Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BOSNYÁK/MUSZLIM HADERŐK BOSZNIAI HADMŰVELETEI 1993

 

 

 

Munja 

 

(Nyugat-Bosznia,Bosanska Krajina ,Bužim)

 

 
 
Cazinska krajina , avagy a Bihac –i zseb ,az ott harcoló muszlim erők szigete, mely el volt vágva a BiH harcoló más muszlin erőktől.A Cazin-i ,Bihac-i , Bužim –i ,Otoka-i, Jezersk-i , Mutnik-i muszlim erők által ellenőrzött területet lényegében teljesen körül vette a szerb ellenség. Északon Velika Kladusa térségében a szerb barát F.Abdic erői és szerb milíciák , nyugaton a VRSK horvátországi erői és milíciái , keleten szintén a VRSK horvátországi milíciái, délen az Una mentén és a Grmec hegységben pedig a boszniai szerb erők VRS erői alkottak gyűrűt a muszlim enkláve köré.
 
Bužim térségében a 105. muszlim Bužimska brigád (későbbiekben 505. viteska mtbr 5.gbr.) kontrolálta Nyugat-Boszniai Cazinska krajina és a VRSK bánsági erői által ellenőrzött horvátországi határvonalon terült el az a hegyvidéki rész,mely a Zrinska Gora hegységhez tartozott. A hegyes –völgyes terület ,500-600. méteres hegycsúcsokkal tarkítva a horvátországi Dvor –Gvozdansko főútvonal és a BiH Otoka- Varoska Rijeka főútvonal közti tájegységben terült el. A muszlimok számára stratégiailag fontos volt, mivel a szerbek Horvátország felől több esetben próbáltak betörni .
 
Egyik ütközőpont Corkovača ( 603.m.) hegy körzetében volt. Első nagy győzelmét könyvelhette el a térségben a Boszniai Muszlim Hadsereg „Armija R BiH” a "MUNJA " (Villám) akció végrehajtásával. Az akció a 105. Bužimska brigád hajtotta végre . Akkoriban a már megszerveződött 5.ARBIH parancsnoksága sem tudott a műveletről. Az akciót titkokban készítették elő ,csak a részt vevő parancsnokok tudtak róla.
A művelethez hat csoportot szerveztek meg , 360 muszlim harcos és helyi önkéntessel. A támadást 1993.január 06.00-06.30 órakor indították a   Corkovača-Nikolića glavica-Adamovića glavica – Landupi-iskola  Banjani – Kedića glavica ( 450.m.) vonalon.
 
 
Két támadó egység a Kruška-Bulećeni irányon vetették be. A szerb állások mögött ,az oda beszivárgó muszlim speciális egységek   "HAMZE" és "GAZIJE" (Bosanskokrupske brigádból) támadtak. Keresztül   Kurijen-en , délről Kukuljica falutól Bulećani felé.
 
Az alap feladat a megakadályozni a szerb előrenyomulást ,intervenciót a védelmi zóna felé. A muszlim támadó csoportok a meghatározott jelre egyszerre indítottak támadást az összes szerb ellenállási pontra. A szerbeket váratlan érte a támadás így a muszlim támadó csoportok bekerítették őket.
A szerb erők közt ott volt a jól felszerelt és képzett katonákból álló Novigradska brigáda, zászlóalja .A muszlim 105.BUKB egységének egy része –rosszul felfegyverzett 360 harcosa- az akció során lőszerhiány közepette és jórészt vadászpuskákkal felszerelve sikeresen szétverte a szerb zászlóaljt. Ehhez hozzájárult az akcióra felkészült muszlim erők erős harci morálja, maga az akció titkos és kitervelt előkészülete, a harci taktikai mód .Az akció gyors végrehajtása után megkezdték a védelmi állások kialakítását a muszlimok.
A leghevesebb harcok az akció során Banjanska iskola ,Kedića glavice, Lovrića , Bulećani környékén folytak. A csatározásban közel 150. szerb katona vesztette életét, a muszlimok foglyul ejtettek négy szerb katonát és zsákmányoltak fegyvereket , muníciót . A harci zsákmányból elkülönítettek a muszlinok 105.BUKB maguknak ZIS 76 mm ágyút , PAT 20/3, PAT 20/1, két 120 mm aknavetőt ,hat egyéb kaliberű aknavetőt.
 
FOLYTATÁS A TOVÁBBI RÉSZBEN
 
 
 

A mappában található képek előnézete HADMŰVELETEK


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.