Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÁBORÚ KRONOLÓGIÁJA- BOSZNIA 1995

 

 

 

 

                               Az 1995. évek

                                                           
A háború vége ,békekötés
 
ARBiH hadművelet, „Vlašić” – harcok Sarajevo-ban – Tuzla mészárlás – Srebrenica genocidium, mészárlás – Oluja a horvátországi végső csapás- - NATO támadás – ARBiH hadművelet „Sana 95” – Ratko Mladić és Radovan Karadžić  háborús bűnök – Dayton   megállapodás.
 
JANUÁR
 
1995. január 1
 
Az UNPROFOR holland zászlóalja elfoglalja Srebrenica –i UNPA biztonsági zónát. A zászlóalj megfigyelési feladatokkal ,megkezdte a város és környékének ellenőrzését. A VRS szerb erők folyamatos támadás alatt tartották a környéket , és fokozatosan hatoltak be a Srebrenica-i UNPA zónába, egyre közelebb a városközpontig. 
 
1995.január 14.
 
Az 5. ARBiH hadtest Bihać-i erői visszafoglalták a várostól dél-nyugatra lévő Klokot és Vedro polje területeket. A Klokot vízbázist ellenőrzés alá vonták, ezzel biztosítva Bihać város és környékének vízellátását.
 
FEBRUÁR
 
1995.február 1.
 
A boszniai szerbek korlátozták az UN védelmi zónájában lévő keleti muszlim enklávékba történő nemzetközi erők mozgását.
 
 1995. február 9.
 
Nyugat –Bosznia, Bihac enklávéban , északon lévő Velika Kladusa-i Fikret Abdic hű bosnyák szakadárok sikertelen akciók során nem tudták elfoglalni , a Velika Kladusa-tól délre eső Komarica magaslatot.
 
1995. február 12. 
 
Az 5. ARBiH hadtest áttörte a VRS szerb erők vonalait és felszabadították Zavalje, Skočalj, Međudražje, Sokolac és Pritoka területeket.
 
MÁRCIUS
 
1995. március 7.
 
Az UNPROFOR új parancsnoka látogatást tett Srebrenica-ban , majd találkozott Ratko Mladic VRS főparancsnokkal Vlasenica -ban. Az UNPROFOR parancsnoka elégedetlenségét fejezte ki a VRS erők UNPA kelet –muszlim enklávékban történő hadmozgásai és haditevékenysége miatt. Amennyiben a szerb erők nem szüntetik be a támadást , kilátásba helyezte a nemzetközi katonai beavatkozást a szerbekkel szemben.
 
1995. március 9.
 
Sarajevo-ban a helyzet egyre súlyosbodott . A boszniai szerbek lezárták a Grbavica –szerbek ellenőrizte- városrészbe vezető „bejáratot” ,miután két gyermek meghalt a városrészben.
 
1995.március 20.
 
Az 2. ARBiH hadtest több mint 12 000 katonával támadást intéz a VRS vonalak ellen a Majevica hegységben , Stolica térségében . A frontális támadást Celic-től Teocak-ig hajtották végre. A muszlim /bosnyák erők 50 négyzet kilométeres területet foglaltak el. Az időjárási viszonyok , az erős havazás , arra kényszerítette a ARBiH erőket ,hogy a támadó műveleteiket befejezzék . A VRS szerb erők csak április 7. környékén indítottak nagymérvű ellentámadást , a speciális MUP erőikkel együtt. Ennek során két fontosabb magaslatot foglaltak vissza ,ezzel ellenőrzés alá vonva ismét Stolica térségét.
 
1995.március 21.
 
A nyugat-boszniai Fikret Abdic hű bosnyák szakadárok (APZB) és horvátországi szerb erők irányította szerb „ Pauk” műveleti csoport elfoglalják Podzvizd település , az ott lévő hidat, hídfőt.  
 
1995.március 23.
 
Az ARBiH 7,hadtest több mint 21 000 fős egysége elfoglalta, felszabadította a Vlašić hegységben lévő „Opaljenik” stratégiai magaslatot, ahol a rádió-relé torony áll. A harcok a Vlašić hegységben már március 20-án elkezdődtek, mikor az ARBiH erők áttörték a VRS szerb erők védvonalait. Elsőként a Pavo, Čavo, Crni Vrh, Veliki Šantić és Simišće körzetét vonták ellenőrzés alá. Március 21-én az ARBiH erők sikeresen folytatták a harcot , elfoglalták Mali Šantić ,Poljane területét. Március 23-án az ARBiH erők a rossz idő ellenére sikeresen elfoglalták Galica, Paljika, Harambaši vode , Srnski területeket és körbevették a Vlašić hegység magaslatát. Március 24-25-én a muszlin erők elfoglalták az Opaljenik magaslatot a rádió toronnyal. Az ARBiH az akció során 51 km2 területet vont ellenőrzés alá, foglalt el a VRS erőktől.
 
ÁPRILIS
 
1995.április 4.
 
A VRS Drina hadtest 1. Zvornik Brigád egységei támadást intéztek a ARBiH erők ellen Sapna-Teocak vonalon ,Tuzla közelében. A harcok május közepéig zajlottak.
 
1995.április 7.
 
A Bihac-i horvát erők ,HVO egységek , a helyi ARBiH egységekkel együtt tartották Bihac környéki védvonalaikat , tágítva a város körüli védelmi zónát.
 
1995.április 8.
Bosznia-Hercegovina egész területén fokozódtak a harci összecsapások a harcoló felek között. Sarajevo –ban és környékén szintén kiújultak a harcok. A szerbek blokkolták a légi úton történő segélyszállítást a városba.
 
1995.április 10.
 
A Bihac-i 5.ARBiH hadtest elfoglalja a várostól délnyugatra lévő Veliki Skocaj települést. A Harcok május elejéig zajlanak. Ezzel közelebb kerültek a Pjesevica hegységben lévő horvátországi szerb erők ,VRSK hegyen lévő radar bázisához.
 
1995.április 16-május 11.
 
Az ARBiH erők a Sarajevo környéki hegyekben támadó műveletekbe kezdenek, azzal a céllal, hogy a Treskavica hegységben lévő VRS egységeket leszakítsák a Trnovo városban lévő szerb erőktől. A cél egy összekötő folyosó kialakítása a Gorazde-i ARBiH erőkkel.
A ARBiH erők 1.hadteste a harcok során elfoglalja a Treskavica hegység 2086 m. magaslatát április 20-án.
A szerb VRS erők , a Hercegovina és Sarajevo-Romanija hadtest válaszul az ARBiH offenzívára ellentámadást hajt végre ,mely során május 04-én vissza szerzik a magaslatot. Azt viszont később az ARBiH erők újra ellenőrzés alá vonják.  
 
1995.április 19-20.
 
A VRS Kelet-Boszniai hadtest a Poszavina tájegységben Brka –Boderiste körzetében újabb próbálkozásba kezd a még bosnyák-horvát kézen lévő területek megszerzésére.
Az ARBiH és a HVO közös ellentámadása révén a szerbek felhagynak a további műveletekkel.
 
1995.április 29.
 
A horvátországi szerb erők az Udbina városban lévő légi bázisukról irányított vadászgépeikkel ,bombatámadást hajtanak végre a Veliki Skocaj környéki 5.ARBiH állásaira.
 
MÁJUS
 
1995.május 1.
 
A horvát hadsereg (HV) , a horvátországi Nyugat –Szlavóniában a „ Bljesak” hadművelet keretén belül pár óra alatt ellenőrzése alá vonta a szerbek által megszállt nyugat-szlavóniai „zsebet” .
A boszniai Krajina területén ( Bosanska Krajina) a szerb erők etnikai tisztogatásba kezdtek.
 
1995.május 5-június 10.
 
A VRS erők válaszol a Bljesak hadműveletre, megkezdik offenzívájukat a poszavinai HVO terület ,- Orasje és környéke – elfoglalására. A szerb „Osveta „ művelet során erős tüzérségi támadást indítanak a horvát védvonalakra. Válaszul a horvát hadsereg, a horvátországi zónából tüzérségi támogatást nyújt az Orasje-i „zsebet” védő HVO erőknek. Az erős és heves horvát tüzérségi támadás megtorpanásra kényszeríti a szerb offenzívát, mely nem érte el sikerét .
1995.május 7.
 
Sarajevo-ban fokozódnak a harci cselekmények. Egyre intenzívebb szerb tüzérségi támadás éri Butmir városrészt . Egy gránát robbanás során a „Sarajevo alagút” bejáratánál 11. polgári és katona személy veszti életét.
 
1995.május 8.
 
A szerb erők fokozták Sarajevo elleni tüzérségi támadásukat, mely során a polgári célpontokat támadták. Az UNPROFOR parancsnoka NATO légitámadást kért a város körüli VRS állásokra, ahonnan a szerb erők folyamatosan lőtték Sarajevo-t. Az ENSZ főtitkára Jaszusi Akashi visszautasította a kérést.
 
1995.május 12.
 
Az ARBiH 5.hadtest erői az „Una 95” művelet keretében áttörte a szerb védelmi vonalakat Bosanska Krupa irányába.
 
Az 5. ARBiH erői végrehajtják a „Zora 95” műveletet, mely során a VRS 2. hadtest állásait támadják Ripac településnél.
 
Az 1.ARBiH Sarajevo –nál támadást intéznek a Debelo brdo magaslat ellenőrzésére.
 
1995.május 22.
 
A VRS megkezdte nehézfegyvereinek visszavonását Sarajevo-i gyűrűről , az UNPROFOR felügyelete alatt. A harcok ennek ellenére fokozódtak Sarajevo-ban.
 
1995.május 24. 
 
Az UNPROFOR figyelmeztette mindkét felet , hogy szüntessék be a harcokat Sarajevo-ban. Amennyiben ezt nem hajtják végre , akkor nemzetközi erők bevetésére kerül sor. A szerbek tovább folytatták a város tüzérségi támadását.
 
1995. május 25.
 
Az ENSZ külön megbízottja Jaszusi Akashi főtitkár elrendelte a légitámadások megkezdését a szerb katonai objektumok ellen. A NATO hat harci gépe bombatámadást hajtott végre két szerb földalatti lőszer raktár ellen , Pale körzetében .A VRS ennek ellenére tovább folytatta Sarajevo és más UN védett körzet gránát támadását.
 
A VRS erők az általuk ellenőrzött Ozren hegységben lévő állásaikból , tüzérségi támadást intéztek Tuzla város ellen. A becsapódó szerb gránátok 73 embert öltek meg, többségében fiatal férfiakat és nőket , több mint 200-an megsebesültek.
 
1995. május 26. 
 
Az ENSZ külön megbízottja jóváhagyta a NATO újabb légitámadását a szerb katonai célok ellen. A NATO harci repülőgépei újabb hat VRS bunker ellen hajtott végre légitámadást.
A szerbek válaszul túszul ejtettek több mint 377 UN katonát, akiket élő pajzsként használtak fel . Jó pár megbilincselt túszt bemutattak a szerb televízióban.
 
1995.május 27.
 
A szerb erők katonái francia UN erők hadiruházatát magukra öltve megjelentek a Sarajevo-i Vrbanja hídi UN ellenőrző katonai pontnál, melyet a francia hadsereg erői őriztek. A francia katonai ruházatot viselő szerbek megtámadták a pontot és elfoglalták. Túszul ejtettek 11. francia békefenntartó katonát.
A franciák az Unprofor erőkkel ellentámadást intéztek a szerbek ellen és sikerült visszaszerezni a Vrbanja hídi ellenőrző pontot. A harcokban két francia és egy szerb katona vesztette életét.
 
JÚNIUS
 
1995.június 1. 
 
A VRS erők Ratko Mladic vezetésével megtámadták a UN védett Srebrenica zónáját . A harcokban egy bosnyák civilt életét vesztette .
 
1995.június 2.
 
A VRS légvédelme kilőtt egy NATO F-16-os vadászrepülőgépet , mely a boszniai légtérben gyakorlatozott. A harci gép Bosanska Krajina tájegységben lezuhant ,ahol a VRS ellenőrizte vonalak mögé került. A pilótának sikerült katapultálnia. A pilóta kimenekítésére a NATO és az UN megszervezte az akciót. A pilóta több napig bujkált az erdőségben az őt kereső szerb katonák elől. Végezetül sikerült neki túlélnie és helikopterrel kimenekítették .
 
1995.június 3.
 
A NATO védelmi miniszterek ülésén Párizsban , egyetértettek abban, hogy létre kell hozni két „gyors reagálású „ dandárt, mely a Boszniában lévő UNPROFOR erőknek fog műveleti támogatást adni. A dandár személyi állományát elsősorban Franciaország és Nagy-Britanniában, valamint Hollandia adja. 
 
1995.június 4-11.
 
Több mint 5000 katona a HV és HVO egységeiből megkezdik a Dinári hegység és Livno medence (Livanjska polje) területén területszerző katonai akciójukat a „Skok-2” .
A horvát erők a Dinárok és Veliki Sator hegység és azok közti Derala hágó területein a szerb VRS erők 2. hadtestének szektorában jelentős területeket szereznek meg a szerb erőktől, ezzel előkészítve egy elkövetkező nagyobb mértékű offenzíva megindítását.
 
1995.június 12.
 
Az ARBiH 1. hadtest erői , 14. Divízió támadást intéztek a Sarajevo-tól 20 km-re lévő Trnovo város ellen. A város megszerzése az ARBiH számára stratégiai célt jelentett, hiszen abban az esetben ha a várost és környékét ellenőrzés alá tudnák vonni, kialakíthatnák a területi összeköttetést a Gorazde enklávét védő ARBiH erők elszigetelt erői és a Sarajevo-i főerők közt. A szerb erők erős védelmi vonalaival tartotta a várost, hiszen a fenti stratégiai fontosságú célnak ők is tudatában voltak.
 
1995.június 15.
 
A VRS szerb erők nagyszabású offenzívát indítottak „Spržena zemlja „ elnevezéssel az ARBiH 5.hadtest által ellenőrzött területek megszerzése érdekében. Horvátország felől a VRSK önkéntes paramilitariáns egysége és a szakadás félkatonai Fikret Abdic erői indítottak támadást . A horvátországi Lika-i tájegységben állomásozó VRSK erők Lička Plješivica felől megkezdték az offenzíva végrehajtásának előkészületeit.
 
1995.június 15-28.
 
A boszniai muszlim erők hadserege ARBiH átfogó hadműveletet indított Sarajevo térségében a VRS erők ellen. Céljuk volt a szerb gyűrű megtörése és a szerb vonalak kiszorítása Sarajevo környékéről, valamint a szerb erők egymás közti területi logisztikai kapcsolatainak destabilizálása.
A műveletben a fő haderőt az 1. hadtest alkotta ,melyhez négy másik hadtestből csatlakoztattak megerősítő egységeket, és a helyi HVO horvát erők egységei.
A VRS több mint 14 500 fős Sarajevo-Romanija hadtestével kellett a muszlimoknak felkészülni.
Az ARBiH erők elsőként Sarajevo környéki stratégiailag fontos pontok ellenőrzés alá vonását és a szerb kommunikációs vonalak elvágást tűzték ki a manőver végrehajtandó feladatának.
A manővereket tulajdonképpen már 12-én elkezdték az ARBiH erői a Trnovo –i művelettel.
 
Elsőként az ARBiH Sarajevo-tól északra eső területen a Tuzla és Olovo –i közutak ellenőrzéséhez nélkülözhetetlen stratégiai magaslat , a Cemerska hegygerinc ellenőrzés alá vonását hajtotta végre.
Ezt követte a Sarajevo-tól keletre és délre eső területek elleni nagymértékű muszlim támadás, mely során az ARBiH erőknek sikerült 17-én elfoglalni a Sarajevo-i Debelo brdo magaslatot. A szerbek további vonalaikat tartották. A VRS Sarajevo-Romanija hadteste megerősítve erői a Hercegovina hadtest egységeivel 17-22.közt ellentámadásba kezdtek. A szerb ellentámadás megállította az ARBiH erőket, és sikerült néhány területet visszaszerezniük. A VRS bevetette elit MUP rendőri egységeit és tüzérségüket. Sarajevo-tól nyugatra a szerb tüzérség támadást intézett a város Stup része ellen.
Trnovo körül a szerb erők csaptak össze a muszlim erők 14. divíziójával a stratégiai pontok visszaszerzése érdekében.
Sarajevo-tól északra a szerb erők elit MUP egységei visszafoglalták a Cemerska hegység magaslatát 22-én.
  
1995.június 16.
 
Sarajevo. Válaszul a szerbek gránát támadásaira , az ARBiH támadást indított a várost körülvevő szerb katonai gyűrű ellen. A városban lévő bosnyák/muszlim erők megpróbáltak kitörni a gyűrűből , miközben a szerb gyűrű külső részét a közép-boszniai bosnyák/muszlim erők gyengítették támadás sorozataikkal. Az ARBiH kezdeti sikereket ért el, és „kezdeményező” pozícióba került a szerb erőkkel szemben.  
A szerb VRS erők taktikai megfontolásból teljesen lezárták Sarajevo-t , ahova még a humanitárius segélyeket sem engedték be. Tűzharcra került sor, mivel a humanitárius konvoj ennek ellenére megpróbált bejutni a városba. 
 
1995. június 28.
 
Nyugat-Boszniában a szerb erők az „OG Pauk” művelet keretén belül elfoglalják 21-én Vrnograc várost. Ezt követően a szerb erők a lázadó muszlim „Fikterista „ szakadár erőkkel együtt tovább folytatják a manővert a Bihac-i régióban . Súlyos harcok folytak a helyi 5. ARBiH hadtest erői és a szakadár muszlimok ,és horvátországi valamint boszniai szerb erők közt.
 
JÚLIUS
 
1995.július 3-11.
 
A nyugat-boszniai Bihac –i zónában az 5.muszlim hadtest megindítja a „Trokut” ( Háromszög) műveletet ,mely során ellenőrzés alá vonták az Una folyó menti Coljuk települést és több fontosabb stratégiai pontot Bosanski Otok város környékén.
 
1995. július 04.
 
Doboj, Nisic és Majevica környékén fokozódtak a harcok a VRS és az ARBiH erői közt.
 
1995.július 6-11.
 
A boszniai szerb VRS erők végrehajtják „ Krivaja 95” hadműveletüket Srebrenica megszállása céljából.
 
1995.július 06.
 
A VRS szerb erők megkezdték katonai műveleteiket a demilitarizált UN zóna (DMZ) alá tartozó Srebrenica járás területén. A szerb erők és parancsnokságuk alatt tevékenykedő külföldi zsoldos csapatok megkezdték Srebrenica zóna támadását. A művelet során az ENSZ (UN) erőket szerb gránáttámadás érte. Az ARBiH erők parancsnoka Ramiz Bećirović a helyi UNPROFOR erők parancsnokához fordul segítségért , tekintettel arra, hogy a szerbek egy demilitarizált UN zónát , az az a nemzetközi békefenntartó erőket támadták meg. Az . UNPROFOR elutasítja Ramiz kezdeményezését. A Srebrenica-i DMZ-t „védő” holland UN erők parancsnoka a központi parancsnokságtól kér légi támogatást , légi támadást . Ezt az UN bürokratikus vezérkara elutasítja, ezzel aláírták a Srebrenica-i lakosság halálos ítéletét.
 
1995. július 07.
 
A VRS felfüggesztette Srebrenica-i támadást.
Beograd (Belgrád)-ban a jugoszláv elnök Slobodan Milosevic és Karl Bilt az ENSZ svéd diplomatája tárgyalásokat folytat , mely során Bilt kérte Milosevic-et , hogy tegyen sürgősen lépéseket a Sarajevo környéki helyzet megoldására, a várost körülvevő szerb erők fokozódó támadásinak beszüntetésére. A Srebrenica-i eseményekről nem esett szó.
 
1995.július 08.
 
A VRS folytatja Srebrenica-i katonai támadó műveleteit. Tekintettel a kialakult helyzetre a holland UN erők Srebrenica-i parancsnoka ismét légi támogatást kér a szerb offenzíva feltartóztatására . A kért segítséget ismét nem kapják meg a hollandok.
 
A VRS erők, Ratko Mladic katonai főparancsnok vezetésével megtámadták a holland UN erőket a DMZ zóna déli részén , mely során a hollandok megadták magukat. A szerbek lefegyverezték őket és elfoglalták állásaikat. Ezzel Srebrenica teljes a VRS kezébe került .
 
1995.július 09.
 
Több mint 3000 civil menekült indul útnak Srebrenica város irányába a járás , enklávé déli zónájából a szerb támadás miatt. A VRS 4km. mélységbe előrenyomult az enklávé déli zónájában , megközelítve Srebrenica várost. A szerb erők a holland UN zászlóalj harminc tagját lefegyverezték.
 
1995.július 10. 
 
A VRS figyelmen kívül hagyja az ENSZ fenyegetőzését, és tovább nyomulnak egységeikkel Srebrenica felé. A helyi UN erők továbbra is a sürgős légi támadást sürgetik.
 
1995.július 11. 
 
A VRS erők megtámadták Zepa enklávét, mely szintén az úgynevezett UNPA –UN védett DMZ zónája közé tartozik.
A VRS erők betörtek Srebrenica városba. A helyi muszlim/bosnyák civil lakosság a környező erdőségekbe, magaslatokra, a várostól északra lévő dombokra ,majd Potocari –ba menekülnek. A Potocari-ban lévő holland UN bázison közel 20 000 menekült gyűlt össze , védelmet kérve a holland békefenntartóktól. A menekülteket főleg idősek ,nők és gyerekek alkották. A férfiak félve a szerb megtorlásoktól az erdőkbe menekültek.
 
Végre az ENSZ vezérkara jóváhagyta a légitámadást . A NATO két F-16 vadászgépe két bombát dobott a VRS állásaira (szerb tankokra) 02:40 óra körüli időben. Az ENSZ ezzel jelezte a szerb katonai vezetőknek , amennyiben nem vonják ki erőiket Srebrenica-ból , további támadásra számíthatnak. A szerbek válaszul gránáttámadással fenyegetőztek a Potocari-ban lévő UN bázis ellen, amennyiben további légitámadás éri állásaikat.
A Srebrenica-i férfiak többségbe az erdőkbe menekült ,ahonnan megpróbáltak Tuzla irányába kitörni . 
 
1995.július 12.
 
A Srebrenica-i járás Šušnjari településéről ,több mint 12 000 menekült indult meg Tuzla irányába. . A VRS körülvette az UN Potocari bázisát. A magatehetetlen UN holland békefenntartók jelenlétében a szerbek Ratko Mladic vezetésével, megkezdték a bázison lévő menekültek szisztematikus különválasztását. A menekültek közül a szerb katonák külön választották a 16-től 65-ig éves korú férfiakat, majd megkezdődött a balkáni háború egyik legvéresebb népirtása .
A VRS vezérkara a civilek legyilkolására speciális egységeket és külföldi zsoldosokat választott ki. A meggyilkolt civileket rejtett tömegsírokba temették.
 
1995.július 12-ig Sarajevo-ban a szerb erők támadásaikkal több mint 10 511 civilt , ebből 1598 gyermeket öltek meg. A szerb támadásokban 60 378 civil sebesült meg ,ebből 14 919 gyermek . A sérülésekből 1681-en szenvedtek maradandó fogyatékosságot, ebből 340 gyermek.
 
1995.július 13. 
 
A VRS megkezdte a Srebrenica-i civil menekültek ,fegyvertelen férfiak és fiúk tömeges kivégzését. A lelőtt áldozatokat a Kravica, Nova Kasaba, Zvornik ,Kozluk régiók területen kialakított rejtett , álcázott tömegsírokba temették el.
 
Július 13-ra nem marad bosnyák/muszlim Srebrenica enklávéban. A „túlélők” kisebb csoportokban folyamatosan menekültek Tuzla irányába. Többüket elfogott a VRS .
 
A VRS folytatta műveleteit a Zepa enklávéban. Az ARBiH lefegyverezte az ukrán békefenntartókat Zepa-ban .
 
1995.július 14.
 
A VRS megkezdte a Bratunac körzetében körbezárt civilek ,több mint 10 000 muszlim/bosnyák kivégzését, meggyilkolását. A népirtás tovább folytatódott.
1995.július 14-29.
 
A VRS megkezdte Drina hadtestével nagyszabású „ Stupcacina 95 „  offenzíváját Žepa enklávé elfoglalására.
 
1995.július 15. 
 
A mészárlás folytatódott. Július 15-ig a VRS az ENSZ elsődleges információ alapján több mint 20 000 civilt mészárolt le. Azon menekültek közül, kb. 3000 –en ,akik kisebb csoportokba megpróbáltak Tuzla felé elmenekülni, többen eltűntek, vagy menekülés közben lelőtték őket , illetve aknamezőn felrobbantak.
 
1995.július 16. 
 
Az üldöztetés és tömeges és egyéni gyilkosságok folytatódtak a következő napokban. Az elsődleges adatok alapján Srebrenica városban több mint 8000 Srebrenica-i polgárt mészároltak le, 2000-en tűntek el, és több mint 40 000 helyi lakost űztek el.
 
1995. július 17. 
 
Több mint 6000 férfi és fiú jutott át Srebrenica járásból a VRS ellenőrizte zónát keresztül az ARBiH ellenőrzése alatt álló Sapna –i zónába.
 
1995.július 19. 
 
A VRS belépett erőivel a UNPA zónába tartozó Zepa enklávéba. Az UNPROFOR megkezdte a civil lakosság evakuálását „ okulva „ a Srebrenica –i eseményekből.
Ez idő alatt a VRS erők a „Spržena zemlja „ nyugat –boszniai katonai művelet során jelentős eredményeket értek el. A VRS erőket a horvátországi zónákból a VRSK és a szakadár Fikret Abdic vezette bosnyák egységek támogatták. A szerb erők északi irányból ,Velika Kladusa felől jó ütemben haladtak Bihac irányába. A szerb támadó erők lassan elérték a stratégiai szempontból jelentős Cazin várost. Ezzel fennállt annak veszélye, hogy ketté szakadhat az 5. ARBiH által ellenőrzött „Bihacsi zseb” .A szerb műveletet július 25-ig tartott.
A szerb erők lendületét megtörte az 5. ARBiH erők ellentámadása, de a legvégső ok amiatt a szerb erők megtorpantak és fokozatosan elvesztették elfoglalt területeiket, a Horvát Hadsereg által indított „Oluja95” hadművelet augusztus 04-i megindítása jelentette. 
 
1995.július 21.
 
Tizenöt ország külügyi és védelmi minisztere (Banglades, Belgium, Kanada, Dánia, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Törökország, Egyesült Államok , Egyesült Királyság) a Londonban tartott ülésükön elítélték a VRS által Srebrenica-ban végrehajtott tömeges kivégzéseket, és azt népirtásnak nyilvánították. Továbbá megfenyegették a VRS katonai vezetését , hogy amennyiben nem áll el az UNPA Gorazde és más zónák további támadásától , a NATO légitámadást hajt végre a VRS ellen. Az emberi jogok külön megbízottja ,a lengyel Tadeusz Mazowiecki kezdeményezi a Srebrenica-ban történtek kivizsgálását, és a felelősök emberiség elleni bűncselekmény elkövetésében való felelősségre vonását. T.Mazowiecki egy héttel később lemondott, mivel az emberi jogok „barbár módon” való megsértésével nem foglalkozott kellő képen az ENSZ.
1995.július 22.
 
A VRS erők Sarajevo-ban megöltek két francia UNPROFOR katonát. Válaszul a francia erők több mint kilencven aknavető gránátot lőttek a szerb állásokra. A szerbek a továbbiakban aknavetőkkel támadták Sarajevo-t, mely során 25 civil vesztette életét ,75-en pedig megsebesültek.
 
1995.július 23. 
 
Alija Izetbegović a Bosznia és Hercegovina Köztársaságának elnöke és Franjo Tudjman Horvátország elnöke az Adria parti Split kikötővárosban aláírták az együttműködési megállapodást . A megállapodásban a két haderő , egymás szövetségeseként, a „közös ellenség” a szerb agresszor ellen együttesen lép fel a továbbiakban
 
Sarajevo-t a szerb erők továbbra is aknavetőkkel, gránátokkal lövik.
 
Fokozódnak a harcok Bihac körzetében .
 
1995.július 24.
 
Az ARBiH erői sikertelen próbálkozást hajtottak végre Donji Vakuf visszafoglalására.
 
1995. július 24-augusztus 3.
 
Az ARBiH 1.hadteste más hadtestek támogató egységeinek bevonásával támadást intézett a Treskavica hegységben lévő szerb vonalak ellen. A VRS erők ellentámadással állították meg a muszlim műveletet augusztus 3-án.
 
1995.július 25. 
 
A VRS erők benyomultak Zepa városba. A helyi muszlim/bosnyák katonai erők Avdo Palic vezetésével -285.sz. gyalogos brigád-,kb. 1000-2000 fő ,kivonultak a városból a környék magaslataira. 
 
1995.július 27. 
 
Befejeződött a Zepa városi civil lakosság evakuálása. A fegyveres ARBiH katonák megkezdték a harcot a VRS erőivel szemben.
 
1995.július 29. 
 
A nyugat-hercegovinai részen a horvát haderők HV és a helyi horvát erők HVO közös „Ljeto 95.” (július 25-28) elnevezésű hadművelet során elfoglalták Glamoc és Bosansko Grahovo városokat és területeit .A térségből több mint 10 000 szerb civil menekül el.
 
Nyugat-Boszniában a Fikret Abdic hű bosnyák erők , a horvátországi szerb erők támogatásával megszállják a Bihac enklávé északi területeit és Cazin irányába nyomultak tovább. Az enklávét délről ,dél-keletről a VRS, míg nyugati (horvátországi)területek felől a VRSK szerb erők támadták. A helyzet egyre súlyosbodott.
 
AUGUSZTUS
 
1995. augusztus 04.
 
A Horvát Hadsereg megkezdte és három nap alatt befejezte az „Oluja95.” hadműveletet. Ennek során a bánsági, korduni, likai, és krajinai területekről kiszorítják a szerb VRSK erőket, ezzel szétverve a VRSK haderejét. A szerb „Krajina Köztársaság” megszűnt. A horvátok felszabadították Knin várost a Republika Srpska Krajina utolsó bástyáját.
A felszabadított horvátországi területekről, melyet korábban a VRSK ellenőrzött több mint 200 000 szerb menekül el, a boszniai szerb területekre, és a Jugoszláv Szövetségi Köztársaságba. 
Radovan Karadzic megerősítette Ratko Mladics tábornokot pozíciójában , mint a VRS főparancsnok.
 
1995.augusztus 05.
 
Az 5.ARBiH hadtest Bužim járási 505. sz. brigádjának parancsnoka Izet Nanić ,életét veszti a szerb erőkkel folyó harcokban a horvátországi Žirovica településnél.
Izet Nanić korábban a JNA katonatisztje volt, majd a háború kezdetekor kilépett a JNA-ból és honvédő bosnyák /muszlim erőkhöz csatlakozva irányította a 105. számú ,majd 505. számú brigádot az 5.ARBiH hadtesten belül.1994.évben hősies helytállása végett az „Arany Liliom” katona érdemrenddel tüntették ki. 
 Összeomlott a kommunikáció a szétvert VRSK erők és a boszniai VRS erők közt. A horvát erők találkoznak Plitvice-nél az 5.ARBiH erővel. Ezzel a „Bihácsi zseb” szerb gyűrűje szétesett. Már csak délen és dél-keleten lévő VRS erők fenyegették a Bihac enklávét.
 
1995. augusztus 07. 
 
Az ARBiH 5.hadtest alakulatai felszabadították Velika Kladuša várost Cazin-tól északra. Velika Kladusa korábbi központja volt a Fikret Abdic vezette szerb barát lázadó bosnyák alakulatnak. A lázadó erők jelentős területeket birtokolhattak a „Bihacsi zseb” északi részén, ahol saját szerb barát birodalmukat „APZB „ alakítgatták. Valamint műveleti zónát biztosítottak a horvátországi VRSK szerb erők számára.
Velika Kladuša stratégiai jelentőséggel bírt.
Az 5.ARBiH szétzúzta a APZB lázadó erőket, akik a horvátországi szerbekkel együtt hagyták el a műveleti területeket. Az 5. ARBiH erői jelentős haditechnikai zsákmányra tettek szert , és műveletükkel tulajdonképpen teljesen ellenőrzés alá vonták a „Bihacsi zsebet”.
 
1995.augusztus 10. 
 
Az Egyesült Államok /USA képviselője , műholdas felvételek birtokában tájékoztatja az ENSZ Biztonsági Tanácsát arról, hogy a boszniai Bratunac északi részén foci pálya nagyságú frissen megdolgozott föld területek találhatók.
Szemtanúk beszámolója megerősítette azt a tényt , hogy a frissen megdolgozott földterületek tömegsírok, melyek a Srebrenica és környékéről szerb fogságba került bosnyák/muszlimok meggyilkolt tetemeit rejti.
 
1995. augusztus 11-12.
 
A VRS erők ellentámadást hajtanak végre Bosansko Grahovo térségében a horvát erők ellen.
1995. augusztus 12.
 
Az ARBiH 7.hadteste támadta Donji Vakuf –ot és környékén lévő szerb VRS állásokat.
 
1995.augusztus 16. 
 
Az USA balkáni külön megbízottja Richard Holbrooke, és az ENSZ főtitkára, Jasusi Akashi megbeszéléseket kezdeményezett, folytatott a boszniai béke ügyében. Holbrooke támogatta azt ,hogy a béke kikényszerítése érdekében elengedhetetlen lesz a NATO légierejének bevetése, mely a szerb erők VRS ellen kell felhasználni. A NATO bevonása megoldás lehet a konfliktus megoldására.
 
1995.augusztus 19.
 
Sarajevo közelében ,Igman térségében autóbalesetben életét veszti három magas rangú amerikai tisztviselő és egy francia békefenntartó katona.
 
1995.augusztus 25. 
 
Goražde közelében felrobbant az ARBiH katonai helikoptere , mely gyógyszer és élelmiszer segélyt szállított. Hat utas és a személyzet két tagja vesztette életét.
1995.augusztus 26. 
 
Willy's Klas NATO védelmi titkára támogatta Holbrooke balkáni politikáját. Szükségesnek látta a NATO és UNPROFOR közös katonai tevékenységét a boszniai béke ,béke megállapodás eléréséhez.
 
1995.augusztus 28. 
 
Sarajevo-ban délelőtt 11. órakor a VRS szerb erők állásaiból öt aknavető gránátot lőttek ki a város piacára. Négy gránát a piacot körbe határoló épületek tetején robbant fel, viszont az ötödik gránát egyenesen a piac előtti területen robbant fel, ötven méterre attól a helytől, ahol még 1994. február 05-én hasonló aknavető támadás során felrobbant egy gránát. Akkor több mint 68. polgár vesztette életét.
A mostani támadás során 37 polgár halt meg és több mint 90 megsebesült.
 
Az esemény végleges pontot tette ara ,hogy az UNPROFOR parancsnokság kérte a NATO légitámadását a VRS állásokra. A NATO Déli Parancsnoksága megkezdte az előkészületek a műveletre.
A UN a szerb területeken lévő békefenntartó erői titokban kivonta a VRS ellenőrizte zónákból.20 :00 óra után a NATO kész volt a légi támadásra.
 
1995. augusztus 29.
 
Az UN kivonta erőit UNPA Gorazde zónából, tekintettel az elkövetkező NATO támadásra.
 
1995. augusztus 30. 
 
A NATO a „Deliberate force” kód névvel ellátott művelet során megindította támadó légi akcióját a VRS szerb haderő ellen.
Hajnal 03:00 órakor több mint 600 gránátot lőttek ki a gyorsreagálású nemzetközi erők a VRS katonai objektumai az Igman hegységben. A támadás során a VRS erők súlyos veszteséget szenvedte ,főleg tüzérségi és rakétás egységeikben. Megsérült a VRS Žunovnica lőszer raktára, valamint a Lukavica és Poljine környéki tüzérségi állások. Az UN gyorsreagálású erői a reggeli óráktól több mint 19 stratégiailag fontos VRS katonai célpontot ,tüzérségi állást semmisítettek meg.  
Az ENSZ főtitkára Jasusi Akasi értesítette Ratko Mladić VRS erők főparancsnokát, hogy a NATO és UN műveletek folytatni fogják, ha a szerbek nem kezdik meg erőik kivonását Sarajevo környékéről, illetve nem fejezik be támadó műveleteiket az UNPA zónák ellen. 
Az olaszországi NATO légitámaszpontról felszálló NATO harci repülőgépek átrepülve az Adria tengeren támadást intéztek a VRS boszniai állási ellen. Ennek során szerb radar és fegyverraktárakat bombáztak első fázisban.
 
A VRS szerb erők válaszul a NATO támadásra ,aknavetőkkel lőtték Sarajevo-t , az ott lévő UNPROFOR bázist, valamint lelőttek egy francia Mirage 2000 harci repülőt a Sarajevo közeli Pale felett. 
A NATO harci gépek második lépcsőben támadást intéztek a VRS Sarajevo-i , Jahorina hegységben, Banja Luka és a Plješevica hegyen lévő radar állomásai ellen.
 
Még ezen a napon a VRS erők főparancsnoka Ratko Mladić tábornok elismerte ,hogy a NATO támadások jelentős kárt okoztak a VRS –ben.
1995. augusztus 31.
 
Radovan Karadzic a boszniai szerb köztársaság (Republika Srpska) elnöke kijelentette ,hogy a NATO légitámadások célja a VRS erők meggyengítése , ezzel kikényszerítik a diplomáciai , politikai tárgyalásokat. 
A kedvezőtlen időjárás miatt a NATO felfüggesztette légi tevékenységét .
 
SZEPTEMBER
 
1995. szeptember 1. 
 
A NATO légi tevékenységének szüneteltetése alatt az UNPROFOR parancsnoka Michael Rouz találkozott Ratko Mladic szerb főparancsnokkal 13:00 körüli időben Zvornik városban.
A UN parancsnok felajánlotta Mladic-nak, hogyha kivonja a VRS erőket 20 km-re Sarajevo-tól, ,akkor megszűnhetnek a légitámadások. Ratko Mladic nem fogadta el az ajánlatot. M.Rouz szeptember 04. 23:00 óráig adott gondolkodási időt Mladic-nak.
 
 Alija Izetbegović a BiH Köztársaság (RBiH) elnöke továbbra is támogatta a NATO beavatkozást, mely kikényszerítheti a szerbek részéről a béketárgyalásokat. kifejezett optimizmus a NATO-műveletek és annak hatása a békefolyamatot.
 
1995. szeptember 2. 
 
Az UNPROFOR parancsnoka ,Michael Rouz intézkedett „szárazföldi útvonal” (Blue Route ) megnyitásáról Sarajevo-ba. Ennek során az UN ellenőrzése alatt lévő repülőtér ,és a város központ felé vezető utat nyitották meg , a polgárok szabad , ellenőrzés nélküli közlekedése érdekében, valamint a repteret a polgári forgalom számára. Erről tájékoztatták a Republika Srpska kormányát. Az RS kormányának elnöke Momčilo Krajišnik tiltakozását fejezte ki és óva intette az UN –t, hogy engedélyük nélkül megnyissák a „szárazföldi utat” Sarajevo-ban.
1995.szeptember 3. 
 
Az UN megnyitotta a közutat a reptérnél. Megindult a közlekedés Sarajevo –Hrasnica között, a szerbek nem nyitottak tűzet az ott közlekedő polgári járművekre. Ezzel Sarajevo három éves elszigeteltségének vettet véget az UN. A megnyitott úttal létrejött a közúti kapcsolat a Sarajevo-i bosnyák/muszlimok és a Bosznia egyéb területein lévő bosnyák/muszlimok közt.
 
1995.szeptember 04. 
 
A NATO és az ENSZ semmi jelét nem látta annak ,hogy a Ratko Mladics vezette VRS a meghatározott 23:00 óráig kivonja erőit , visszavonja tüzérségét Sarajevo-i gyűrűről. A NATO és ENSZ döntött a légitámadások ismételt megindításáról
 
1995.szeptember 05. 
 
A NATO több harci vadászgépe légitámadást intézett a VRS által ellenőrzött területeken lévő katonai célpontokra. A VRS az összes rendelkezésre álló légvédelmi erejét mozgósította.
1995. szeptember 06. 
 
A NATO kiterjesztette támadásait a boszniai szerb zónában, mely során szerb infrastrukturális, katonai , és egyéb célok ellen hajtott végre támadást észak, kelet és dél Boszniában. A NATO mérlegelte annak lehetőségét, hogy a boszniai szerb köztársaság székvárosa Banja Luka reptere ellen hajtson végre támadást.
 
1995. szeptember 08. 
 
Az Egyesült Államok (USA) égisze alatt a BiH Köztársaság , a Horvátország Köztársaság és a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság (SRJ) együttműködési nyilatkozatot írtak alá. Elfogadták Bosznia és Hercegovina nemzetek közti területi határt és területbirtoklási arányt , mely a szerbek ellenőrizte Republika Srpska és a közös horvát-bosnyák/muszlin föderációból állt.
 
1995. szeptember 8-15.
 
A horvát haderők HV és a boszniai horvát erők HVO végrehajtja „ Maestral „ hadműveletét Nyugat –Hercegovinában. A sikeresen végrehajtott katonai manőver során a horvát erők jelentős területet , több mint 2500 négyzetkilométert foglalnak el a VRS erőktől. Az első napban gyors ütemben vették ellenőrzés alá a horvátok Probelja települést és a stratégiailag fontos pontot jelentő Vitorog hegység magaslatát. Szeptember 10-én a horvátok elfoglalták Sipovo és Jajce településeket. A VRS erők 2.hadteste megkezdte Titov Drvar város védelmét ,de a horvát erők bevették a várost. A horvát manőverek sikerességét támogatta az ARBiH 5. hadtest erőinek támogató műveleti.
 
1995. szeptember 10.
 
A NATO 13. Tomahawk cirkálórakétát lőtt ki a Banja Luka-i Mahovljani katonai repülőtérre, ahol a boszniai szerb légvédelmi rendszerek megsemmisültek. Az ENSZ-ben az Orosz Föderáció állandó képviselete tiltakozott az akció ellen.
 
1995. szeptember 10-14.
 
Az ARBiH 7. hadtest erői és más támogató egységek végrehajtják ,párhuzamosan a horvát erők „Maestral” műveletével, Donji Vakuf és térségének ellenőrzés alá vonását. Az előzőekben végrehajtott sikertelen muszlim támadás sorozatok után ezen manőverrel ,D.Vakuf ellenőrzés alá vonásával stabilizálták vonalaikat a muszlimok Travnik-Vlasic hegység-D.Vakuf vonalon.
 
1995.szeptember 10-22.
 
Az ARBiH 2.és 3. hadtest erői megkezdik az Uragan (Hurrikán) hadműveletet , mely során a Doboj várostól délkeletre lévő , hegyvidéki területek , a VRS szerb erők által ellenőrzött Ozren „pajzs” ellen indítottak támadást . A szerb erők Vozuca –i vonalai irányába. Az ARBiH erők szeptember 10-én Probotkovici ,szeptember 11-én pedig Seona és Lozna településeket vonták ellenőrzés alá. Szeptember 10-én a bosnyák/muszlim erők elfoglalták a VRS Vozuca településnél lévő állásait, ahol jelentős hadianyagot zsákmányoltak. Három nappal pihenő után az ARBiH erők tovább folytatták a támadóműveleteket az Ozren hegység nyugati területén.Egyik legfontosabb momentuma volt a muszlim műveletnek ,Maglaj város ,mint RBiH védelmi pajzs környékének felszabadítása.
A műveletet folytatva az ARBiH erők átkelve a Spreca folyón bevették Sizje települést és környékét. Szeptember 19-én az Uragan művelet megtorpant.
 
1995.szeptember 13. 
 
Az ARBiH (5.hadtest és 7.hadtest) megkezdi Nyugat-Boszniában a „Sana95” hadművelet végrehajtását. A művelet során 4 nagyobb várost, 1100 falut, 2920 km2 területet szabadított fel a szerb erők ellenőrzése alól. A szerbektől nagyszámú haditechnikai eszközt és muníciót zsákmányoltak; 17 tankot, 46 páncélozott harci járművet,páncélozott szállító járművet, 79 PA légvédelmi ágyút, 95 egyéb különböző kaliberű ágyút, 20 „haubica” tüzérségi löveget, 205 aknavetőt.
Az ARBiH 5. hadtest ellenőrzés alá vonja a Grmeč hegységet, felszabadítják Bosanski Petrovac várost.
 
Richard Holbrooke , a szerbiai  Beograd –ban (Belgrád) folytatott tárgyalásai során a szerb vezetéssel ,elérte ,hogy a boszniai Sarajevo-ban befejeződjenek a szerb támadások . Sarajevo egésze ENSZ tilalmi zóna. Az ENSZ követeléseket a szerb fél igyekezett betartani,azok betartására ígéretet tett. Ezzel  az UNPROFOR parancsnokság  ideiglenes felfüggesztette a NATO légicsapásokat a szerb katonai célpontok ellen.
 
1995. szeptember 14.
 
Az ARBiH 5. hadtest erői felszabadították a „Sana95” hadművelet keretén belül a nyugat-boszniai Ključ várost. Ugyanakkor Bihać-tól nyugatra fekvő Bosanska Krupa városért súlyos harcok folytak.
 
1995.szeptember 17.
 
Az 5. hadtest ARBiH elfoglalja az Una menti Bosanska Krupa települést . A szerb VRS erők ellentámadást kezdeményeznek , azzal a céllal ,hogy visszaszorítsák illetve lassítsák az ARBiH 5. hadtestét.
A VRS Ključ városnál vonja össze erői, a ellentámadás végrehajtására. A műveletbe bevonták a Željko Ražnatović Arkan vezette „Srpska dobrovoljačka garda” erőit . Ključ teljesen összeomlik, a VRS műveleteire az 5 ARBiH ellentámadással válaszol, mely során a bosnyák/muszlim erők folyamatosan nyomulnak előre. Az 5.ARBiH offenzívát segítette elő a HVO és HV horvát erők délről megindított hadművelete, mely során Sipovo, Jajce felszabadul.
 
Az 5. ARBiH hadtest felszabadította Sanski Most várost , és összevonta erőit Prijedor irányába. A HVO és HV erők és az ARBiH 7.hadtest erői egységeiket a kb. 60 km-re lévő szerb székváros Banja Luka felé vonták össze. A Republika Srpska az összeomlás felé közeledett. A VRS erőit Prijedor, és Banja Luka , valamint a „Poszavina folyosó” és Drina mentére koncentrálta.
Azt ,hogy a ARBiH és HVO-HV erők nem támadták meg Prijedor-t és Banja Luka-t , annak köszönhették a boszniai szerbek, hogy az USA –ban Dayton-ban megkezdődtek a béketárgyalások , és elfogadták a tűzszünetet.
 
1995.szeptember 18-20.
 
A horvát erők , az általuk végrehajtott sikeres „Maestral” hadművelet által egy újabb manőverre koncentráltak Banja Luka a szerb erők központi városának megtámadására. Az ARBiH 5.hadtest által lezárt „Sana” hadművelet valamint a 7.hadtest Donji Vakuf és környékének folyamatos sikeres területi kontrolálása végett szintén Kotor Varos –Banja Luka vonalra irányították katonai műveleteiket.
 
A horvát erők megkezdik az „Una 95” hadművelet végrehajtását ,mely során a horvátországi Una határ folyó menti zónából ( Dvor-Bosanska Dubica , Jasenovac) intéztek támadást a HV erői a szerb vonalakra.
Az Una hadművelet két főbb támadási irány mentén indult meg 1995. szeptember 18-19-én.
A fő támadási irányvonal az Una határfolyó Bosanski Novi és Bosanski Dubica közti zóna, mely a ZP Zagreb műveleti zóna parancsnoksága alá tartozott. Az un. segéd támadási vonal volt a Sava határfolyó vonala Jasenovac környéke, hídvédelem és a Prosara (Proszara) hegység.
A horvát hadművelet nem érte el a célját, kudarcba fulladt és sikertelenségének okain a mai napig folynak a viták.
 
 
1995. szeptember 21. 
 
A NATO lezárta a „Deliberate force „ hadműveletet, melyet augusztus 30-tól szeptember 21-ig hajtott végre. Több mint 3000 műveleti repülés során 60 VRS katonai objektumot romboltak le a szerb ellenőrizte zónában.
 
1995.szeptember 23-25.
 
Az ARBiH 2.hadtest 22. divízió egysége az Uragan hadművelet során támadást intézett a szerb állásokra Panjik közelében Doboj felé. A sikeres ARBiH előretörést a VRS erők speciális rendőri erőinek és páncélos egységének sikerült ellentámadás indításával megtörnie szeptember 23-án.
 
 
1995.szeptember 24- október 6.
 
A VRS erők 1. és 2.hadtest Banja Luka-i erői ellentámadást indítottak a nyugat-boszniai frontvonalon. Támadást intéztek az ARBiH 5.hadtest vonalai ellen Bosanki Novi-Prijedor irányból. A szerbek jelentős erőt vontak össze október 6-án Mrkonjic Grad, Kjuc vissza szerzésére. A szerb támadást a 5.hadtest erői és a hadtestet támogató 7. hadtest egységei állították meg.
 
OKTÓBER
 
1995.október 3-10.
 
Súlyos harcok folytak a Treskavica hegyégben lévő stratégiai magaslatért ( Djokin Toranj) a muszlin és szerb erők közt.
 
1995.október 5-7.
 
Az ARBiH erők az „Uragan „ műveletben eltolták a szerb erőket 50 km-re északra Maglaj várostól, mely korábban frontzóna volt. Ezzel lényegében lezárták a hadműveletet a muszlinok ,melyet sikeresnek könyveltek el.
 
 
1995.október 8-11. A horvátországi HV -Horvát Hadsereg ) és a boszniai horvát erők HVO a „Juzni potez” hadművelet végrehajtása során ellenőrzés alá vonták Mrkonjic Grad várost ,ahonnan a szerb RS erők kivonultak és október 11-én védvonalat alakítottak ki Manjaca térségében, tekintettel arra ,hogy a horvát erők Banja Luka várost ,VRS főhadiszállást és irányító központot veszélyeztették. 
 
1995.október 12.Tűzszünet……
 
 
1995.október 9-20.Az ARBiH erők 5. és 7.hadteste a Sana 95 hadművelet befejező fázisában elfoglalták Sanski Most települést a boszniai Krajina tájegységben. További műveleti erőiket a horvát erőkkel koordinálva Banja Luka elleni manőverre koncentrálták. A VRS hadvezetése intézkedett Banja Luka védelméről. 
 
 
NOVEMBER
 
1995. november 16.
 
A hágai székhelyű háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi törvényszék vádiratot nyújtott be a volt Jugoszlávia területén elkövettet háborús bűnök, népirtás, emberiség elleni bűncselekmények elkövetése miatt a boszniai szerb vezető Radovan Karadzsics- elnök Republika Srpska -és hű katonai parancsnoka Ratko Mladics – VRS hadsereg parancsnok- ellen. 
A BiH Köztársaság kormánya megkezdte együttműködését az UNHCR –vel , tekintettel arra, hogy több mint 200 000 bosnyák vesztette életét a háborúban, és több mint egy millióan kénytelenek voltak elmenekülni otthonaikból.
 
A UN és USA valamint Oroszország sem hagyta jóvá a horvát és muszlim erők Banja Luka elleni fellépését ezért egyeztetve a boszniai szerb vezetéssel , elérkezett az idő a háborút lezáró megállapodás mindhárom harcoló fél részéről történő elfogadásáról.
 
1995.november 21.
 
Az USA Ohio-i Dayton –ban megkötött béke megállapodás értelmében formálisan befejeződött a több évig tartó háború.
 
A megállapodást a a december 8-i „Londoni konferencia” követte , mely a háború utáni béke időszakában végrehajtandó feladatokról, az Unprofor erőket felváltó IFOR erők boszniai missziójáról szólt.
 
 
A háború áldozatai .
                                                          
                                                (forrás Wikipedia)
 
A mai napig meghatározatlan a háborúban elhunytak pontos száma. Több feltáratlan tömegsír létezik még ,illetve jelenleg is feltárás alatt álló sírok esetében folyik az azonosítás. Egyes statisztikai adatok szerint 94 000 –re tehető az áldozatok száma , más adatok alapján eléri a 97 000 –et is
 
A egyik hivatalos forrás (Istraživačko-dokumentacioni centar Sarajevo, Magazin "Dani", 23.decembar 2005, hiányos adatok ) . alapján , a háborúban életét vesztette 93 847 ember . Ebből muszlim-bosnyák 63 687 (67.9%) , szerb 24 216 (25.8%), horvát 5057 (5.4 %.) egyéb 877 (0.9%). Az elhunytak közül polgári áldozat 34 610 volt ,ebből muszlim-bosnyák 30 514 (88.2%) ,horvát 2076 (5.9%), szerb 1973 (5.7%) ,egyéb 47 (0.2%) Az áldozatok közül valamely katonai ,rendőri fegyveres szervezethez tartozott 54 223 ,ebből muszlim –bosnyák 30 173 (55.6%), szerb 21 399 (39.5%) ,horvát 2619 (4.8%) egyéb 32 (0.1%) . Meg nem állapított elhunytak száma 4000 fő.
 
A háború alatt  közel két millióan (1 325 000 ) menekültek el otthonukból. Az áldozatok felét a civil lakosság tette ki , melyből 83% muszlim, 10% szerb ,5% horvát nemzetiségű volt. A legkegyetlenebb dolog volt a vallási és etnikai hovatartozásuk miatt végrehajtott etnikai tisztogatások, melyet mindhárom fél elkövetettet.
 
 
Nemzetközi törvényszék a háborús bűnösök elítélésére(ICTY)
                                                           
                                               (forrás Wikipedia)
 
A törvényszék felállításának okai
Jugoszlávia történelmi múltja alapján , 1918-tól kezdte meg megalakulását , a területén élő nemzetiségek „összeolvasztásából”. A nemzetiségek egymással szemben többször is összeütközésbe kerültek. Ennek számos oka volt, többek közt ,az hogy egy adott nemzetiség által területileg többségben lakott körzetekbe betelepültek más nemzetiségek, falvakat, városokat létrehozva, ahol többségbe kerültek.
A Jugoszláviába összezárt nemzetiségeket egyben tartani , a második világháborút követő Josip Broz Tito által irányított politikának sikerült. 1991. június 25-én Szlovénia és Horvátország kiválik Jugoszláviából, szakítva a Beograd-i politikai elittel.
Szlovéniát és Horvátországot követte az 1992. években Bosznia – Hercegovina is. A kezdeti időszakban Boszniában a helyi horvátok és bosnyák/muszlimok szövetségben hajtották végre a szerbek elleni területfoglalásokat. Ez a szövetség az 1993-94-es években felbomlik és fegyveres összecsapásokba fajul el. Mindenki háborúzott mindenkivel.
A harcok során a szerb ,a horvát, a bosnyák/muszlim egyaránt követtek el háborús kegyetlenkedéseket. A rendelkezésre álló adatok alapján a szerbek a legnagyobb részben vették ki ezen háborús bűnökbe a részüket, gondolva csak Srebrenica-ra . Ezen nagymértékű háborús bűntettek végett a köz, a világ számára a Boszniában dúló polgárháború elsőszámú bűnöseivé léptek elő. Mindhárom fél tartott fent fogoly táborokat.
Az utóbbi időszakban előtérbe kerültek az ARBiH hadseregén belül ,főképpen jelentős létszámban a 3.és 2.hadtestnél harcoló külföldi mudzsahedek háborús tevékenységének vizsgálatai.
A törvényszék felállításának az oka lényegében a balkáni térségben 1991-től fennálló háborús helyzet volt.
 
A Törvényszék létrejötte
 
Több szervezet is megpróbált beavatkoznia békés rendezés érdekében. A legjelentősebb dolgot az ENSZ tette 1993.05. 25-én a 827. számú határozatával. A határozat alapján létrehozták az International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia (röviden ICTY) nevű törvényszéket.
 
A Törvényszék jellemzői
 
Az alapító okmány négy nagyobb körbe tárgyalja a háborús bűntetteket a Geneva-i (Genf), a Hague-i (Hága) jogra a genocídium egyezményre, valamint a Nunberg-i (Nünberg) gyakorlatra tekintettel:
 -„”” szándékos emberöléssel, kínzással vagy embertelen bánásmóddal; szenvedés ill súlyos testi-lelki sérelem szándékos okozásával és további dolog elleni cselekmények és kényszerítéses cselekmények - megsértették a háború jogát és szokásait - népirtás, illetőleg az arra irányuló szövetkezés, az arra való felbujtás, annak kísérlete, vagy az abban való bűnrészesség - emberiség elleni bűncselekmények elkövetői.””
„”Egy bűncselekményért tehát nem csak az felel, aki elkövette, hanem az is aki megtervezte, és a „parancsra tettem” hivatkozást is elutasítják. „”
„”A Nemzetközi Törvényszéknek az egyes nemzeti bíróságokkal párhuzamos, de azokéval szemben elsődleges joghatása van. Az eljárás bármely szakaszában kérheti a nemzeti bíróságtól egy már megkezdett ügy átengedését.””
 
A Törvényszék
 
A Törvényszéknek három szervezeti egységből áll:
-első fokon, és fellebbviteli fórumként eljáró bírói tanácsok,
- főügyész,
- hivatal.
„”A Törvényszéken jelenleg 14 bíró dolgozik . A bírák első fokon 3 –s míg felsőbb fokon 5-ös tanácsokban járnak el. Az ENSZ közgyűlése négy évre választja meg azon „nagy erkölcsi tekintélyű pártatlan és becsületes személyek köréből”, akik hazájukban megfelelnek a legmagasabb bírói tisztség betöltéséhez szükséges követelményének. Az első fokú és a fellebbviteli tanácsok tagjai rotációban váltják egymást. A büntetések kiszabásánál a jugoszláv bíróságok gyakorlatát veszik figyelembe. A főügyész feladata a törvényszék elé állítandó személyek felkutatása és vád alá helyezése. Munkájában több tárgyaló ügyész segíti. Újra kinevezhető. Több személy ellen a főügyész úgy emelt vádat, hogy azt nem hozta nyilvánosságra csak az elfogatóparancs kiadását követően. A hivatal apparátusa folyamatosan növekszik. Jelenleg 800 körül van az ott dolgozók száma.””
 
 

A mappában található képek előnézete TÉRKÉPEK


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.