Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BOSZNIAI HADSZINTEREK- Bosanska Krajina - Bihac-i enkláve -KRONOLÓGIA 1993

 

 

1993.

 

Bužim térségében a 105. muszlim Bužimska brigád (későbbiekben 505. viteska mtbr 5.gbr.) kontrolálta Nyugat-Boszniai Cazinska krajina és a VRSK bánsági erői által ellenőrzött horvátországi határvonalon terült el az a hegyvidéki rész,mely a Zrinska Gora hegységhez tartozott. A hegyes –völgyes terület ,500-600. méteres hegycsúcsokkal tarkítva a horvátországi Dvor –Gvozdansko  főútvonal  és a BiH Otoka- Varoska Rijeka főútvonal közti tájegységben terült el. A muszlimok számára stratégiailag fontos volt, mivel a szerbek Horvátország felől több esetben próbáltak betörni .

 

Munja

 

Egyik ütközőpont  Ćorkovača ( 603.m.) hegy körzetében volt.  Első nagy győzelmét könyvelhette el a térségben a Boszniai Muszlin Hadsereg  „Armija R BiH” a  "Munja " (Villám) akció végrehajtásával. Az akció a 105. Bužimska brigád hajtotta végre . Akkoriban a már megszerveződött 5.ARBIH parancsnoksága sem tudott a műveletről. Az akciót titkokban készítették elő ,csak a részt vevő parancsnokok tudtak róla.

A művelethez hat csoportot szerveztek meg , 360 muszlin harcos és helyi önkéntessel. A támadást 1993.január 06.00-06.30 órakor indították a   Ćorkovača-Nikolića glavica-Adamovića glavica – Landupi-škola Banjani – Kedića glavica ( 450.m.) vonalon.

 

Két támadó egység a Kruška-Bulećeni irányon vetették be. A szerb állások mögött ,az oda beszivárgó muszlim speciális egységek   "HAMZE" és "GAZIJE" (Bosansko-krupske brigádból) támadtak. Keresztül   Kurijen-en , délről  Kukuljica falutól  Bulećani felé.

 

Az alap feladat a megakadályozni a szerb előrenyomulást ,intervenciót a védelmi zóna felé. A muszlim támadó csoportok a meghatározott jelre egyszerre indítottak támadást az összes  szerb ellenállási pontra. A szerbeket váratlan érte a támadás így a muszlin támadó csoportok bekerítették őket.

A szerb erők közt ott volt a jól felszerelt és képzett katonákból álló  Novigradska brigád, zászlóalja .A muszlin  105.BUKB egységének egy része –rosszul felfegyverzett 360 harcosa- az akció során lőszerhiány közepette és jórészt vadászpuskákkal felszerelve sikeresen szétverte a szerb zászlóaljat. Ehhez hozzájárult az akcióra felkészült muszlim erők erős harci morálja, maga az akció titkos és kitervelt előkészülete, a harci taktikai mód .Az akció gyors végrehajtása után megkezdték a védelmi állások kialakítását a muszlimok.

 

A leghevesebb harcok az akció során Banjanska škola ,Kedića glavice, Lovrića , Bulećani környékén folytak. A csatározásban közel 150. szerb katona vesztette életét, a muszlimok foglyul ejtettek négy szerb katonát és zsákmányoltak fegyvereket , muníciót . A harci zsákmányból elkülönítettek a muszlimok 105.BUKB maguknak  ZIS 76 mm ágyút , PAT 20/3, PAT 20/1, két 120 mm aknavetőt ,hat egyéb kaliberű aknavetőt.

 

Történések:

 

1993.februárja megalakul a Bihac –i katonai  repülős csoport.

 

1993.május 6. az UN biztonsági tanácsa (BT)  Sarajevo, Tuzla, Žepa, Goražde és Bihać városokat UNPA ,a nemzetközi erők által védett zónákká nyilvánítja.

 

Egész tavasszal , és nyáron harcok folynak a frontvonalakon.

1993. szeptember ,Fikret Abdic muszlim politikai (korábban az Agrokomerc cég vezetője) vezető kilép a BiH Köztársaság kormányzó testületéből. Célja létrehozni egy általa vezetett önálló , a Sarajevo-i BiH Köztársaságtól független autonóm nyugat-boszniai „miniállamot” ,saját hadsereggel. A központi irányítást Velika Kladus-ban hozza létre , és szerbbarát politikájával maga mögé állítja a SVK és VRS katonai támogatását . A szerbek meghatározták és irányították a Fikret féle szakadárokat , cserébe biztosították a szakadár nyugat –boszniai autonómiát „Autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna (APZB)”.

 

 Az 5. ARBiH hadtestből az 521, 527. brigádok Fikret szakadár erőihez csatlakoznak.

 

Szeptemberben elkezdődnek az első fegyveres konfliktusok a szakadár muszlim APZB erői és a BiH Köztársaság muszlim kormányhoz hű 5.ARBiH erői között. A „tűzfészek” Cazin város ,ahol az 5. ARBiH szeptember 20-tól a város védelmét megkezdték a támadó APZB erői szemben.

 

Szeptember 23-án Abdic deklarálja saját APZB „miniállamát” és erőivel megszállja Velika Kladusa várost ,mint az APZB központját.

 

1993. október 1-én Fikret Abdić kilépett hivatalosan a Sarajevo-i muszlim Izetbegovic vezette kormányból és függetlenített magát tőlük. Az APZB megkezdi működését.

 

Az APZB erői blokkolják a Bihac-i enklávé északi területei és körbeveszik Cazin várost .

Október 15-én a szakadárok elfoglalják Cazin várost ,de az 5. ARBiH másnap visszaszerzi. Az 5. ARBiH tüzérséggel támadja Vel. Kladusa várost, mely a szakadárok „miniállamának” székhelye. Kialakult az új frontvonal a szakadár és az 5. hadtest közt, Muratovo- Brdo-Merdanići – Hadžići vonalon

 

Abdic Radovan Karadzic boszniai szerb köztársaság (Republika Srpska) vezetőjétől kér segítséget,mely a szövetségükhöz vezet.

 

Az APZB mint a horvátországi szerb erők SVK és a boszniai szerb erők VRS szövetségeseként , a szerbek által irányított hadmozgással észak felől támadja az 5.ARBiH erőit.

 

1993.november 5. az 5.ARBiH 502.brigádjának parancsnoka , Atif  Dudaković átveszi a hadtest főparancsnoki posztját a korábbi főparancsnoktól ,  Ramiz Dreković-tól, aki a 4. ARBiH hadtest főparancsnokának nevezik ki.

 

Az APZB 5000-10 000 fős erői elfoglalják november 5-én Johovica és Skokovi települést.

 

1993.december 3-6. között a horvátországi szerb erők VRSK, Kordunski Ljeskovac ( Horvátország) irányából áttörik az 5. ARBiH védelmi vonalát:

 

 Seferegica – Sturlić vonalon az 517. könnyű brigád (lbr) muszlim erők állásaikat elhagyták és Johovica, Kudići felé visszavonulnak. A szerbek Sturlić-Debeljak és Seferegici – Bogovolja (Horvátország ) felé támadnak.

Trzačka Platnica állásait az 517. lbr. elhagyta és Sturlički Platnica településre vonta vissza erőit.

A VRSK erői Trzačka Platnica- Trzac- Trzačka Rastela vonalról három főbb irányba támadott ,Krivaja , Pjanica és Rujnica felé. Az 5.ARBiH erői elhagyták Trzac települést és Krivaja felé vonták ki erőiket, Trzačka Rastela településről pedig Krndija településre.

 

December 6-án az 5.ARBiH ellentámadást intézett a szerb erők ellen Krivaja- Pjanića- Trzačka Rastela vonalon. Az 503. és 502. brigádok Krivaja – Pjanića vonalról támadtak Trzac felé, az 5.hadtest tartalék erői, 517. brigád, az SD MUP speciális rendőri erői Bihac, pedig Pjanića- Rujnica vonalról támadtak két irányon , Pjanića- Cehići –Trzačka Rastela valamint Krndija- Rujnica- Trzačka Rastela vonalon.

Délről Gata település felől az IDS „ Rode” felderítő diverzáns század erői támadtak a Rujnica településre betörő szerb erők visszaszorítására. A szerbek Rujnica és Pjanića felől visszavonultak.

 

 

A mappában található képek előnézete Bosanska Krajina -Bihácsi Zseb térképek

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.