Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BOSZNIAI HADSZINTEREK-Sarajevo-Vrhbosna 1.rész (bevezető)

 

SARAJEVO ÉS VRHBOSNA

HADSZÍNTÉR 

 

Sarajevo (Szarajevó) város nevét a török „saray” vagy szeráj az az palota névből kapta, mely bosnyák-muszlim és horvát nyelven Sarajevo, szerb nyelven cirill iránymódban pedig „ Сарајево”. Sarajevo Bosznia és Hercegovina Föderáció jelenlegi fővárosa ( hivatalosan a Repulika Srpska az az Szerb Köztársaság fővárosa is) ,közel 400 000-en lakják. Főleg muszlim-bosnyákok és kevesebb számban horvátok , szerbek és egyéb nemzetiségiek.

 

  A város a történelmi Bosznia , mai Bosznia-Hercegovina keleti részén terül el 142km2-en. A város kelet-nyugati irányba fekszik , a Sarajevo-i völgyben ,öt nagyobb hegytömb a ,Bjelašnica (2067 m) ,Igman (1502 m) ,Jahorina (1913 m) ,Trebević (1627 m) koszorújában. A várost ,mely közel 500 méter tengerszínt feletti magasságban van ,kelet- nyugati irányon kettészeli a Miljacka folyó .Az óváros megőrizve a régmúlt stílusát a város szívében helyezkedik el , és nyúlik ki a hegyoldalra 900m. magasságba. Az óvárost szűk és meredek utcák jellemzik . A várost alapító oszmánok után az osztrák-magyar monarchia idején európai kulturális városává növi ki magát, melynek bélyegét a mai napig hűen őrzik a város épületei ,kulturális intézményei.

  A város híres eseményeként tartják számon az 1914-es „Szarajevói merényletet” ,amikor is Ferenc Ferdinánd osztrák trónörökös merénylet áldozata lett , ami a későbbiekben ürügyül szolgált az első világháború kirobbantásához. A város történetét négy vallási csoport (római katolikus, muszlim, ortodox és zsidó) által hátrahagyott épített és más kulturális javak adják. A régió egyetlen természeti veszélyforrását a ritkán előforduló földrengések jelentik.

 

Sarajevo éghajlata kontinentális. A nyarak melegek, és ilyenkor a 35 °C-os hőmérséklet sem ritka. Az éves középhőmérséklet 10 °C.A telek hidegek, és a város nagy tengerszint feletti magasságából adódóan mindig a havazik. Kiváló a téli sportok szerelmeseinek ,sípályák , sportközpontok állnak rendelkezésre. Itt rendezték az 1984-es téli olimpiát. Sajnos a sportlétesítmények jó része a háború során megrongálódott ,vagy mint az egykori bob pálya teljesen tönkrement.

 

Sarajevo-ban az éves csapadékmennyiség 905 mm körül mozog. A legcsapadékosabb hónap október, amikor átlagosan 89.4 mm eső esik. A legszárazabb hónap február, 61.4 mm-es átlaggal. Az átlagos légnyomás a város szintjén 942.3 millibar, ami az év során nem sokat változik.

   

 

Sarajevo legnagyobb etnikai csoportja a bosnyákok (muszlim)közel 230 000 fővel (a város lakosságának 77,4%-a). A második legnagyobb csoport a szerb (35 ezer fő, 12%). A horvát lakosság a harmadik csoportot (22 ezer fő, 7,5%).A népesség 3,1%-a 9400 fő körül egyéb nemzetiség sorolandó. Sarajevo a „reisul-l-ulemának”, a bosznia-hercegovinai muszlim hitűek vezetőjének, a Szerb Ortodox Egyház „dabroboszniai mitropóliájának”, valamint a katolikus egyház” vrhbosnai „érsekségének székhelye. A városban számos mecset, templom és több zsinagóga is található.  

 

A várost négy nagyobb körzet, község alkotja :

 

  Centar (Belváros) ,Novi Grad (Újváros) ,Novo Sarajevo (Új-Szarajevó) ,Stari Grad (Óváros) .Küljárásai :Ilidža,Vogošća ,Hadžići ,Ilijaš, Trnovo

 

A város egyik történelmi közlekedési eszköze a villamos ,melyet az osztrák-magyar monarchia épített meg 1884-ben ,Európában elsőként. Fontos a vasúti forgalom és rendelkezik nemzetközi reptérrel (SJJ reptérkód) A háború idején az UNPROFOR ellenőrizte a repteret, mely fontos szerepet töltött be humanitárius ellátásában .

 

1992. április 6-án a VRS ,az az Vojska Republika Srpska (boszniai szerb hadsereg )körülzárta Sarajevo-t, amivel megkezdődött a város 1995 októberéig tartó ostroma.Az ostrom alatt kb. 11-12 ezer ember halt meg, és további 50 ezren sebesültek meg, 1601 gyermek vesztette életét .naponta átlagban 329 szerb aknagránát csapódott be a városba , a rekord 1993.július 22. volt, amikor több mint 3777 gránát csapódott be.

 

 

 

A város újjáépítése rögtön a háborút követően megindult, és a következő évtized közepére nagyrészt be is fejeződött.

 

  FOLYTATÁSBAN VRHBOSNA TÁJEGYSÉGRŐL                                   

 

A mappában található képek előnézete Bosznia és Hercegovina szemléltető térképek


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.