Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BOSNYÁK/MUSZLIM HADERŐK EGYSÉGEIRŐL 2.rész (Crni Vukovi,........)

 

 

 

 

 
Az Önálló Diverzáns Zászlóalj „ Crni Vukovi“

 

   

 
( Fekete Farkasok)

 

  

ARBiH

 

 

   

Az önálló diverzáns zászlóalj (Samostalni Diverzantski Bataljon-SDB)  “Crni Vukovi” a boszniai Donji Vukovij településen alakult meg önkéntesekből ,mint diverzáns-felderítő szakasz.A későbbiekben az egyre több önkéntes révén a szakaszból zászlóalj alakult.

A zászlóalj “Crni Vukovi” a Tuzla Területvédelmi (TO) Kerületi Stáb parancsnoksága alatt jött létre 1992. szeptember 10-én,mint szakaszerő. A szakaszt megalakulását követően a Kalesija TO Járási Stáb irányítása alá helyezték.“Crni Vukovi” parancsnokságát  DonjiVukovij településen hozta létre, ahol a szakasz 28. katonából és helyi önkéntesekből állt össze. Fegyverzetük közé tartozott 19 automata puska.
“Crni Vukovi” Refik Brdjanovic – Fiko szakaszparancsnok; Izet Polajkovic helyettes parancsnok, Hazim Alibasic 1.raj parancsnoka, Haso Valjevac 2.raj parancsnoka, Enver Heric 3.raj parancsnoka, Semir Imamovic 4.raj parancsnoka, Belir Alibasic 5.raj osztály.

A felderítő-diverzáns szakaszt 1993.február 1-én felderítő-diverzáns csoportként, majd 1994.február 1-én felderítő –diverzáns egységként említik.Egységként a ARBiH 2. hadteste alá tartoznak. Csoportként 45. katonából , egységként már 75. katonából állt össze a a „Crni Vukovi“.
Az egység parancsnoki vezetése: Refik Brdjanovic – Fiko parancsnok; Izet Poljakovic, helyettes parancsnok, Jakub Poljakovic 1.szakaszparancsnok, Ebubekir Alibasic 2.szakaszparancsnok, Asim Brdjanovic 3.szakaszparancsnok.

 
A szakasz, csoport , egység formációk után , a megnövekedő létszám során az ARBiH 2. hadtest a „Crni Vukovi“ egységet manőverező önálló diverzáns zászlóaljá „ Samostalnog Diverzantskog Bataljona -Crni Vukovi” alakította át 1994. április 29-án Donji Vukovij településen.A zászlóalj immár 283 katonából állt .

 
A zászlóalj parancsnoki vezetése már zászlóalj szinten müködött , és 1994. augusztus 27-én a zászlóalj magába foglalt egy katonai rendész szakaszt . A zászlóalj szakaszformációját a csoportok válltották fel:

 

1. diverzáns csoport, 2 diverzáns csoport , 3 diverzáns csoport , diverzáns ellenes (elhárító)csoport és logisztikai szakasz.


Zászlóalj parancsnokság: Refik Brdjanovic Fiko parancsnok, Izet Poljakovic helyettes , Sead Osmanovic tiszti kar vezetője1994.október 4-től,  Mehmed Tosunbegovic helyettes parancsnok ,mint a harci morálért felelős tiszt, Edin Hrustic információs szolgálati parancsnok helyettes, Asim Brdjanovic biztonsági szolgálati helyettes parancsnok, Asim Rancic  igazságügyi szolgálati helyettes parancsnok , Kadro Pilavdzic logisztikai szolgálati helyettes parancsnok.

1. diverzáns csoport: Midhat Mujkic parancsnok vezette 1994.december 10-ig, őt váltotta  Himzo Mustafic 1995. május 19-ig, majd ismét Midhat Mujkic a háború végéig.Hellyetes parancsnok Asim Kuralic volt. További vezetők: Smajo Kunic, Ramiz Mesanovic, Safeta Muhtarevic, Hazim Kehonjic, Haso Valjevac,

A csoporton belül négy diverzáns csapat működött :

  1. diverzáns csapat parancsnoka:Cazim Brdjanovic,

2. diverzáns csapat parancsnoka: Suad Avdic, 
3. diverzáns csapat parancsnoka: Ermin Hodzic 
4. diverzáns csapat parancsnoka: Avdija Zulic.


2. diverzáns csoport: Emir Majdancic, aki 1994.december 10-ig volt az egység parancsnoka. Őt követte 1995.május 10-ig  Asim Hasanovic parancsnok, majd a háború végéig Emir Majdancic.Hellyettes parancsnok volt Suad Sehic. További vezetők: Hamdija Brdjanovic,Nezir Mesanovic, Samir Jahic, Salih Imamovic, Saban Ikanovic.
A csoporton belül öt diverzáns csapat működött :

  1. diverzáns csapat parancsnoka:, Amir Numanovic

2. diverzáns csapat parancsnoka:, Nedzad Selimovic

3. diverzáns csapat parancsnoka: Fahrudin Alibasic

4. diverzáns csapat parancsnoka: Nedzad Pjanic
5. diverzáns csapat parancsnoka: Jasmin Pjanic

     

3. diverzantska ceta; Halil Serdarevic volt a csoport parancsnoka, hellyettese  Hazim Barcic. További vezetők: Sulejman Dukic Hazim Mujic, Huso Husejnovic, Izudin Majdancic, Ragib Nisic.A csoporton belül négyt diverzáns csapat működött :

 

1. diverzáns csapat parancsnoka:, Cazim Kehonjic

2. diverzáns csapat parancsnoka:, Muharem Hodzic 

3. diverzáns csapat parancsnoka: Rasim Majdancic 

4. diverzáns csapat parancsnoka: Nihad Subasic
 

Diverzánsellenes (elhárító) csoport: Zikret Medhemdovic volt a parancsnoka a csoportnak. Hellyettese Zanfir Ramic .További vezetők: Mujo Imamovic, Husejn Ibranovic, Abid Cakor, Nezir Avdic, Kasim Delic, A csoporton belül öt diverzánsellenes  csapat működött :

 

1. diverzánsellenes csapat parancsnoka:, Saim Salkic

2. diverzánsellenes csapat parancsnoka:, Husejn Imamovic 

3. diverzánsellenes csapat parancsnoka: Hamzalija Zukic

4. diverzánsellenes csapat parancsnoka: Mehmed Civic
5. diverzánsellenes csapat parancsnoka: Amir Zukic

 

 

A katonai rendész szakaszt  Hazim Alibasic parancsnok vezette. Hellyetese Hajrudin Tupajic. További vezetők:  Salih Imamovic, Ibrahim Hasanovic.

Logisztikai szakasz: Muharem Brdjanovic volt a parancsnoka a szakasznak. Hellyettese  Avdo Imamovic. További vezetők: Nijaz Heric, Hazim Dukic referens Edin dr. Suhonjic Amir Krizevac, Izet Pilavdzic, Esad Ascic.    

A parancsnoki vezérkar legutolsó 1995. május 27-i felállása  Hasan Brdjanovic, parancsnok, Ebubekir Alibasic, helyettes parancsnok. További részleg parancsnokok: Jakub Poljak, Mehmed Tosunbegovic, Edin Hrustic, Asim Brdjanovic, Rancic Asim,  Ismet Pilavdzic. Ezen parancsnoki összetétel változatlan maradt az egység megszünéséig -1996.március 16-ig.

    

““Háborús úton““Crni Vukovi

 

 


Miután az IDV “Crni Vukovi” szakasz megalakult ,1992. október 10-től a  Gradacac környéki harctére vezényelték őket.A Gradacac környéki részeken együtt látták el feladatukat más helyi erőkkel ,Sibovica (Sibovca)körzetben. Gradacac stratégiai célpont volt mind a muszlimok ,mint a szerbek részére. A muszlim 2. hadtest erőinek sikerült ellenőrzés alá vonni a várost és környékét ,felszabadítottak 3.négyzetkilóméternyi területet , mely során jelentős veszteséget okoztak a szerb erőkben.

  Mivel az egység jól manőverezhető erőnek számított, így a Kalesija járásban lévő frontvonalon is részt vettek a harcokban a „Opstinskog staba TO Kalesija“ műveleti zónájában.

Az egységet Tuzla környéki „Brcansko „ harctére vezényelték , ahol a feladatuk volt a védelem megszervezése, stabilizálása Markovic Polja körzetében.

    

1992.novemberében a szerb erők rendszeres gyalogsági és tüzérségi támadással próbálták megtörni a muszlim védelmet. A muszlim védelemnek sikerült megőrizni állásait .

 

Miután az egység a „ Brcanski „ harcmezőn jelentős sikereket ért el, ezért további feldatokat láttak el a védvonalakon.  1993. január elején az egység a  Broduse, Fazanerije és Lipovca településeken folyó harcokban vett részt ,ahol három katona sebesült meg.

1993 júliusában a Crni Vukovi egység további védelmi feladatokat látott el a Broduse, Fazanerije és Lipovca régióban, ahol részt vettek a katonai hadműveletekben. A Brcko –i harctéren folyó harcokban az egység két M-84-es géppuskát zsákmányolt az ellenséges szerb erőktől. A harcokban két katona sebesült meg.

 

1993. év végén az egységet a  „Brcansko“ harctérről a „Vozucko“ harctére vezényelték. Krsta körzetében súlyos harcok közepette szorították ki állásaikból a szerb erőket. Ezt követően pedig sikerült az egységnek mélyen benyomulni egészen  Kabejasi faluig. A szerbek a harcok során súlyos veszteségeket szenvedtek A Crni Vukovi egységből ketten vesztették életüket .

 

A „Vozucko“ harctér után a“Crni Vukovi”egységet 1993.augusztus 1-től a Zvornik közeli „Zvornicko“ harctérre vezényelték, ahol részt vettek a Boskovic – Pecine vonal felszabadításában. A súlyos harcokban egy katonáját vesztette el az egység.

    

A szerb erők állandó támadó művelet folytattak Zvornik, Teocak térségében, ahol ki akarták szorítani a muszlin erőket a Drina folyótól 20 km-re.  

 

A szerb erők tervének megvalósításában jelentős akadályt képeztek a Sapna és Teocak térségében lévő muszlim erők. Ezen gyenge logisztikával és technikával rendelkező erők sikeresen védték területüket a folyamatos szerb támadással szemben.

 

Ratko Mladic főparancsnok vezetésével a VRS szerb erők 1993-1994. években több nagyobb offenzívát terveztek és hajtottak végre . Az egyik legnagyobb műveletük az 1993. decemberi “Cekic i Nakovanj” elnevezésű offenzíva. A művelet Sapna, Teocak, Tuzla, Kalesija területén lévő muszlim védvonalak szétzúzására irányult..

 

A muszlim katonai vezetés annak érdekében ,hogy megakadályozza a szerb offenzíva sikerességét, hatékonyságát, a Teocak és Sapna harcmezőn lévő egységeket 1993. december 11-én megerősítették a 2.hadtesttel , illetve a Crni Vukovi egységgel.

 

Az egység feladata volt az 1. slavne brigade “Hajrudin Mesic”brigáddal együtt a Visoka glavica 621m.és  665m. magaslatainak védelme. Az akció során jelentős veszteséget okoztak aa szerb erők soraiban és M-84-es géppuskát, és hozzá való öt ládányi lőszert zsákmányoltak.A harcokban egy katona súlyosan megsebesült.

 

Az 1992. és 1993. évben az  Crni Vukovi egységet jelentős sikerei révén méltó elismerést szerzett magának a 2.hadtest műveleti területén.

 

Az egységet hatékonysága végett a továbbiakban a Maglaj térségében folyó harcttére vezényelték, ahol nagy szerepet kaptak Maglaj védelmében.

 

Az egységet a 2.hadtest műveleti zónájából átvezényelték véglegesen 1994. március 6-án a Maglaj környéki harctére,ahol feladatuk volt a helyi erőkkel közösen , Maglaj védelme. Refik Brdjanovic Fiko parancsnok vezetésével az egység sikeresen megvédte a várost. Amellett ,hogy a szerb erők folyamatosan támadták a muszlim Maglaj harctéri vonalakat , a HVO Zepce horvát egységei is támadták a maglaj környki muszlim erőket.

 

A Crni Vukovi egység részt vett 1994. júliusában a Tuzla környéki harcokban. 1994.július 21-én felszabadították Greda települést , ahol öt szerb fedezéket,állást foglaltak el a szerb vonalon, valamint két félautomata puskát zsákmányoltak, mind amellett ,hogy jelentős veszteséget okoztak a szerb erőkben. A harcokban egy katona súlyosan megsebesült ,öt pedig könnyebben.
1994. november 8-25. közti periódusban az egység felszabadította Lisaca települést, ahol a szerb félkatonai erők „csetnikek“Mandini Cetnici” és “Tobutski Sokolovi” egységeivel szemben harcoltak. A harcokban a Crni Vukovi egység tíz katonája vesztette életét .

 

1995.március 22-én a Crni Vukovi egység a 2.hadtest műveleti zónájában részt vett a Stolice Releja (adó) Konjic  -nál végrehajtott műveletben. Az akcióban 11 katona sebesült meg az egységből.

 

1995.június 22-25. közti időszakban a Crni Vukovi egység részt vett  a Ozren hegységben folyó katonai műveletben, ahol a műveletet vezető 28.KoV divízió 2.hadtest segéd támadási irányán felszabadították Visa ,Vukovina, Zelina településeket, valamint elfoglalták a 273.m.magaslati pontot.Az egység sikeresen elvégezte a feladatát június 25-ig. A továbbiakban kivonták az egységet az általuk ellenőrzés alá vont magaslatról, mivel a szerb erők heves tüzérségi ellen támadást intéztek ellenük.A harcokban az egység 11 katonája megsebesült.

A továbbiakban az egység a 2.és 3. hadtest erőivel részt vettek Vozuca telepés és környékének felszabadításában. ennek során az egység blokkolta ,biztosította a Seona- Banovic selo közti útvonalat . A harcokban 19. szerb katonát fogjul ejtettek , valamint 9 automata puskát, 9. félautomata puskát, 2 géppuskát M-84-eseket , municiót, RPG és tromblon puskagránátokat , kézi gránátokat , és más harci eszközt zsákmányoltak.

 

A harcokban az egység egy katonája sebesült meg. 

 

1995.októberében az egység a 28. KoV divízió irányítása alatt részt vett a "Sana 95" hadműveletben,mely során Sanski Most térségében az 5.hadtest védelmi vonalán harcoltak.Ezen harcokban az egység két katonája sérült meg.

 

A zászlóalj“Crni Vukovi”egészségügyi szolgálatának megszervezésével létrejött a sebesültek ellátása, a gyógyszer ellátás biztosítása, és a megfelelő orvosi eszközök biztosítása. A súlyosabb sérülteket a Tuzla-i egészségügyi központi kórházban látták el.  

A zászlóalj megalakulásának periódusában, több mint  290 automata és félautomata fegyver birtokában voltak, melyeket alkalmazhatták a különféle diverzáns és felderítő akciókban.Többek közt 190db. automata puska ,27db. félautomata puska, 12db. M-53 géppuska, 8db. M-84 géppuska, 15db.  RPG és 8.db.kézigránát.
Az egység municiós ,élelmiszer , egészségügyi ,képzési ellátását , a 2. hadtest , 28. diviziós erő KoV logisztikai bázis központi parancsnokság  Kalesija, látta el. A képzésre nagy figyelmet fordítottak, mely meghozta eredményét a sikeresen végrehajtott akciókban.

A “Crni Vukovi”egység katonai ,minden csatatéren ahol ott voltak , kimagasló, figyelemreméltó eredményt ertek el, a harci területek védelmében, felszabadításában. Hőstetteikért és sikerükért elismerésül kitüntetésben részesültek, és ismerté válltak egész Boszniai és Hercegovinában.Több harcos a BiH hadseregének legfmagasabb kitűntetését is megkapta , az arany liliomot „Zlatni Ljiljan” : Asim Brdjanovic, Emir Majdancic, Razija Meric. Az ARBiH főparancsnoksága „Sat sa posvetom” érdemremdel tüntete ki  Sadik Imamovic-t.

 

A SDB  Crni Vukovi "fekete farkasok" egységet 1996.március 16-án oszlatták fel.Az egység létszáma 1992.év végére  28 fő , 1993 év végéig. 45 fő, 1994 végéig 255 fő, 1995 év végén pedig 221fő.   Az egység megszünésekor 215 fő tartozott a Crni Vukovi SDB-hez.

 

 

Az egység indulója:

“““““““““““

 

 

Bosna, Bosna , Bosna,
Bosna, Bosna , Bosna,
Zemlja ponosna, nasa ponosna.

Pozdravi mi, prijatelju, rodno mjesto Kalesiju,
I pozdravi Vukove Crne u odbrani zemlje ove,
Legendarne Vukove Crne, sto se za nju hrabro bore.

Pozdravi mi i poruci, da mi draga mirno spava,
A meni ce nocima postelja biti prazna,
Pozdravi mi i poruci, da mi draga mirno spava.

Pozdravi mi nase zore, sto se bude u veselju,
Sve djevojke i jarane, ja te molim prijatelju,
Pozdravi ih pozdravi, dragi prijatelju.

Neka zive sa nama
Nek se pjeva o nama
Neka znaju svi, Vukovi ce zivjeti

Neka zive sa nama
Nek se pjeva o nama
Neka znaju svi, Kalesija ce ostati““““““““““““““““

 

 
 

A mappában található képek előnézete ARBiH boszniai bosnyák/muszlim erők

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.