Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


• HÁBORÚ A HÁBORÚBAN (a bosznia horvát -bosnyák/muszlim konfiktus )

 

 

 

Rövid szemléltető kronológia:

 

 

1992. április 7.

 

Horvátország elnöke, Dr. Franjo Tudjman elsőként ismerte el Bosznia-Hercegovina szuverenitását, a függetlenségét, és területi integritását.

 

1992. június 13.

 

A muszlim erők tagjai a Radusa hegyen lesből rátámadtak négy HVO tisztviselőre, akik a támadásban életüket vesztették. Hamarosan ezen esemény után , a Gornji Vakuf/Uskoplje városkában HVO és muszlim erők között egyre gyakoribbá vált az összeütközés ,mely a háború első konfliktusaként tartottak számon.

 

1992. június 15.

 

Zagreb-ban és Sarajevo-ban , Horvátország és Bosznia-Hercegovina elnökei aláírták az egyezményt ,mely Bosznia és Hercegovinában (BiH) szabályozza a horvát és muszlim nemzetiségű BiH állampolgárok kölcsönös jogait ,továbbá a horvát nemzetiségiek segítséget kaphassanak saját nemzetiségükhöz tartozó országuktól ,az országban képviselhessék nemzetiségi alapon Horvátországot,diplomáciai és konzuli küldetéseit az ügyekben .

 

1992. július 8.

 

Horvátország és BiH a kölcsönös együttműködés révén elérte ,hogy 1992. június 16-án külügyminiszterei Helsinki –ben nemzetközi együttműködés részévé tegye a két ország közti kölcsönös konzuli segítség megállapodását.

 

1992. július 19.

 

A Bosznia-Hercegovinai Köztársaság elnöke eldöntötte, hogy BiH ideiglenes külképviseletet nyit  Horvátországban.

 

1992. július 21.

 

Horvátország Köztársaság elnöke, Dr. Franjo Tudjman, és BiH elnöke Alija Izetbegovic a két ország közti baráti,szövetségesi együttműködést, megegyezést helyezte előtérbe.

Ennek eredménye képen Horvátország és Bosznia-Hercegovina, Dr. Miomir Zuzul muszlim és Vlatko Kraljevic horvát helyettes-külügyminiszterek, aláírták a megállapodást, ami megalapozta  a két ország közti diplomáciai kapcsolatot.

 

1992. augusztus 13.

 

A horvát kezdeményezésére a találkozó zajlott a horvátországi Metkovicban( Horvátország) Bosznia horvát nemzetiségi képviselői és Bosznia muszlim küldöttségei között.

 

1992. szeptember 23.

 

New Yorkban Horvátország elnöke, Dr. Franjo Tudjman, és BiH elnöke Alija Izetbegovic megegyeztek a közös baráti együttműködésről a két ország közt.

 

1992. szeptember 29.

 

Horvátország elnöke, Dr. Franjo Tudjman, kinevezte Horvátország boszniai nagykövetét , Dr. Zdravko Sancevic-t.

 

1992 októbere

 

1992 októberében kiéleződött a horvát – muszlim ellentét ,és megkezdőtt a két fél közti fegyveres konfliktus.

Elsőként Novi Travnik -ban Senkovci, Sinokos és Donje Pecine falvakban és Opara-ban . A falvak elleni támadásban a muszlimok megtámadták a HVO parancsnokát Jajce-ben, Stjepan Blazevic –et és a HVO elnökét Nikola Bilic-ot. Tizenöt HVO katonát vesztette életét a harcban, a muszlim támadásban. A támadás volt az első alkalom , hogy a muszlimok nehéztüzérséget vetettek .

 

Travnik-ban a muszlimok megtámadták a HVO parancsnokságát és megsemmisítették a HVO helyi kórházát. Két horvátok lakta polgári épületet szétlőttek .Egyértelmű volt a támadás célja,mely a városban lakó horvátok ellen irányult. A muszlimok felgyújtottak egy benzinkútat ,melyet nem tudtak bevenni a harcok során. A támadásnak eredménye képen a város megosztott lett. Travnik északi része muszlim, amíg a déli rész horvát irányítás alá került a harcokat követően. Ezekben a támadásokban nyolc HVO katona vesztette életét és tizenhat megsebesült. Közel harminchét volt a muszlim áldozatok száma, a sebesültjeiket a Bugojno –i kórházába szállították.

 

1992. október 21.

 

A muszlim területvédelmi erők TO BiH parancsnoki találkozót tartottak Prozor városban. Ezen területvédelmi erők a későbbiekben ARBiH (hadsereg ) elnevezéssel illeték magukat.

Blace falujába Mustafa Hero, Prozor TO BiH erők parancsnoka megbeszélést tartott Alija Emric-el ,miszerint 1992. október 23-án a városban elkezdik a fegyveres fellépést a helyi HVO egységekkel szemben. A támadásnál a muszlimok Gornji Vakuf-ból (1000 harcos körül) és Konjic városból (500 ember körül) irányítottak a helyi erők támogatására..

 

1992. október 23.

 

A küzdelem elkezdődött Prozor-ban a helyi HVO egységek és TO BiH. Október 25-re a város és környékének nagyobb részét a HVO vonta ellenőrzés alá.

A küzdelem fokozódott, amikor a muszlim erők tagjai lelőttek négy HVO katonát lesből Dobrasin falu közelében. Ugyanakkor a muszlimok megakadályozták a horvát erőket abban, hogy megerősítést tudjanak eljuttatni a Jajce városban lévő HVO egységnek. A Jajce-i horvát egységet a szerb alakulatok támadták meg , és mivel a muszlimoknak sikerült megállítani a horvát támogató erőket ,így a helyi HVO egységek kénytelenek voltak a szerb túlerőnek átadni a várost.

 

1992. október 27.

 

Nemzetközi konferencia zajlott le szerb,horvát, muszlim és Cyrus Vance és Lord Owen ET képviselői között , BiH közös békés megoldásának ügyében

 

1993. január 1-4.

 

A Vance - Owen béketervet a svájci Genfben a nemzetközi megbeszélésen előterjesztik és elfogadják. A további cél a BiH –i muszlim ,horvát, szerb fél közt elfogattatásra kerüljön.

 

1993. január 26.

 

A muszlim erők megtámadták Lasva területét , Dusina, Brdo, Visnjica , Rajici horvát faluit. Dusina falujában a muszlimok támadásában kilenc horvát és egy szerb civil életét veszti.

 

1993.január 23.

 

Kora reggeli időben a muszlim erők ostromzár alá vették Konjic városát .Őrizetbe vettek húsz HVO katonát. A horvát katonákat soha nem látták a továbbiakban .

Ugyanakkor a muszlim erők körülvették Goransko Polje faluját is. Kevéske helyi horvát lakosnak a faluból sikerült elszöknie Kostajnica szomszédos falujába.

 

A 45. Persovacka-Neretvice brigád parancsnoka, Hasan Hakalovic ultimátumot intézett a horvát fegyveresek felé. Ezen ultimátumban felszólította a horvátokat, hogy nem kímélnek senkinek,aki nem teszi le a fegyvert.

 

1993.március 23- 24.

 

A muszlim erők megtámadták Kiseljak várost és környékét, ami a HVO brigád irányítása alatt volt( Ban Jelacic egység HVO).TO BiH muszlim erők (ARBiH) megtámadták a HVO egységeit Bilalovac falujánál. A HVO védelem kitartó volt, de nem tudták tartani a falut. A benyomuló muszlimok a horvát helyi lakosok házait kifosztották és felgyújtották. Megindult a horvát helyi lakosok menekült hulláma, akik a muszlimok elől hagyták el otthonaikat..

 

1993. március 25.

 

ARBiH egységei megtámadták Busovac várost ,melyet a helyi HVO ellenőrzött. A közel 1800 muszlim harcos körült vette a várost és folyamatos tűz alatt tartotta. A HVO 1400 katonája ,hősiesen kitartottak és sikerült visszaveri a támadást. Muszlim támadás éri Zenica város horvátok lakta részét is . A Visoko, Kakanj és Fojnica irányából érkező ARBiH erők Busovaca városa ellen vonulnak fel.

 

 Horvátország elnöke, Dr. Franjo Tudjman és a Bosznia-Hercegovina elnöke Alija Izetbegovic tekintettel a kialakult és egyre súlyosabb helyzetre a két ország közötti együttműködés sürgős megkezdéséről folytattak tárgyalást.

 

1993. április 13.

 

A muszlim erők ostromzár alá vették Jablanica várost a Neretva folyó mentén. Megakadályozták a horvát civileket abban ,hogy bejussanak vagy elhagyhassák a várost. A helyi horvátok telefonvonalait elnémították.

 

1993. április 15.

 

Podbrijezje területében (Zenica ) ARBiH erők tagjai elrabolták a HVO erők parancsnokát (ZP.Zenica HVO) Zivko Totic-ot.

Totic HVO-ZE-1-00 katonai forgalmi rendszámú Audi 80-as gépkocsival közlekedett testőreivel ,mikor az úton támadás érte őket .A parancsnokot megsebesítették ,a testőrei közül négy férfit (Ivica Vidovic, Marko Ljubic, Tihomir Ljubic, és Anto Zrnic) lelőtték .A gépkocsin közel 500 golyó ütötte nyom volt.

 

1993. április 16.

 

Délelőtt 08.00 órakor az ARBiH parancsnokai Zulfikar Ali Spaga „ Zuka „, Hasan Hakalovic és Sejdo Padalovic, támadást indítottak a horvát lakosú Trusina falu ellen Bare, Kljesi, Osoric és Sahici falvak irányaiból. A tüzérségi zárótűz után, a muszlim erők ötven tagja (többség fekete egyenruhát viseltek)a falu elfoglalását követően betörtek a faluba , ahol tizenhat horvát civillel végeztek és hat HVO katonát elfogtak.

 

1993. április 16.

 

Reggel 05:45-kor ARBiH támadást intézett Vitez városa ellen . A támadás alatt a lakó és kereskedelmi épületek komoly kárt szenvedtek el. Kitört az utcai harc HVO és muszlim erők között..

 

1993. április 16.

 

A HVO katonai rendőrség antiterrorista egysége „ Jokers” a muszlim Krajiska brigádjával való összecsapások alatta muszlim lakosú Ahmici falujában, 117 civil muszlim lakossal végeztek.

 

1993. április 18.

 

Reggel 5:20-kor a muszlim erők elindították a támadást Zenica és környéke ellen. A területen horvát nemzetiségiek éltek többségében..

 

1993. április 18.

 

A harcok folytatódtak a horvátok és muszlim erők között ,Zenica, Konjic, Vitez és Busovaca területein. Mate Boban a BiH horvátok politikai vezetője és BiH elnöke Alija Izetbegovic közös határozatban ítélték el a horvát-muszlim ellenségeskedést.

 

1993. április 20.

 

Az ARBiH és HVO vezetői , Sefer Halilovic és Milivoj Petkovic közös tervek alapján kívánták megoldani a horvát-muszlim ellenségeskedést és harcokat , tekintettel az egyre súlyosabb helyzetre Zenica-nál .

 

1993. április 24.

 

Nemzetközi megbeszélésen Zagreb-ban találkozott Lord Owen , Dr. Franjo Tudjman , Mate Boban és Alija Izetbegovic. Mate Boban és Izetbegovic a Bosznia területén zajló horvát-muszlim ellenségeskedések közvetlen megszűnéséről aláírták a megállapodást. Csatlakozott a megállapodáshoz Sefer Halilovic (ARBiH)és Milivoj Petkovic (HVO) parancsnokai.

 

1993. április 24.

 

Miletici falujában (Travnik körzet) a ARBiH katonák támadása következtében öt horvát életét vesztete.

 

1993.április 28-május 1.

 

A Horvátország elnöke, Dr. Franjo Tudjman, meglátogatta a Törökország Köztársaság elnökét. A misszió célja a török nyomás igénybevétele a Bosznia tekintetében . A horvát elnök látogatásával jelezte ,hogy békés úton kell a Boszniában zajló horvát-muszlim ellentét rendezését megoldani, ebben Horvátország partner és ezen török látogatással is a muszlim közösség tiszteletben tartását fejezte ki.

 

1993. május 9.

 

Súlyos harcok robbantak ki a muszlim és horvát erők között Mostar városában. A szórványos csatározások és számos kísérletek után a muszlim katonaság a déli városrészből „Juzni logor” elfoglalta a belváros több polgári épületét. A HVO parancsnoksága kijelentette ,hogy a 4.ARBiH egységei térjenek vissza a „ Juzni logor” területére ,hagyják el a belvárost. Mivel ez nem történt meg a HVO megindította északi városrészből „Sjeverni logor „ a helikopter és reptéri bázisairól a támadását a muszlim állások ellen.

 

1993. május 10.

 

Horvátország elnöke, Dr. Franjo Tudjman üzenetben szorgalmazta Alija Izetbegovic és Mate Boban közti mihamarabbi megállapodást a horvát-muszlim harcok lezárása érdekében. Dr. Tudjman hangsúlyozta ,hogy nem az egymás elleni ellenségeskedést kell folytatni ,hanem a közös ellenséget kell megállítani ,és közösen harcoljanak a szerb támadóval szemben. Nagy felelőséget jelent ha továbbra is azt a politikai játékot játsszák ,mely az egymás elleni vádaskodásból áll és nem a közös megegyezésen alapszik.

 

1993. május 10.

 

Alija Izetbegovic és Mate Boban a Mostar-ban dúló horvát-muszlim/bosnyák ellenségeskedések megszűnéséről tárgyalt.

 

1993. május 18.

 

Medjugorje-ban zajló találkozón Dr. Franjo Tudjman, Mate Boban, Mile Akmadzic, Franjo Boras, Milivoj Petkovic horvátok és Alija Izetbegovic, Dr. Haris Silajdzic, Rusmir Mahmutcehajic, Sefer Halilovic muszlim vezetők , Lord Owen és Thorvald Stoltenberg (Former Yugoslavia International Conference) társelnökei közreműködésével és az európai unió elnöke, Niels Helveg Peterson részvételével közösen határoznak a békéről.

 

1993. június 5.

 

A HVO titkára Bruno Stojic levélben fejezte ki aggodalmát a Travnik városban kialakult tragikus háborus helyzetről Lord Owen, C Thornberry, Phill. Morillon, Alija Izetbegovic és ARBiH parancsnoka S. Halilovic irányába.

 

1993. június 7.

 

Mate Boban több levélen keresztül értesíti a Travnik-i helyzetről a „Former Yugoslavia International Conference” mindkét társelnökébe, UNPROFOR (ENSZ hadtest BiH) vezetését, Alija Izetbegovic boszniai elnököt és a Bosznia  horvátországi nagykövetét.

 

1993. június 8.

 

Maljine falujában (Travnik körzet) Bikosit nevezetű részén a ARBiH támadás során harminc horvát civil veszti életét. A támadást a Nemzetközi Háborús Bűnök Elleni Bíróság vizsgálat alá vonta a későbbiekben.

 

1993. június 9.

 

Délelőtt 10.00 órakor a muszlim hadsereg támadást intézett Kakanj körzetében lévő horvát lakta települések ellen. A térséget közel 15,000 horvát menekült hagyta el , a körzet 80 százaléka muszlimok ellenőrzése alá került. A horvát lakosok üzleteit házait átkutattak, azután felgyújtották.

 

1993. június 10.

 

1993 júniusa eleje óta, amikor a muszlim hadsereg elindította a horvátok elleni hadjáratot Travnik körzetben, 19,000 horvát menekült el a muszlim ellenőrzés alá került városrészből ,körzetből. Körülbelül 12,000 horvátot elszállásoltak Novi Travnik horvát ellenőrzés alatt álló részein illetve 4000-et a horvát ellenőrzés alatt álló Vitez városában. Horvátország 2000 menekültet fogadott . Hercegovinában ,Capljina horvát város 829-et és Ljubuski horvát város 503-at fogadott.. A Travnik körzet eddig harctól mentes részén Nova Bila –ban, még további 2,000 horvát marad otthonában.

 

Vitez városában 20:45 körül az ARBiH hadsereg irányítása alatt álló területről egy 120.mm –es gránát csapódott be . A támadásban öt horvát gyermek halt meg, a kórházban pedig további három .

Az iskola területére hulló gránát végezhetett volna muszlim gyerekekkel is , de azok éppen nem voltak ott, mivel előzőleg a muszlim szülőket értesítették a támadásról

 

1993. június 12.

 

Mostar városból a „Good Will Croatian-Turkish Mission” segély  misszió keretén belül 27 sérült muszlimot szállítottak el Split-be és onnan külföldi rehabilitációs központokba . A missziós munkát aktívan támogatta Horvátország és Törökország elnökei.

 

1993. június 15.

 

A Kakanj környéki ,Kraljeva, Sutjeska, Zupa és további 26 falu, gyakorlatilag a támadó muszlim és mudzshedin „El-Mujahedin” erők teljesen megsemmisítették.

 A horvát lakosok házait kifosztották és felgyújtották,megrongálták. 1993. június 13-ának a korai órákban a ARBiH közel 10,000 katonája támadást intézett a Kakanj várost védő horvát HVO erők állásai ellen. A muszlimoknak sikerült áttörni a horvát védelmet.

 

Közel 15 000 horvát kezdte meg a Kakanj körzet elhagyását Vares város irányába, mely a HVO ellenőrzése alatt állt. A muszlim tüzérségi és mesterlövészek támadása alatt a tíz kilométeres menekült oszlop (gyerekek , idősek, beteg és sérültek) elérte Vares városát. A helybelieknyújtottak segítséget a menekülteknek ,akiket a gyárakban, éttermekben, és privát otthonokban helyeztek el.

 

1993. június 19.

 

A ARBiH erők támadást intéztek Kresevo körzete ellen, Tarcin város irányaiból (Hadzici körzet – Igman hegység). A harc két napig tartott ,melyben tizenhárom  HVO katona meghalt, húsz sérült meg , és tizenkettő tűnt el.

 

1993. június 14.

 

Keresztelő Szent János napján 9:20-kor a ARBiH hadserege (Refik Lendo parancsnok vezette) egységei támadást intézett Zepce városának és körzetének horvátok lakta és ellenőrizte részei ellen.

Az ARBiH közép-boszniai területszerző hadjáratát tovább folytatta és Zeljezno Polje irányaiból megtámadták Zenica várost. További célpont volt Mujadinske Kose, Visa, Brezove Kose és Martinova Visa területeit .

 

1993. július 16.

 

Az ARBiH erői sikeres hadműveleteivel folyamatosan szorították ki a HVO védelmi erőit Fojnica körzetben. A HVO elhagyta utolsó védelmi vonalát is Malkoca települést.

Több mint 6,000 horvát hagyta el a Fojnica-i körzetet és indult el a horvát ellenőrzés alatt álló Kiseljak és Kresevo térségébe. A muszlim erők Fojnica-ban ellenőrzés alá vonták a kórházat, ahol több mint 800 beteg és fogyatékos ember tartózkodott.

 

1993. július 18.

 

A muszlim erők támadást indítottak a HVO erők ellen Bugojno városában. A muszlim egységek folyamatos foglalták el a város különböző részeit. A körülvett HVO védők közül sokan fogságba estek.

Az elkövetkező napokban 12,000 horvát hagyta el otthonát a harcok miatt ,közel 3000 maradtak , akiknek a muszlim miliciják koncentrációs táborokat alakítottak ki a városban. A táborokban sok horvát halt meg vagy egyszerűen eltüntettek.

 

1993. július 28.

 

Az ARBiH 4. hadtest 44. Jablanica brigádja, "Zukine vojske” elnevezésű egysége Jelacici falujából támadást intéztek Doljani falu (Jablanica-tól 12 km nyugatra)  irányába. Doljani körülzárták majd megtámadták. A muszlim erők támadásában nyolc civil lakos életét vesztette , huszonnyolc HVO katona fogságba esett . További helyi lakosú civilt, 185 főt , köztük harminchét gyermeket a muszlim erők a Jablanica-i fogoly táborba szállítottak el.

 

1993. augusztus 3.

 

A HVO katonák deportáltak 1,500 muszlimot Stolac városából Blagaj -ba ,ahol a muszlim erők vonalai húzódtak.

 

1993. augusztus 3.

 

Békecsúcs kezdődött Genf/Geneva( Svájc)városában Horvátország, BiH, Szerbia és Montenegró képviselői: Dr. Franjo Tudjman, Alija Izetbegovic, Slobodan Milosevic és Miomir Bulatovic és emellett a bosnyák horvátok és szerbek vezetői, Mate Boban és Radovan Karadzic között.

 

1993. szeptember 1.

Tudjman elnök arról beszélt ,hogy a tárgyalások nem hoztak eredményt.

 

1993. szeptember 9.

 

A ARBiH támadási folytatódtak a horvátok ellen a Neretva völgyében , Mostar-tól északra, mely 1993. szeptember 9-én tetőzött. A muszlim erők "Zukine vojske „egységei Grabovica horvátok lakta faluban (Mostar körzet) elkezdtek lőni mindenre, ami mozgott. A falu környéke május 10-óta a ARBiH ellenőrzése alatt állt. A falu nem volt védve a helyi horvátok által. Idősek és gyerekek lakták. A muszlim félkatonai alakulat így könnyen bevonult a faluba ,ahol annak ellenére ,hogy nem volt horvát katonai jelenlét több mint 32 horvát civil életét vesztette. Több civilt a muszlim katonák a helyszínről a Jablanica-i fogolytáborba szállítottak el. A horvát üres falut ezt követően a muszlim egységek egyes katonái kifosztották és felégették. A horvát holttestek java része eltűnt ,melyet a későbbi vizsgálatok állapítottak meg. A megtalált meggyilkolt elhunytak megtalálását követően kegyeleti okokból nem kutatták tovább az eltűnteket. Feltételezik ,hogy a gyilkosok az áldozatok testeit a közeli tóba bedobták.

A történtekkel kapcsolatban háborús bűnelkövetés miatt nemzetközi vizsgálat indult.

Miután a nemzetközi közvélemény is megtudta az eseményeket , a muzulmán politikai és katonai szervezetek mindent megtettek ezen bűn eltitkolásával kapcsolatban.

 

1993. szeptember 14.

 

Reggel  5:30 körül 120 ARBiH fegyveres katona támadást intézett Uzdol horvát település ellen, ahol a harcokban 29 civil és 12 HVO katona vesztette életét. A falusiak teljesen váratlan érte a támadás , így nem volt idejük elmenekülni. Többüket otthonukba ,a mezőn , utakon ért a támadás.

 

1993. szeptember 14.

 

Tudjman elnök újraindította a megbeszéléseket a bosnyák/muszlimok vezetőjével, Alija Izetbegovic elnökkel. Geneva –ban azokat a kérdéseket tárgyalták meg ,amiket a korábban félbeszakított béketárgyalásokon vitattak meg a horvát-muszlim háborúról . A beszélgetések végén mindkét fél közös nyilatkozatot fogadott el.

 

1993. október 18.

 

A muszlim erők támadást intéztek Zenica és Kakanj irányából és átvették az ellenőrzést Lijesnica stratégiai dombja felett. Vares körzetbe érkező muszlim erők jelenléte újabb menekült hullámot indított el a körzetben. A várost és körzetét a HVO egységei védték. A helybeli civil lakosság evakuálása megkezdődött ,mely során azon horvát menekülteknek is el kellett hagyni a várost ,akik már korábban Kakanj városából menekültek el a muszlim erők elől.

 

1993. október 23.

 

Két napos harc kezdődött el Stupni Do falujában a horvátok és muszlimok közt.

 

1993. október 25.

 

A HVO erők átvették az irányítást a Stupni Do falu felett .Ennek során háborús bűnként a faluban,  16 muszlimmal végeztek,  házaikat kifosztották és felégették.

 

November 1- 5.

 

A muszlim erők koordinált támadást intéztek Vares körzete ellen, ahol a helyi HVO erők megkezdték a horvát lakosság evakuálást. Korábban Kakanj körzetből érkező közel 6000 menekült is nagy gondot jelentet. A muszlim erők körbezárták a Vares-i körzetet és elvágták a kommunikációt ,valamint mindennemű humanitárius segítséget megakadályoztak ,hogy eljusson a körzetbe. A támadás következményei katasztrofálisak eredményt jelentettek a Vares-ben elő civil lakosság , és a muszlimok által elfoglalt horvát lakta régiókból érkező horvát menekültek számára.

A horvát –muszlim háború alatt a a HVO erői közel 50,000 muzulmán/bosnyákot üldöztek el lakóhelyeikről , a ARBiH pedig közel 150,000 helyi horvátot üldözött el lakóhelyéről.

 

1993. november 12.

 

Ante Roso tábornokot nevezték ki a HVO új vezetőjének, miközben felváltotta az elődét, Slobodan Praljak tábornokot. Roso tábornok és Mate Boban kormányzati miniszter kikiáltják Herceg-Bosna Hrvatska Republika köztársaságot.

 

1993. november 12.

 

A Horvátország külügyminisztere, Dr. Mate Granic, török külügyminiszter, Hikmet Cetin és Dr. Haris Silajdzic közös nyilatkozatban megjelölték az ellenségeskedések közvetlen megszűntetését és minden katonai operációt a muszlim és horvát erők között.

 

1993. december 15.

 

A BiH elnöke kijelentette , a ARBiH és a HVO együttesen harcolt, a szerb támadó ellen. A jövőben a horvát erők HVO erők a BiH részét fogják képezni a közreműködve a BiH Hadseregével ,de nem a parancsnoksága alatt.

 

1993. december 22.

 

A muszlim erők támadásában 74 horvát vesztette életét Krizancevo Selo falujában.

Az UNPROFOR erők brit zászlóalj parancsnoka Williams ezredes tájékoztatást kapott a 3.ARBiH hadtest meglátogatásakor az egyik Vitez körzeti muszlim képviselőtől, hogy Poculica falu szomszédságában két tömegsír (hozzávetőleg 9 km Vitez-től északnyugatra) található. Elsőnek 38. horvát holttestet majd további nyolcat találtak - a muszlim agresszió áldozatai. UNPROFOR szóvivője, Mr. Gell, tájékoztatta 1994.01.02-én a horvát vezérkart ,hogy a korábbi frontvonalon 15 horvát holttestét találták meg.

 

1994. január 1.

 

Huszonhat elhunyt horvát katonát és civilt (köztük négy nőt) találtak Buhine Kuce horvát faluban (Vitez körzet).

 

1994. január 1.

 

A svájci Genf/Geneva városban találkozott egymással a horvát külügyminiszter Dr. Mate Granic és a BiH kormány miniszterelnöke ,Haris Silajdzic.

 

1994. február 10.

 

Újabb találkozóra kerül sor ,mely során közös nyilatkozatot bocsátottak ki a horvát-muszlim helyzettel kapcsolatban..

 

1994. február 10.

 

Dr. Granic és Silajdzic Frankfurt-ban ismét találkoznak . A találkozó során a , muszlim miniszterelnök kijelentette nyilatkozatában, hogy jövőbeli politikai dolgokat BiH –ról, teljes tűzszünet , és az együttműködés közepette oldják meg.A találkozó során komoly lépések történtek a válságmegoldására ,mely alapot jelentett a béke irányába.

 

1994. február 23.

 

HVO parancsnoka, Ante Roso tábornok, és ARBiH parancsnoka, Rasim Delic tábornok fegyverszüneti megállapodást kötöttek Zagreb-ban. Bonn-ban (Németország), horvát külügyminiszter, Dr. Mate Granic találkozik a német külügyminiszterrel Klaus Kinkel-el.

Két miniszter megvitatta Horvátország és BiH közti kapcsolatot.

 

1994. március 1.

 

A bosnyák horvátok és muszlimok ügyét a továbbiakba az USA közbenjárásával oldották meg ,mely során Washington DC –ben előzetes megállapodás hoznak létre BiH Federáció-ról. Az előzetes megállapodást aláírta a horvát, Dr. Mate Granic külügyminiszter, H Silajdzic BiH miniszterelnök, és HR-HB elnöke Kresimir Zubak.

Továbbiakban pedig új, átmeneti kormányzati testületet hoztak létre ,mely a legmagasabb szinten foglalkozott a BiH Föderáció létrehozásával kapcsolatos sürgős feladatok megvalósításában. Az átmeneti kormányzati testület 1994 .március 4-től Bécs/Wiena (Ausztria) kezdődött meg.

 

1994. március 18.

 

A Horvátország elnöke, Dr. Franjo Tudjman, és BiH elnöke Alija Izetbegovic elnöke Washington-ba az előzetes megállapodás alapján a szövetséget kötöttek Horvátország és BiH jövőbeli Federációjával kapcsolatban .BiH, H Silajdzic miniszterelnöke, és HR-HB BiH elnöke , Kresimir Zubak aláírták a horvát-muzulmán békét és a föderáció elfogadását.

Ezzel lezárult horvát –muzulmán katonai ellenségeskedések időszaka , és közös szövetségesi kapcsolatban energiájukat a szerb BiH hadvezetése ellen fordíthatták.

 

A mappában található képek előnézete TÉRKÉPEK


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Acheter Pilule Propecia Kelenanna

(Kelenanna, 2019.02.22 16:33)

Baclofene Somnolence Disolving Amoxicillin <a href=http://byrxbox.com>viagra</a> Il Cialis Forum Levitra Without Prescription.