Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BOSNYÁK/MUSZLIM HADERŐK BOSZNIAI HADMŰVELETEI 1991-1992

 

 

1992.
 
 

Kontjener

(Nyugat-Bosznia,Bosanska Krajina régió- Bužim)

 

 

 

 

 
1992.06.05. a Buzim város (Bihac enklavé) környéki muszlim területvédelmi erők Radoc(Radac) /Ravnice –Sip vonalon katonai akciót hajt végre „Kontejner” névvel a horvátországi SVK Bánság hadteste ellen . A muszlim diverzánsellenes szakasza (Hamza) a Dobro Selo- Banjani-Bastra vonalat biztosították . Osmaca-tól Corkovaca –ig 5.km. mélységbe foglaltak el területeket ,magaslatokat a Corkovaca hegységben.
 
 

 

Ljeto 92

(Sarajevo)

 

 
 
A cél ,a Sarajevo-t körülvevő VRS (szerb haderő BiH) gyűrűjét áttörni , és összekapcsolódni más ARBiH(bosnyák-muszlim haderő) egységekkel a várost átkaroló szerb zóna mögötti területeken. A műveletet a tervezője és parancsnoka Sefer Halilović magas rangú tiszt,a katonai vezérkar tagja irányította, Mustafa Hajrulahović-Talijan egységparancsnokkal.
A kitörési hadműveletet 1992 . június 08. 05.00-kor kezdték meg az ARBiH t egységei egységei. Támadási irányvonal a Zuč (Zsucs) terület volt ,ahol a fontosabb dominatív magaslatok, pontok elleni támadással ( Orlić, Kobilja Glava , Poljine, Kromolj , Orlovac, Gazin Han , Obhodža, Vidikovac (Trebević) , Vraca) indítottak.
Az ABiH, Kromolj, Trebević, Vraca, Zuč részeken áttörte a VRS szerb vonalait.
Egy másik irányon végrehajtott támadás során az ARBiH egységei felszabadították az Orlić magaslatot a Zuč oldalban. Az akcióval az ottani szerb egységek közti összeköttetést megzavarták és szétverték.
 Ugyanekkor az ARBiH egységei súlyos és kemény harcot vívtak a VRS erőivel a Sarajevo északi részén lévő oldalakon, Poljine térségében. Ez a terület azért is volt fontos ,mert a várost a szerbek ezen oldalban lévő tüzérségi állásaikból ,támaszpontjukról tartották terror alatt. Az ARBiH alakulatai véres és nehézkes támadást követően a szerv rohamvonalakat áttörték és 1.5 km. Mélyen nyomultak előre . A csatában közel 200 bosnyák-muszlin harcos halt meg.
A harcok végezetül sikertelenül fejeződtek be a Poljane részeken , a szerbek maradtak állásaikban ,ellenőrizve a területet. Az ARBiH egységei súlyos veszteségek mellett visszavonultak . 
 
 

 

Krug

(Kelet-Bosznia ,Podrina ,Goražde)

 

 
 
A művelet végrehajtására 1992.augusztus hónap felénél az 1. és 31. számú muszlim/bosnyák drinai brigádokat a térségbe csoportosították. Augusztus 18-án az összes muszlin egységet kivonták a Drina folyó bal partszakaszáról . A szerb erők közben folyamatosan érkeztek Goražde városhoz, melyet el akartak foglalni. A muszlinok számár az egyetlen szabad bejáró a városba Rogatice irányából maradt meg. Ezt a muszlinok védelmi állásaikból tartották. A muszlimok gyengén szinte csak puskákkal és kézifegyverekkel rendelkeztek ,miközben a szerb erők professzionális egységekkel és tüzérség ,valamint harckocsik bevetésével indult meg. A művelet a muszlinok augusztus 29-én indították meg.
Operáció "Krug" során a muszlimok felszabadították Goražde várost és környékét ( a Drina folyó bal partszakaszát), valamint Foča és Rogatica járás egy részét. Abdulselam S. Pelam vezette erőkhöz 1700 katona és 120. civil tartozott. A művelet során a muszlim erők felszabadították a Drina bal partszakaszát és zsákmányoltak fegyvereket, muníciót és nehéz fegyvereket. Az akció 14. napig tartott. A művelet második fázisa a Drina jobb partszakaszának felszabadítása volt, mely három napig tartott.. 
Az akcióval 150 négyzetkilométernyi területet csatoltak az eddigi ellenőrzött zónához ,így a Višegrad-i muszlim harcosok területeivel együtt a Drina mentén   600-800 négyzet kilométert ellenőriztek , a védelmi vonal pedig közel 400 km. hosszú volt. "Krug" művelet szeptember 18-án ért véget. A muszlim parancsnokok Zaim Imamovic és Abduselam Sijercic megsebesültek a harcok során.
 
A „Krug” művelet volt az első nagy katonai győzelme a muszlimoknak a szerbek felett. 
 
 
 
 
 

 

Plamen 92

( Nyugat –Bosznia ,Bosanska Krajina régió )

 

 
A muszlim erők USOG (Una-Sanska Operativna Grupa)  irányítása alatt 1992 szeptemberben végrehajtják a „Plamen92” műveletet.
 
1992.09.17-18. az Una folyó bal partszakaszáról Podgomila (Una jobb partvonala) és Grmusa (Una bal partvonala) közti szakaszon a muszlim erők ,111-es gyalogos könnyű brigád behatol a folyó jobb partszakaszára és támadja a Veliki Radic környéki szerb állásokat valamint Grmusa területét.
Ostrozac a muszlim könnyű gyalogos csapat (1cpbr) Srbljani területén behatol a folyó jobb partszakaszára és a település felől támadja a szerb állásokat Brkici településnél.
A szerbek Brkici és Kmenski vrh magaslatról Krlica vrh magaslat irányába vonulnak vissza a Grmec hegyég Velika Kosa területére.
A Spahici településen székelő 1.bpbr. muszlim gyalogos brigád Spahici és Jezero település közti vonalon támadást intéz a szerbek ellen Zalozje és Grabez közti főút szakaszának irányába . A szerbek elhagyták állásaikat      Spahici-től délre a hegyekben és visszavonultak a Krlica vrh magaslat irányába a Grmec hegységbe. Velika Zalozje területén tartották a szerbek állásaikat. Bihac várostól nyugatra a muszlim 2.bmhpbr. erők Cerklije ,Orljani településnél állták a Pritoka-i szerbek támadását. Bihac-tól délre a muszlim katona csoportok   ,Sokolac és Zegar településeknél tüzérségi állásokat működtettek. A 2/2.bmhpbr.a Debeljaca hegytömbről támadást intéztek Dobrenica irányába . Gradina térésgében lévő szerb egységek Lohovo ,Draga ,Idole települések az Una folyóhoz vonultak vissza. Ripac településen a szerb tüzérség működött , hasonlóan Gorjevac és Dubovsko települések közti területen ,illetve Dubovsko , és Veliki Radic körzetében. A szerb tüzérség 120. és 82mm-es aknavetőkkel támogatta gyalogos erőit.
 
Az USOG elsődleges feladatnak tűzte ki a Una folyó –Krivodol- Veliki Radic- Drenovo Tjesno-Grabez – Pritoka- Ripac- Una folyó –Lohovo vonalig kitolni az ellenőrzést.
 
 

 

Oganj

(Nyugat-Bosznia,Bosanska Krajina ,Bužim)

 

 
1992.10.07-én a 105.BUKBr.(Buzim /Bihac enklavé) muszlim erői az „Oganj” elnevezésű akciójukban a Corkovaca hegységben 50km-es területet vontak ellenőrzés alá a horvát-boszniai államhatár mentén Culumak-tól Corkovaca –ig, Suha Meda –tól 10 km. mélységben.
 
 

 

Gorica

( Nyugat –Bosznia ,Bosanska Krajina régió )

 

 
1992. november 11-25. A „Gorica” művelet néven a 5.ARBiH tovább folytatja a Grmec hegységben műveleteit.
 
Az 1.cpbr. muszlim egység Ostrazac (Una bal partszakasz) és Srbljani (Una jobb partszakasz ) erői a Grmusa- Srbljani –Jezero vonalról két főbb irányon ( Dubrava felé és Grmusa településtől délnyugatra lévő szerb állások felé) támadást intéztek a szerbek Jerkovica glava magaslat (441m.) – Dubrava területek közti szerb védelmi terület ellen. A szerbek visszavonulnak vonalaikról.
 
A muszlim c/1.cpbr. egysége 11-én megindul Jezero irányából és a Krlica vrh. magaslaton át ,12-én elérik a Grabez platón lévő Drenovo Tjesno településrészt, ahol a szerb erőket délre tolják,majd a muszlim egység visszavonul Drenovi T. településrésztől északra a Krlica vrh. magaslat irányába ,mivel a szerbek ellentámadást kezdenek, Veliki Radic település és Radicka uvala tájegység felől. Ezt követően a muszlim egység Krlica vrh-tól nyugatra támadást intéznek a Grabez plató irányába a Bihac-Grabez településrész közti főútig, amit 21-én elérnek ,de visszavonulnak a kiindulási pontra.
 
A muszlim 1.bpbr. erők a Zalozje település és a Krlica vrh. magaslattól északnyugatra lévő 625m. magaslati ponttól húzódó vonalról ,három főbb állásról támadást intéz a Grabez plató Velike Zalozje településen lévő körkörös védelembe lévő szerb erők ellen ,12-én.
 
Bihac –Vinica jobb szárnyvonal és Pritoka –Pritoki Grabez bal szárnyvonal közti műveleti vonalról az 1. VK pbr. ,1.Od. TO., 2.bmhpbr.három főbb támadási irányon (Pritoki grabez, Grabez plató, V. Zalozje település irányába).Fenti erőket bal szárnyvonalon Baksais –Alibegovica vonalon az Od. SO egység támogatja V. Zalozje elleni támadásban.
 
Pokoj települénél az Una jobb partszakaszán, az 1. bpbr parancsnoksága működött.
 
A szerb erők Turski Kozjen és Ripac-Bihac országút (Pritoka településrész közti vonalon három főbb irányon támogatta a Pritoka grabez –i állásait .
 
November 11-25.között a muszlim 1.bpbr. gyalogos erők 1/1.bpbr. egysége védelmi vonalat alakított ki Golubic –Sokolac közti mellékút mentén. 
 
 
 
 
FOLYTATÁS A TOVÁBBI RÉSZBEN
 

A mappában található képek előnézete HADMŰVELETEK


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.