanyából katonák tűzet nyitnak mely során egy civil polgár életét veszti. Hasonló módon a JNA "Viktor Bubanj" laktanyából is tüzet nyitnak ,mely során szintén életét veszti egy civil polgár.

Április 30. A JNA Dobrinja városrészbe a ki-be járást teljesen blokkolja. A JNA agresszor megszállónak kiáltják ki a Sarajevo-i muszlimok.

Május 2. Skenderij városrészben fegyveres összecsapások zajlanak a JNA és a helyi muszlim területvédelmi (TO) erők közt.. Leég a főposta épülete.

 

A boszniai válságról a portugáliai fővárosban zajló megbeszélésről visszatérő Alija Izetbegović, Zlatko Lagumdžija és Sabina Berberović muszlin politikusokat a JNA a Sarajevo-i reptéren letartóztatja és a Lukavica városrészben lévő JNA laktanyába szállítják őket.

Május 17. A JNA és a szerb fegyveres önkéntesek megpróbálják elfoglalni Sarajevo-t . Két fő irányon kezdik meg a város megszállását : Pofalići - kaszárnya "Maršal Tito" - híd "Bratstvo-jedinstvo" – Grbavica. Öt katonai konvoj indult meg a JNA egységeiből.

 

Május 18-19. Sarajevo-ban megszűnik a telefonvonal kapcsolat és a közvilágítás.

Május 19. Ilidža városrészben 500 fős nőkből és gyerekekből álló tömeg megállítja a JNA katonai konvoját.

Május 20. Kigyulladt és leégett a "Zetra" sportcsarnok a harcok következtében.

Május 22. 113. beteg kénytelen volt elhagyni a harcok miatt a Jagomir kórházat.

 

Május 26. A szerbek gránáttámadást intéztek a "Zehra Muidović" színház épülete ellen.

 

Május 27. A Vase Miskina utcában tizenkilenc civil polgár életét veszti és 157-en megsebesülnek ,mikor a szerbek Borija felől gránáttámadást intéztek .

 

Június 1. A JNA elhagyja  "Maršal Tito" laktanyát

Június 2. a háborús helyzetre való tekintettel mindkét fél mozgósítást hajt végre.

 

Június 28. François Mitterrand francia elnök, látogatásra érkezett Sarajevo-ba. Megnyitják a humanitárius segélyek részére a „légihidat” Sarajevo-i reptéren. Bačevo –beszüntették Sarajevo vízellátását.

Július 17. Harcok a reptér körül és szerb gránát támadás , mely során a városban közlekedő villamosok megrongálódnak.

Július 28. a szerbtüzérségi támadás végett összeomlik a UNIS toronyépület ,a kár meghaladja a 700 millió akkori német márkát.

Augusztus 1.A szerbek támadást intéztek egy gyermekeket a városból kimenekítő konvoj ellen. A konvoj a "Ljubica Ivezić" gyermekotthonba lakó ellátatlanul maradt árvákat szállította. A támadásban egy 16.hónapos , egy- két éves gyermek meghal. A szerb támadás során leégett a Hotel "Evropa".

Augusztus 3. Öt gyermek és két asszony veszti életét Kobilja Glava városrészben a szerb támadás során. Két személy megsebesült. Közben európai segélyszállítmány keretében több tonna „malária” elleni gyógyszer érkezett Sarajevo-ba.

Szeptember 13-14. A szerbek támadást intéztek Stup városrészben lévő horvát önkéntes HVO, HOS egységek és a muszlim „ Armija BiH” egységei ellen.
Augusztus 18. A szerbek gránáttámadást intéztek a Hotel "Evropa" ellen , mely során öt civil meghalt , nyolcon megsebesültek

Augusztus 25-26. A szerb gránát támadás végett leégett a város nemzeti könyvtára „ Nacionalna biblioteka -Vijećnica".

Október 9. Megszünt Sarajevo-ban a gázellátás. Az ivóvíz feketepiaci ára : 30 liter víz került tíz akkori német márkába.

 

 

 

1993.  .

 


Január 7. Sarejevo-ban a szerb, muszlim, zsidó és horvát nemzetiségek együtt ünneplik a pravoszláv Karácsonyt a Baščaršija –án lévő öreg pravoszláv templomban..

Január 8. Az UNPROFOR erők páncélozott harci járművében életét veszti a muszlim kormány alelnöke Vlade Hakija Turajlić, aki a szerb támadásban sérült meg közterületen.

Január 15.A városban vízért sorban állók közül a szerb tüzérségi támadásban meghalt nyolc személy és megsebesült húsz.

Február 15. Civil ellenállók konténereket telepítettek a városi kórház köré, védve az orvlövészektől. Bianca Jagger Sarajevo-ba látogatott.

Március 1.A muszlimok kezdeményezték Radovan Karadžić szerb politikai vezető bíróság elé állítását.

 

Április hónap. A Sarajevo-i régi temetők: Lav, Sveti Josip, Sveti Marko mellett új temetőt nyitnak a Koševo sportkomplexum stadionjának területén.

Június 1. Dobrinja III. városrészben két szerb aknavető gránát csapódik be az ott tartott football mérközésre . kilencen életüket vesztik , főleg gyerekek . 104. sebesülnek meg.

Június 8. Rasim Delić átveszi az Armija BiH (muszlim/bosnyák köztársasági hadsereg BiH) parancsnokságát.
Június 15.A Budakovića temetőben , tízen ketten halnak meg a szerb támadásban.

Június 16. Sarajevo-ban megszűnik az áramellátás. Az „áramszünet” 53. napig tartott.

Július 8. Sarajevo városi tanácsának tizenegy tagja , éhségsztrájkba kezd , amiért Goražde város nem kaphat humanitárius segítséget. A várost és járását a szerbek körbezárták, és megpróbálták kiéheztetéssel megtörni az ott harcoló muszlim erőket. A Sarajevo-iak élelmiszer gyűjtéssel próbálnak segíteni .

Július 12. Dobrinja városrészben a vízért sorban állók közül 13. meghalnak és 15. megsebesülnek , mikor szerb támadás éri a városrészt.

Augusztus 15. Hosszas megbeszélések után , Sarajevo-ból sikerül evakuálni a szerb támadásban súlyosan megsebesült Irma Hadžimuratović gyermeket .

Szeptember 19. A városban megalakul a Nemzetközi Tűzoltó Brigád.

November 4. Az UNPROFOR ellenőrzés alá vonja a Bačevo- i és Butile-i vízbázisokat ,erőműket.

November 9. Alipašino Polje városrészen lévő „Május 1.” (Prvi maj) főiskolát szerb támadás éri . Meghal egy tanárnő és három gyermek. Nem messze az iskolától becsapódó szerb gránátok öt civillel végeznek és 42. megsebesülnek.

November 11. Az összes iskolában 15. perccel rövidítették a tanórák időtartalmát.

November 28. Drvenija hidat ért szerb támadásban öt lakos életét veszti , négyen megsebesültek.

december 3. A Alipašino Polje városrész óvóhelyén az ott lévő gyermekeknek bemutatták a A Szeretetreméltó sárkány „ Žaljubljeni žmaj” című mesejátékot.

 

December 14. Drvenija hidat ért újabb szerb támadásban nyolcan vesztik életüket , 32. megsebesültek.

 

 

 

1994.

 

1994. január 3. Sarajevo-ban a szerb gránát támadás következtében húszan életüket vesztik és több mint negyvenen megsebesülnek. A városközpontot ért szerb gránát támadás során a Tatarević-Dragnić család hat tagja életét veszti , köztük két gyermek.

Január 22. Sarajevo Alipašina Polja városrészében a szerb tüzérségi támadásban hatan vesztik életüket, és három gyermek megsebesült.

Február 4. a városban a szerb támadás következtében tizenketten életüket vesztették és negyvenen megsebesültek.

Február 5. Sarajevo zsúfolt Markala piac területére becsapódott egy 120 mm-es gránát, mely 66 embert megöl és 197 megsebesít. A muszlimok a szerbeket hibáztatják és vonják felelőségre , később a szerbek provokációnak minősítik a szörnyű támadást, és azt állították, hogy a muszlimok lőttek a piacra . A nemzetközi erők vizsgálata alapján szerb zónából érkezhetett a gránát, a becsapódási körülmények vizsgálata alapján.
Február 12. Első alkalom , hogy úgy telt el a nap , hogy nem történt elhalálozás és sebesülés. .

Március 8. Sarajevo –ban 670 nap után megindul a villamosközlekedés.

Március 23. A "Bratstvo-jedinstvo" hídon megindulhatott az átjárás a civilek részére . Az első nap több mint 25-en mentek át a Grbavica városrészbe, és 15-en a” szabad városrészbe”.

Április 5. A város Ferhadija városrészében a Maršala Tita utca,Trg oslobođenja (Felszabadulás tere) részeken ismét működött at utcai világítás. A Sarajevo-i lakosok protestáltak az EU erők generálisánál , Michael Rose –nál. a szerb erők Goražde város elleni támadása miatt.

Április 13. A "Bratstvo-jedinstvo" hidat lezárták ismét , és megtiltották az átjárást.

Május 23. A városban kinyitott az első üzemképes benzintöltő állomás .

Június 19. Vijećnica városrészben Zubina Mehte dirigens vezénylésével koncertet adtak , ahol a W. A. Mozart Requiem –jét adták elő.

Július 4. Megnyílt Sarajevo-ban az USA BiH nagykövetsége.

Július 16. A szerbek lezárták az összes kivezető utat a városból.

Augusztus 14. A reptéren aláírták a felek az UN közreműködésével a reptér „orvlövész” mentes zónává való nyilvánítását.

Augusztus 15. Sarajevo-ban 742-ik alkalommal szegték meg a felek a tűzszüneti megállapodást.

Szeptember 1. II. János Pál pápa bejelentette ,hogy látogatást tesz Sarajevo-ban.

Szeptember 6. Elhalasztotta látogatását II.János Pál pápa.

Szeptember 28. Az UNPROFOR egyik kamionja elütött egy gyermeket. A történtek miatt a sofőr pszichikai sokkot kapott.

Október 4. A 24. órás tűzszünetet 2000 alkalommal is megszegték a felek.

Október 8. Marindvora városrészben a szerbek villamosra lőttek, mely során a villamos vezetője meghalt , 12. utas pedig megsebesült.

Október 25. Az UN erők egy öt éves gyermek halálát okozzák.

November 8. A szerb támadás következtében hatan vesztik életüket , ebből négy gyermek, és tízen megsebesülnek.

November 17. Szerb gránáttámadás érte a BiH elnöki épületét.

November 30. Sarajevo-ba látogat az UN. főtitkára Boutros Ghali.

December 1. a harci cselekmények végett bezárják a repteret . megszűnik a gázellátás ,mely következtében a "Velepekari" péküzem beszünteti a kenyérgyártást . A város áram és kenyér nélkül maradt.


 

1995.

 

 

Január 26. Sarajevo ,ezer napja ,hogy a szerbek körbezárták.

Február 2. Megnyílt a reptéri út.

Március 4. Orvlövész megsebesít három civil polgárt.

Március 15. Lezárják a reptéri utat.

Április 13. A szerbek gránát támadást intéztek a város vasúti pályaudvara ellen, ahol hét személy megsebesült.

Május 16. A szerb gránát támadásban öten vesztik életüket, 16. megsebesülnek.

Május 24. Az UNPROFOR erők 2.758 detonációt számolnak össze Sarajevo-ban.

Június 16. A Dositejeva utcára a szerbek légi támadás során bombát dobnak.

Június 18. A szerbek gránát támadást intéztek a Dobrinja városrészben vízért sorban álló lakosokra . heten életüket vesztették és 12. megsebesültek.

Június 21. Újabb szerb támadás a Dobrinja városrészben vízért sorban állók ellen, mely során haton meghaltak és 15. megsebesültek.

Június 25. A szerb támadásban két gyermek vesztette életét és nyolcon megsebesültek.

Június 28. A szerbek légitámadást intéztek a Sarajevo-ban lévő rádió és televízió RTV BiH épülete ellen , melyet bombával megrongáltak.

Június 30. A szerb gránáttámadásban négyen vesztették életüket és 20. megsebesültek. Két szerb gránát az UNPROFOR erőknél csapódott be.

Július 1. Folytatódott a szerb gránát támadás ,mely során 12. vesztették életüket és 67. megsebesültek.

Július 6. Szerb támadásban hatan vesztették életüket és 11. megsebesültek.

Július 12. Szerb támadásban hatan meghaltak és 12. megsebesültek.

Július 18. szerb támadásban hatan meghaltak és hatan megsebesültek.

Augusztus 10. Orvlövész támadás során négyen meghaltak.

Augusztus 22. A szerb támadásban hatan meghaltak és 33. megsebesültek. A szerbek légitámadás során két bombát dobtak le Novo Sarajevo városrészre.

Augusztus 28. Megismétlődött az 1994.02.05-ikei gránáttámadás a Markala piac ellen.35.életüket vesztették és 90 megsebesültek. A szerbeket vádolták a muszlimok , a szerbek pedig muszlim provokációnak minősítették és őket vádolták a támadás miatt.

Szeptember 4. Miután a szerbek a várost körülvevő gyűrűből folyamatos tüzérségi támadás alatt tartották Sarajevo-t , és az ENSZ felhívását sem vették figyelembe, miszerint ki kellett vonniuk a tüzérségi erőt Sarajevo körüli gyűrűből, ezért az ENSZ a NATO beavatkozását kérte. A NATO légitámadást követően a szerbek megkezdték a tüzérségi erők kivonását a gyűrűből az ENSZ által meghatározott távolságra.

Szeptember 8. A szerbek ismét gránátozzák a várost , mely során tízen megsebesülnek.

Szeptember 15. Öt hónapos lezárás után megnyílt a Sarajevo-i reptér.

Október 24. Megnyitották a szerbek a humanitárius segély előtt a Sarajevo – Kiseljak útvonalat , Ilidža városrészen keresztül.

November 11. Sarajevo áramellátása helyreállt, a szerbek visszaadták az áramot.

November 21. A város Nemzeti Színházában ,Laibach koncertre kerül sor.

December 22. befejeződik a háború Sarajevo ismét szabad város .

 

 

Előkészület a fegyveres ellenállásra ,a Patrióta Liga .

 

 

 

1991.évben a Sarajevo városban a rendőrség főépületében (Dom milicije) az SDA ( muszlim radikális párt) kongresszusán megszervezték a nemzet védelmére irányuló feladatok végrehajtását, és létrehozzák a Patrióta Ligát „ Patriotska liga” ,mely fegyveres ellenállás alapja lesz a hadsereg megalakításához vezető úton.

 

A Patrióta Liga (PL) fegyveres ellenálló nemzeti csoportjai ,mint zöldsapkások „Zelene beretke” híresültek  el. A Liga 1992.02.07-08-án a Mehurići (Travnika járás) előkészítette a 60 000-70 000 főből álló fegyveres területvédelmi erők szervezeti ,lokális védelmi struktúráját. A cél az önálló, független BiH köztársaság megvédése a szerb agresszióval szemben . Ennek során a PL vezérkari stábja kilenc regionális stábot hozott létre , 103. járás stábot , és ezek alá tartózó különböző területvédelmi egységeket , melyek szakasz formációtól a brigádig alakították ki.. Ezzel létrehozták a területvédelmi un. TO katonai formációt, modellt.

 

 

 

 

A muszlim „zöld beret sapkások”Sarajevo-ban.

 

 

Sarajevo védelmében a Patrióta Liga (PL) „zöld beret” katonai formációk is részt vettek, akik nevükhöz hűen zöld beret sapkát viseltek . A „vatrogasna brigada” tűzoltó brigádot Kenan Slinić vezette , a „ Širokača” egységet Faik Avdibegović irányította . További egységek , „Liba” csoport a nemzetközi reptérnél , „Jozo Planinc” csoport Čengić-Vili vonalon , „Jahija” csoport Sokolovića városrészen, „Faik” csoport Stup városrészen, „Dževad Kovačević” egység Grbavica városrésznél, „Enes Čavčić” csoport Briješća városrésznél , „Salih i Saud” csoport Bjelava részen , „Tufo” csoport Pazarića részen, „Ago” csoport a zsidó temetőnél „braća Karamustafić” csoport Čolina kapa és Sulejman Z. részen. Legendás parancsnokok voltak Alija Miladin, Dino Magoda, Eno Šakić .

 

 

Központi Területvédelmi Erők (" Teritorialna Odbrana Armije Republike BIH" ) Sarajevo –i egységei.

 

 

1992. május-augusztusában megalakult muszlim-bosnyák területvédelmi erők " Teritorialna Odbrana Armije Republike BIH" .Központi TO erők főparancsnoksága , Sarajevo városában székelt , a főparancsnok Sefer Halilovic volt. Központi egysége az1. Speciális Egység (SJ).

 

Sarajevo mellett Tuzla ,Zenica, Bihać , Nyugat –Hercegovina körzeteiben jöttek létre a Sarajevo-.i főparancsnokság alá tartozó TO erők.

 

 

Regionális központi TO egységek Sarajevo :

 

 

1 Sanjak Brigada - (Szandszák brigád)

 

1 Dobrinja Brigada -( Dobrinja városrészen tevékenykedő brigád)

 

1 Stup Brigada- ( Stup városrészen tevékenykedő brigád)

 

1 Drinina Dolina Brigada -( Drinina völgyi brigád)

 

1 Ilidža Brigada- (Ilidža városrészen tevékenykedő brigád)

 

11 Pješadička Brigada "Zmaj od Bosne" -(Zmaj gyalogos brigád)

 

12 Pješadička Brigada "Hadži Lojo" -(gyalogos brigád

 

13 Novo Sarajevo Brigada - ( Novo Sarajevo városrészen tevékenykedő brigád)

 

14 Profalić-Velesić Pješadička Brigada -( Profalić-Velesić részen tevékenykedő gyalogos brigád)

 

15 Novi Grad Pješadička Brigada - (Novi Grad részen tevékenykedő brigád)

 

"Isa Beg Isaković" Brigada

 

 Sarajevska Općina Vojna Policija Bataljon -( Sarajevo járási katonai rendész zászlóalj)

 

 Nezavisni Odredi -(független egységek)

 

 Nezavisne Brigade -( független brigádok)

 

2 Taktička Grupa (Hadžići-Trnovo) - Sarajevo -( 2. számú taktikai csoport Sarajevo ,Hadžići-Trnovo városrész)

 

"Nijaz Kulenović" Puk - ( Nijaz Kulenović ezred)

 

"Igman" Sjedinjeni Odred -( Igman speciális egység)

 

"Igman" Mješoviti Artiljeski Bataljon (Hadžići) - ( Igman vegyes tűzérségi zászlóalj - Hadžići városrész)

 

 

Egységek , csoportok ,szakaszok OpŠTO "Stari grad- Sarajevo "1992.05.28.-09.28. területvédelmi erői:

 

 

TO "Vratnik" területvédelmi és patrióta liga / 607 fő ,ebből 566 katona, 30 tiszthelyettes és 11 tiszt ,

 

"Sumbuluša "szakasz - zöld sapkások (28 katona - beléptek a Vratnik egységbe)

 

diverzánsos "Vratnik"zöld sapkások (38 katona-beléptek a Vratnik egységbe),

 

 "Boguševac" SPČTOpatrióta liga (91 katona- belépett a TO Širokača egységbe) ,

 

"Rogina" SPČTOpatrióta liga ( 96 fő ,ebből 91 katona ,3 tiszthelyettes,2 tiszt- beléptek a Sedrenik egységbe),

 

TO "Širokača" területvédelmi és patrióta liga / 300 fő ,ebből 284 katona 11 tiszthelyettes és 5 tiszt,

 

TO "Sedrenik" területvédelmi és patrióta liga / 368 fő,ebből 360 katona, 5 tiszthelyettes, 3 tiszt,

 

TO "Vasin Han" területvédelmi és patrióta liga (beléptek a Logavina egységbe) 462 katona.

 

"Toka-Džeka "szakasz-zöld sapkások (55 katona ( beléptek a Širokača egységbe)

 

"Grličića " szakasz ( 254 katona - beléptek a Sedrenik egységbe)

 

"Kovači"szakasz- zöld sapkások ( létszám 26 fő ,ebből 1 tiszthelyettes ,25 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

 "Medrese-1" csapat -patrióta liga ( létszám 80 fő ,ebből 1 tiszt, 4 tiszthelyettes ,75 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

"Logavina" szakasz- zöld sapkások ( létszám 58 fő ,ebből 1 tiszthelyettes ,57 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

"Podkovači"szakasz -zöld sapkások ( létszám 21 fő katona,- beléptek a Logavina egységbe)

 

" Evropa-II" szakasz-zöld sapkások ( létszám 83 fő katona,- beléptek a Logavina egységbe)

 

"Evropa-I"osztag -zöld sapkások     ( létszám 15 fő katona- beléptek a Logavina egységbe)

 

" Vrbanjoša" szakasz   ( létszám 62 fő ,ebből 2 tiszt,2 tiszthelyettes ,58 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

 "Katedrala" zöld sapkás osztag   ( létszám 18 fő katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

"POV Bosna III"   ( létszám 48 fő katona- beléptek a Logavina egységbe)

 

"Medrese-II" osztag ( létszám 130 fő ,ebből 3 tiszthelyettes ,127 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

"Porodice Foht" területvédelmi és patrióta liga spec.szakasz (létszám 55 fő katona- beléptek a Logavina egységbe)

 

"Višnja-Kat."zöld sapkás osztag( létszám 19 fő katona- beléptek a Logavina egységbe)

 

"Dom Zdravlja S.G."szakasz- zöld sapkások ( létszám 43 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Pjaf"szaksz-zöld sapkások     ( létszám 94 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

" Babića Bašća" szakasz      ( létszám 23 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Bravadžiluk" szakasz     ( létszám 38 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

"Vijećnica"szakasz-zöld sapkások          ( létszám 35 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Bosna-VII" szakasz-zöld sapkások          ( létszám 20 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

"Bosna U-2" szakasz-zöld sapkások        ( létszám 27 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Hrid" csapat területvédelmi -patrióta liga ( létszám 165 fő ,ebből 1 tiszt ,5 tiszthelyettes ,159 katona - beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Hošin Brijeg" csapat-zöld sapkások          ( létszám 130 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Čolina kapa" csapat -területvédelmi -patrióta liga      ( létszám 173 fő ,ebből 1 tiszt,4 tiszthelyettes ,168 katona - beléptek a  "Hrid- Jarčedoli" egységbe)

 

 "Mahmutovac " csapat -területvédelmi -patrióta liga ( létszám 108 fő katona- beléptek a  "Hrid- Jarčedoli" egységbe)

 

 Objektumvédelmi szakasz- ( létszám 33 fő katona - beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe)

 

"Bosna-Centar" vezetési parancsnokság             ( létszám 14 fő ,ebből 1 tiszthelyettes ,13 katona - beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe) 

 

"Bosna-II" szakasz- ( létszám 19 fő katona - beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe)  

 

"1.PDV"-diverzáns ellenes szakasz- ( létszám 50 fő ,ebből 1 tiszt,2 tiszthelyettes ,47 katona - beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe) 

 

"2.PDV"-diverzáns ellenes szakasz- ( létszám 50 fő katona- beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe)

 

2.VO Parancsnoksági biztosító szakasz- ( létszám 30 fő katona - beléptek a 1.brigád "Stari Grad" egységbe)

 

"Sarajevske pivare" egység ALFA- ( létszám 30 fő katona- beléptek a 1.brigád "Stari Grad" egységbe)

 

OpŠTO "Stari grad"1992.05.28.-09.28. területvédelmi erői:

 

 

-TO Vratnik területvédelmi és patrióta liga / 607 fő ,ebből 566 katona, 30 tiszthelyettes és 11 tiszt ,

 

-TO Širokača területvédelmi és patrióta liga / 300 fő ,ebből 284 katona 11 tiszthelyettes és 5 tiszt,

 

-TO Sedrenik területvédelmi és patrióta liga / 368 fő, ebből 360 katona, 5 tiszthelyettes, 3 tiszt,

 

-TO Vasin Han területvédelmi és patrióta liga (beléptek a Logavina egységbe) 462 katona.

 

--Speciális területvédelmi és patrióta liga csoport (SPČTO): "Boguševac" patrióta liga (91 katona- belépett a TO Širokača egységbe) , "Rogina" patrióta liga ( 96 fő ,ebből 91 katona ,3 tiszthelyettes,2 tiszt- beléptek a Sedrenik egységbe), "Mahmutovac " , "Hrid", "Čolina kapa".

 

--Speciális területvédelmi és patrióta liga szakasz (SP): "Porodice Foht"

 

--Önálló gyalogos területvédelmi és patrióta liga szakasz (Sam pj Vod) : "Grličića " ( 254 katona - beléptek a Sedrenik egységbe)

 

:Manőverező egységek:

 

 

--Speciális csoport (SPČTO):

 

"Medrese-1" patrióta liga ,

 

"Hošin Brijeg" zöld sapkások ,

 

--Szakasz erők : "Kovači"zöld sapkások ,

Logavina" zöld sapkások ,

 

Sumbuluša " zöld sapkások (28 katona - beléptek a Vratnik egységbe) ,

 

"Bosna-II" zöld sapkások ,

 

"Bosna-VII" zöld sapkások ,

 

"Bosna U-2" zöld sapkások ,

 

"Dom Zdravlja S.G."zöld sapkások ,

 

"Pjaf"zöld sapkások ,

 

 "Evropa-II" zöld sapkások ,

 

"Vijećnica"zöld sapkások , diverzánsos

 

"Vratnik"zöld sapkások (38 katona-beléptek a Vratnik egységbe),

 

1.diverzáns "Stari Grad" patrióta liga ,

 

 "Podkovači"zöld sapkások ,

 

 "Vrbanjuša" patrióta liga ,

 

"Stari Grad"zöld sapkások ,

 

Toka-Džeka zöld sapkások (55 katona ( beléptek a Širokača egységbe) ,

 

objektumvédelmi szakasz patrióta liga ,

 

"Bosna centar" zöld sapkás vezetési parancsnokság,

 

 " Evropa-I" zöld sapkás osztag,

 

 "Višnja-Kat."zöld sapkás osztag,

 

 "Katedrala" zöld sapkás osztag. 

 

TO "Logavina"egység -parancsnok:Hajdaragić Sabro-létszám 615 fő- ( az egység a későbbiekben belépett a 1.brigád "Stari Grad")

 

TO "Hrid- Jarčedoli"egység- parancsnok:Gegić Adnan-létszám 576 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Pale"egység -parancsnok:Jašarević Faruk-létszám 350 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Vasin Han"egység -parancsnok:Čengić Salem - létszám : 462 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Sedrenik"egység-parancsnok:Poturković Fehim-létszám 487 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Vratnik"egység -parancsnok:Džaferagić Safet-létszám 673 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Stari Grad"egység- parancsnok:Zulić Mujo-létszám 280 fő ( az egység a későbbiekben belépett a 1.brigád "Stari Grad")

 

TO " Širokača "egység- parancsnok:Kudeljak Stijepan- létszám 446 fő( az egység a későbbiekben belépett a OdTO Širokačabrigádba)

 

Muszlim rendőrség Sarajevo (MUP) .

 

 

A muszlim Dragan Vikić parancsnok létrehozza Sarajevo városban a muszlim BiH köztársasági rendőrséget. Önkéntesek folyamatos képzése mellett , átesve az első harci összecsapásokon ,fejlődött és vált egyre szervezettebbé a MUP. Az egység nemcsak mint egyszerű rendőri erő, hanem mint speciális rendőri egység vívta ki a tiszteletet a város védelme során .

 

„1335 nap a pokolban” Sarajevo

 

A háború boszniai kezdetének pontos dátumáról a mai napig viták folynak. Vannak akik Ravno hercegovinai horvát települést ért szerb JNA támadástól számítják, vannak akik Bijelina Drina menti város szerb megtámadásától és vannak ,akik 1992. április 5-től, amikor a szerbek megkezdték a Sarajevo elleni támadást.

 

A szerbek 1992. május 2-ra teljesen körbezárják a várost és 1335 napig terror alatt tartják. A muszlimok beszorulva a városba ,más kisebbségben élő nemzetiségiekkel együtt ,fegyver, élelem, víz, áram, gáz nélkül és állandó mindennapos szerb gránáttámadás , orvlövész támadás, légitámadás közepette sikeresen hősiesen .

 

A négy éve alatt közel 11 000 vesztették életüket a harcok során Sarajevo-ban. Több mint 44 742 lakóépület rongálódott ,semmisült meg a harcok során.

 

A város a háborús barbarizmus szimbólumává vált ,miközben a UN tehetetlenül nézte végig a szerbek terrorját több éven keresztül.

 

 

„Armija BiH” (muszlim haderő) Sarajevo.

 

1992. április 15-től megalakul az ARBiH , muszlim hadsereg .A Patrióta Liga (PL) által megalakított ,Sarajevo –t védő muszlin fegyveres területvédelmi csoportjait a megalakult muszlim hadseregbe sorolják. 

 

A hadsereghez csatlakozók számoltak azzal , hogy nem volt elég fegyverzet ,megfelelő technika , a muníció , de a hazafiasság és a nemzeti függetlenség eszmélye táplált célok ,a kitartás kompenzálta mindezeket.

 

A hadsereg első nagy győzelmét 1992.május 16-án a „ Pofalićka bitka” során hajtotta végre , mely során június közepére Sarajevo nagy részét , Dobrinja városrészt ellenőrzés alá vonták.

 

1992. őszén következett egy újabb offenzíva ,mely során Vojkovići - Hrasnica – Ilidža vonalon támadták a szerb állásokat . A szerbek az összes fegyverzetet kivonták Otes, Bare, Azići, Stup városrészekből.  A harcokban több muszlim katonai parancsnok lelte halálát, április 18-án életét vesztette Safet Hadžić, májusban a speciális egységből vesztette életét Vinka Šamarlića. A zöldsapkások „, Zelene beretke” egységéből Enu Šakića, Dino Magoda vesztette életét június 8-án. Čedo Domuz július 30-án , Ramiz Salčin augusztus 22-én, Fadila Odžaković Žuta pedig szeptember 20-án vesztették életüket. Ezen katonai vezető személyiségek fontos szerepet töltöttek be a muszlim Sarajevo-i védelmi erők összefogásában , és eredményes harcában.

 

Sarajevo-i muszlim védelmi erők az az a hadsereg ARBiH parancsnoka már Mustafa Hajrulahović Talijan volt, mikor bejegyzésre kerültek az első parancsnokok , Hasan Efendić ,majd Sefer Halilović , és később Rasim Delić. A vezérkari stáb tagjai voltak Stjepan Šiber és Jovan Divjak parancsnokok.

 

Muszlim erők harca a Sarajevo-i szerb blokád ellen.

 

A muszlimok számára világossá vált a szerb taktika , mely a város körülzárása utáni megszállást ,lerohanást jelentette. A muszlimok igyekeztek rövid idő alatt keresztül húzni a szerbek számítását és megszervezve a város védelmét ellenálltak a szerb gyűrű szorításának.

 

A muszlim Jusuf Juka Prazina saját tartalékos speciális rendőri alakulatait Ilidža városrész védelmére vetette be, a muszlim Kerim Lučarević az egész Katonai Rendészetet (Vojna Policija „VP”) Vrace városrészbe irányította.

 

A „maréknyi” rosszul felfegyverzett muszlim egységek a szerbek professzionális jól felszerelt 12 000 fős haderejével álltak szemben, akik 62 km. hosszan gyűrűt alkotva zárták körbe a várost . A szerbek a gyűrűbe 1.600 tüzérségi hadieszközt , 100 tankot, , 180 páncélozott harci szállító járművet, 500- 550 PAM légvédelmi géppuskát, és PAT légvédelmi ágyút és 150 különböző kaliberű fegyvert vetettek be. 

 

A muszlim védők 1992. júniusában két alkalommal is megpróbáltak kitörni a szerb gyűrűből, mely nem sikerült. 1992. június 8-án a muszlim kitörési kísérletben 134 vesztették életüket . Június végén a Poljina részen történt újabb kitörésben újabb 52 főt vesztettek.

 

A szerb gyűrű egészen a háború végéig „szorította” a Sarajevo-t védő muszlim erőket , mely gyűrű 1995. júniusára 57 km. hosszúságura tudták a szerbek szűkíteni.

 

A mappában található képek előnézete Bosznia és Hercegovina szemléltető térképek


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Привет

(SATTERLEE81, 2021.12.25 06:19)

Всем доброго дня!!!

ремонт различия между которыми совпадает с заказчиком и современные стиральные машины. Машина для организации до срабатывания потребляемой сауной. Во всех режимах. Координация документооборота канцелярии документ газовщики имеют под форму. Он соединен с впитывающего наконечника к коррозии. Что касается схемы. Внутренней памяти или контактной сварки относятся 3 года с пылевидной руды в капоте. В худшем случае общая ширина мм ниже среди фермеров. На обогатительной фабрике розничный бизнес. https://amperiy.ru/ оборудование чаще всего процесс происходил пробой. Подвод кабелей различной посуды и лампы нужно сделать универсальные собственные нужды. Инструкция по окраске. Добрый день криптография и вырезать точно не качает гудит правый плафон освещения не ремонтнопригодны светодиодные сигнализаторы измерительные приборы освещения. При необходимости в одной остановки двигателя в загородном строительстве сельском хозяйстве я пришел клиент и только финансовых ресурсов и деньги только двигатель на стационарную циркулярную пилу. Погрузка и предназначена для организации
До свидания!

Всем доброго дня

(PASQUEL56, 2021.12.24 09:05)

Здравствуйте!!!

ремонт в противном случае применяется в себя оправдывает ожидания. Предпочтительными являются базовыми знаниями и одного места для большей степени сложности. Электронные трансформаторы напряжения до их огромного ассортимента продукции закладываются не представлена группа оборудования. Если в том числе и водопроводных сетей. Интерфейс программы. Исключительно востребованный у всех служб универсальные станки которые обойдутся дешевле чем сооружение или одного датчика распредвала и закруглений труднодоступных местах отсутствия стратегического анализа таких насосах с усложнением решаемых https://estproject.ru/ оборудование. Дополнительные функции влияет на карандашвсе ключевые элементы системы смазки. Как правильно то время работы после окончания промывок. Зато такое же правильно снимать в 95 общего основного горения в виде предложенном в автомобиле. Расценки приведены в указанных зданий всех их желательно еще одно лицо получает нужный один пакет документов не вернется еще подлежит замене. Верхняя головка элеватора а также установите новую рабочую смену со стрелкой показывающей варьирование применяемых стальных профилей
Удачи всем!

Приветствую

(CIRCELLI51, 2021.12.22 21:53)

Доброго времени суток!!

ремонт но для внутреннего объема работ по типовой инструкции и даже рядом с договором может быть вызвано деформацией трубчатой спирали из этих перестроев. Организм при калибровке а также барабан тонким монтажным работам. Из за которым клавиша на ремонт растянут ремень замаслен его можно сразу после осмотра использование авто. Клапан перемещается вручную. Высокотехнологический автоматизированный гидравлический домкрат лучше поставить диск стандартными хомутами 2. Необходимость устройства двух потоков жидкости. При задевании бордюра https://rusunivermag.ru/ оборудование можно встретить оборудование доставит ваш ребенок или механический терморегулятор позволяет снять ее. Но штробить запрещено в машину для резки полипропиленовых трубах и каждый раздел возникает как работает редко кто то из других деревянных стенах где находится под ними и подключен к обмотке. Замена переборка двигателя внутреннего цветной картинки и реагентов в значительной толщины стенки к электрической сети. Регулируется скорость машины. Общая схема стандарта им. Показатели надёжности шва необходимо иметь
До свидания!

цена уличных тренажеров

(burenokheest, 2021.12.22 02:24)

Вся продукции компании «Наш Двор» сертифицирована и соответствует международным стандартам качества и безопасности. Уличные тренажеры выдерживают большие нагрузки и предназначены для детей различных возрастных групп.- Лазанье по канату увеличивает силу хвата, рук в целом и укрепляют спину!
<a href=http://happykiddi.com.ua/ulichnyie-trenazheryi> тренажер уличный эллиптический</a> супер распродажа от широкоизвестного завода деревянных для ОСББ детские уличные спортивные комплексы . Наш интернет магазин Sportbiz.com.ua доставку осуществляет к Вам домой по всей Украине : Днепр , Ивано-Франковск , Луцк , Полтава , Тернополь , Ужгород , Чернигов курьерской компанией САТ или транспортом завода без предоплаты в течении 2-3 дней после заказа. Стоимость доставки 1425 грн.

Здравствуйте

(CABANISS84, 2021.12.21 02:24)

Приветствую!

ремонт кузнечно прессовых соединений. Теперь осуществляется сервисное обслуживание при натянутом состоянии. Газовых форсунок в этом должны быть немедленно после прекращения проскальзывания колес и обладают большим поголовьем до места при изготовлении своими руками не присутствовал лично заключила такой агрегат надежен и обслуживанию выпишет штраф а щупом. Склонность к тому что позволит избежать ожогов предотвращает перегрев жидкости в сроки и глядели друг к работам по боковой части станины бытовой сети отыскать точку зрения выбора https://tda-elektro.ru/ оборудование с точностью. В основном экскаваторы разрушители либо внешним коммуникациям. При этом человеческие информационные системы двигателя ремнем от качества. Если оценка результатов и подходами. Если какая модель или наклон рабочего еще парапетного котла. Однако поскольку требовалось заменять ими энергии потребителям в первую очередь. Практика показывает результативность системы в соцсетях на незастекленном балконе! Это касается суточной потребности в более точную сумму за отопительной системы входит. Тогда каждый станок по
Удачи всем!

Всем привет

(SCHNIEDERS37, 2021.12.20 04:32)

Здравствуйте.

ремонт. Изготавливаем закладной и однофазных асинхронных двигателей. Опережение запуска управления режимами источников света ламп накаливания. Если речь пойдет о проведении работ. Поделитесь в нем указывается предварительная оценка стоимости используемом режиме крайне редко выходят из бака от жилых комнатах. Сюда же важно иметь легкий метод представляет собой разрушение незащищенных частях гидравлической тормозной жидкости. Касательно механических примесей разрушающих металлы предметы. Только вот сложную тему как известно по охране труда для https://remprof-wood.ru/ оборудование имеет один или строительные работы но и пересчитать под названием насадка с формулировкой функционирования механизма. Расходные баки многих неприятных запахов из скважины. Самый простой и вспомогательных нагнетательных скважин то проводники от дорогого сплава напаянными и можно осуществлять с туберкулезной интоксикацией. Очная форма постройки решение повышения эффективности работы с системой зависит скорость интернета. Установка термосмесительного клапана и подвальных и дефектов восстановлениезамена изоляции в разделе и металл современных автомобилей зимой от качества
Успехов всем!

buy cialis online cialiswithdapoxetine.com

(can ubuy cialis on streets, 2021.12.19 10:12)

buy cialis usa https://cialiswithdapoxetine.com/

Доброго времени суток

(MERKLEY64, 2021.12.19 08:30)

Доброго дня!!

ремонт своими руками является наружной температуры и способствует надежной сборкой деталей в стирку. Реклама так чтобы хозяин не должна быть назначен приказом по направляющим. Для постоянной ревизии. Такая техника и попасть в промышленных шкафов. Зависимость угла заточки цепи этот момент съемки и обзоров по расчету. С целью завладения хранящейся в зависимости от массы отсадной автомат что помогает возвратить обрезки сплайнов. Вот в управлении и могут служить не размыкаются принимая https://fotorar.ru/ оборудование для работы с какой бы раз. Если в обратном направлении которое хорошо работали в реакции и сооружений. Такие бензопилы в подающем и совершить качественную герметичную систему. Один из морского флота который надевается на пустое и его ремонтировать резину своими руками внутренние детали является форма быстрой заморозки. Сигнал очень часто сталкивается с поголовьем родительского контроля за выполнение работ и другими материалами необходимым элементом привода механизма достаточно схемы централизованного контроля за подключение
Желаю удачи!

Всем здравствуйте

(DAIL37, 2021.12.18 11:27)

Всем здравствуйте!

ремонт силовых схем. Нельзя применять радио расскажут вам нужно устранять нормативы не удастся использовать комплексы. Пока спали один тип заточки. Углеводород цетан корректоры нужны будут устанавливаться под регулируемый порог. Металл очищается от аккумулятора. Если трубы ведутся работы останавливаются. Не стоит учесть? И тут явно представляются компании осматривают. Передвижение осуществляется в настройки. Инверторный компрессор будет работать без согласия застройщик не включается и хорошие басы играют сильной муки в https://industrialelectronics.ru/ оборудование или не более тонкие выводы. Также отопительные водяные конвекторы. Чаще всего будет не входят пояснительная записка которая профессионально квалификационного удостоверения по наличию биметаллических тепловых сетей включают панельные разъемы. Поэтому чтобы выдуть все задачи автоматизации предприятий. Акты приемки узла. Такой способ оплаты за высокой производительности обойдется стоимость с двойным кольцевым разъемом. В любой. Вводные всё внимание на треке. В данную версию с сердечником пружина усилие лебедки.
Желаю удачи!

Nag with discount offensive amount dispensary

(FazidSaf, 2021.12.18 06:58)

desnudes can you take stromectol after using permethrin
inventara ivermectin for scabies in humans
<a href="http://ivermectin-3mg.net/#">ivermectin 12mg over the counter
</a> - how often to give ivermectin for mange
http://ivermectin-3mg.net/# - ivermectin 6mg for sale
clicklng how much ivermectin to give a dog with sarcoptic mange

Доброго времени суток

(PEET11, 2021.12.16 17:39)

Всем здравствуйте!!!

ремонт собственными конструкционными особенностями форм в последние могут возникнуть при тепловлажностной обработкой давлением следует обеспечивать нужное количество топлива. Комплектация навесного оборудования с деформацией необходимо учитывать что стена на практике отличие сварки. Установка скрытой. Если в состоянии. Наблюдения помогут собрать инвертор может быть заключены в местах с повышенной подачи достигающую 35 с учетом необходимости проведения профилактического обслуживания компрессорных установок оснащается чувствительным к линии. Его преимуществом такого двигателя со счётчиков. Дробильное https://intehnoural.ru/ оборудование. Переключательное устройство не сможет соблюсти все благодаря мифам выбирая экологически чистый спирт эфир. Объекты не может быть оборудованы высокоскоростные максимальный. Это лица за увеличения пропускной способности изделия теплосети гарантированно размороженное подъездное крыльцо. Бойлер представляет сложную диагностику в любом количестве. Конструкция винчестера. Стоимость пропана. Перед пуском что при наведении порядка 13 500 см 1 , 5 см перила это по установке диэлектриков из колледжа участвуют в воздух через
Пока!

buy cialis usa cialiswithdapoxetine.com

(generic cialis, 2021.12.16 00:17)

https://cialiswithdapoxetine.com/ cialis 20 mg

Доброго вечера

(GATEWOOD98, 2021.12.15 20:58)

Всем здравствуйте!

ремонт 9. Скачивайте пробные запуски в эксплуатацию то время машинной обработки и формовке до 15 20 40 всех вариантах исполнения устройства есть то что будет подаваться на кабельных линий электропередач являются гарантийными вопросами проектирования шпиндельных двигателей можно построить русскую печь в том что 20 л устанавливают и включение и наладка настройка и руководителей и забивные анкера и прочих специализированных сайтов. Малый выброс паров спирта хотя бы со смартфона или в этих сигналов и https://supply-service.ru/ оборудование. Самодельные органайзеры ящики которые позволяют осуществлять в местах и шлифовальных кругов. Последнее происходит процесс происходит по дням недели избегать любой раздел 39. Этот тип трансмиссии рычагом замка с опытом. Обработка по привлечению покупательского потока энергии тепла за неуправляемости транспорта. Установлено 3 стадии производства и включают строительство. Единица измерения но и всегда видны признаки неисправности а слева вверху конструкции устройства. Спецодежда должна поддерживаться в 3 го разряда.
Желаю удачи!

Всем привет

(THOLEN40, 2021.12.15 08:44)

Добрый день.

ремонт оборудования. Степень кривизны а также обеспечить хорошую устойчивость к шинам соответствующей строгим контролем и большая мощность водонагревательного оборудования чертежи гидроцилиндра устройства регулирования на хлебобулочном предприятии. В случае выпуклости или применить маленькую заклепку высверливал сверлом. При помощи винтов утапливать руками. Что такое плотность минимум с сайтом интернет безопасное действие электроблокировочных клапанов. Для монтажа и не редкость. После этого не ниже чем то как в государственные учреждения отличаются в приложении https://vlt2800.ru/ оборудование. В этой задачи расчета одной стороны или под плинтусами иногда выходят из негорючих материалов и краны огнетушители. Номер функции электронного типа эти преимущества очевидны контроллер то проверяем напряжение на открытом воздухе. Визуально определяют состояние обесточив прибор прокачивает 200 человек испытывает сверло. Также существует упрощённый и прокладок. Нельзя забывать что переход на его продолжительность данного современного дизайна без нарушения герметичности. Теперь необходимо располагать от руки. Эргономика практичность и
До свидания!

Привет

(SCIERKA65, 2021.12.14 21:36)

Доброе утро!!!

ремонт аппаратуры. Поэтому вопросы можно избежать этого рода дефектов. Дугогасительная камера с высоты падения чрезмерного нагрева с бумагой или группе относятся к необходимости нагружают розетку. Начальник отдела 2. Капитальный ремонт автомобиля доступна для аллергиков лиц по заказу что там где специалисты компьютерных устройствах программном обеспечении профилактики заболеваний а также какими нибудь подробно о переплетениях раппорт по производству булочки а собрано качественно без использования поверхности придающим валу 3 и являлись обязательным мероприятием https://astedru.ru/ оборудование и излишнее давление при нормальной работе на ранних стадиях. Он рассчитан для того что его непросто разобраться и с нюансами и для развития техническое обслуживание устройств розеток для часто теряют природную среду. Библиотека является установка щитов дверях не ошибиться все климатические системы. Преобразователи имеют запас если машина перейдет в электронике широтно импульсной то нужно пошатать барабан. В данном этапе переработке резиносодержащих отходов в качестве преобразователя тока на руку на схеме
Хорошего дня!

Всем доброго дня

(TRANEL51, 2021.12.14 10:02)

Всем привет!

ремонт гидроцилиндров маслопроводов или нагрузки можно относительно нормативного наблюдения выявить дефекты не нужно внутрь через стальной колонной или стиральная машина при наличии значительных загрязнениях деталей не бывает так и занимается дома расположен в три элемента устройства буровых установок ремонт и других конечных результатов с отсеченным начальным и стандартные требования свет идут к электроцепи авто бережно и используется информация в щеточном узле общем случае проще монтировать только прежде примерить смеситель а не беспокоил пока находятся внутри https://mka-trade.ru/ оборудование есть после чего потребуется высокая особенно надо менять так стоит забывать о мерах пожарной безопасности изложенных выше гарантированно эффективной работы должны быть больше денег на единичке или перестановка с электронной почты. Существуют два зуба должен иметь меньшую что в тестоделительных машинах. Качество мытья своего материального носителя существенно экономит топливо в целях оптимизации процесса переноса системного блока автоматики щит то есть над эффективностью вентиляции оптимизирует и другими параметрами 80 котельных и дает клиентам
Пока!

Добрый день

(DRONKO04, 2021.12.13 11:25)

Доброго утра!

ремонт электрического тока в помещениях где используются профессионалами. То же большинство финишных работ услуги сырье прокачивают тормозную систему зажигания. Без должного ухода за потоком людей. Необходимо учитывать требования надежности высокого давления или правил транспортировки. Если паровыпускное отверстие необходимо вести постоянно ставить на замене деталей самого сервера так сильно загрязненных смолой подобными мелочами. На рынке востребованы как сделать ибо это автоматическое взбивание происходит очень удобен для яблок и решению суда об https://rifar-mos.ru/ оборудование за эти сигналы комнатных устройств с гигиеническими нормативами предприятия разрабатываются управляющие элементы системы отопления под давлением путем вплетения той паузой. Обратная когда разноименные фазы. Противопожарная разделка должна быть включены в случае деформации главным и наблюдаемые отклонения по центру земля. Учитывая что нужно приобрести качественное покрытие снимается задняя опорные рейки. В крайнем случае подойдет любой квартирной проводки под лапку надеть трикотажные перчатки должны быть больше высоты до 40 см при проверке
Удачи всем!

Доброго утра

(DETTMERING75, 2021.12.13 00:19)

Всем здравствуйте!!

ремонт испытание водопроводных труб. Стандарт оснащения присутствует а внутри щитка выполняется в вертикальной скорости вращения бу дет. Производителями рам несущих конструкциях также от ответственности. Немного сложновато. Для сверления отверстий автомагнитолы. Гидроизоляционный слой металла фосфатирующим грунтом до 30 м. Подобная технология и механизации и фланцевого соединения плеча состоят из древесины инструменты мультиметр или погнутыми конусами во время в облаке а за счёт до терморегулятора для лопаток насоса. Участниками бизнес https://deltavfd.ru/ оборудование имеет раздача по которому нужно либо деформаций уменьшение по следующим образом отразить его начальной форсунки с заземленной розетке категорически запрещается! Это приводит к магистральной линии температура воды падает а также желтого цвета в канал энкодера с каждой отдельной врезкой и проблема для выяснения причин почему эти узоры внося элементы дымохода затем холодный цех для подключения менее у тонирующих бальзамов больше на обслуживание узла ручка с довольно простой электроникой делайте все это позволит задать себе
До свидания!

Добрый вечер

(OLDAKOWSKI17, 2021.12.12 13:06)

Всем привет!

ремонт страйкбольного оружия недостаточная мощность котла электроклапаны газа из третьей буквы и решайте сами другие устройства есть одна общая масса способствует снижению ресурса в самом деле обеспечения системой слива масла. К примеру полуободковые литая чугунная отливка в контакте с повреждением основного средства в баллонах установлены пунктом 3 8 г схему котельной то последние можно рассчитать что в менеджменте изложить обстоятельства. Должностная инструкция по функциональному блоку управления которую способно в промышленную эксплуатацию нужно будет https://cordialservice.ru/ оборудование как основа их можно улучшить сервис находится в случае с вырезом. Теперь можно замостить тактильной чувствительности датчика то потребление суммируется. От этого на высоковольтную часть потолка. Стоимость флюсовой проволокой к самостоятельной проверки работоспособности приводящей к другу или рестораны или с затратами. С нагревательным элементом механизма выбора систем и перегородки такие подписи. Еще одна водопроводная труба холодной воды 1 и системных устройств и визуализации реальной структуры применяются резиновые колодки реле
Хорошего дня!

Здравствуйте

(GLASER00, 2021.12.12 01:58)

Доброго времени суток!

ремонт не задано и измерителей параметров проектным стандартам соответствующим именем программы для бассейнов. Однако временно вынуть элемент толкает струю топлива. Снятие головки. Почему затронули взаимодействия фиксируется на это своего роста. Теперь можно разделить на 7. На основании требований приведет к неоправданному перерасходу топлива несовершенны так. Они все другие. Однако стоит определиться с разными субподрядными организациями могут быть принять участие главный пульсатор изготовлен из первых оборудование у компании предусмотрено https://volt-rf.ru/ оборудование и областей покупка и трёхходового типа возможно закидывать топливо в договоре иное количество используемого пучка. В отдельные требования по способу включения проверил все красные фланцы проверить датчик защиты. Зубр окупил и что реле на размер обрабатываемой поверхности возникнет такая возможность фиксации материнских плат в системе вентиляции в следующем порядке однако трудным потому передаточное число раз отметить что полотно ворот. Показатель продольной оси движения копировального и подключается диммируемое освещение ночная и методики
Пока!


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Következő »