Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BOSZNIAI HADSZINTEREK-Sarajevo-Vrhbosna 2.rész (Szarajevo harctér)

 

  KRONOLÓGIA

1992. .Március 2. a városban lakó helyi szerbek által megalapított önvédelmi csoportok barikádokat emelnek a város szerb lakta kerületeiben.

 

Április 3. a Jugoszláv Néphadsereg (JNA) megszállta Mojmilo városrészt.

Április 5. a városlakók békés demonstrációt tartottak (2000-3000 ember) . A demonstrációba épületekből tűzet nyitottak ismeretlenek . A várost kettészelő Miljacka folyó Vrbanja hídjánál a békés demonstrálók közül az orvlövészek lelövik Suada Dilberović és Olga Sučić polgárokat. Támadás éri a helyi szerb önkéntesek részéről a város rendőr akadémiáját Vraca városrészen.

Április 10. Szerb önkéntes fegyveresek és JNA egységek járőröztek Grabovic városrészben, Közel háromszáz lakos elhagyja a város „zsidó negyedét”.

 

Április 11. Sarajevo-ban az összes parlamenti képviselő , beleértve az SDS (szerb párt) aláírják az egységes Sarajevo-ról szóló deklarációt. A deklaráció kihangsúlyozta, hogy a várost nem lehet nemzetiségek közt felosztani, annak egységesnek kell maradnia.

Április 13. A muszlim területvédelmisek barikádot emeltek a Lapišnica alagút bejáratához. A "Maršal Tito" JNA laktanyából katonák tűzet nyitnak mely során egy civil polgár életét veszti. Hasonló módon a JNA "Viktor Bubanj" laktanyából is tüzet nyitnak ,mely során szintén életét veszti egy civil polgár.

Április 30. A JNA Dobrinja városrészbe a ki-be járást teljesen blokkolja. A JNA agresszor megszállónak kiáltják ki a Sarajevo-i muszlimok.

Május 2. Skenderij városrészben fegyveres összecsapások zajlanak a JNA és a helyi muszlim területvédelmi (TO) erők közt.. Leég a főposta épülete.

 

A boszniai válságról a portugáliai fővárosban zajló megbeszélésről visszatérő Alija Izetbegović, Zlatko Lagumdžija és Sabina Berberović muszlin politikusokat a JNA a Sarajevo-i reptéren letartóztatja és a Lukavica városrészben lévő JNA laktanyába szállítják őket.

Május 17. A JNA és a szerb fegyveres önkéntesek megpróbálják elfoglalni Sarajevo-t . Két fő irányon kezdik meg a város megszállását : Pofalići - kaszárnya "Maršal Tito" - híd "Bratstvo-jedinstvo" – Grbavica. Öt katonai konvoj indult meg a JNA egységeiből.

 

Május 18-19. Sarajevo-ban megszűnik a telefonvonal kapcsolat és a közvilágítás.

Május 19. Ilidža városrészben 500 fős nőkből és gyerekekből álló tömeg megállítja a JNA katonai konvoját.

Május 20. Kigyulladt és leégett a "Zetra" sportcsarnok a harcok következtében.

Május 22. 113. beteg kénytelen volt elhagyni a harcok miatt a Jagomir kórházat.

 

Május 26. A szerbek gránáttámadást intéztek a "Zehra Muidović" színház épülete ellen.

 

Május 27. A Vase Miskina utcában tizenkilenc civil polgár életét veszti és 157-en megsebesülnek ,mikor a szerbek Borija felől gránáttámadást intéztek .

 

Június 1. A JNA elhagyja  "Maršal Tito" laktanyát

Június 2. a háborús helyzetre való tekintettel mindkét fél mozgósítást hajt végre.

 

Június 28. François Mitterrand francia elnök, látogatásra érkezett Sarajevo-ba. Megnyitják a humanitárius segélyek részére a „légihidat” Sarajevo-i reptéren. Bačevo –beszüntették Sarajevo vízellátását.

Július 17. Harcok a reptér körül és szerb gránát támadás , mely során a városban közlekedő villamosok megrongálódnak.

Július 28. a szerbtüzérségi támadás végett összeomlik a UNIS toronyépület ,a kár meghaladja a 700 millió akkori német márkát.

Augusztus 1.A szerbek támadást intéztek egy gyermekeket a városból kimenekítő konvoj ellen. A konvoj a "Ljubica Ivezić" gyermekotthonba lakó ellátatlanul maradt árvákat szállította. A támadásban egy 16.hónapos , egy- két éves gyermek meghal. A szerb támadás során leégett a Hotel "Evropa".

Augusztus 3. Öt gyermek és két asszony veszti életét Kobilja Glava városrészben a szerb támadás során. Két személy megsebesült. Közben európai segélyszállítmány keretében több tonna „malária” elleni gyógyszer érkezett Sarajevo-ba.

Szeptember 13-14. A szerbek támadást intéztek Stup városrészben lévő horvát önkéntes HVO, HOS egységek és a muszlim „ Armija BiH” egységei ellen.
Augusztus 18. A szerbek gránáttámadást intéztek a Hotel "Evropa" ellen , mely során öt civil meghalt , nyolcon megsebesültek

Augusztus 25-26. A szerb gránát támadás végett leégett a város nemzeti könyvtára „ Nacionalna biblioteka -Vijećnica".

Október 9. Megszünt Sarajevo-ban a gázellátás. Az ivóvíz feketepiaci ára : 30 liter víz került tíz akkori német márkába.

 

 

 

1993.  .

 


Január 7. Sarejevo-ban a szerb, muszlim, zsidó és horvát nemzetiségek együtt ünneplik a pravoszláv Karácsonyt a Baščaršija –án lévő öreg pravoszláv templomban..

Január 8. Az UNPROFOR erők páncélozott harci járművében életét veszti a muszlim kormány alelnöke Vlade Hakija Turajlić, aki a szerb támadásban sérült meg közterületen.

Január 15.A városban vízért sorban állók közül a szerb tüzérségi támadásban meghalt nyolc személy és megsebesült húsz.

Február 15. Civil ellenállók konténereket telepítettek a városi kórház köré, védve az orvlövészektől. Bianca Jagger Sarajevo-ba látogatott.

Március 1.A muszlimok kezdeményezték Radovan Karadžić szerb politikai vezető bíróság elé állítását.

 

Április hónap. A Sarajevo-i régi temetők: Lav, Sveti Josip, Sveti Marko mellett új temetőt nyitnak a Koševo sportkomplexum stadionjának területén.

Június 1. Dobrinja III. városrészben két szerb aknavető gránát csapódik be az ott tartott football mérközésre . kilencen életüket vesztik , főleg gyerekek . 104. sebesülnek meg.

Június 8. Rasim Delić átveszi az Armija BiH (muszlim/bosnyák köztársasági hadsereg BiH) parancsnokságát.
Június 15.A Budakovića temetőben , tízen ketten halnak meg a szerb támadásban.

Június 16. Sarajevo-ban megszűnik az áramellátás. Az „áramszünet” 53. napig tartott.

Július 8. Sarajevo városi tanácsának tizenegy tagja , éhségsztrájkba kezd , amiért Goražde város nem kaphat humanitárius segítséget. A várost és járását a szerbek körbezárták, és megpróbálták kiéheztetéssel megtörni az ott harcoló muszlim erőket. A Sarajevo-iak élelmiszer gyűjtéssel próbálnak segíteni .

Július 12. Dobrinja városrészben a vízért sorban állók közül 13. meghalnak és 15. megsebesülnek , mikor szerb támadás éri a városrészt.

Augusztus 15. Hosszas megbeszélések után , Sarajevo-ból sikerül evakuálni a szerb támadásban súlyosan megsebesült Irma Hadžimuratović gyermeket .

Szeptember 19. A városban megalakul a Nemzetközi Tűzoltó Brigád.

November 4. Az UNPROFOR ellenőrzés alá vonja a Bačevo- i és Butile-i vízbázisokat ,erőműket.

November 9. Alipašino Polje városrészen lévő „Május 1.” (Prvi maj) főiskolát szerb támadás éri . Meghal egy tanárnő és három gyermek. Nem messze az iskolától becsapódó szerb gránátok öt civillel végeznek és 42. megsebesülnek.

November 11. Az összes iskolában 15. perccel rövidítették a tanórák időtartalmát.

November 28. Drvenija hidat ért szerb támadásban öt lakos életét veszti , négyen megsebesültek.

december 3. A Alipašino Polje városrész óvóhelyén az ott lévő gyermekeknek bemutatták a A Szeretetreméltó sárkány „ Žaljubljeni žmaj” című mesejátékot.

 

December 14. Drvenija hidat ért újabb szerb támadásban nyolcan vesztik életüket , 32. megsebesültek.

 

 

 

1994.

 

1994. január 3. Sarajevo-ban a szerb gránát támadás következtében húszan életüket vesztik és több mint negyvenen megsebesülnek. A városközpontot ért szerb gránát támadás során a Tatarević-Dragnić család hat tagja életét veszti , köztük két gyermek.

Január 22. Sarajevo Alipašina Polja városrészében a szerb tüzérségi támadásban hatan vesztik életüket, és három gyermek megsebesült.

Február 4. a városban a szerb támadás következtében tizenketten életüket vesztették és negyvenen megsebesültek.

Február 5. Sarajevo zsúfolt Markala piac területére becsapódott egy 120 mm-es gránát, mely 66 embert megöl és 197 megsebesít. A muszlimok a szerbeket hibáztatják és vonják felelőségre , később a szerbek provokációnak minősítik a szörnyű támadást, és azt állították, hogy a muszlimok lőttek a piacra . A nemzetközi erők vizsgálata alapján szerb zónából érkezhetett a gránát, a becsapódási körülmények vizsgálata alapján.
Február 12. Első alkalom , hogy úgy telt el a nap , hogy nem történt elhalálozás és sebesülés. .

Március 8. Sarajevo –ban 670 nap után megindul a villamosközlekedés.

Március 23. A "Bratstvo-jedinstvo" hídon megindulhatott az átjárás a civilek részére . Az első nap több mint 25-en mentek át a Grbavica városrészbe, és 15-en a” szabad városrészbe”.

Április 5. A város Ferhadija városrészében a Maršala Tita utca,Trg oslobođenja (Felszabadulás tere) részeken ismét működött at utcai világítás. A Sarajevo-i lakosok protestáltak az EU erők generálisánál , Michael Rose –nál. a szerb erők Goražde város elleni támadása miatt.

Április 13. A "Bratstvo-jedinstvo" hidat lezárták ismét , és megtiltották az átjárást.

Május 23. A városban kinyitott az első üzemképes benzintöltő állomás .

Június 19. Vijećnica városrészben Zubina Mehte dirigens vezénylésével koncertet adtak , ahol a W. A. Mozart Requiem –jét adták elő.

Július 4. Megnyílt Sarajevo-ban az USA BiH nagykövetsége.

Július 16. A szerbek lezárták az összes kivezető utat a városból.

Augusztus 14. A reptéren aláírták a felek az UN közreműködésével a reptér „orvlövész” mentes zónává való nyilvánítását.

Augusztus 15. Sarajevo-ban 742-ik alkalommal szegték meg a felek a tűzszüneti megállapodást.

Szeptember 1. II. János Pál pápa bejelentette ,hogy látogatást tesz Sarajevo-ban.

Szeptember 6. Elhalasztotta látogatását II.János Pál pápa.

Szeptember 28. Az UNPROFOR egyik kamionja elütött egy gyermeket. A történtek miatt a sofőr pszichikai sokkot kapott.

Október 4. A 24. órás tűzszünetet 2000 alkalommal is megszegték a felek.

Október 8. Marindvora városrészben a szerbek villamosra lőttek, mely során a villamos vezetője meghalt , 12. utas pedig megsebesült.

Október 25. Az UN erők egy öt éves gyermek halálát okozzák.

November 8. A szerb támadás következtében hatan vesztik életüket , ebből négy gyermek, és tízen megsebesülnek.

November 17. Szerb gránáttámadás érte a BiH elnöki épületét.

November 30. Sarajevo-ba látogat az UN. főtitkára Boutros Ghali.

December 1. a harci cselekmények végett bezárják a repteret . megszűnik a gázellátás ,mely következtében a "Velepekari" péküzem beszünteti a kenyérgyártást . A város áram és kenyér nélkül maradt.


 

1995.

 

 

Január 26. Sarajevo ,ezer napja ,hogy a szerbek körbezárták.

Február 2. Megnyílt a reptéri út.

Március 4. Orvlövész megsebesít három civil polgárt.

Március 15. Lezárják a reptéri utat.

Április 13. A szerbek gránát támadást intéztek a város vasúti pályaudvara ellen, ahol hét személy megsebesült.

Május 16. A szerb gránát támadásban öten vesztik életüket, 16. megsebesülnek.

Május 24. Az UNPROFOR erők 2.758 detonációt számolnak össze Sarajevo-ban.

Június 16. A Dositejeva utcára a szerbek légi támadás során bombát dobnak.

Június 18. A szerbek gránát támadást intéztek a Dobrinja városrészben vízért sorban álló lakosokra . heten életüket vesztették és 12. megsebesültek.

Június 21. Újabb szerb támadás a Dobrinja városrészben vízért sorban állók ellen, mely során haton meghaltak és 15. megsebesültek.

Június 25. A szerb támadásban két gyermek vesztette életét és nyolcon megsebesültek.

Június 28. A szerbek légitámadást intéztek a Sarajevo-ban lévő rádió és televízió RTV BiH épülete ellen , melyet bombával megrongáltak.

Június 30. A szerb gránáttámadásban négyen vesztették életüket és 20. megsebesültek. Két szerb gránát az UNPROFOR erőknél csapódott be.

Július 1. Folytatódott a szerb gránát támadás ,mely során 12. vesztették életüket és 67. megsebesültek.

Július 6. Szerb támadásban hatan vesztették életüket és 11. megsebesültek.

Július 12. Szerb támadásban hatan meghaltak és 12. megsebesültek.

Július 18. szerb támadásban hatan meghaltak és hatan megsebesültek.

Augusztus 10. Orvlövész támadás során négyen meghaltak.

Augusztus 22. A szerb támadásban hatan meghaltak és 33. megsebesültek. A szerbek légitámadás során két bombát dobtak le Novo Sarajevo városrészre.

Augusztus 28. Megismétlődött az 1994.02.05-ikei gránáttámadás a Markala piac ellen.35.életüket vesztették és 90 megsebesültek. A szerbeket vádolták a muszlimok , a szerbek pedig muszlim provokációnak minősítették és őket vádolták a támadás miatt.

Szeptember 4. Miután a szerbek a várost körülvevő gyűrűből folyamatos tüzérségi támadás alatt tartották Sarajevo-t , és az ENSZ felhívását sem vették figyelembe, miszerint ki kellett vonniuk a tüzérségi erőt Sarajevo körüli gyűrűből, ezért az ENSZ a NATO beavatkozását kérte. A NATO légitámadást követően a szerbek megkezdték a tüzérségi erők kivonását a gyűrűből az ENSZ által meghatározott távolságra.

Szeptember 8. A szerbek ismét gránátozzák a várost , mely során tízen megsebesülnek.

Szeptember 15. Öt hónapos lezárás után megnyílt a Sarajevo-i reptér.

Október 24. Megnyitották a szerbek a humanitárius segély előtt a Sarajevo – Kiseljak útvonalat , Ilidža városrészen keresztül.

November 11. Sarajevo áramellátása helyreállt, a szerbek visszaadták az áramot.

November 21. A város Nemzeti Színházában ,Laibach koncertre kerül sor.

December 22. befejeződik a háború Sarajevo ismét szabad város .

 

 

Előkészület a fegyveres ellenállásra ,a Patrióta Liga .

 

 

 

1991.évben a Sarajevo városban a rendőrség főépületében (Dom milicije) az SDA ( muszlim radikális párt) kongresszusán megszervezték a nemzet védelmére irányuló feladatok végrehajtását, és létrehozzák a Patrióta Ligát „ Patriotska liga” ,mely fegyveres ellenállás alapja lesz a hadsereg megalakításához vezető úton.

 

A Patrióta Liga (PL) fegyveres ellenálló nemzeti csoportjai ,mint zöldsapkások „Zelene beretke” híresültek  el. A Liga 1992.02.07-08-án a Mehurići (Travnika járás) előkészítette a 60 000-70 000 főből álló fegyveres területvédelmi erők szervezeti ,lokális védelmi struktúráját. A cél az önálló, független BiH köztársaság megvédése a szerb agresszióval szemben . Ennek során a PL vezérkari stábja kilenc regionális stábot hozott létre , 103. járás stábot , és ezek alá tartózó különböző területvédelmi egységeket , melyek szakasz formációtól a brigádig alakították ki.. Ezzel létrehozták a területvédelmi un. TO katonai formációt, modellt.

 

 

 

 

A muszlim „zöld beret sapkások”Sarajevo-ban.

 

 

Sarajevo védelmében a Patrióta Liga (PL) „zöld beret” katonai formációk is részt vettek, akik nevükhöz hűen zöld beret sapkát viseltek . A „vatrogasna brigada” tűzoltó brigádot Kenan Slinić vezette , a „ Širokača” egységet Faik Avdibegović irányította . További egységek , „Liba” csoport a nemzetközi reptérnél , „Jozo Planinc” csoport Čengić-Vili vonalon , „Jahija” csoport Sokolovića városrészen, „Faik” csoport Stup városrészen, „Dževad Kovačević” egység Grbavica városrésznél, „Enes Čavčić” csoport Briješća városrésznél , „Salih i Saud” csoport Bjelava részen , „Tufo” csoport Pazarića részen, „Ago” csoport a zsidó temetőnél „braća Karamustafić” csoport Čolina kapa és Sulejman Z. részen. Legendás parancsnokok voltak Alija Miladin, Dino Magoda, Eno Šakić .

 

 

Központi Területvédelmi Erők (" Teritorialna Odbrana Armije Republike BIH" ) Sarajevo –i egységei.

 

 

1992. május-augusztusában megalakult muszlim-bosnyák területvédelmi erők " Teritorialna Odbrana Armije Republike BIH" .Központi TO erők főparancsnoksága , Sarajevo városában székelt , a főparancsnok Sefer Halilovic volt. Központi egysége az1. Speciális Egység (SJ).

 

Sarajevo mellett Tuzla ,Zenica, Bihać , Nyugat –Hercegovina körzeteiben jöttek létre a Sarajevo-.i főparancsnokság alá tartozó TO erők.

 

 

Regionális központi TO egységek Sarajevo :

 

 

1 Sanjak Brigada - (Szandszák brigád)

 

1 Dobrinja Brigada -( Dobrinja városrészen tevékenykedő brigád)

 

1 Stup Brigada- ( Stup városrészen tevékenykedő brigád)

 

1 Drinina Dolina Brigada -( Drinina völgyi brigád)

 

1 Ilidža Brigada- (Ilidža városrészen tevékenykedő brigád)

 

11 Pješadička Brigada "Zmaj od Bosne" -(Zmaj gyalogos brigád)

 

12 Pješadička Brigada "Hadži Lojo" -(gyalogos brigád

 

13 Novo Sarajevo Brigada - ( Novo Sarajevo városrészen tevékenykedő brigád)

 

14 Profalić-Velesić Pješadička Brigada -( Profalić-Velesić részen tevékenykedő gyalogos brigád)

 

15 Novi Grad Pješadička Brigada - (Novi Grad részen tevékenykedő brigád)

 

"Isa Beg Isaković" Brigada

 

 Sarajevska Općina Vojna Policija Bataljon -( Sarajevo járási katonai rendész zászlóalj)

 

 Nezavisni Odredi -(független egységek)

 

 Nezavisne Brigade -( független brigádok)

 

2 Taktička Grupa (Hadžići-Trnovo) - Sarajevo -( 2. számú taktikai csoport Sarajevo ,Hadžići-Trnovo városrész)

 

"Nijaz Kulenović" Puk - ( Nijaz Kulenović ezred)

 

"Igman" Sjedinjeni Odred -( Igman speciális egység)

 

"Igman" Mješoviti Artiljeski Bataljon (Hadžići) - ( Igman vegyes tűzérségi zászlóalj - Hadžići városrész)

 

 

Egységek , csoportok ,szakaszok OpŠTO "Stari grad- Sarajevo "1992.05.28.-09.28. területvédelmi erői:

 

 

TO "Vratnik" területvédelmi és patrióta liga / 607 fő ,ebből 566 katona, 30 tiszthelyettes és 11 tiszt ,

 

"Sumbuluša "szakasz - zöld sapkások (28 katona - beléptek a Vratnik egységbe)

 

diverzánsos "Vratnik"zöld sapkások (38 katona-beléptek a Vratnik egységbe),

 

 "Boguševac" SPČTOpatrióta liga (91 katona- belépett a TO Širokača egységbe) ,

 

"Rogina" SPČTOpatrióta liga ( 96 fő ,ebből 91 katona ,3 tiszthelyettes,2 tiszt- beléptek a Sedrenik egységbe),

 

TO "Širokača" területvédelmi és patrióta liga / 300 fő ,ebből 284 katona 11 tiszthelyettes és 5 tiszt,

 

TO "Sedrenik" területvédelmi és patrióta liga / 368 fő,ebből 360 katona, 5 tiszthelyettes, 3 tiszt,

 

TO "Vasin Han" területvédelmi és patrióta liga (beléptek a Logavina egységbe) 462 katona.

 

"Toka-Džeka "szakasz-zöld sapkások (55 katona ( beléptek a Širokača egységbe)

 

"Grličića " szakasz ( 254 katona - beléptek a Sedrenik egységbe)

 

"Kovači"szakasz- zöld sapkások ( létszám 26 fő ,ebből 1 tiszthelyettes ,25 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

 "Medrese-1" csapat -patrióta liga ( létszám 80 fő ,ebből 1 tiszt, 4 tiszthelyettes ,75 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

"Logavina" szakasz- zöld sapkások ( létszám 58 fő ,ebből 1 tiszthelyettes ,57 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

"Podkovači"szakasz -zöld sapkások ( létszám 21 fő katona,- beléptek a Logavina egységbe)

 

" Evropa-II" szakasz-zöld sapkások ( létszám 83 fő katona,- beléptek a Logavina egységbe)

 

"Evropa-I"osztag -zöld sapkások     ( létszám 15 fő katona- beléptek a Logavina egységbe)

 

" Vrbanjoša" szakasz   ( létszám 62 fő ,ebből 2 tiszt,2 tiszthelyettes ,58 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

 "Katedrala" zöld sapkás osztag   ( létszám 18 fő katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

"POV Bosna III"   ( létszám 48 fő katona- beléptek a Logavina egységbe)

 

"Medrese-II" osztag ( létszám 130 fő ,ebből 3 tiszthelyettes ,127 katona - beléptek a Logavina egységbe)

 

"Porodice Foht" területvédelmi és patrióta liga spec.szakasz (létszám 55 fő katona- beléptek a Logavina egységbe)

 

"Višnja-Kat."zöld sapkás osztag( létszám 19 fő katona- beléptek a Logavina egységbe)

 

"Dom Zdravlja S.G."szakasz- zöld sapkások ( létszám 43 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Pjaf"szaksz-zöld sapkások     ( létszám 94 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

" Babića Bašća" szakasz      ( létszám 23 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Bravadžiluk" szakasz     ( létszám 38 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

"Vijećnica"szakasz-zöld sapkások          ( létszám 35 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Bosna-VII" szakasz-zöld sapkások          ( létszám 20 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

"Bosna U-2" szakasz-zöld sapkások        ( létszám 27 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Hrid" csapat területvédelmi -patrióta liga ( létszám 165 fő ,ebből 1 tiszt ,5 tiszthelyettes ,159 katona - beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Hošin Brijeg" csapat-zöld sapkások          ( létszám 130 fő katona- beléptek a Stari Grad egységbe)

 

 "Čolina kapa" csapat -területvédelmi -patrióta liga      ( létszám 173 fő ,ebből 1 tiszt,4 tiszthelyettes ,168 katona - beléptek a  "Hrid- Jarčedoli" egységbe)

 

 "Mahmutovac " csapat -területvédelmi -patrióta liga ( létszám 108 fő katona- beléptek a  "Hrid- Jarčedoli" egységbe)

 

 Objektumvédelmi szakasz- ( létszám 33 fő katona - beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe)

 

"Bosna-Centar" vezetési parancsnokság             ( létszám 14 fő ,ebből 1 tiszthelyettes ,13 katona - beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe) 

 

"Bosna-II" szakasz- ( létszám 19 fő katona - beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe)  

 

"1.PDV"-diverzáns ellenes szakasz- ( létszám 50 fő ,ebből 1 tiszt,2 tiszthelyettes ,47 katona - beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe) 

 

"2.PDV"-diverzáns ellenes szakasz- ( létszám 50 fő katona- beléptek a ZŠČ OpŠTO egységbe)

 

2.VO Parancsnoksági biztosító szakasz- ( létszám 30 fő katona - beléptek a 1.brigád "Stari Grad" egységbe)

 

"Sarajevske pivare" egység ALFA- ( létszám 30 fő katona- beléptek a 1.brigád "Stari Grad" egységbe)

 

OpŠTO "Stari grad"1992.05.28.-09.28. területvédelmi erői:

 

 

-TO Vratnik területvédelmi és patrióta liga / 607 fő ,ebből 566 katona, 30 tiszthelyettes és 11 tiszt ,

 

-TO Širokača területvédelmi és patrióta liga / 300 fő ,ebből 284 katona 11 tiszthelyettes és 5 tiszt,

 

-TO Sedrenik területvédelmi és patrióta liga / 368 fő, ebből 360 katona, 5 tiszthelyettes, 3 tiszt,

 

-TO Vasin Han területvédelmi és patrióta liga (beléptek a Logavina egységbe) 462 katona.

 

--Speciális területvédelmi és patrióta liga csoport (SPČTO): "Boguševac" patrióta liga (91 katona- belépett a TO Širokača egységbe) , "Rogina" patrióta liga ( 96 fő ,ebből 91 katona ,3 tiszthelyettes,2 tiszt- beléptek a Sedrenik egységbe), "Mahmutovac " , "Hrid", "Čolina kapa".

 

--Speciális területvédelmi és patrióta liga szakasz (SP): "Porodice Foht"

 

--Önálló gyalogos területvédelmi és patrióta liga szakasz (Sam pj Vod) : "Grličića " ( 254 katona - beléptek a Sedrenik egységbe)

 

:Manőverező egységek:

 

 

--Speciális csoport (SPČTO):

 

"Medrese-1" patrióta liga ,

 

"Hošin Brijeg" zöld sapkások ,

 

--Szakasz erők : "Kovači"zöld sapkások ,

Logavina" zöld sapkások ,

 

Sumbuluša " zöld sapkások (28 katona - beléptek a Vratnik egységbe) ,

 

"Bosna-II" zöld sapkások ,

 

"Bosna-VII" zöld sapkások ,

 

"Bosna U-2" zöld sapkások ,

 

"Dom Zdravlja S.G."zöld sapkások ,

 

"Pjaf"zöld sapkások ,

 

 "Evropa-II" zöld sapkások ,

 

"Vijećnica"zöld sapkások , diverzánsos

 

"Vratnik"zöld sapkások (38 katona-beléptek a Vratnik egységbe),

 

1.diverzáns "Stari Grad" patrióta liga ,

 

 "Podkovači"zöld sapkások ,

 

 "Vrbanjuša" patrióta liga ,

 

"Stari Grad"zöld sapkások ,

 

Toka-Džeka zöld sapkások (55 katona ( beléptek a Širokača egységbe) ,

 

objektumvédelmi szakasz patrióta liga ,

 

"Bosna centar" zöld sapkás vezetési parancsnokság,

 

 " Evropa-I" zöld sapkás osztag,

 

 "Višnja-Kat."zöld sapkás osztag,

 

 "Katedrala" zöld sapkás osztag. 

 

TO "Logavina"egység -parancsnok:Hajdaragić Sabro-létszám 615 fő- ( az egység a későbbiekben belépett a 1.brigád "Stari Grad")

 

TO "Hrid- Jarčedoli"egység- parancsnok:Gegić Adnan-létszám 576 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Pale"egység -parancsnok:Jašarević Faruk-létszám 350 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Vasin Han"egység -parancsnok:Čengić Salem - létszám : 462 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Sedrenik"egység-parancsnok:Poturković Fehim-létszám 487 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Vratnik"egység -parancsnok:Džaferagić Safet-létszám 673 fő( az egység a későbbiekben belépett a gyalogos brigádba - "Hadži Lojo "12. pbr.)

 

TO "Stari Grad"egység- parancsnok:Zulić Mujo-létszám 280 fő ( az egység a későbbiekben belépett a 1.brigád "Stari Grad")

 

TO " Širokača "egység- parancsnok:Kudeljak Stijepan- létszám 446 fő( az egység a későbbiekben belépett a OdTO Širokačabrigádba)

 

Muszlim rendőrség Sarajevo (MUP) .

 

 

A muszlim Dragan Vikić parancsnok létrehozza Sarajevo városban a muszlim BiH köztársasági rendőrséget. Önkéntesek folyamatos képzése mellett , átesve az első harci összecsapásokon ,fejlődött és vált egyre szervezettebbé a MUP. Az egység nemcsak mint egyszerű rendőri erő, hanem mint speciális rendőri egység vívta ki a tiszteletet a város védelme során .

 

„1335 nap a pokolban” Sarajevo

 

A háború boszniai kezdetének pontos dátumáról a mai napig viták folynak. Vannak akik Ravno hercegovinai horvát települést ért szerb JNA támadástól számítják, vannak akik Bijelina Drina menti város szerb megtámadásától és vannak ,akik 1992. április 5-től, amikor a szerbek megkezdték a Sarajevo elleni támadást.

 

A szerbek 1992. május 2-ra teljesen körbezárják a várost és 1335 napig terror alatt tartják. A muszlimok beszorulva a városba ,más kisebbségben élő nemzetiségiekkel együtt ,fegyver, élelem, víz, áram, gáz nélkül és állandó mindennapos szerb gránáttámadás , orvlövész támadás, légitámadás közepette sikeresen hősiesen .

 

A négy éve alatt közel 11 000 vesztették életüket a harcok során Sarajevo-ban. Több mint 44 742 lakóépület rongálódott ,semmisült meg a harcok során.

 

A város a háborús barbarizmus szimbólumává vált ,miközben a UN tehetetlenül nézte végig a szerbek terrorját több éven keresztül.

 

 

„Armija BiH” (muszlim haderő) Sarajevo.

 

1992. április 15-től megalakul az ARBiH , muszlim hadsereg .A Patrióta Liga (PL) által megalakított ,Sarajevo –t védő muszlin fegyveres területvédelmi csoportjait a megalakult muszlim hadseregbe sorolják. 

 

A hadsereghez csatlakozók számoltak azzal , hogy nem volt elég fegyverzet ,megfelelő technika , a muníció , de a hazafiasság és a nemzeti függetlenség eszmélye táplált célok ,a kitartás kompenzálta mindezeket.

 

A hadsereg első nagy győzelmét 1992.május 16-án a „ Pofalićka bitka” során hajtotta végre , mely során június közepére Sarajevo nagy részét , Dobrinja városrészt ellenőrzés alá vonták.

 

1992. őszén következett egy újabb offenzíva ,mely során Vojkovići - Hrasnica – Ilidža vonalon támadták a szerb állásokat . A szerbek az összes fegyverzetet kivonták Otes, Bare, Azići, Stup városrészekből.  A harcokban több muszlim katonai parancsnok lelte halálát, április 18-án életét vesztette Safet Hadžić, májusban a speciális egységből vesztette életét Vinka Šamarlića. A zöldsapkások „, Zelene beretke” egységéből Enu Šakića, Dino Magoda vesztette életét június 8-án. Čedo Domuz július 30-án , Ramiz Salčin augusztus 22-én, Fadila Odžaković Žuta pedig szeptember 20-án vesztették életüket. Ezen katonai vezető személyiségek fontos szerepet töltöttek be a muszlim Sarajevo-i védelmi erők összefogásában , és eredményes harcában.

 

Sarajevo-i muszlim védelmi erők az az a hadsereg ARBiH parancsnoka már Mustafa Hajrulahović Talijan volt, mikor bejegyzésre kerültek az első parancsnokok , Hasan Efendić ,majd Sefer Halilović , és később Rasim Delić. A vezérkari stáb tagjai voltak Stjepan Šiber és Jovan Divjak parancsnokok.

 

Muszlim erők harca a Sarajevo-i szerb blokád ellen.

 

A muszlimok számára világossá vált a szerb taktika , mely a város körülzárása utáni megszállást ,lerohanást jelentette. A muszlimok igyekeztek rövid idő alatt keresztül húzni a szerbek számítását és megszervezve a város védelmét ellenálltak a szerb gyűrű szorításának.

 

A muszlim Jusuf Juka Prazina saját tartalékos speciális rendőri alakulatait Ilidža városrész védelmére vetette be, a muszlim Kerim Lučarević az egész Katonai Rendészetet (Vojna Policija „VP”) Vrace városrészbe irányította.

 

A „maréknyi” rosszul felfegyverzett muszlim egységek a szerbek professzionális jól felszerelt 12 000 fős haderejével álltak szemben, akik 62 km. hosszan gyűrűt alkotva zárták körbe a várost . A szerbek a gyűrűbe 1.600 tüzérségi hadieszközt , 100 tankot, , 180 páncélozott harci szállító járművet, 500- 550 PAM légvédelmi géppuskát, és PAT légvédelmi ágyút és 150 különböző kaliberű fegyvert vetettek be. 

 

A muszlim védők 1992. júniusában két alkalommal is megpróbáltak kitörni a szerb gyűrűből, mely nem sikerült. 1992. június 8-án a muszlim kitörési kísérletben 134 vesztették életüket . Június végén a Poljina részen történt újabb kitörésben újabb 52 főt vesztettek.

 

A szerb gyűrű egészen a háború végéig „szorította” a Sarajevo-t védő muszlim erőket , mely gyűrű 1995. júniusára 57 km. hosszúságura tudták a szerbek szűkíteni.

 

A mappában található képek előnézete Bosznia és Hercegovina szemléltető térképek


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Видео кубань

(Irakliy, 2021.06.01 09:15)


<a href=https://kuban.video/video/31-svjataja-ruchka.html>святая ручка</a>

bretonnia strategy total war warhammer

(RobertLer, 2021.05.31 11:58)

sound blaster sb1040 driverlast wish nuclear thronedark souls 2 grey spiritthe pirate caribbean hunt shipsati radeon hd 2400 pro driver windows 7super mario galaxies dsyamaha receiver tsr 5810toshiba c55 a driversasus m4a88td-mwacom cth-680
<a href=http://grabr.ru/tegi/doveritelnyj-marketing/>wacom intuos 2 yosemite
</a>
<a href=http://newintheworld1234.blogspot.com/2021/05/freeflix-hq-windows-10-downloadfreeflix.html>dritek system launch manager
</a>
<a href=http://grabr.ru/tegi/sobstvennaya-effektivnost/>asrock h55m-le
</a>
<a href=http://www.grabr.ru/tegi/delovye-otnosheniya/>fight night champion ps3 controls
</a>
<a href=https://bobrdobr.ru/people/annaryabova/>dead island riptide dev menu
</a>
<a href=http://grabr.ru/content/zhizn-v-dolg-radost-ili-rabstvo-blog-anny-ryabovoi/>angry birds airfield chase 30
</a>
<a href=http://seominds.ru/blog/6662.html>gigabyte z77m d3h mvp
</a>
<a href=http://grabr.ru/tegi/dialog/>asus m5a99fx pro r2 0 drivers
</a>
<a href=http://seominds.ru/tag/возвращение>cp technologies cp usb rj45m driver
</a>
<a href=http://newnewsabout1.blogspot.com/2021/05/freecell-windows-10-download.html>lenovo yoga 710 bluetooth
</a>
acer aspire switch 10 stylus
epson gt 2500 driver
atheros communications ar81family gigabit/fast ethernet driver
paint tool sai 1.2.5 keygen
on_off charge b12

http://grabr.ru/user/anna-ryabova/
http://grabr.ru/related/robin-sharma-26-prostykh-pravil-zametki-po-puti-v-rim/
http://www.theglobe.net/the_worlds_most_visited_web_pages_152.html
http://kropnews2seen.blogspot.com/2021/05/fujitsu-fi-7160-scanner-driver-download.html
http://seominds.ru/tag/успешный интернет бизнес/
http://grabr.ru/tegi/stanovlenie-lidera/
http://www.grabr.ru/tegi/doveritelnyj-marketing/
http://seominds.ru/tag/Секрет успеха/
http://seominds.ru/tag/лень матушка/
http://seominds.ru/tag/тренинг успеха/

epson gt 2500 scanner
star trek bridge commander free download
asrock z77 extreme6 drivers
hp laserjet m551 driver
onkyo tx-nr414

cp technologies 10 100 fast ethernet driver
alice madness returns trainer
skype it's time to ditch discord
asus z87-a drivers
lenovo yoga 14 drivers

bluetooth usb module driver
dell demension 2350 drivers
z97-d3h-cf
titan quest immortal throne patch
resident evil 6 trainer

dlink dwa 125 drivers

(RobertLer, 2021.05.31 10:25)

wow handful of snowflakesintel centrino advanced-n 6200 agnh61m-p32/w8hp lj 4100 driversasus zenpad 3s 10 nougat updateasrock n68c gs fxlg g flex lollipop updatecandy camera latest versionat&t asus memo pad 7lenovo wireless keyboard driver
<a href=http://www.grabr.ru/content/opros/>atn x sight 5-18
</a>
<a href=http://seominds.ru/blog/11221.html>asrock 970 extreme3 r2 0 drivers
</a>
<a href=http://seominds.ru/tag/вопросы>dell dimension 3000 windows 7
</a>
<a href=https://мособлжилсервис.рф/kak-garantirovanno-poluchat-trafik-s-tvitter-na-svoj-sajt-ili-blog/>zte axon 7 6gb
</a>
<a href=http://secondtops.blogspot.com/2021/05/ftp-client-download-windows-106-best.html>cod aw all royalty guns
</a>
<a href=http://grabr.ru/tegi/kak-zarabatyvat-novichku-v-inter/>canon imageclass d480 driver
</a>
<a href=http://grabr.ru/tegi/samootsenka/>panasonic tc-l42e50
</a>
<a href=http://grabr.ru/tegi/poluchit-trafik/>canon dr c125 software
</a>
<a href=http://seominds.ru/tag/безупречная>angry birds temple run
</a>
<a href=http://grabr.ru/content/biznes-sotrudnichestvo-5-oshibok-v-rabote-s-partnerami/>avic-5201nex firmware update
</a>
nti backup now ez 6
formatare baterie li ion
panasonic kx-mb2030 driver
player upgrades fifa 15
next launcher 3d shell lite

http://www.grabr.ru/content/14-sposobov-preodolet-len/
http://newnewsabout1.blogspot.com/2021/05/free-wordpress-download-for-windows.html
http://grabr.ru/tegi/printsipy-uspekha/
http://seominds.ru/tag/e-mail рассылка/
http://www.grabr.ru/content/setevoi-marketing-privet-ot-shekspira/
http://seominds.ru/tag/лидерские качества/
http://grabr.ru/tegi/perestat-lenitsya/
http://grabr.ru/tegi/samomotivatsiya/
http://grabr.ru/content/motivatsiya-chto-za-etim-stoit/
https://bobrdobr.ru/tags/public/типы+темперамента+личности/

p8z68 v le drivers
diablo 3 what is area damage
rt-n65r firmware
broadcomm driver 6.0 1.6300
kw-ub445-u2 software

god of war level cap
world love for dolphins day
hp g62 drivers for windows 7
asus transformer book t100ta drivers
shield tablet sd card

ez label xpress lite
the orange box achievements
sd card reader driver windows 8.1
final fantasy x remaster trainer
samsung bd p1600 firmware

lost planet 3 trainer

(RobertLer, 2021.05.31 08:54)

field and stream fishing gameunreal tournament 2003 cd keyasus motherboard m5a97 r2.0 driversoppo bdp 103 firmwaredell wireless 5630 evdo hspa mobile broadband mini cardgigabyte ga h67a ud3h b3d link dub e100 driveryamaha rx-a3020razer synapse sensitivity stagesassassin's creed revelations trainer
<a href=http://mybestnewss.blogspot.com/2021/05/gadgets-for-windows-10-download-64.html>epson stylus photo r320 driver
</a>
<a href=http://seominds.ru/tag/личностный>sombra hack play of the game
</a>
<a href=http://seominds.ru/tag/научиться>trendnet tu2-et100
</a>
<a href=http://seominds.ru/tag/самомотивация/>polaroid sprint scan 4000
</a>
<a href=http://newintheworld1234.blogspot.com/2021/05/free-windows-10-recovery-disk.html>lenovo yoga 2 touchpad driver
</a>
<a href=http://grabr.ru/tegi/kak-izbavitsya-ot-leni/>galaxy s5 at&t lollipop
</a>
<a href=http://grabr.ru/related/estafeta-pyat-otkrytij-uhodyaschego-goda/>bombshells hell s belles
</a>
<a href=http://seominds.ru/tag/сила>avg free antivirus 2015 review
</a>
<a href=http://seominds.ru/tag/как>dragon age origin arcane warrior
</a>
<a href=http://seominds.ru/tag/стать>assassin's creed jack in the box
</a>
tom clancy's rainbow six siege open beta
acer aspire 5610 drivers
moto e 2nd gen marshmallow
how to change lock screen picture on galaxy s8
asus p8z77 v bios

http://grabr.ru/tegi/chto-znachit-spam/
http://seominds.ru/tag/подписная база/
http://grabr.ru/related/7-sposobov-podnyat-sobstvennuyu-samootsenku/
http://newintheworld1234.blogspot.com/2021/05/free-windows-10-themes-download-for.html
http://newintheworld123.blogspot.com/2021/05/game-download-for-pc-windows-10-64.html
http://www.grabr.ru/tegi/kak-preodolet-len/
http://newnewsabout1.blogspot.com/2021/05/game-of-life-download-windows-10the.html
http://newnewsabout1.blogspot.com/2021/05/ftp-software-download-for-windows.html
http://grabr.ru/tegi/len-meshaet/
http://seominds.ru/tag/демотивация/

msi ms-7693 drivers
hp laserjet 500 color m551 driver
zenfone 3 deluxe amazon
olmapi32.dll outlook 2010 crash
microsoft office 2010 academics

honestech vhs to dvd™ 7.0 deluxe
motorola device manager not working
msi gaming 970 bios
amd e-240
cingular tiny flip phone

usb2 0 crw driver toshiba
asus m5a78l-m/usb3 bios
msi z270 gaming m3 drivers
samsung ln-t3242h
acer helios 300 drivers

what club is messi in fifa 16

(RobertLer, 2021.05.31 07:19)

nexus 5x google assistantintel hd graphics p4700sure thing disc labelermad catz fightpad pro pccod aw personalization packslg g3 android 5.1asus f2a85 m driversacer aspire v5 drivers for windows 7 64 bitmsn 10 day weatherasus z97 pro gamer bios update
<a href=https://irinaleadercoach.com/2012/nachinat-biznes-ili-ne-nachinat-somneniya-i-voprosy/>msxml 4.0 sp3 parser download
</a>
<a href=http://grabr.ru/tegi/avtomaticheskaya-rassylka/>hp tx 1000 drivers
</a>
<a href=http://seominds.ru/tag/подцели/>minecraft clash of clans skin
</a>
<a href=http://webice.ru/blogosfera/24446-po-sledam-e-mail-rassylok-imya-sestra-imya.html>universal media server plugins
</a>
<a href=http://newnewsabout1.blogspot.com/2021/05/free-windows-10-upgrade-download.html>gta san andreas snow mods
</a>
<a href=http://grabr.ru/content/kuda-ukhodyat-dengi-i-kak-splanirovat-byudzhet/>sabertooth 990fx r2 0 bios update
</a>
<a href=http://seominds.ru/tag/млм>cuddeback digital attack ir model 1156
</a>
<a href=http://seominds.ru/tag/качества>hp true vision hd
</a>
<a href=http://seominds.ru/tag/страх/>grow castle build 2019
</a>
<a href=http://grabr.ru/tegi/izvestnaya-lichnost/>mulberry (email client)
</a>
windows event logs ccleaner
panasonic kx-mb2000 driver
amd radeon r7 m270 drivers
shadowrun hong kong wallpaper
free-fall sensor

http://secondtops.blogspot.com/2021/04/automize-909-task-automation.html
http://seominds.ru/tag/самооценка/
http://zvuk.in/forum/index.php?showuser=61109
http://grabr.ru/tegi/e-mail-rassylka/
http://www.grabr.ru/content/estafeta-pyat-otkrytij-uhodyaschego-goda/
http://grabr.ru/tegi/tabletki-ot-leni/
http://seominds.ru/blog/6555.html
http://grabr.ru/tegi/chto-znachit-spam/
http://grabr.ru/tegi/prichiny-leni/
http://grabr.ru/related/reputatsiya-i-imidzh-v-internet-biznese-blog-anny-ryabovoi/

how to get rid of koobface virus free
atheros ar5b125 wireless network adapter
idt high definition audio codec windows xp
nexus 9 vs nvidia shield k1
serial need for speed carbon

asus f1a75-m pro drivers
ipod reset utility 64 bit
humble square enix bundle 3
evga x58 motherboard drivers
windows store failed to sync machine licenses. result code 0x80070002

how to save a lightworks project
gigabyte lan optimizer review
gigabyte ga f2a68hm h
hill climb racing old version
lenovo t520 bios update

lenovo x201 bios update

(RobertLer, 2021.05.31 04:12)

lets golf 2 hdgear s2 classic silverpayday 2 file sizehalo reach defiant map packmotor m4x offroad extremedell idt audio driversteam controller firmware update stuckhp envy fan controlstellar audio video converterluis suarez fifa 16
<a href=http://seominds.ru/tag/сетевой>rtl8188s wlan adapter driver
</a>
<a href=http://secondtops.blogspot.com/2021/05/android-device-manager-download-for.html>avic x940bt map update
</a>
<a href=http://seominds.ru/my/ryabova68/page2/>gigabyte ga-f2a68hm-ds2h
</a>
<a href=http://mybestnewss.blogspot.com/2021/04/by-2021-number-of-smartwatch-owners.html>minecraft love and hugs update
</a>
<a href=http://www.theglobe.net/the_worlds_most_visited_web_pages_152/>epson stylus c86 driver
</a>
<a href=http://grabr.ru/tegi/vliyayushchie-na-motivatsiyu/>dell thanksgiving sale 2015
</a>
<a href=http://seominds.ru/tag/сбалансированная>world of warcraft® legendary mmo mouse
</a>
<a href=http://grabr.ru/tegi/kak-pogasit-dolgi/>rtl8187 driver windows 8
</a>
<a href=http://grabr.ru/content/7-sposobov-podnyat-sobstvennuyu-samootsenku/>m2a-vm drivers
</a>
<a href=http://seominds.ru/blog/14342.html>azalia high definition audio
</a>
nvidia shield tablet k1 vs nexus 9
amd radeon hd 6550d driver windows 10
voice trap v2 0
trendnet tv-ip651w
amd radeon hd 7670 m driver

http://seominds.ru/my/ryabova68/page3/
http://grabr.ru/tegi/kak-nachat-deistvovat/
http://seominds.ru/tag/управлять своими финансами/
http://grabr.ru/content/manipulyatsiya-i-motivatsiya-v-mlm-biznese-blog-anny-ryabovoi/
https://bobrdobr.ru/tags/public/успешный+интернет+бизнес/
http://grabr.ru/tegi/kak-izbavitsya-ot-leni/
http://grabr.ru/tegi/biznes-obuchenie/
http://seominds.ru/tag/открытия/
http://grabr.ru/related/liderstvo-dar-ili-priobretenie/
http://seominds.ru/tag/внутреннее побуждение/

razer blackwidow ultimate firmware
black ops 3 update 1.06
radeon r7 250 drivers
server 2008 r2 eval
visual mp3 splitter & joiner

droid turbo lollipop verizon
samsung xe700t1a-a04us
hp protectsmart windows 8
sony firmware extension parser
dante's inferno game sequel

geforce gt 740 drivers
star wars knights of the old republic 2 trainer
philips 32pfl5332d/37
microsoft patch tuesday october 2016
m5a78l m usb3 drivers

asrock b75m-dgs r2.0

(RobertLer, 2021.05.31 02:36)

voxengo lf max punchtotal war rome 2 icenitom clancy's rainbow six siege open betaold world flag falloutsupport leliana as divinelg l90 t mobilesonic radar 3 downloadmsi a78m-e35 v2steelseries siberia 150 driversff14 au ra concept art
<a href=http://seominds.ru/tag/Достижение>maplestory how to reset skill points
</a>
<a href=http://seominds.ru/tag/заработок>7601.17514 101119 1850_update_sp_wave1 grmsp1 1_dvd iso
</a>
<a href=http://mybestnewss.blogspot.com/2021/04/google-chrome-is-once-again-recognized.html>battlefield 5 matchmaking failed
</a>
<a href=http://www.grabr.ru/tegi/kachestva-lidera/>alienware aurora r4 drivers
</a>
<a href=http://grabr.ru/tegi/motivirovat/>death to spies cheats
</a>
<a href=http://seominds.ru/blog/14037.html>asus swift pg278q drivers
</a>
<a href=http://seominds.ru/tag/искусство>3ware raid controller driver
</a>
<a href=http://seominds.ru/tag/избавиться>upgrade fedora 26 to 27
</a>
<a href=http://grabr.ru/tegi/chelovecheskaya-isklyuchitelnost/>note 8 lock screen
</a>
<a href=http://www.grabr.ru/tegi/delovoj-kompliment/>amd radeon hd8470d driver
</a>
adobe illustrator cc 2015 portable
intel centrino wireless n 2200 driver
adobe acrobat 9 professional torrent
rotary phone iphone case
toshiba satellite c55d a5108

http://harakirinews2.blogspot.com/2021/05/free-word-processor-for-windows-10.html
http://www.grabr.ru/tegi/e-mail-marketing/
http://grabr.ru/tegi/kak-zarabatyvat-novichku-v-inter/
http://harakirinews2.blogspot.com/2021/05/android-download-windows-10how-to.html
http://seominds.ru/tag/подписная база/
http://grabr.ru/tegi/otritsatelnaya-motivatsiya/
https://bobrdobr.ru/tags/public/взаимосвязь+характера+и+темперамента/
http://www.grabr.ru/related/setevoi-marketing-privet-ot-shekspira/
http://grabr.ru/tegi/prekrasnoe-nachalo-dnya/
http://seominds.ru/tag/цели в жизни/

ricoh mp c300sr driver
asus maximus iv extreme z drivers
nforce 790i ultra sli bios update
shoe tags for runners
hex workshop 6.8 crack

subway surfers world tour los angeles
paint.net blur smudge tool
authentec fingerprint driver windows 10
hp envy sound card
brother mfc j6710dw drivers

dirt 3 vip pass code
gigabyte ga-78lmt-s2 compatible graphics card
ec fw update tool (b19.0517.1
elitebook folio 9470m drivers
synaptics touchpad driver for windows 8.1 64 bit hp

dynamic auto painter 6

(RobertLer, 2021.05.31 01:02)

age of conan strange ui960gm/u3s3 fxalienware m17x r2 driversubway surfers tokyo free downloadinstall ios7 on iphone 3gsolevia 65 inch tvdroid maxx 2 back coverresident evil 5 sand globerpg shooter starwish 2asrock z87 extreme4 drivers
<a href=http://harakirinews2.blogspot.com/2021/05/freeflix-hq-windows-10-free.html>canon imagerunner 6055 drivers
</a>
<a href=http://grabr.ru/tegi/zhizn-v-dolg/>havit gaming mouse software
</a>
<a href=https://bobrdobr.ru/people/annaryabova/>mystery case files broken hour
</a>
<a href=http://grabr.ru/tegi/metody-motivatsii/>geforce 6100 nforce 405
</a>
<a href=http://harakirinews2.blogspot.com/2021/05/fscapture-free-download-for-windows.html>eve online chat logs
</a>
<a href=http://grabr.ru/tegi/borba-s-lenyu/>asus sabertooth x58 bios update
</a>
<a href=http://besttops2n.blogspot.com/2021/05/freegate-vpn-free-download-for-windows.html>flash player xbox 360
</a>
<a href=http://seominds.ru/tag/факторы>msi ms-7693 drivers
</a>
<a href=http://theglobe.net/the_worlds_most_visited_web_pages_152/>cyberlink webcam virtual driver
</a>
<a href=http://seominds.ru/tag/качества>lenovo x1 carbon touchpad driver
</a>
asus h170 pro drivers
conexant hda d110 mdc v 92 modem
halo tales from slipspace something has happened
hp envy x360 - 15-w155nr
wd tv play firmware

http://grabr.ru/tegi/tselevoi-posetitel/
http://grabr.ru/tegi/kak-preodolet-strakh/
http://seominds.ru/tag/рефрейминг/
http://www.grabr.ru/tegi/biznes-shkola-0/
http://grabr.ru/tegi/biznes-v-seti-internet/
http://seominds.ru/my/ryabova68/page2/
http://kropnews2seen.blogspot.com/2021/04/where-is-it-2021902-cataloging-discs.html
http://seominds.ru/tag/подписная база/
http://newintheworld1234.blogspot.com/2021/05/freeflix-hq-windows-10-downloadfreeflix.html
http://newnewsabout1.blogspot.com/2021/05/futronic-fingerprint-scanner-20-driver.html

acer aspire 5742 z drivers
acer aspire 5733z drivers
trendnet tew-731br firmware
htc desire 626 update marshmallow
p8z77-i deluxe/wd

anders dragon age awakening
avgn pixel land blast
samsung ml-2545 driver
logitech mx 610 left hand laser cordless mouse
adjectives to describe steve jobs

red bull destiny promo
ga-h170-d3h
dell xps 8100 drivers
tmobile lg g3 lollipop
hp hdx 16 drivers

prime z270-a drivers

(RobertLer, 2021.05.30 21:58)

hot virtual keyboard 9.0 registration keyfallout 4 gameplay screenshotslexmark p4350 drivers windows 10olympus stylus 1s successoramd firepro w4170m driverdailymotion app old versionvso dvd converter ultimatemadden 15 nfl moversrivatuner statistics server 6.5.0sharp mx 6240n drivers
<a href=http://seominds.ru/blog/5511.html>toshiba satellite c55 driver
</a>
<a href=http://www.grabr.ru/tegi/nachat-novuyu-zhizn/>avh-4200nex firmware update
</a>
<a href=http://seominds.ru/tag/создание>asus crosshair vi hero bios update
</a>
<a href=http://www.grabr.ru/tegi/doveritelnyj-marketing/>kyocera taskalfa 5500i drivers
</a>
<a href=http://grabr.ru/tegi/kak-preodolet-len/>evic vtc mini software
</a>
<a href=http://seominds.ru/tag/как>gigabyte ga-h97m-hd3
</a>
<a href=http://seominds.ru/blog/11549.html>infinite warfare patch 1.06
</a>
<a href=http://seominds.ru/tag/как>rt-n66r firmware
</a>
<a href=http://grabr.ru/content/po-sledam-e-mail-rassylok-imya-sestra-imya/>asmedia xhci 1.0 controller driver
</a>
<a href=https://bobrdobr.ru/tags/public/нехватка+денег/>gigabyte ga-b250-hd3
</a>
far cry 4 eagles
fresco logic usb root hub driver
toshiba satellite c55-b5101 drivers
wd firmware updater failed
msi 990fxa gaming drivers

http://newintheworld1234.blogspot.com/2021/05/freeflix-hq-windows-10-downloadfreeflix.html
http://kropnews2seen.blogspot.com/2021/05/fujitsu-fi-7160-scanner-driver-download.html
http://seominds.ru/tag/уровень самооценки/
http://seominds.ru/tag/отношение к жизни/
http://grabr.ru/tegi/tyazheloe-materialnoe-polozhenie/
http://grabr.ru/tegi/pozdravlenie/
http://seominds.ru/tag/самосовершенствование/
http://grabr.ru/tegi/initsiativnost/
http://mysuperblogsss.blogspot.com/2021/05/gadget-windows-10-downloaddesktop.html
http://mybestnewss.blogspot.com/2021/04/bmw-showed-what-will-be-racing-coupe-m6.html

fresco logic xhci (usb3) root hub
lg v34 isai beat
dig out game tips
hp officejet 5510 driver
wildlife park 2 free download

buff and debuff addon wow
google maps seville spain
note 8 change lock screen
msi oc genie download
hp scanjet g4050 drivers

intel q35 express chipset drivers
ralink rt5390r driver windows 7
heroes of the storm wonder billie
mission against terror download
ga-h67ma-usb3-b3

darksiders 2 abyssal forge

(RobertLer, 2021.05.30 20:30)

gigabyte gv n75toc 2gilenovo audio driver windows 7pioneer avh x2500bt firmware updatepowerline av utility downloadrpg black ops 2europa universalis 4 custom nationasus a8n sli deluxe windows 7 drivershp pavilion dv7 wireless drivermars war logs cheatsmetal gear rising revengeance trainer
<a href=http://seominds.ru/tag/методы>ray games part 1
</a>
<a href=https://ninamashtakova.ru/сетевой-маркетинг/multimillionery-v-setevom-marketinge-2-0>is bionix wallpaper safe
</a>
<a href=http://seominds.ru/tag/специфическая>lenovo g50 touchpad driver
</a>
<a href=http://mybestnewss.blogspot.com/2021/05/gadgets-for-windows-10-download-64.html>philips keychain digital camera
</a>
<a href=https://uderevyanko.ru/chelovek-rozhdaetsya-geniem/>is gta 5 on wii u
</a>
<a href=http://seominds.ru/my/ryabova68/page1/>nvidia shield tablet k1 vs nexus 9
</a>
<a href=http://grabr.ru/tegi/vyplatit-dolg/>dell wireless 375 bluetooth module driver
</a>
<a href=http://newintheworld123.blogspot.com/2021/05/game-download-for-pc-windows-10-64.html>synaptics ps 2 port touchpad driver download
</a>
<a href=http://grabr.ru/tegi/dostizhenie-lichnyh-celej/>russian roulette beer bong
</a>
<a href=http://grabr.ru/content/da-ne-poshel-by-ty-so-svoim-komplimentom/>angry birds pop level 64
</a>
microsoft wireless comfort keyboard 1.0a driver windows 10
verizon s7 edge buy one get one free
gigabyte g1.sniper z170 review
maya 2017 update 5
7601.17514 101119 1850_update_sp_wave1 grmsp1 1_dvd

http://www.grabr.ru/content/kak-gramotno-sebya-istratit-ili-kuda-ukhodyat-nashi-sily/
http://grabr.ru/tegi/biznes-obuchenie/
http://mybestnewss.blogspot.com/2021/04/bmw-showed-what-will-be-racing-coupe-m6.html
https://bobrdobr.ru/people/annaryabova/
http://seominds.ru/tag/как бороться с ленью/
http://grabr.ru/tegi/poluchit-trafik/
http://grabr.ru/tegi/sut-motivatsii/
http://seominds.ru/my/ryabova68/page3/
http://www.grabr.ru/tegi/process-delovogo-obscheniya/
http://newintheworld1234.blogspot.com/2021/05/free-word-processor-download-for.html

sabertooth z97 mark 1 bios update
realtek rtl8102e rtl8103e driver
brother mfc-8950dw driver
widgets and gadgets logic puzzle
beyond earth won't launch windows 10

sony bravia kdl 46ex523
memorex dvd writer driver download
wasapi download windows 10
samsung galaxy j3 6 virgin mobile
transformers rise of the dark spark trainer

mightytext contacts not syncing
realtek rtl8192eu windows 10 driver
kingdoms of amalur pc controller
samsung np-qx411l drivers
steelseries siberia 150 disconnecting

руны кайса

(RobertLer, 2021.05.24 03:42)

значение чувашских рун
русские руны значения
значение руны одина
мантическое значение рун
руна человек значение

https://znacheniyerun.blogspot.com/2021/05/blog-post.html
https://class199thbsc.webs.com/apps/guestbook/
https://raavivoice.com/%e0%a4%ae%e0%a4%82%e0%a4%a4%e0%a5%8d%e0%a4%b0%e0%a5%80-%e0%a4%85%e0%a4%b0%e0%a5%81%e0%a4%a3%e0%a4%be-%e0%a4%9a%e0%a5%8c%e0%a4%a7%e0%a4%b0%e0%a5%80-%e0%a4%a6%e0%a5%8d%e0%a4%b5%e0%a4%be%e0%a4%b0/#comment-506
http://www.odontoiatrialegale-genova.it/?unapproved=8&moderation-hash=ca7116a87ce287d6316a9633b5c90abb#comment-8
http://zona2t.com/foro/viewtopic.php?f=24&t=16768&p=81609#p81609

руна йер
числовое значение рун
руны дариус
руны значение сочетание
руны люциан

<a href=http://pro-efir.ru/viewtopic.php?f=22&t=87&p=414#p414 >руна велеса </a>
<a href=https://voetconsult-mechelen.be/holistic-massage-for-pain-relief/?unapproved=4170&moderation-hash=529199ba36b2162b317e4cf504969f26#comment-4170 >руны трандл </a>
<a href=https://allabouthorsepower.com/great-benefits-of-ceramic-paint-protection/?unapproved=52076&moderation-hash=600867b41876c8e9069718dd4d47c9f9#comment-52076 >руны зилеан </a>
<a href=https://www.7elm3aber.com/uncategorized/hello-world/?unapproved=14773&moderation-hash=2f9c1c0c0ed52079b2977f80d1a8692b#comment-14773 >руна лаукар значение </a>
<a href=http://www.havanko.fi/2017/10/28/selka-rinta-4/ >йорик руны </a>


беркана рунаруна их значенияруна есть значениеруна яра значениекомпания руна
руны ренгар
руна соуло значение
руны кейтлин
йер значение руны
руны алатырь значение


<a href=http://www.js09.net/blog/archives/2004/12/post_3.html>маокай руны
</a>
<a href=http://hpanther.com/?p=1&unapproved=16451&moderation-hash=00990d55d704a887cf48bb3e0108ce63#comment-16451>диагностика рунами
</a>
<a href=https://claytontimes.com/release-lieutenant-governor-mike-parson-announces-kelli-jones-as-public-relations-communications-coordinator/?unapproved=8374083&moderation-hash=c2779c37b00783efc7a52c639b840fa5#comment-8374083>тату рун
</a>
<a href=http://www.infoparkitjobs.com/hr-admin-executive/senior-hr-manager-spawoz-technologies/?unapproved=685010&moderation-hash=153bc17e3b47124fcd6de09f29687202#comment-685010>руны древнеславянские значение
</a>
<a href=http://www.irgeopolitics.com/%d9%86%d8%a7%d9%88%d9%87%d8%a7%db%8c-%d8%ac%d9%86%da%af%db%8c-%d8%a2%d9%85%d8%b1%db%8c%da%a9%d8%a7-%d8%af%d8%b1-%d8%af%d8%b1%db%8c%d8%a7%db%8c-%da%86%db%8c%d9%86-%d8%ac%d9%86%d9%88%d8%a8%db%8c/?unapproved=82681&moderation-hash=5236806bbded7e6c260654560b0e84e4#comment-82681>руна ир значение
</a>
<a href=https://pridetribe.org/view-the-brand-look-book/?unapproved=553&moderation-hash=4d50f501394a873c25951c6b48f24bbb#comment-553>германские руны значение
</a>

берегиня руна значение

(RobertLer, 2021.05.24 03:04)

руны даждьбог значение
пантеон руна
руна любви
руны значение ансуз
руны лига

https://junkraiders.cl/foro/viewtopic.php?f=13&t=46411&p=55972#p55972
https://amanpour.blogs.cnn.com/2012/04/10/contact-us/#comment-445802/
http://freretech.com/uncategorized/hello-world-2/?unapproved=109975&moderation-hash=f4c49114064074dcaceaa28171c79dfa#comment-109975
https://kimhung.vn/co-so-kham-chua-benh-vinh-long/?unapproved=3219&moderation-hash=fd7f1cb1efc5ad7157da84152fc3be4f#comment-3219
http://luozishan.top/forum.php?mod=viewthread&tid=146&pid=267&page=2&extra=#pid267

руны значения кратко
значение рун кеназ
эваз руна значение
перевернутые значения рун
таинственные руны

<a href=https://turisamurai.blog.ss-blog.jp/2019-01-13?comment_fail=1#commentblock&time=1621538850 >руны коловрат значение </a>
<a href=https://rdfindia.org/join-us/volunteer/interest-form/?contact-form-id=1128&contact-form-sent=10073&contact-form-hash=173995ce1bebda8af11ebbea39ea7a35fbd2bba1&_wpnonce=05e83b5f1d >физз руны </a>
<a href=http://thoitrangtay.com/pages/lien-he/?form_type=contact&contact%5Bname%5D=DonjackFES&contact%5Bemail%5D=jaquelinejeffersonxl16@gmail.com&contact%5Bphone%5D=87374247391&contact%5Bbody%5D=Hi%20all!%20ma%20favorite%20city%20is%20a4319%20%0A94eegfds3dslklaa83b%20f757%20%0Ahttps%3A%2F%2Fzootovaryvsems.site%2Fpost%2Fcat%2Bchow%2Burinary&submit=G%E1%BB%ADi%20li%C3%AAn%20h%E1%BB%87 >значение 25 рун </a>
<a href=http://force-tool.ru/blog/grafik-raboty-v-novogodnie-prazdniki >значение рун славянские </a>
<a href=http://ikb.s92.xrea.com/color/cgi-bin/clever/clever.cgi >руны мысли </a>


руна рост значениемагическое значение рунзначение руна дняруна стан значениеамуму руны
руны зои
руна эрда значение
джарван руны
релл руны
защитные руны


<a href=https://link-paket.org/forum/showthread.php?tid=4377&pid=242863#pid242863>руна отила значение
</a>
<a href=https://hotelbronchales.es/leyendas-sierra-albarracin-dona-blanca/?unapproved=165945&moderation-hash=9ea362115f73de33a1331e511eb09221#comment-165945>руны йорик
</a>
<a href=http://itun8.com/forum.php?mod=viewthread&tid=41251&pid=46036&page=1&extra=#pid46036>руны перевернутые значения
</a>
<a href=http://luxgel.ru/products/harmony-pure-white-powder-105-gr.html#comment_807494>руна зиг
</a>
<a href=http://www.ronschnellbacher.rocks/news/hello-world/?unapproved=7334&moderation-hash=6e3fb5c71197a1d8d0d27510ea648e4c#comment-7334>руны вектор
</a>
<a href=https://minneko.blog.ss-blog.jp/2016-12-11?comment_fail=1#commentblock&time=1621616672>соул руна значение
</a>

значение знаков руны

(RobertLer, 2021.05.24 02:23)

перуница руна значение
м руна значение
руна мадр
руна дагаз
значение карт руны

https://tesla-tsa.com/venues/bohunt-school/?unapproved=7899&moderation-hash=1b1e8faf1534c449788689c631f8eb8d#comment-7899
https://www.codcommunity.net/showthread.php?tid=491&pid=491#pid491
http://sidarta.org.br/colegio/pt/blog/o-que-e-um-espaco-educador/
http://www.dellacation.com/anatomy-of-honorable-character/?unapproved=81520&moderation-hash=02e050c81fb20f9eea98e3cc16da532b#comment-81520
http://icarestationery.com/shop/safety-security/not-disturb-sign-board/?unapproved=10854&moderation-hash=00a97c08cc90dcf69d41dfc46b74a837#comment-10854

руны значение турисаз
руны речи
руна othila значение
руна алу значение
руны архангел

<a href=http://gabapentin.mex.tl/?gb=1 >значение руны треба </a>
<a href=https://www.centreforsleep.org/introducing-feno/?unapproved=3710&moderation-hash=605df48d25afb22452f77ba2f83f5b9d#comment-3710 >руны сайлас </a>
<a href=http://mikenorrland.com/uncategorized/hello-world/?unapproved=59861&moderation-hash=96ef843af3ef68f5a01a318b8bcc3740#comment-59861 >сэм руны </a>
<a href=http://respectpeople.ru/raznoe/29-tsitaty-o-velikikh-lyudyakh-i-postupkakh/ >руны оберег значение </a>
<a href=https://pashtonwriters.webs.com/apps/blog/show/26123723-afghan-journalist-writer-and-poet-yaqub-sharafat-passedaway/ >руны ренектон </a>


руна 1 значениезначение руны опоратемные руны значениеведы значение рунруна треба
руны перевод
значения славянские руны
науд руна значение
чернобог руна
руны защиты


<a href=http://www.bigtsracing.com/product/schoengeld-chassis-headers/?unapproved=65874&moderation-hash=3ee11abf39cea3f16c49bce41bd1b3be#comment-65874>имя рунами
</a>
<a href=http://maritimevw.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=9664&p=10197#p10197>руны германские значение
</a>
<a href=https://www.philiphrausch.com/index.php/2020/08/28/vpc-group-business-development/?unapproved=1576&moderation-hash=2b59de25a6f558c45c0149517708956c#comment-1576>руна исс значение
</a>
<a href=https://bushmansland.tripod.com/cgi-bin/guestbook.cgi?seite=1&anzeigen=10>руна феу
</a>
<a href=https://berkerus.ru/blog/radio-berker-touch-dostupno-k-zakazu>футарк значения рун
</a>
<a href=https://1xcasino.site/?unapproved=30349&moderation-hash=b8829a5a2453e5391de618120874f3df#comment-30349>чувашские руны
</a>

muzmo бесплатная музыка как удалить обложку

(AileeLache, 2021.05.07 12:20)

получается, музмо скачать песни сергей <a href=https://muzloman.me/music/%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B8%D0%BA+%D0%B2+%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D1%83+2020>музыка в машину 2020</a>

muzmo бесплатно скачать

(AileeLache, 2021.05.07 11:14)

получается, muzmo скачать клип <a href=https://muzloman.me/music/%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5+%D0%BF%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8>армейские песни</a>

af6219841k83719b f961

(Joshuastuct, 2021.04.26 07:55)

https://zootovaryvsems.site/post/cat+chow+urinary - https://ic.pics.livejournal.com/shalenaolena/21982935/37303/37303_900.jpg

древнерусские руны
руны карты
руны гадать
расклад рун
руна тимо
сборка рун
руна паука
чернобог руна
руна успеха
языческие руны


<a href="https://zootovaryvsems.site/post/cat+chow+urinary"><img src="https://ic.pics.livejournal.com/shalenaolena/21982935/37303/37303_900.jpg" width="400" height="400" alt="руны"></a>


https://zootovaryvsems.site/post/cat+chow+urinary - виды рун


комбинации рун
руна удачи
руны джинкс
дивиай руны
маокай руны
руны кеннен
руны сона
конструктор руна
руна тимо
эльфийские руныHi all! ma favorite city is af621
94eegfdsf2df83b u197
<a href=https://zootovaryvsems.site/post/cat+chow+urinary>https://zootovaryvsems.site/post/cat+chow+urinary</a>

af62194ee4cdf3d5cb932fdf83b l123

(Andrewtibra, 2021.04.16 12:23)

https://zootovaryvsem.org/

<a href="https://zootovaryvsem.org/">https://zootovaryvsem.org/</a>
<a href=https://zootovaryvsems.site/>https://zootovaryvsem.org/</a>в ашане зоомагазин
пронатюр холистик корм для кошек купить
как двух кошек подружить
корм versele laga для крупных попугаев
кошачьи блохи


af62194ee4cdsdfssfdf83b c419
af62194ee4cdsdfdsdf3b z400

Спасительная магия

(Illona, 2021.04.15 08:54)


<a href=http://lucomor.ru>молитва от ссор и скандалов в семье</a>

af62194ee4cdf3d5cb932fdf83b j940

(Andrewtibra, 2021.04.14 10:18)

https://zootovaryvsem.org/

<a href="https://zootovaryvsem.org/">https://zootovaryvsem.org/</a>
<a href=https://zootovaryvsems.site/>https://zootovaryvsem.org/</a>в ашане зоомагазин
пронатюр холистик корм для кошек купить
как двух кошек подружить
корм versele laga для крупных попугаев
кошачьи блохи


af62194ee4cdsdfssfdf83b g613
af62194ee4cdsdfdsdf3b m383

8 916 224 44 10

(ElzayaSify, 2021.04.13 15:19)

значится

https://www.hostobzor.ru/xo/inc/uznat_kto_zvonil_s_neizvestnogo_nomera_telefona_besplatno.html
http://csi.tsu.ru/scripts/pages/index.php?ne_zvonit_pacan__pochemu_.html
https://informpskov.ru/libraries/inc/?ne_zvonit_paren_po_tomu_chto_zanyat.html


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Következő »